Menu Premium

[Blog] Gamejournalistiek.

Boris van de Ven 22/08/2010 0 Tweet Het Like/Deel Het

De afgelopen twee weken laaide de discussie rond videogamejournalistiek weer op. Er zijn een aantal websites waar aan de lopende band gediscussieerd wordt over wat wel en wat niet valt onder het kopje journalistiek. In de Chief van deze maand, een column van mij over dit onderwerp.

Bestaat er zoiets als Gamejournalistiek? Ik weet zeker dat je denkt dat de reviews en previews die je zo vaak leest vallen onder het kopje journalistiek maar daarover zijn de meningen van andere “journalisten” vaak sterk verdeeld. Het probleem wordt voor een groot gedeelte veroorzaakt door de vele gamesites die als paddenstoelen uit de grond schieten. Iedereen kan daar schrijven wat hij of zij wil en niemand die de bij elkaar verzonnen feiten zal checken op waarheid voordat het door Google tot in de eeuwigheid zal worden opgeslagen. Overigens doen, op Chief na natuurlijk, vele andere bladen regelmatig mee met het publiceren van (achterhaalde) onzin maar dat is niet waar het hier om gaat. Van een echte journalist mag je verwachten dat hij of zij in staat is om doormiddel van uitgebreide research een objectief en goed onderbouwd verhaal te schrijven. Maar dat is in de gamejournalistiek een zeldzaamheid. Niet in de laatste plaats omdat objectieve verhalen helemaal niet interessant zijn om te lezen in gamemagazines. De kans is groot dat je zelf al lang een idee hebt over een bepaalde game en dat je het magazine alleen maar leest om jouw eigen mening te toetsen aan die van een ander. Een ander die je misschien ziet als een autoriteit op het gebied van die ene game. Een observatie die we trouwens objectief hebben onderzocht op www.gamekings.tv

De reden dat ik over dit onderwerp begin is een kort interview dat een Nederlandse website onlangs hield. Ze vroegen mij wat ik van Gamejournalistiek vond. Of het wel bestaat? en waarom het woord zo’n negatieve bijsmaak heeft. Eerlijk gezegd zette het mij aan het denken. Ik zie inderdaad dat er een boel media worstelen met hun identiteit. Sommige websites of bladen vinden zich duidelijk beter dan anderen en hebben ook de behoefte om dit van de daken te schreeuwen. Bashers.nl is een Nederlandse website met een duidelijke voorliefde voor de intellectuele insteek. Ze schrijven regelmatig over wat Gamejournalistiek wel en niet zou moeten zijn en ooit bezocht ik zelfs een keer een discussie-avond waarop de website een paar “gamejournalisten” had opgetrommeld om vervolgens twee uur lang te gaan ouwehoeren over het fenomeen gamejournalistiek. je snapt, het was een saaie avond.

Feit is dat de vraag wie er nou wel en niet een echte gamejournalist is, voor vrijwel niemand interessant is. Is een artikel leuk, dan zul je het blad in kwestie nog een keer kopen. Aan de andere kant. Als je het niet eens bent met de conclusies dan lees je de volgende keer een ander blad of bezoek je een andere website. De schrijvers in kwestie die het hardst van de daken roepen dat ze echte gamejournalisten zijn, hebben die bevestiging het hardst nodig. Het feit dat iedereen hun geliefde beroep zonder opleiding of kennis van zaken kan uitoefenen, leidt tot heel veel onzekerheid. En misschien heeft dat wel alles te maken met het pretentieuze woord journalist. Er lopen in Nederland en Belgie honderden gamejournalisten rond maar er worden zelden objectief onderbouwde verhalen geschreven. Dat kan ook helemaal niet. 100% van alle informatie over een bepaalde game, is afkomstig van de PR of Marketing afdeling van de uitgever van die game. Dan kun je niet objectief zijn. zelfs als je zo hard je best doet als sommige collega’s van mij. Daarom stel ik voor om het woord gamejournalist voorgoed af te schaffen en het alleen nog maar te hebben over gamecritici. Dan is de pretentie weg, kan iedereen gewoon zijn mening spuien en leven we allemaal nog lang en gelukkig.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch