Menu Premium

[Blog] Dreamcast games op XBLA en PSN

Boris van de Ven 13/06/2010 0 Tweet Het Like/Deel Het

Sega heeft nu echt besloten dat hun Dreamcast games opnieuw uitgebracht gaan worden voor de digitale kanalen van zowel Microsoft als Sony. Het is ter ere van het 11 jarig jubileum komende September (originele releasedate was 9-9-1999) dat nu eindelijk de ontbrekende games die we van de Dreamcast kennen op XBLA en PSN zullen verschijnen. Want, veel van de beste zijn al gewoon digitaal verkrijgbaar, neem Soul Calibur, Rez, Virtual On OT en Marvel vs. Capcom 2. Voelt een beetje als mosterd na de maaltijd…

De uitgever die nu zijn brood vooral verdient met Mario & Sonic minigame compilaties gebaseerd op de Olympische spelen heeft bevestigd dat Sonic Adventure en Crazy Taxi de eerste twee titels zijn die zullen verschijnen. De graphics van de games worden opgepoetst, er komt surround sound bij en er zullen leaderboards en achievements/trophies zijn voor iedereen die nog even wil laten zien dat ze het nog kunnen.

Ik vraag me af waarom ze hier nu pas mee komen, want op het 10-jarig jubileum van de tragisch gestorven console was het angstvallig stil bij de uitgever, terwijl er online al jaren ‘best of’ lijstjes worden gemaakt en er een algemeen gevoel heerst dat Sega’s laatste console een veel te vroege (tragische) dood is gestorven. Denkt Sega misschien dat er inmiddels wel genoeg nostalgische gamers zijn die zitten te wachten op de oude meuk waarvoor de meesten tot nu toe hun neus ophalen? Of beseffen ze nu eindelijk dat ze de games makkelijk op de online services kunnen parkeren en zo een hele ‘Dreamcast’ range kunnen blijven uitmelken?

Ik denk dat Sega zichzelf heeft blind gestaard op toekomstige successen en daardoor als uitgever al meerdere klappen heeft gehad. Het maken van unieke, nieuwe IP’s loont duidelijk niet voor hen in de competitieve markt van nu. Ze hadden al eerder, alvorens te beginnen aan dure, nieuwe projecten, moeten kijken naar de ‘back catalogue’ van games die ze hebben liggen en deze gelijk online moeten zetten. Dit zou het mogelijk maken dat ze, ook al slaan de games misschien niet zo hard aan als ze dachten, een permanente bron van inkomsten ontwikkelen waarop ze konden bouwen aan nieuwe successen. Dit zonder de kosten van het uitbrengen van de games in de winkels. Uiteindelijk waren het de kosten voor het uitgeven van de relatief impopulaire games in de standaard retailkanalen die de console de nek om deed. Hier denk ik dat Sega ook naar zijn community moet luisteren, voor zover die nog bestaat, want de fans van de console zijn altijd erg bijdehand geweest en begonnen om het minste of geringste wel weer een petitie voor het (her-)uitbrengen van een nieuwe game die dreigde door de uitgever gedumpt te worden.

Vraag de fans wat ze willen zien op XBLA en PSN, vraag ze te vertellen welke games en waarom deze volgens hun online moeten komen. Ik denk dat je dan gelijk de beste titels kan gaan publiceren en de rest in de budgetbakken en op eBay kan laten rotten waar ze thuis horen. Daarnaast kan je nieuwe online communities creëren door de veel betere online ondersteuning van de nieuwe consoles. Niet alleen leaderboards, maar online gameplay en competitie waar dit eerst slechts matig ondersteund werd (de Dreamcast had een 56k modem ingebouwd) en dus nieuwe fans voor oude games. Wat is er beter dan een hele groep testers die kijken of jouw online game, die nog geld opbrengt ook, misschien wel interesse hebben in een vervolg van de game in nieuwe stijl of nieuwe maps/kostuums/wallpapers… wat dan ook.

Als je het mij vraagt hoeven er maar twee Dreamcast games absoluut opnieuw uitgebracht te worden: Jet Set Radio en Power Stone 2. Jet Set Radio alleen al voor het online zetten van custom graffitti en Power Stone 2 voor de meesterlijke 4 speler multiplayer battles, die verdienen het om online voortgezet te worden. Hoe is dat bij de Gamekings.tv lezers, welke Dreamcast games moeten volgens jullie opnieuw uitgebracht worden of moet Sega die oude games gewoon dumpen en zich juist focussen op nieuwe ideeën?

Links:
De tien Dreamcast games die naar XBLA en PSN moeten komen volgens Destructoid:

ihavadreamcast

Loading...
Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch