Menu Premium

80% van gamers gelooft dat seksisme gewoon is in de gaming community

Gamekings Redactie 09/09/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Bijna 80% van gamers gelooft dat seksisme gewoon is in de gaming community, zo blijkt uit een onderzoek van Emily Matthew in de Price Charting blog. Zij verspreidde voor haar onderzoek een enquête binnen een aantal communities en via social media, en bereikte zo een groep van 874 gamers.

De vraag of ‘seksisme een prominente rol heeft binnen de gaming community’ beantwoorde 79.3%  van de deelnemers met ‘ja’. 63% van de vrouwelijke gamers heeft volgens het onderzoek wel eens te maken gehad met pesterijen of seksuele intimidatie tijdens het gamen. Scheldwoorden zoals ‘cunt’, ‘bitch’, ‘slut’ en ‘whore’ zijn gebruikelijk. Daarnaast worden vrouwelijke gamers bedreigt met aanranding of oneerbare voorstellen.

Ook worden er opmerkingen gemaakt over de stereotype rol van vrouwen, denk in de trant van: het enige recht van een vrouw is het aanrecht. Beledigingen en opmerkingen over het uiterlijk en gewicht worden door de deelneemsters ook veel genoemd.

Als gevolg van die pesterijen en intimidatie liegt 67.5% van de vrouwen wel eens over hun sekse om zo problemen te voorkomen. Gelukkig bevinden ze zich wat dat betreft in goed gezelschap, want de meeste virtuele werelden worden bevolkt door een overvloed aan vrouwelijke avatars. Overigens blijkt dat 12.9% van de mannen wel eens liegt over zijn sekse om zo een voorkeursbehandeling te krijgen of extra goodies te scoren. Sommige mannen houden zelfs (naakt)foto’s achter de hand als bewijsmateriaal. 9.9% van de vrouwen maakt zich hier ook wel eens aan schuldig.

Vrouwen stoppen sneller met gamen vanwege intimidatie dan mannen. 35.8% van de vrouwen is ooit tijdelijke gestopt met spelen om die reden en 9.6% stopt zelfs helemaal met een spel. Mannen zijn minder geneigd om te stoppen met gamen, maar ze komen soms wel met intimidatie in aanraking. 15.7% van de mannen krijgt met seksisme te maken en 11.7% van hen zal daardoor tijdelijk stoppen met spelen, 2.6 stopt helemaal. Mannen worden vooral voor homo uitgemaakt of verwijfd genoemd, ook als ze bijvoorbeeld toegeven een bepaalde ‘vrouwen game’ te spelen of als blijkt dat ze een game eng vinden.

De boosdoeners zijn trouwens mannen en vrouwen, en ze beledigen zowel het eigen als het ander geslacht. Toch fijn dat we ons volgens dit onderzoek in één opzicht niet laten leiden door seksisme.

53.2% van de gamers grijpt wel eens in om seksistisch of intimiderend gedrag te stoppen. Vrouwen vinden dit vaak moeilijk om te doen omdat ze bang zijn vervolgens de negatieve aandacht naar zichzelf toe te trekken. Mannen zijn vooral bang voor ‘White Knight’ uitgemaakt te worden, een man die met ridderlijk gedrag hoopt te scoren.

Mijn persoonlijke ervaring is een stuk positiever. Mannen zijn misschien verbaasd als ze horen dat ik een gamer ben (die niet alleen The Sims en Nintendogs speelt) maar ze reageren nooit negatief. Wat voor ervaring heb jij met gamen en seksisme? Ben je wel eens uitgescholden of zelfs gestopt met spelen omdat je werd lastig gevallen?

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch