Menu Premium

Crypto miners storten zich massaal op high-end gaming laptops

Jan Johan Beldrok 22/02/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

De afgelopen week hebben we een review gedaan van de SCAR 17 laptop met een RTX 3080 aan boord. Geen goedkope knaap die zeer waarschijnlijk voor zeel veel gamers (nog) net een brug te ver is. De producenten van de laptops hoeven echter niet wanhopen. Als gamers ze niet kopen, dan is er een compleet ander doelgroep die de gaming laptops graag wil hebben: De crypto miners. Ze kopen de high-end laptops momenteel massaal op.

Crypto miners kopen gaming laptops massaal op

De reden is simpel. Digitale munten leveren momenteel veel geld op. Eén Bitcoin levert op dit moment meer dan 55.000 dollar op terwijl dit een jaar geleden “maar” 10.000 dollar was. Je kunt deze munten kopen, of minen op PC’s met dikke videokaarten erin. En dat laatste is een probleem omdat de grafische kaarten nu extreem schaars zijn. De oplossing voor dit probleem is de high-end gaming laptop. Ze zijn weliswaar iets minder praktisch dan losse GPU’s, maar nog wel voorhanden. Helemaal nu de nieuwe lineup met de 3080 chips aan boord op de markt zijn gekomen. En dus kopen de crypto miners ze volle bak op.

Gaming laptop onbereikbaar voor gamers

Gevolg is dat de gamer, de doelgroep waarvoor de gaming laptop is bedoeld (anders had het wel een mining laptop geheten), het product nauwelijks kan kopen. NVIDIA ziet inmiddels in dat hun grafische kaarten niet meer terecht komen bij gamers. Het bedrijf heeft daarom de RTX 3060 GPU enkele technische beperkingen opgelegd waardoor er minder efficiënt cryptomunten mee ontgonnen kunnen worden. Tegelijk komt NVIDIA met zogenaamde CMP producten. CMP staat voor ‘Cryptocurrency Mining Processor’. Het betreft hardware die specifiek ontwikkeld is voor het ontginnen van cryptomunten. Bijvoorbeeld omdat er een speciale focus op efficiënt energieverbruik is. NVIDIA hoopt zo dat ze zowel de gamers als de crypto miners kunnen bedienen en de prijzige grafische kaarten ook bij de gamers terecht gaan komen.

 

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch