Menu Premium

China beschouwt videogames als ‘opium voor kinderen’

Mitchel Hoes 07/08/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

China heeft een zogenaamde staatspublicatie naar buiten gebracht over mogelijke maatregelen tegen videogames en de bedrijven die deze games maken. De grote leider Xi Jinping is niet blij met de impact die games op kinderen en jongeren heeft. In het stuk worden multiplayer-game beschreven als “geestelijke opium” en een soort ”digitale drugs”. Verder waarschuwt de Chinese overheid voor de schade die wordt veroorzaakt bij jongeren door game-verslaving en dat dit steeds vaker lijkt voor te komen. Volgens de staats publicatie hadden in 2020 meer dan de helft van de Chinese kinderen problemen aan hun ogen en zorgde online gaming voor een negatieve invloed op hun dagelijkse leven. En dat zijn inderdaad geen fijne cijfers.  Xi Jinping wil voorts de makers van de games ook gaan aanpakken. En als we de combinatie ‘China’ en ‘games’ horen, dan weten we dat het over Tencent gaat.

Videogames zijn een nieuwe vorm van drugs volgens China

Tencent dus, iedereen die iets met gaming doet, hoort de naam best vaak voorbij komen. En dat is logisch want ze kopen bijna alles op, hebben in elke genre wel een studio zitten. In juli heeft Tencent nog Sumo gekocht voor 1 miljard euro. Sumo is de studio die geholpen heeft met het opnieuw bekend maken van de Hitman-franchise. Verder heeft Tencent Riot Games van League of Legends en 40% van Epic games gekocht. Dat is maar een klein gedeelte van wat Tencent Games daadwerkelijk in handen heeft. Ze bezitten aandelen in meer dan 600 bedrijven. En dat is macht. En China heeft het niet zo op bedrijven met macht. Zie hun maatregelen tegen Ali Baba bijvoorbeeld.

Tencent gaat het zwaar krijgen

Het is niet de eerste keer dat China slecht praat over de game-industrie. In 2018 keurde de Chinese overheid bijvoorbeeld een tijd lang geen nieuwe games meer goed. Wegens zogenaamde ‘bezorgdheid’ over het effect dat gaming mogelijk zou hebben op het gezichtsvermogen van jongeren. Voor multiplayer games had je sowieso al een goedkeuring nodig van de Chinese overheid. Vraag is nu wat de volgende stap gaat zijn. Zeker nu Tencent zo veel macht heeft en het in China zit, kunnen maatregelen wel degelijk ook invloed hebben op onze games. De tijd zal het leren.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch