Menu Premium

[Blog] De Crisis in de Gamesindustrie

Boris van de Ven 03/02/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

De crisis is in alle hevigheid los gebarsten in de Gamesindustrie. Niet alleen de financiële crisis, waardoor gamers minder games kopen maar ook de creatieve crisis die ervoor zorgt dat een gebrek aan innovatie er toe leidt dat gamers alleen nog maar de toppers kopen en de rest links laten liggen. Op 1up staat een mooi verhaal vandaag waarin wordt uitgelegd dat deze ontwikkeling 20 jaar geleden al werd voorspeld door economen. In het boek The Winner takes it all Society wordt uitgelegd dat naarmate communicatie toeneemt, de consument steeds meer dezelfde keuzes maakt. Met andere woorden: Als al je vrienden Modern Warfare spelen, waarom zou je zelf dan nog de moeite nemen om een andere shooter uit te proberen?

Deze ontwikkeling is een gigantische bedreiging voor de gamesindustrie want het is juist de concurrentie tussen verschillende games die de lat hoger legt en developers dwingt om nieuwe innovatieve gameplay modellen te ontwikkelen die games uiteindelijk interessanter maken en zorgen voor groei van de industrie. Maar op dit ogenblik wordt er een bloedbad aangericht in het middenkader van de uitgevers.

THQ heeft vandaag weer 240 man ontslagen. Er werd gedreigd dat de Amerikaanse uitgever haar NASDAQ notering kwijt raakt als het niet iets doet aan haar dramatische aandelenkoers. De directeur heeft zijn salaris gehalveerd en de productie van de Udraw tablet is stopgezet. Met Capcom ging het afgelopen jaar al niet veel beter. De uitgever wist in het vierde kwartaal nog maar de helft van de omzet van vorig jaar te behalen en stevent af op een van de meest dramatische jaren ooit. En dat is nog maar het begin. Sony deed het al niet heel veel beter afgelopen jaar met een verlies van ruim 2 miljard euro. Natuurlijk gaat het daar niet alleen om de PlayStation business maar ook daar geldt dat de Japanse uitgever het moet hebben van de blockbusters zoals Uncharted om de verliezen op andere titels goed te maken. En dat wordt steeds moeilijker.

Toch is het niet alleen de recessie die de Gamesindustrie parten speelt. Het is ook een industrie die worstelt met het ontwikkelen van nieuwe omzet modellen en daar nog niet altijd in slaagt. De discussie om de tweede hands markt lijkt gezeur om dubbeltjes en kwartjes maar gaat eigenlijk om de vraag waar uitgevers nou eigenlijk hun geld aan verdienen en wat precies het product is dat ze verkopen. Digitale distributie lijkt het antwoord op alle vragen maar de consument wil er niet aan. Het overgrote merendeel van alle games wordt nog altijd gewoon in de winkels verkocht en dat betekent dat de markt dit aankomende jaar gedomineerd zal worden door slechts een handvol AAA Blockbuster titels van uitgevers die voorop lopen in het ontwikkelen van nieuwe modellen of gewoon heel goed zijn in het beloven van nieuwe spel ervaringen.

Het zijn ook uitgevers die hebben geanticipeerd op de grote veranderingen in de gamesindustrie. Dat hebben ze met name gedaan door heel goed naar andere media-industrieen zoals de film industrie en de muziek industrie te kijken en daar keiharde lessen uit te trekken. Want ook daar zijn het een handvol blockbusters die de ontwikkeling van alle flops moeten betalen. En ook daar zie je een dramatische terugval in het aantal releases om de kosten op die manier laag te houden.

Het is tijd dat de Gamesindustrie zichzelf een spiegel voorhoudt en harde conclusies trekt. Zoals het gegeven dat alleen echt goede games echt goed verkopen. En dat het geen zin heeft om veel tijd en geld te investeren in een mutliplayer mode tenzij je echt van plan bent om de aller beste multiplayer ervaring ooit te maken. Het grote Gamekings 2012 onderzoek onder 6000 bezoekers van deze site toont aan dat het overgrote deel het meeste tijd doorbracht met de multiplayer mode van slechts 1 of 2 games afgelopen jaar. En welke games zijn dat? Modern Warfare 3, Fifa 12, World of Warcraft en een beetje Battlefield 3. In die volgorde. En dat is helaas de keiharde realiteit.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumGamekings LivePodcastMerch