Menu Premium

Hacker gijzelt grafische broncode Xbox Series X en eist 100 miljoen dollar

Jan Johan Beldrok 27/03/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Microsoft heeft mogelijk een probleempje aan de broek hangen. Chipfabrikant AMD meldt in een blogpost dat de broncode voor graphics van de Xbox Series X gestolen is door een treurige hacker met te veel vrije tijd in zijn of haar leven. De hacker eist nu 100 miljoen dollar om de code weer aan AMD terug te geven. Overigens betreft het hier geen daad van deze week. De desbetreffende persoon zou AMD al in december 2019 benaderd hebben. Waarom AMD er pas nu mee naar buiten treedt, is onduidelijk.

Hacker Xbox Series X speelt geen blufpoker

Dat het hier niet om een compleet staaltje blufpoker gaat, bewees de hacker door een deel van de code op de website GitHub te plaatsen. De code is daar op last van AMD inmiddels weer verwijderd. De hacker heeft aangegeven dat hij alle data online gaat plaatsen als Microsoft niet lapt. De data zouden zijn verkregen via een gehackte computer en bevat de  broncode voor AMD’s Big Navi- en Arden-gpu’s. En die hardware zit in de Xbox Series X.

AMD maakt zich vooralsnog geen zorgen om de hack

Het is een behoorlijk ingewikkeld verhaal allemaal. Want hoe heet moet de soep hier gegeten worden? Wat kunnen onverlaten met deze data doen? Is de veiligheid van de Xbox Series X in gevaar? AMD zegt zelf niet in paniek te zijn en geeft aan dat de gestolen data geen belangrijk onderdeel uitmaakt van de beveiliging van hun grafische producten. “Ondanks dat we ons bewust zijn dat de dader meer files heeft die nog niet publiek zijn gemaakt, denken we niet dat de gestolen graphics IP veel invloed hebben op het concurrentievermogen of de veiligheid van onze grafische producten. We zijn ons niet bewust van het feit dat de dader nog andere AMD IP bezit.” Maar ja, als de data niet echt belangrijk zijn, waarom laat je ze dan meteen van GitHub afhalen… Wordt ongetwijfeld vervolgt.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch