Menu Premium

Europese Commissie start een onderzoek naar Steam vanwege ‘concurrentieverstorende praktijken’

Richard den Toom 02/02/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Valve is vandaag in het beklaagdenbankje terechtgekomen, samen met uitgevers Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax: de Europese Commissie start een onderzoek naar Steam vanwege ‘concurrentieverstorende praktijken’. De Europese Unie kent een gemeenschappelijke markt en dat houdt in dat je zonder beperkingen in elk EU-land goederen of diensten kunt kopen. Handig voor ons (PC-)gamers bijvoorbeeld, wanneer een code voor een Steam-game in een Poolse (of een willekeurig ander EU-land) webshop goedkoper is dan in Nederland.

Voor Valve/Steam en uitgevers van games is deze grijze markt een doorn in het oog en men heeft dan ook pogingen ondernomen om deze grijze markt te bestrijden. Onder meer door te voorkomen dat codes ergens anders dan in het land van herkomst worden geactiveerd, wat ook al wel geo-blocking wordt genoemd. De Europese Commissie gaat nu onderzoeken of Steam door deze praktijken Europese regels heeft overtreden, want een code die een gamer koopt in bijvoorbeeld Tsjechië moet niet alleen daar, maar in elk ander EU-land geactiveerd kunnen worden.

Hoe lang het onderzoek gaat duren is niet bekend gemaakt: dat hangt onder andere af van de complexiteit en de medewerking van de bedrijven. De volledige persverklaring van de Europese Commissie kun je hier vinden.

Hebben jullie ervaringen met het kopen van Steam-codes in andere, goedkopere Europese landen? En vinden jullie het terecht dat Steam vanwege geo-blocking in het beklaagdenbankje wordt geplaatst? Laat het weten in de comments!

Bron: PC Gamer & Eurogamer

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch