Menu Premium

Gelekte code voor CS:GO en Team Fortress 2 ‘geen beveiligingsrisico’ volgens Valve

Dansky 23/04/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Eerder vanochtend lekte de broncode van CS:GO en Team Fortress 2 maar dit betekend geen risico’s voor de beide games.

Das pech, broncode weg

Dat was even schrikken voor spelers van CS:GO en TF2 vanochtend. Uit het niets doemde het bericht op dat de broncode van beide games was gelekt. Het bericht werd gepost op de Twitter pagina van Steam Databse, welbekend van menig lek.

Broncode is de code in platte tekst die vervolgens vertaald word naar de 0’en en 1’en waardoor je PC de code kan lezen en uitvoeren. Het lekken van de broncode kan in theorie erg veel schaden aanrichten alhoewel sommige programmeurs pleiten dat open-source veiliger is.

Een hoop geschreeuw voor weinig wol

Achteraf bleek al deze heisa eigenlijk voor niets. De desbetreffende broncode was onderdeel van een engine code depot die eind 2017 naar partners was verstuurd en begin 2018 gelekt was, zo meldde beide Twitter accounts van CS:GO en TF2.

Mede hierdoor hebben beide games aangegeven dat er geen enkele reden is om alarm te slaan of de game niet meer op te starten. Wel laten zij nog even weten dat het spelen op officiële servers de beste beveiliging biedt.

Lekken van broncode schijnt wraakactie te zijn

Berichten komen nu naar buiten over de reden van dit lek: een wraakactie. De lekker, schuilend onder het pseudoniem Maxx, lekte de code in eerste instantie op het /v/ board van 4chan. In het lek stond ook communicatie van McVicker, van Valve News Network. Vele dachten hierdoor dat hij de lekker was maar niets bleek minder waar. Maxx, zo schijnt, was onderdeel van het team genaamd Lever Softworks. Lever Softworks is een klein team dat ongebruikte assets van Valve publiek maakt zodat iedereen deze kan spelen. Hij werd uit het team gezet en het lekken van de broncode was zijn spreekwoordelijke middelvinger. JacieErysdren, een Valve Archive Curator, heeft op haar Twitter pagina een gigantische thread lopen waarin zij alles uitlegt.

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch