Menu Premium

First-person shooters zijn goed voor het geheugen

Gamekings Redactie 29/04/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Shooters. De pers is altijd vrij snel met het wijzen van vingers naar dit genre als er ongelukken gebeuren met wapens, of als een of andere gek met een geweer huishoudt. Deze games staan onder constant vuur, omdat ze volgens velen alleen maar een slechte invloed hebben op degenen die ze spelen. Onderzoek uit onze eigen Universiteit van Leiden wijst op het tegendeel: First-person shooters zijn goed voor het geheugen! Het korte-termijn geheugen om precies te zijn.

Als genre heeft de first-person shooter zich natuurlijk veel verder ontwikkeld sinds de eerste Wolfenstein of DOOM, waar je hooguit de weg moest onthouden zodat je niet verdwaald raakte in de identiek ogende doolhoven. Shooters proberen steeds meer tactiek te verwerken, wat natuurlijk mogelijk is met de sprongen in de vijandelijke AI programmering. Daarbij zijn gamers ook getraind om een groot scala aan audio en visuele signalen te onthouden bij verschillende games, zoals commando’s van je medesoldaten, kogels die om je oren vliegen, maar ook mini-maps, health bars en ammo-counters.

Bij al deze vormen van navigatie of tactiek heeft de speler een flexibele mindset nodig. Het is deze mindset die, volgens de Leidse Universiteit, ervoor zorgt dat gamers een beter korte-termijn geheugen hebben dan non-gamers. Groepen van gamers en non-gamers hebben in het onderzoek verschillende tests gedaan om het geheugen op de proef te stellen. Een mooi voorbeeld is een test waarbij de deelnemer een reeks letters op het scherm te zien kreeg. De deelnemer moest bij elke letter onthouden of het dezelfde was als twee letters daarvoor. Was die letter hetzelfde, dan drukte hij/zij op “m” (van match), en zo niet dan drukte hij/zij op “z”. Gamers kwamen over het algemeen veel beter uit de test dan non-gamers.

Ik vind het persoonlijk altijd heerlijk om dit soort onderzoeken te zien die games niet in een slecht daglicht zetten. Maar genoeg over dit onderzoek, ik ga even mijn geheugen opfrissen met een lekker potje Battlefield 3!

First-person shooters zijn goed voor het geheugen

First-person shooters zijn goed voor het geheugen

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch