Menu Premium

EA verlengt de FIFA licentie tot 2022

Gamekings Redactie 08/05/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Als ze bij Electronic Arts altijd ergens goed in zijn, dan is het wel in zaken doen. Ook nu stellen ze hun voetbalfans niet teleur, want EA verlengt de FIFA licentie tot 2022 en snijdt daarmee in één beweging de competitie handig de pas af voor vele jaren te komen.

In de nieuwe overeenkomst zijn min of meer dezelfde zaken vastgelegd zoals we die nu al kennen. Dat betekent dus dat EA het exclusieve recht behoudt om games te ontwikkelen met de officiële FIFA-branding. Daar vallen zowel actiegames en management games onder die aanspraak maken op de lopende competities, maar ook op die van specifieke FIFA-toernooien. EA blijft daarmee tevens Presenting Partner van de FIFA interactive World Cup.

Niks nieuws onder de zon dus, want EA trekt al sinds 1993 op met FIFA en was daarmee meteen de allereerste. Met FIFA International Soccer zag destijds de eerste officiële FIFA game het daglicht op consoles als de Sega Mega Drive, Mega-CD, SNES, Amiga en PlayStation 2. Twintig jaar geleden is dat alweer, reden genoeg voor een ieder die dit zich nog herinnert om zich nu meteen heel, heeeel oud te voelen.

Het succes van de FIFA-serie is in de regel altijd groot geweest, ook al was er af en toe een straffe zijwind vanuit concurrerende publishers. Maar de laatste jaren heeft EA zijn positie aan steviger dan ooit in handen, en wordt op handen gedragen voor de hoge kwaliteit van de laatste paar delen in de reeks. De populariteit illustreert zich misschien wel het best aan de hand van de harde cijfers, bijvoorbeeld de duizelingwekkende 65 miljoen games die er elke week worden gespeeld.

EA hoeft zodoende op het moment niet te rekenen op veel kritische geluiden over hun monopolie. Maar blijft dat altijd zo? Zoals alle éénpartij-staten uit de geschiedenis weten, houd je het volk kalm en gunstig gezind met brood en spelen. Zodra die peilers wegvallen, kan zo’n stemming echter al snel omslaan. En gamers zijn niet gebonden door landsgrenzen, dus vroeg of laat rennen die dan in de open armen van een concurrent met spelers als Fessi, Lonaldo en Van Zersie. Dat is maar goed ook, want dat houdt iedereen hopelijk scherp genoeg. Tijd om achterover te leunen is er in ieder geval nooit bij, zelfs niet met zo’n mooi contract op zak.

EA verlengt de FIFA licentie tot 2022

EA verlengt de FIFA licentie tot 2022

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch