Menu Premium

Star Citizen is het grootste crowdfunding succes tot nu toe

Gamekings Redactie 25/06/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Wanneer je aan mij de vraag zou stellen wat de laatste jaren een goede ontwikkeling is in de game-industrie, zou het zomaar kunnen zijn dat ik crowdfunding noem. Er zijn nu al verschillende projecten bekend die door middel van dit nieuwe fenomeen gefinancierd zijn. Denk onder andere aan Shadowrun Returns en Wasteland 2. Toch moeten beide games in de schaduw staan van een nog succesvollere game, want Star Citizen is het grootste crowdfunding succes tot nu toe. Met het overschrijden van de 10 miljoen laat het alle andere crowdfunding projecten ver achter zich.

Het concept is eigenlijk heel simpel. Je bent een ontwikkelaar zonder de financiële middelen, maar met een geweldig plan. Het is nog maar de vraag of grote uitgevers überhaupt willen kijken naar jouw game en de bank leent ook geen geld aan je, zonder de garantie dat ze het ooit terugkrijgen van je. Uiteindelijk moet er wel een publiek voor zijn, want zonder publiek heb je geen goede verkoopcijfers en dan kun je het wel vergeten. Voor dit soort gevallen is crowdfunding de perfecte oplossing. Het grote publiek helpt mee te betalen aan de ontwikkeling van je game en in ruil daarvoor krijgen ze uiteraard een exemplaar. Voor de enthousiaste fans zorg je dat er wat speciale, gelimiteerde opties zijn en is jouw game tof genoeg, dan ben je verzekerd van een succes. Er is alleen wél een verschil tussen succes en groot succes.

Waarschijnlijk had Chris Roberts, de ontwikkelaar van Star Citizen, het ook nooit verwacht. Zijn spacetrading-game heeft namelijk alle records verbroken. Met een bedrag van ruim 10 miljoen dollar is er geen enkel crowdfunding project dat het zo goed gedaan heeft als Star Citizen. De game heeft op Kickstarter ruim 2,1 miljoen dollar binnengehaald, terwijl er op de site van de ontwikkelaar zelfs 8,5 miljoen bij elkaar gecrowdfund is. De game kost echter tussen de 12 en 14 miljoen om te maken, dus Roberts is er nog niet helemaal. Maar hij heeft nu al een flinke spaarpot om goed aan de slag te kunnen. Er is nog geen specifieke releasedatum bekend voor deze PC-titel, maar eind 2014 moet Star Citizen beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Star Citizen is het grootste crowdfunding succes tot nu toe

Star Citizen is het grootste crowdfunding succes tot nu toe

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch