Menu Premium

De THQ Humble Bundle zorgt voor een 40 procent aandelenstijging

Gamekings Redactie 03/12/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

De THQ Humble Bundle zorgt voor een 40 procent aandelenstijging, en dat mag toch als een opsteker gezien worden voor het bedrijf in loodzware tijden. Met de Humble Bundle doet THQ een uiterste poging schuldeisers van zich af te houden, door geld op te halen met een betaal-wat-je-wil constructie voor PC-versies van hun games. In de bundel zitten Darksiders, Metro 2033, Red Faction: Armageddon en Company of Heroes met de add-ons Opposing Fronts en Tales of Valor. Saints Row The Third krijg je er ook bij als je donatie hoger ligt dan de gemiddelde gift. Met een gemiddeld aankoopbedrag van $5,64 op het moment van schrijven, heeft THQ intussen ruim drie miljoen dollar opgehaald met de bundel.

Voor de aandeelhouder groeit met deze inzameling het vertrouwen dat de rekeningen voorlopig betaald kunnen worden, en dat een faillissement zo voorkomen is. En dus groeide het aandeel van een dieptepunt op $1,07 per aandeel in recordtempo naar $1,60 en lijkt intussen te stabiliseren rond $1,45.

Daarmee is THQ overigens nog steeds heel ver verwijderd van waar ze willen zijn als bedrijf. Juridisch gesproken is de situatie zelfs al zo erg dat de grootste crediteur Wells Fargo in principe het recht heeft THQ ‘in gebreke’ te verklaren, en daarmee de ondergang van het bedrijf te bezegelen. Na veel gesprekken over en weer zijn ze gelukkig tot de overeenkomst gekomen dat Wells Fargo voorlopig nog geen gebruik zal maken van dit recht.

De Humble Bundle is één manier waarop THQ er alles aan doet het hoofd boven water te houden, de verkoop van licenties is een veel pijnlijkere tweede. De UFC-licentie is intussen verkocht aan EA en ook Ubisoft heeft laten weten interesse te hebben in sommige IP’s van THQ zonder ze nog bij naam te willen noemen. THQ probeert tot het uiterste deze verkopen te voorkomen, omdat het vernietigend is voor de lange termijn waarin je juist je succesvolle IP’s nodig hebt voor nieuwe inkomsten.

Wat je daar overigens ook uit kunt opmaken, is dat een faillissement van THQ dus niet noodzakelijk zal betekenen dat je nooit meer een nieuwe Saints Row of Darksiders zult spelen. Het zou maar zo kunnen dat deze franchises in de toekomst onder een andere vlag verder gaan. Maar laten we voorlopig onze vingers kruisen voor THQ. Uiteindelijk gaat achter de naam een bedrijf schuil waar veel mensen hun brood voor zichzelf en hun families verdienen. Ze lijken er fel op gebrand alles uit de kast te willen halen om te overleven, en die strijd siert ze. De Humble Bundle laat in die zin ook letterlijk zien dat ze nederig durven te zijn in moeilijke tijden. De vraag is nu aan jou hoe je hun kansen inschat en hoe belangrijk je hun bestaan vindt voor de games-industrie? Laat het ons weten in de comments.

 

De THQ Humble Bundle zorgt voor een 40 procent aandelenstijging

De THQ Humble Bundle zorgt voor een 40 procent aandelenstijging

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch