Menu Premium

Aparte licentie voor Glasgow Rangers in FIFA 13?

Gamekings Redactie 16/07/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Zoals veel voetbalfans al zullen weten, gaat het niet zo goed met de Schotse club Glasgow Rangers. De failliete club maakte onlangs een doorstart, maar werd wel teruggeplaatst naar de vierde klasse. Maar laat EA een club met zo veel fans zomaar links liggen?

Een voetbalgame is niet goedkoop. Naast de development zelf, moet je een hele hoop licentiecontracten aflsuiten: Merknamen, spelersgelijkenissen en divisierechten zijn maar een paar van de noodzakelijke regelingen waarvoor een berg papierwerk en geld voor nodig is. En juist het laatste soort licenties kan roet in het eten gooien voor fans van voormalig Schotse superclub Glasgow Rangers.

De supporters van ‘The Teddy Bears’ moesten vorig seizoen met lede ogen toezien hoe deze ooit zo grote club hard achteruit ging. De club eindigde als tweede achter eeuwige rivaal Celtic FC, én kreeg 10 punten aftrek vanwege haar instabiele boekhouding. Na maanden van financiële onzekerheid ging de club failliet, en leek het einde nabij. Even gloorde daar hoop aan de horizon, toen een aantal investeerders een doorstart wilden maken in de Scottish Premier League. Maar de bond wilde er niks van weten, en degradeerde de club naar de vierde klasse.

Het is deze degradatie die Glasgow Rangers zijn virtuele wederhelft kan kosten. Je zult bij het selecteren van een FIFA-team vast wel eens per ongeluk in de verkeerde divisie terecht gekomen zijn. Staat daar ineens Colchester United op je scherm in plaats van Arsenal. Hoe komen al deze (relatief) onbekende clubs in je FIFA-game? Het zit zo: EA sluit per divisie een speciale licentieovereenkomst, die hen in ruil voor een aardige som geld de beschikking geeft over een hoop elementen uit die specifieke divisie. Hieronder vallen, naast een hele hoop andere dingen, de naam en het logo van de divisie en de clubs die erin spelen. Naast de onmisbare hoogste klassen uit heel Europa, zitten daar ook een hoop lagere divisies bij. Maar EA moet altijd een afweging maken: spelen er genoeg mensen met deze clubs om genoeg extra exemplaren FIFA te verkopen?

Het is dan ook maar de vraag of het de moeite waard is om een hoop geld uit te geven aan een licentie voor de Schotse vierde klasse, alleen om Glasgow Rangers speelbaar te houden. Maar laten we niet vergeten dat deze club ooit een Schotse powerhouse was, met 27 league-overwinningen, 54 kampioenschappen en 1 UEFA Cup in de prijzenkast. En dan hebben we het nog niet over het enorme aantal supporters dat de club nog steeds trouw is. Misschien zal niet iedereen van plan zijn een FIFA 13-schijfje in huis te halen, maar er zijn er maar genoeg die dat wel zullen willen. Wat denk jij? Is het een goed idee van EA om Glasgow Rangers nogmaals op te nemen in het club-bestand, of is deze kiltdragende club helemaal passé?

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch