Menu Premium

Alle OUYA games moeten een free-to-play element hebben

Gamekings Redactie 13/02/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

De eerste dev-kits van de OUYA werden enkele weken geleden verstuurd. Gamekings.tv had zelfs nog een wereldprimeur met een Hands-on. De doorzichtige plastic doosjes worden later dit jaar ook naar de consumenten gestuurd, ontwikkelaars kunnen in de tussen tijd al aan de slag met hun games. Er moet natuurlijk wel iets op te spelen zijn als ‘ie in je woonkamer binnenkomt. Ontwikkelaars zijn helemaal vrij in wat voor game ze willen maken, er wordt enkel gefilterd op pornografische-beelden en malware, niet op de kwaliteit van de games. Ook jij kunt dus binnenkort een game voor de console ontwikkelen, er is echter één eis. Alle OUYA games moeten een free-to-play element hebben.

De ontwikkelaars willen zich verder niet bemoeien met hoe een ontwikkelaar met zijn inkomsten omgaat, hoe er betaald wordt, of dat een game geheel gratis beschikbaar wordt. Maar elke game die door de screening heen wil komen moet tenminste een klein deel van de game gratis aanbieden, in de vorm van een demo of eerste level van de game.

CEO van OUYA, Julie Uhrman, geeft enkele redenen voor deze eis. Ten eerste is het aantrekkelijk voor de consument, een ontwikkelaar is zo verplicht er ook iets fatsoenlijks van te maken. Elke game kan al gecheckt worden, alvorens deze wordt gekocht. Als ontwikkelaar wil je dan natuurlijk dat jouw product er uit springt. Verder zorgt het voor een regelmatige verversing van de Appstore. Momenteel staan er zo ongelofelijk veel, al dan niet, gratis games in de Playstore, dat het vinden van de parels nogal moeilijk kan zijn. Natuurlijk bestaan er apps die geheel naar jouw voorkeur alle games kunnen filteren, maar dan blijft er toch altijd nog gezeik. Veel succesvolle games, denk aan Angry Birds, kennen tientallen neppe alternatieven. Ontwikkelaars die even makkelijk denken te kunnen meeliften op het succes van een titel. Vaak zijn deze nepperds, van mindere kwaliteit en het geld niet waard. Door een free-to-play element voor elke titel te vereisen is de kans op zulke kopieën minder groot, het maakt het ‘na apen’ en snel cashen minder aantrekkelijk.

Verder wordt de grootste filter voor het wel of niet succesvol worden van een game het commentaar van de gebruiker. Niet alleen in de vorm van een comment, review of aantal gegeven sterren aan een applicatie, maar ook het gebruik ervan. Hoe vaak wordt een game gedownload, hoe vaak en hoe lang wordt deze gespeeld. Games die door gebruikers worden geprezen zullen extra aandacht ontvangen en misschien wel een speciaal plekje krijgen in de Store.

Ook is het de bedoeling dat de OUYA jaarlijkse hardware-vernieuwingen krijgt. Alle harde waren, die zich schuil houden in de plastic verpakking van de OUYA, zijn kant-en-klare producten. Ze hebben geen eigen chip-sets ontwikkeld of een eigen infrastructuur gebouwd, het geheel bestaat uit ‘off the shelf’ onderdelen. Upgrades die de console sneller of goedkoper maken, kunnen dus verwacht worden.

Dat het Kickstarter project erg succesvol is geweest, dat weten we allemaal. Maar, nu is het nog wachten totdat we zelf aan de slag kunnen met de console. Tot het zover is, blijven we nog een beetje sceptisch. Al die mooie verhalen en beloftes willen we eerst met onze eigen ogen kunnen aanschouwen.

Alle OUYA games moeten een free-to-play element hebben

Alle OUYA games moeten een free-to-play element hebben

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch