Menu Premium

Tweedehands- en big budget games gaan niet samen volgens Bleszinski

Gamekings Redactie 13/06/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het laatste woord is er nog niet over gezegd en iedereen heeft er zo zijn of haar mening over. Het is nogal een heikel punt, want voor elke opvatting valt wel iets te zeggen. Tweedehands- en big budget games gaan niet samen volgens Bleszinski, dus een van beiden zou het veld moeten ruimen.

Er is nogal een discussie ontstaan rond tweedehands games. Waar Microsoft ‘in eerste instantie’ met hun Xbox One de indruk wekte dit niet meer toe te staan, liet Sony blijken dat ze het juist ontzettend toejuichen. Nu de gemoederen wat bedaard zijn, blijkt dat beide partijen er in de praktijk hetzelfde over denken. Titels van de ontwikkelaars zelf zullen gewoon doorverkocht kunnen worden, maar third-party titels kunnen door uitgevers nog steeds voorzien worden van DRM, een blokkade om tweedehands games te kopen en verkopen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Het was dan ook wachten op de eerste reacties van de ontwikkelaars en uitgevers zelf. Gamedesigner Cliff Bleszinski, verantwoordelijk voor onder andere de Gears of War franchise, heeft er tenminste een sterke mening over. Volgens hem is het onmogelijk om nog big budget games te maken als mensen de vrijheid krijgen hun uitgespeelde games door te verkopen. Dit is simpelweg omdat er op die manier maar één keer geld in de portemonnee van de uitgever komt, waardoor er minder budget overblijft om een vervolg te maken. Bleszinski legt uit dat de kosten van een game als Assassin’s Creed nooit gedekt kunnen worden als niet iedereen de game nieuw koopt. Uiteindelijk zouden we dus moeten kiezen tussen de vrijheid om onze games door te kunnen verkopen óf triple-A games, maar zouden beiden niet hand in hand kunnen gaan.

Wat zou jij kiezen? Liever triple-A games of het blijven bestaan van tweedehands games?

Tweedehands- en big budget games gaan niet samen volgens Bleszinski

Tweedehands- en big budget games gaan niet samen volgens Bleszinski

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch