Menu Premium

Franse regering verbant Engelse gaming termen onder ambtenaren

Dansky 31/05/2022 0 Tweet Het Like/Deel Het

Ooit was er eens een dikke Galliër die dapper weerstand bood tegen de Romeinse overheerser. En zoals hij het treffend zei: Rare jongens die Romeinen. Maar wat hij niet wist is dat wij dit jaren, járen later zouden zeggen over zijn afstammelingen: de Fransen. Niet omdat ze rode wijn drinken tijdens de lunch: daar zijn we misschien stiekem wat jaloers op. Maar om een wet die de Franse regering heeft aangenomen. Namelijk dat ambtenaren geen Engelse gaming termen meer mogen gebruiken. Ter behoud van de Franse taal.

Académie Française waarschuwt voor degradatie Franse taal

De Fransen zijn erg gek op hun taal. Ze zijn over het algemeen vrij gek op hun eigen land. Wij Nederlanders zijn dat ook, alhoewel sommige daar natuurlijk wat anders over denken. De Académie Française is een intituut dat al bijna 400 jaar bestaat. In die tijd hebben zij zich bezig gehouden met het verdedigen van hun taal. Ze zijn taalliefhebber. Eigentaal liefhebbers. Taal correctie enthousiastelingen. En nu is er een wet aangenomen dat ambtenaren dus verbiedt om Engelse gaming termen te gebruiken als zij aan het werk zijn. Als ambtenaren dus moeten spreken met internationale pers over hun eigen PSG e-sports mogen zij geen Engelse termen meer gebruiken. Geen streamer, geen e-sports en geen cloud gaming.

De reden is begrijpelijk, de uitvoering wat ongelukkig

De reden voor deze ietwat rigoureuze manier van taalbescherming is te begrijpen. Het Académie wil ervoor zorgen dat iedereen in Frankrijk elkaar kan verstaan. En als je Engelse termen door de taal blijft gooien dan kan dat als barrière werken. Je kan natuurlijk ook Engelse termen proberen te begrijpen maar de Fransen denken daar anders over. Dus vanaf afgelopen maandag is een streamer een joueur-animateur en direct. Dat vertaald dan weer naar een live player host, iets wat toch wat gek klinkt. Terwijl pro-gamer vertaald naar joueur professionnel – een professionele speler. Dat is dan wel weer te begrijpen. Cloud gaming wordt jeu video en nuage – een cloud video game. Dit moet je niet verwarren met een video game over Cloud van Final Fantasy. Wij wensen de Franse ambtenaren succes. Vooral diegene die te maken hebben met e-sports, streamers en pro-gamers.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch