Menu Premium
Loading...

Wordt het tijd dat de industrie optreedt tegen PewDiePie?

Google Plus Jan Johan Belderok
Koos Mooten
Google Plus Koos Mooten
11/09/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Onze grote vriend PewDiePie heeft het weer voor elkaar, de volle spotlights vanwege een racistische opmerking. Hij bezigde gisternacht op zijn livestream het N-woord tijdens een potje PlayerUnknown’s Battlegrounds en Twitter ging los. En wij sluiten ons daar bij aan.

Pewdiepie, Campo Santo en PUBG

Niet om een oordeel over zijn uitlatingen te doen. Wij vinden die flapdrol al vrij lang een beetje van het padje en het N-woord hoor je niet te gebruiken, zeker niet op lacherige manier zoals hij het deed. Het willens en wetens beledigen van mensen is gewoon niet cool. Om wie het dan ook gaat. Punt. Maar voor de rest is het vrijheid van meningsuiting en moet de beste man lekker zijn ding doen. Zolang wij maar niet hoeven te kijken.

Wat we veel interessanter vinden is de vraag wat de industrie doet? PewDiePie mag dan roepen wat ie wil, maar hij doet het wel met behulp van het product van een ander. De developer van Firewatch vond het bijvoorbeeld niet cool en verbood PewDiePie nog langer items over hun game te maken. En de oude items moesten van zijn kanaal. Waarmee zij zich in hun eigen vingers sneden, aangezien ze juist door de aandacht van PewDiePie veel spellen verkochten. Wie volgt? Wie is er nog echt principieel in deze industrie. Welke uitgever zegt nee tegen 57 miljoen volgers? En waarom zijn er gedragsregels voor het maken van TV, maar kun je blijkbaar zonder enige probleem alles roepen op het web, zonder dat een publisher daar wat aan kan doen. Koos en JJ gaan de dicussie aan.

Loading...
 • Steven

  pff storm in een glas water.. Maar hij zou inmiddels beter moeten weten.

 • jimmy

  De antisemitisme grapjes waren juist satire net zoals een Hans Teeuwen dat doet. Hij laat juist zien dat hij anti-antisemitisme is. Hij ridiculiseert juist Adolf Hitler en de absurde persoon die hij is. Ik heb het idee dat jullie niet daadwerkelijk de des betreffende “antisemitisme” video’s hebben gezien en alleen de media hebben gechecked. Dit is echter slechts een vermoede, correct me if I’m wrong.

 • Bloempjes

  Jeetje, beetje overdreven? Dat het op z’n zachts gezegd dom en onrespectvol is staat buiten kijf, maar het was in een moment van opgekropte frustratie en dan komen er bij veel mensen wel eens krachttermen uit, of anders gooi je een controller kapot. Dat nigger het eerste is waar je aan denkt terzijde.

  De developer van PUBG zou hem misschien een weekje kunnen bannen om hem over zijn zonden na te laten denken. Dat de ontwikkelaar van Firewatch nu de moraalridder gaat spelen vind ik kinderachtig, en het is nogal logisch dat niemand dit goedkeurt dus om nu om de barricades te gaan staan is een zinloos gebaar om jezelf goed te doen voelen. Gedragsregels voor Tv, laat me niet lachen, daar hebben ze het moreel besef al jaren vaarwel gezegd.

 • Plaph

  Dit soort bullshit items zijn de reden waarom ik geen premium meer ben…

  • ken1990

   tja dat krijg je als JJ items gaat bedenken

  • Smartass1987

   Aan het aantal reacties te zien is het zeker iets wat leeft onder ons gamers. Ga het item eens checken joh, voor je zomaar reageert op een titel.

   • Boskeerl

    Juist een heel goed item en er word toch best redelijk volwassen op elkaar gereageerd, hulde

    • Smartass1987

     Inderdaad, op een enkeling na. De Gamekings dienen items te maken over wat er leeft onder de doelgroep. In plaats van naar enkele schreeuwlelijkerds te luisteren. Dit item is nota bene geen premium item. Dus ik snap de verontwaardiging van de heer of mevrouw Plaph sowieso al niet. Als een item je niet bevalt lekker over slaan lijkt mij. Het is blijkbaar geen bullshititem als het een ellenlange discussie aanwakkert…….

     • Plaph

      Van je premium money word ook dit soort politiek correct gelul gefinancieerd, prima, maar ik weiger daarvoor te betalen

     • Smartass1987

      Dan zeg je je premium abonnement toch lekker op? De Gamekings kunnen niet iedereen tevreden houden. Want dan zouden er helemaal geen items meer gemaakt worden. Oh nee, dan gaan mensen weer zeuren dat er geen content meer is……..

     • Plaph

      heb hem allang opgezegd

 • Padawan1993

  Pff boeie

 • optimuspecs

  Pewdiepie mag zeggen wat hij wil, maar dan moet hij ook dealen met de consequenties hiervan.

  Aan de manier waarop hij zegt ” nigger” hoor je gewoon dat hij dit in zijn dagelijkse leven vaker gebruikt.
  Nigger is dan ook niet de Nederlandse ” neger”, maar is een veel meer beladen woord en Piewdiedpie met zijn 57 miljoen volgers weet dat ook.

  De man is miljonair geworden met zijn filmpjes en miljoenen kinderen volgen hem. Hij heeft meer volgers dan sommige landen inwoners hebben, dan moet je ook bewust zijn dat je dit soort woorden niet moet gebruiken in je filmpjes. Je bent een product en je verliest volgens en deals met bedrijven.

  Ik vind dan alleen maar goed dat een aantal devs zeggen dat ze dit niet accepteren en hun content weghalen. Degenen die dan willen mogen hem blijven volgen en andere mensen mogen dan unsubben, hun content weghalen of wat dan ook.

  Ik denk niet dat hij zit te lachen want hierdoor gaat hij volgers en deals verliezen.

 • Akimbo NL

  Goed verhaal.

 • ghettosteyl

  Jezus, wat een overtrokken onzin weer dit. Ten eerste is dat woord alleen maar beladen in Amerika, de rest van de wereld boeit het helemaal niks. Ten tweede, hoe vaak hoor je op streams donkere mensen zelf het woord gebruiken, is het ineens niet mee racistisch? Als dat zo zou zijn zou dat toch juist racistisch zijn.
  Die vent komt niet uit Amerika dus ik denk niet dat hij racistische bedoelingen heeft als hij dat woord zegt

  • Joost
  • Smartass1987

   Ben je ooit wel eens buiten de grenzen van je eigen dorp gekomen? Zou wel wat handiger zijn alvorens je op wereldwijd gevoelige kwesties reageert.

   • ghettosteyl

    O jawel hoor, ik kan wel van mezelf zeggen dat ik redelijk goed geinformeerd ben. Vind het wel een beetje een typische SJW reactie van jou. Misschien kan je beter je punt maken ipv een ander belachelijk te maken.

 • Farsmars

  Wat een hypocrite wereld leven we in zeg. Zolang zwarten elkaar nigger this en nigger that noemen is het niet erg maar zodra een blanke dat zegt is het opeens rasisme. De enige land die er een isseu van maakt is Amerika. De grootste hypocrieten ter wereld. Laten we niet vergeten hoe USA is ontstaan. Door het uitmoorden van indianen, oeps volgend hun mag dat ook niet, Native American bedoel ik. Dan heb ik het nog niet eens over de antisemitisme card. GET OVER IT

  • ZurePruim
  • Ryan

   GameKings lijkt ook heel hard te willen ‘deugen’. Ik krijg daar een beetje de kriebels van.

   • MrvonLion

    ja kan me heel goed herinneren hoe Boris lachend een brief van de bond tegen vloeken weglegde ivm het veelvuldig gebruiken van het K woord.

    • Smartass1987

     Dat komt omdat het overmatig gebruik van het K woord niemand zou kunnen kwetsen natuurlijk……. Niemand van de Gamekings gaat natuurlijk ook tegen de grote baas in wat zijn taalgebruik betreft. Beetje triest om als man van middelbare leeftijd je zo te uiten. Als puber zijnde trouwens ook, maar die hebben nog veel te leren.

 • haenkie

  Dom, maar om nou te zeggen dat het racistisch bedoelt was. Je ziet ook wel dat hij niet heel blij is in zijn woordkeuze daarna. Ook zal zijn moreel besef lager zijn dan gemiddeld. Daar hebben waarschijnlijk meer mensen last van als ze voor hun 20e selfmade miljonair zijn. Ga er maar niet vanuit dat PDP hier daadwerkelijk iemand mee wilde beledigen.

  Dat gezegd hebbende, zijn Amerikanen overgevoelig voor bepaalde woorden. Je moet maar eens ‘You people’ zeggen tegen een groepje Amerikanen, ze ontploffen. Dan maakt het niet eens uit of het roze, gele, bruine, zwarte of regenboog mensen zijn, je kan het daar niet zeggen.

 • Daan

  Op basis van het clipje hier in de video vind ik de ophef erg overdreven. Dat hier een item aan gespendeerd wordt vind ik veel schokkender :P.

 • ZurePruim

  Ik denk dat ik dit item ook maar oversla.

  • PremchandNL

   En je zit nu nog steeds te reageren, bijna een uur later lol

   • JJ

    Dat doet ie om mij te pesten. Gelukkig maar, ik ging hem missen.

    • ZurePruim

     Meisjes plagen, kusjes vragen. Weet je toch.

    • Russian225

     JJ wat de F. is er met jullie gebeurd naarmate de jaren voorbij zijn gegaan. Boris is een extremistische veganist geworden en zo te horen willen jullie allemaal zo politiek correct mogelijk scoren, het lijkt nergens meer op. Verhuis eens uit dat open snowflake / millennial riool dat Amsterdam heet en vestig jezelf in echt Nederland.

 • TheOne

  Blijft fascinerend hoe context gebonden een woord als nigger is. Dit weekend nog een erg goede stand up show gezien van een iewat meer gekleurde (mag ik dat nog zeggen?!) comedian (uit de u.s.a.) , en die zat tot de nok toe vol met het woord. En vervolgens vraag ik me af waar dan precies de grens ligt. Stel dat de heer pewdiepie halfbloed blijkt te zijn, is zo’n uitspraak dan ineens wel ok, en waar ligt dan de grens (een gekleurde grootouder oid?). Alles bij elkaar een zinloze discussie waar je nooit uitkomt.

  Verder mogen ze van mij iemand als pewdiepie direct op elke manier van het internet verwijderen. Maar dan niet vanwege de bovenstaande reden, maar gewoon omdat het bandbreedte verspillende rotzooi is die geen enkel weldenkend mens zou moeten willen bekijken ..

  • ZurePruim

   Bekijk het interview met Ice Cube dat ik hieronder heb gepost voor ’t antwoord op je vraag.

 • Kid MMXV

  Ach man. Hoeveel uur content maakt pewdiepie en hoeveel uur daarvan is “opzettelijk” over het randje? Waarom dan oproepen voor een massale boycot op deze gozer. Pewdiepie is wel binnen, die heeft geld zat, maar gaat om het principe. De discussie over: wie betaalt dumpertreeten vind ik dan wel iets beter. Dumpert heeft duidelijk een eigen smoel en bepaalde content. Deels is seksistisch en “guur”; begrijp best dat partijen daar niet samen mee willen werken. Maar om nou bijvoorbeeld Telfort of Wereld Natuurfonds, Grolsch of Defensie op te roepen voor een massale boycot… Waarom?
  Leden, klanten, personeel van deze partijen zijn niet allemaal heilig; genoeg mensen genieten van dumpert en drinken Grolsch en zitten bij Telfort. Ben je als Telfort dan fout bezig dat je deze klanten via dumpert wilt bereiken, nee natuurlijk niet.

  • Smartass1987

   Helemaal mee eens. Als je maar één persoon vermoord zonder reden stelt dat ook weinig voor. Want, er zijn er toch nog ruim 7 miljard over…………

   • Kid MMXV

    Je mag nigger zeggen; iemand doden niet. Het gaat er om wat de algemene insteek is van het kanaal. Pewdiepie maakt game video’s en in het algemeen is hij niet expres “racistisch” of zoekt hij de grenzen op. Een kanaal (kei)hard afstraffen op basis van paar van dit soort voorvallen vind ik erg overdreven.
    Aangegeven dat ik: wie betaalt dumpertreten een beter vraag vindt, omdat Dumpert zich bijna dagelijks seksistisch uit.

  • Wouter

   Dus omdat het blijkbaar tegenwoordig normaal is om dit soort uitlatingen te doen op allerlei mediaplatformen is het wel ok? Volgens mij is het juist die gedachte dat de kern van het probleem is bij dit soort dingen.

   • Kid MMXV

    Af en toe er iets grofs, stoms, racistisch, seksistisch er uit uitflappen is zeker oke. Mag wel wat vaker worden gedaan; krijgen mensen weer eens wat dikkere huid en minder lange tenen.

 • ViesVuilEnVet

  Prima dat jullie dit gesprek houden, maar doe dat voortaan zonder camera.

  • PremchandNL

   Volgens mij is niet kijken ook nog een optie…

   • ViesVuilEnVet

    Daar heb je helemaal gelijk in, maar het is ook meer voor de geloofwaardigheid van Gamekings als ”media” site, we willen meningen over games en niet over ander ellende. ik wil ook dat mijn bakker brod bakt i.p.v dat hij een kalf staat te slachten. Ik vind ook dat sommige mensen te ver gaan in deze. Koos mag zijn mening hebben, ook al is hij anders dan die van sommige van ons.

    • PremchandNL

     Dit item gaat toch over games en hoe developers omgaan met mensen zoals pewdiepie. En ik vind het best egoïstisch om te zeggen dat jij dit niet wil zien, dus moet het niet worden gemaakt. Bedoel ga je ook naar je bakker om te zeggen dat hij moeten stoppen met krentenbrood omdat dat jij het niet lekker vind ? Het ontgaat mij ook hoe dit de geloofwaardigheid van gamekings zou ondermijnen..

  • Zrmi

   Inderdaad… waarom zo’n kansloos persoon weer zo’n platform geven. Kap nou eens met dit soort personen aandacht geven. Dat is het enige wat ze willen en waarom ze dit doen en zullen blijven doen.

   • BassieB

    Omdat het relevant is mbt games streamen en omdat ontwikkerlaars hierop reageren?

    • Zrmi

     Je kan er ook perfect een item over maken zonder die ene youtuber zo op de voorgrond te zetten hoor. Maarja dat is voor de clicks he.

     • BassieB

      ….hij was behoorlijk in het nieuws sherlock…

     • Zrmi

      No shit sherlock… Dan nog kan je een item over het onderwerp maken waarom hij in het nieuws was zonder te clickbaiten met die annoying youtuber. Een item speciaal over de vraag of uitgevers streamers mogen boycotten die over de grens zijn gegaan was toch veel interessanter geweest. Had je er ook nog veel meer voorbeelden bij kunnen betrekken.

 • Henkjan Greeters

  De in het verleden gemeend “racistische” uitlatingen van hem, zijn gewoon satire. En tja, als je vindt dat hij daardoor “de schijn tegen zich heeft”, dan ben je wat mij betreft niet echt geloofwaardig.

  Dit hele overgevoelige gebeuren rond identiteit staat mij echt totaal niet aan.
  Ik ben meer ‘beledigd’ door het gebruik van het k-woord (wat je ironisch genoeg in de comments niet volledig uit kan typen), dan door dit soort in-the-heat-of-the-moment uitspraken.
  Als jullie dan toch morele politie willen spelen, stel dan ook meteen het gebruik van “gay” en “fag” maar eens aan de kaak — of een van de andere 1000 beoogde online issues.

  Maar blijkbaar wordt GK een sociaal politiek commentaar kanaal? Of waarom maken jullie hier precies een video over?

  • Omdat developers nu gaan verbieden dat hun content gebruikt mag gaan worden door streamers / videomakers. Een interessante ontwikkeling natuurlijk die grote implicaties kan hebben op het online video landschap. Dus ook ons.

   Ik hoop dat dit je vraag heeft beantwoord 😉

   • ZurePruim

    Of omdat jullie lekker willen meeliften op een hype?

    • PremchandNL

     Ja jonge dikke 2 miljoen clicks.. want pewdiepie in de titel he

    • JJ

     Da hadden we het er vanochtend wel opgezet. Kijken jullie het item wel ofzo

     • ZurePruim

      Nee @GKJJ:disqus, natuurlijk kijk ik deze onzin niet. Doe ons items zoals die met Boris en Syd. En bespreek dit soort dingen met elkaar, naar zonder camera.

    • Het is de talk of the town ja, dat moet je wel gemerkt hebben. Dan zou het raar zijn als wij doen alsof niets van dit heeft plaatsgevonden, zeker wanneer dit gevolgen kan hebben binnen de games industrie. Maar ik snap dat je alles door een zure bril ziet 😉

     • BassieB

      Mijn glazen zijn gemaakt van een mix van zuur en zout (vraag maar na), maar ben het zowaar met Koos eens. Dit is de talk of the town en ja Pewdienerd is een populaire aap en de grootste streamert (?) dus relevant

   • Mister Onion

    En hoe gaan developers dat volgens jou invoeren? Gaan ze mensen aanklagen waarvan zij vinden dat ze hun games niet mogen spelen? Lol, denk je nou echt dat een developer hier een poot heeft om op te staan? Dat geloof je toch zelf niet?

   • Russian225

    Zal hem aan z’n reet roesten, hij is allang binnen.

 • allert bakker

  Zo moeilijk is het niet als hij racistische opmerkingen maakt in de game, ja dan is het aan de developer om daar op te reageren. Doet hij dat in een stream ja dan is het aan de streaming dienst. In dit geval zou ik zeggen pub zou hem hiervoor kunnen bannen, als hij word gereport in game, word dat niet gedaan dan heeft er niemand last van. YouTube zou in dit geval er een ban uit moeten brengen omdat het vastgelegde content is en er mensen erdoor beledigt zijn. Blizzard heeft de knoop ook doorgehakt en hebben gezegd hard op te treden tegen ongewenst gedrag naar andere speler.
  Zag laatst ook een mooie uitlegt door Rhykker die zei je kan een game kunnen vergelijken met een pretpark waar je oneindig toegang hebt. Misdraag jij je in de pretpark dan zou de opzichthouder daar op moeten toetreden, aangezien er ook andere mensen aanwezig zijn, die door iemands gedrag het plezier ontnomen word. hierdoor krijg je ook dat een community toxic word en iedereen zich als malloten gaan gedragen.

 • Bloempjes

  De morele verontwaardiging komt op mij wat geveinsd over na het zien van het item. Waterige oogjes voor een woord wat minderheden zou kunnen kwetsen, maar Gamekings die met k*nker strooien is grappig. Het is voor beiden misschien een idee om een vloek potje te openen en de opbrengst daarvan aan een goed doel te schenken.

  Het label racist zou ik hem pas opplakken als hij woedend iemand had vol gescholden of een lange rant over de zwarte minderwaardigheid o.i.d. was begonnen (JonTron). Een woord wat in een moment van frustratie je mond ontsnapt is een excuus waardig maar doe normaal met je boycots.

  • ZurePruim

   Ik ben heel erg benieuwd naar de reactie van @GKJJ:disqus en @KoosMooten:disqus op deze comment

 • PremchandNL

  lol die gast. Dankzij hem is er al een ‘adpocalypse’ en dit zal niet helpen. Snap eigenlijk niet dat hij niet is gebanned op twitch. Lijkt me dat je zoiets daar niet mag zeggen. Ik denk dat een kleine streamer zoiets zou zeggen dat die wel word gebanned.
  Wat die developer van firewatch doet vind ik wel weer overdreven maar ja.. hij kan doen wat hij wil. En hij krijgt nu aandacht uiteraard.
  Die pewdiepie vind racisme grappig en neemt het niet serieus .. (en hij heeft invloed op miljoenen kinderen..) Maar als hij een keer een N bomb dropt is iedereen in shock. Dat is dan toch niet bedoeld als racisme.. Ik denk wel dat die kinderen op een slechte manier kan beïnvloeden met zulke uitspraken..

  • jimmy

   Het werd gestreamed via YouTube

   • PremchandNL

    Oh ok dat wist ik niet.

 • JJ

  Bizar hoe weinig mensen echt het item kijken en checken wat de insteek is. Het gaat njet om wat PewDiePie doet of zegt. Moet ie lekker zelf weten. Gaat er om dat publishers dus mogelijk content willen verbieden of weghalen als je iets doet wat hen njet zint. In dit geval een rascistische opmerking. Het lijkt me een zeer relevante insteek die vrijwel iedereen mist omdat mensen alleen maar kanalen of hij het nu wel of niet bedoeld. Er zijn officiële gedrachtsregeks tov TV content, ook bij print. Dingen kunnen daar wel en njet. Publishers hebben handvaten om actie te ondernemen als dit soort zaken gebeuren. Waarom is dit niet bij YT en streamen? Niet dat wij dit willen. De vraag is of dat goed of slecht is.
  Niemand die daar op antwoord maar alleen gilt over politiek correct etc. Wat wel aangeeft dat we in dit land niet meer normaal naar een issue kunnen kijken zonder schuld ergens neer te leggen.

  • Henkjan Greeters

   Misschien voortaan geen clickbait titels meer? Wat ik bizar vind, is dat jullie dit niet aan hebben zien aankomen met zo’n titel.

   • JJ

    Staat vraagteken achter. Is een terecht vraag. Moet industrie PewDiePie aanpakken. Hij is de grootste en dus een voorbeeld. Hoge bomen vangen veel wind.

  • rukkert scheelio

   Hoe wil je content laten verwijderen die ‘Live’ gebeurd? Het is al gaande, het is al in de wereld. Wil je Pewdiepie dan gaan verbieden om hun game te streamen? Vraag me af of Pewdiepie überhaupt betaald wordt voor het streamen van Player unknown?

   • JJ

    Ja, verbieden ja. Dus elk moment dat je speelt krijgt je claims van tonnen aan je broek. Is het snel vorbij. Feitelijk staat ee op elke game dat je dit product niet mag gebruiken voor eigen gewin. Dus een handvat is er. Het is dus het principe wat moet winnen. Ik debk ddus dat uitgevers het toestaan omdat ze geld verdienen. Maar nu ervaren ze ook het probleem wat ze hebben gecreeerd.

    • TheOne

     In feite is het eigenlijk best onlogisch dat je zaken als films, series en muziek niet mag hergebruiken in streams/youtube, maar iets als een game wel. Het zal wel worden toegestaan omdat de game industrie er indirect veel geld mee verdient, maar heel strict genomen gebruiken deze content makers gewoon copyrighted materiaal.

    • rukkert scheelio

     Zodra de uitgever dat doet trekken ze ook automatisch het boetekleed aan. Is dan Youtube (of twitch) ook verantwoordelijk? En dan is de vraag wat is het probleem? Is het een probleem die de wet niet aankan? Is bij hetgene wat Pewdiepie doet een wet overtreden?

  • Robert

   Als het niet over het doen en laten van PewDiePie gaat. Waarom zit hij dan in de titel, subtitel en wordt er de helft van de video over zijn uitlatingen gesproken. Als je een video wilt maken over of publishers wel of niet acties mogen ondernemen wanneer iemand iets doet of zegt met hun IP dan moet de video daar juist ook voor 90% over gaan. De aanleiding voor deze video is de commotie t.o.v. de uitlatingen van PewDiePie NIET de uitlatingen van PewDiePie. Verander dan eerst je titel naar: Mogen publishers het stream/maken van video’s over hun game weigeren wanneer de inhoud niet aanstaat? Zorg daarna eerst dat mensen in de video ook een objectieve mening hebben. En uiteindelijk reflecteer het ook eerst op jezelf voordat je een mening vormt aangezien GK ook wel eens seksistische, racistische, beledigende, etc geladen uitlatingen hebben gedaan.

   • Robert

    En als je PewDiePie als voorbeeld noemt omdat die zo groot is waarom heb je het bijvoorbeeld niet over KSI die bijna in elke video het N-woord noemt.

    • Laurens!-_-!

     Wie?

   • JJ

    Omdat A dit de aanleiding was. B. Er elke verkeerde opmerking die wij gedaan is niet goed te praten. En het levert onderling ook verhitte discussies op C. We niet ontkennen als iemand iets onwelwillende zegt. d Wij daar wel gevolgen van hebben gehad omdat er wetten en regels zijn voor TV bijvoorbeeld.

    • Mister Onion

     Denk je nou echt dat deze publisher dit doet omdat ze zoiets belangrijker vinden dan geld? Nee, juist dit doen ze om geld.

     Om op je laatste vraag terug te komen; natuurlijk moet alles vrij blijven. Als iemand daar niet tegen kan is dat diegene z’n probleem, waarom dit soort jankerigheid serieus nemen?

    • Robert

     Maar is het niet heel erg tegenstrijdig (en ik denk dat daar de meeste comments ook over vallen). Je geeft toe dat GK misschien ook wel dit soort ‘niet coole’ uitlatingen hebben gedaan en hier de gevolgen van hebben ondervonden, maar vervolgens gaan je wel iemand anders die hetzelfde doet een soort van aanpakken. Al is dit niet de intentie van de video zoals je zegt, maar zo komt het wel over door onder anderen de titel en manier waarop er gesproken word over PewDiePie. Het is niet zo we willen het hebben over het ondernemen van acties van game devs op de uitlatingen van YT’ers en streamers, aanleiding is dit clipje van PewDiePie. Het is meer: Dit heeft PewDiePie gezegd we verafschuwen het, het kan niet, waar slaat dit op, game devs hebben gezegd dat ze met hem stoppen en denk dat ze gelijk hebben en oh ja kunnen die game devs dat wel maken -> einde video.

  • Bloempjes

   Dat de insteek niet goed overkomt is misschien te wijten aan hoe het item is verpakt? Het ging grotendeels over hoe zwaar beladen dat woord is en tegen het einde aan nog even over de maatregelen.

   Youtube en Twitch hebben gedragsregels waar je als streamer / content maker mee akkoord gaat en daar controleren ze ook relatief veel op. Als game developer kun je de chat controleren en spelers die over de schreef gaan bannen. Als game developer een streamer die zich misdraagt bannen is denk ik wat ingewikkelder en eisen dat een Youtubers video’s met je game weghalen gaat misschien tegen fair use regels in?

   • JJ

    Waarom kan dat op TV wel? Geen alcohol, niet schelden, geen reclame etc.

    • Bloempjes

     Het is per zender en programma verschillend. In films, series en bepaalde programma’s is alcohol en drugs gebruik heel normaal. Dat je niet mag schelden kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden een een brief van de bond tegen het vloeken boezemt ook geen angst in. De regels tegen sluikreclame worden ook systematisch door de NPO overtreden waar ze al meerdere malen voor op vingers zijn getikt.

     Als je bedoelt dat er in een Gamekings aflevering geen drank, drugs, gescheld en sluikreclame mag zitten dan komt dat misschien door de zender en hoe streng ze de regels naleven of wat voor imago ze willen. De ‘TV’ is zeker niet heilig.

     • JJ

      In ieder geval zijn er regels en handvaten waarop je gestraft kan worden. En er zijn ook contracten wat je voor launch over en met games mag doen. Ma launch is het luilekkerland voor iedereen en dat zit de industrie niet lekker. Hoe kunnen ze dit oplossen.

     • Bloempjes

      Als je als Youtuber zo’n contract niet tekent, niet gebonden bent aan een embargo en de game gewoon koopt dan is er niets aan te doen. Je zou als game industrie Youtubers het leven zuur kunnen maken door constant copyright (DMCA?) claims in te dienen waardoor de videos in kwestie geen inkomsten genereren. Nintendo staat daar bekend om.

      Voor streams is het ingewikkeld omdat het Live gebeurt maar naderhand kun je de muziek laten muten en dat soort fratsen maar als er echt ‘ongepaste’ dingen gebeuren dan kan Twitch zo’n streamer bannen.

      Hier is met de opkomst van Twitch al wijdverspreid een discussie over gevoerd en hoe ik zie is dat game ontwikkelaars inzien dat de reclame van Youtubers en Streamers ze veel oplevert en het zinloos is om het tegen te werken.

     • Mister Onion

      ”Hoe kunnen ze dit oplossen?” Door iedereen die jankt over zulke dingen te negeren.

    • Harry

     Denk je eens in. Een publisher gaat dat soort dingen afdwingen en ziet per ongeluk een Bar Weinig van jullie of een Boris lekker aan de wiet op een Twitch stream.

     BAM! Storm in een glas water, verontwaardiging op Twitter en diverse publishers maken een mooi gebaar van kijk ons eens sociaal verantwoordelijk bezig zijn. Foei Gamekings, onze games associeren met alcohol en drugs.

     Kijk eens naar de eerste minuut van dit Gamescom X-Box item met jou en Steven. https://www.gamekings.tv/videos/xbox-persconferentie-op-de-gamescom-2017-top-of-flop/
     Jullie zijn echt niet de enige ‘fans’ van de Cuphead mevrouw maar wanneer je met dit filmpje hetzelfde bereik zou hebben als pewdipie dan loop je grote kans op een aantal Social Justice Warriors in je nek over wat je daar doet. Hier op de GK site met je eigen publiek stoort het niemand dat het ietwat vrouw onvriendelijk (of is het te vrouw vriendelijk) wordt.

  • bryan

   Omdat jullie aandacht schenken aan dit kansloze gebeuren en die Amerikaanse onzin hierheen halen. En dit puur omdat je er achter bent gekomen, na dat laatste item over nazisme, dat controversiële (politieke) items veel kliks opleveren.

   Het is een gamewebsite blijf bij je roots. Ik kom hier om juist te ontsnappen aan die meuk. Als ik deze onzin wil lezen/horen dan ga ik wel naar Huffington Post of de linkse opinie sectie van The Guardian.

 • ZurePruim

  “Het willens en wetens beledigen van iemand is niet tof” aldus @GKJJ:disqus. Ik kan me nog goed een item herinneren waarin jullie minuten lang een jongen met hamburger/broodje worst aan ’t uitlachen waren.

  • JJ

   Dat is dus in weze niet tof. Ik zeg ook niet dat ik een heilige ben en terecht dus dat ik daar op aangesproken wordt. Dus niks van ik meende dst niet. Gewoon niet Cool.
   Maar nu gaat het weet over dat aspect (mag hoor) maar insteek is open of de industrie YT mag verbieden Hi content te gebruiken. Durven ze dat? Op TV kan en gebeurt dat al. Open discussie.

 • Michael

  Wat een triestigheid dit.

  • JJ

   ? Okay, dus stel, jij bent later producent van product X. Een Youtiuber verdiend bakken geld met het maken van filmpjes ober jouw product waar jij niks van krijgt én hij doet uitspraken die jij totaal niet trekt. Is dat iets wat moet kunnen of vind jij dat je als producent het recht hebt om daar wat van te zeggen. Ter verduidelijking zonder games is er geen game streaming meer. Als dat geen topic is weet ik het niet meer.

   • “waar jij niks van krijgt” Jullie geven zelf net aan (in het filmpje) ze verkopen meer doordat hij deze games speelt. Dan verdienen ze hier toch indirect aan. (ik snap daarom je nieuwe stelling niet helemaal).

    Ik vind ieder geval dat een producent hier niks over te zeggen heeft. (door middel van een blokkade op het maken van deze content). En dat dit vrijheid van meningsuiting is. Ik als producent zou ervan uit gaan dat het meerder deel van de kijkers zelf wel kan inschatten dat deze uitspraak van de gamer/streamer/uploader komt en dat dit niet gelijk betekend dat de producent van de game hier achter staat.

    Daarnaast het voorbeeld in het filmpje. Ik krijg altijd het gevoel dat mensen graag willen zeiken op elk klein dingetje dat een beetje racistisch klinkt. 😀

   • jimmy

    Ik vind zeker dat een producent in mag grijpen wanneer iets echt te ver gaat het is per slot van rekening jouw product (wat te ver is echter een subjectief spectrum, ik zelf heb bijvoorbeeld totaal geen moeite met rascistische humor en dergelijke). Echter is het iets van deze tijd dat zolang je de beste bent in wat je doet je je heel veel kunt permitteren en gedragsregels niet zo strikt meer zijn. Ik noem een Conor McGregor bijvoorbeeld.

 • Nexttonothing

  Er staat heel veel zieke shit op youtube, dat pakken ze ook veel te weinig aan. Dat gaat nog vele malen verder dan pewpew. Wat overigens wel een irritante gast is, ik kijk dan ook nooit naar zijn filmpjes of streams.

  Het aantal scheldwoorden op gamekings zou ook wel iets omlaag mogen.

 • Mister Onion

  Hij floepte er een woord uit, een woord wat vrijwel overal wordt gebruikt, nou en? Wie wordt er hier beledigd? Hij roept een woord naar een onbekend iemand in een game.

  Het enige wat dit laat zien is dat als je iemand maar genoeg filmt en onder een vergrootglas legt diegene vanzelf iets doet wat waar iemand aanstoot aan neemt, want dat doen we allemaal.

  Koos gedraagt zich hier trouwens als een ontzettende jankert, goed voorbeeld de hedendaagse verontwaardiging cultuur, stel je niet zo aan. Dat gejank over woorden, kinderachtig gedoe.

  Of iedereen mag het n-woord gebruiken of niemand mag het gebruiken, zo simpel is het. Laat Idubzzz het je uitleggen:

  https://www.youtube.com/watch?v=N8vaJaFCFYA

  • JJ

   Maar daar gaat het niet over. Ieder zijn mening. Feit dat jij vindt dst Koos geen mening mag hebben zegt genoeg ober deze maatschappij. Iedeeen dwingt elkaar een mening op.
   Waarom kan de discussie niet gaan over feit of een publisher zijn content mag weghalen als hij iets niet digt dat is alles.

   • Mister Onion

    Hoe kom je erbij dat ik vind dat Koos geen mening mag hebben? Ik reageer op zijn mening en met mijn reactie hij het op zijn beurt waarschijnlijk weer niet mee eens zijn. Juist dat moet toch kunnen? Jouw mening ben ik het ook niet mee eens, je maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen een ras gerelateerd woord en een racistisch bedoeld woord, maar dat zie jij waarschijnlijk weer anders.
    Als we elke vorm van tegenspraak of een andere mening gaan interpreteren als ”geen mening mogen hebben” dan kunnen we net zo goed allemaal stoppen met praten.

    Als publishers om zulke dingen content weg gaan halen dan keren de gamers zichzelf vanzelf tegen hen. Simpel.

   • Yarno Boelens

    Downvote voor de spelling.

 • Rasisme is overgewaardeerd. net zoals zoveel dingen in Nederland, dat van muizen olifanten maakt. hypes boeien me niet, rasisme boeit me niet, gekwetse zieltjes zouden een dikkere huid moeten kweken, het zijn allemaal zanikende sukkeltjes zonder ruggegraat. vergeet de humor niet en onspan, het internet is een helhol trouwens.

  • GekkeAr

   “Allemaal”?

   • Ja allemaal, de kekwetse zielen. meestal dromers. daar heeft Dominee Gremdaat een heel mooi filmpje over gemaakt. maar dit is internet, dus een verkeerde afspiegeling van de werkelijkheid. niet te veel aantrekken van wat je allemaal hoort en ziet voorbij komen hier. de meeste zijn toch allemaal mensen die hun ei niet kwijt kunnen in het leven. hier kunnen we lekker typen in plaats van de confrontatie aangaan in de harde realiteit.

 • jonathan85h

  Oja laten we iedereen censureren zodat niemand op zn gevoelentjes getrapt wordt, hou op zeg. Pewdiepie heeft duizende uren aan video op youtube en upload talloze videos elke dag waaronder uren durende streams waarin die gast gewoon ontspannen aan het gamen is. Misschien kan je je beter focussen op de duizende mensen die sterven van de honger, ziekte en armoede elke dag of misschien het kapot gaan van de wereld door vervuiling en uitputting van de aarde. Laat die gast lekker zn ding doen en stel je niet zo aan.

  • GekkeAr

   Die tweede zin is een non-argument.

   • jonathan85h

    Hou op man

 • MrBackFx

  Het is maar een woord.Wat maakt het uit

 • RomeoNovember

  Damn, gevoelig item?

 • Thegladoss

  “Is het tijd voor een bepaalde soort gedragsregels”

  Lekker 1984 idee zeg. Wie gaat die gedragsregels bepalen? Want als Google ze gaat bepalen dan weet je meteen dat een van de regels zal zijn dat je geen kritiek op Google mag hebben. Alsof hun monopoliepositie al niet sterk genoeg is. Zelfde als een andere instantie dit zou doen.

  • Kid MMXV

   https://youtu.be/Odoe1qVkcJ4?t=8m29s
   De regels worden bepaald als er een rechtszaak komt. Interessant stukje van Jim. Snap ook wel dat de kleine youtubers de gebeten hond spelen omdat ze minder inkomsten vergaren door adpocalypse. Dus ja wie bepalen de regels? Lijkt erop google (via algoritme) en adverteerders.

   • Thegladoss

    Als een rechtszaak er aan te pas moet komen om gedragsregels te bepalen dan kan ik je bij voorbaat al zeggen dat die gedragsregels er niet gaan komen. De Amerikaanse rechtbanken zullen namelijk altijd voor de vrijheid van meningsuiting gaan staan en dus niet gaan beslissen over gedragsregels.

    • Kid MMXV

     Dat schets Jim ook; niemand wilt zich hier aan branden. Want winst of verlies is bepalend voor heel YouTube. Maar ja, ooit moet er iemand natuurlijk de eerste zijn.

  • JJ

   Weet ik niet. Ik niet. Zeg ook niet dat ik gedragsregels wil. Wil enkel vragen hoe dit leeft bij gamers.
   Ik wil iedereen een eigen mening laten. Zolang we maar normaal doen. Dus ik ben tegen gedragsregels. Maar ik ben geen producent. Dus mijn mening doet er jiet toe. Gaat me over het feit of als zoiets gebeurd dst terecht is.

 • Rekkles

  Man man man worden jullie gesponsord door de NPO?

 • Wat een bullshit zeg, morgen een item over Giro555?
  Het wordt tijd dat iedereen optreed tegen de industrie, niet andersom.Jullie floepen er soms ook dwaze woorden uit, daar heb ik meer moeite mee dan het N woord.

  • BassieB

   Gewoon geen moeite hebben met woorden, weten wie het zegt en in welke context, daaruit de betekenis aflezen.

   Stond Pewdiepie nou in Harlem te schreeuwen naar een paar zwarte koters, tja dat was behoorlijk kwalijk geweest……maar dit is SJW zieligheid.

 • Ghrane

  Ik ga er niet mee akkoord, absoluut niet.
  Maar ik vind dit gewoon dom gezeik en alleen maar Felix aandacht geven om erover te praten, die aandacht trekt voor hem kijkers en vervolgens verdiend hij er weer een klap geld mee.
  Makkelijk oplossing, hit him where it hurts, Twitch ban.

  Ik vind dat je hier niet te veel aandacht moet geven, het internet is al toxic genoeg. Tevens vind ik dit van Gamekings ook een beetje mieren neuken, Jelle wil ook nog wel eens makkelijk zijn met het eruit vloepen van het K-woord, daar komt hij ook elke keer nog mee weg, onlangs heeft hij zich in weten te houden, dat vond ik netjes, hij probeert zich in ieder geval aan te passen.

  • Padawan1993

   Felix?

   • Ghrane

    PewDiePie zijn echt voornaam is Felix. Felix Kjellberg om exact te zijn.

    • Padawan1993

     Ah oke

  • roeland

   Dat inderdaad. Elke keer doet die guy dit soort domme shit en elke keer weer krijgt hij (media) aandacht.. controversieel of niet, de man is wel weer in het nieuws..

 • BassieB

  hahahaha man man who gives a fck. Mensen die zich laten beledigen door scheldwoorden zijn zielig, dus hierbij zielig Koosje is zielig. Moet iemand je vasthouden en tot slaap wiegen?

  Was deze ophef er ook geweest als meneer zwart was geweest? Beledigen van mensen? Marginaliseren van groepen? Wut?! Met een woord?!
  Als je een groep kunt marginaleseren met één woord is er wel meer aan de hand lijkt mij.
  Mensen die zoveel waarde aan een woord hechten versterken enkel dat woord.

  Maarja ik ben een liberale klootzak, van mij mag (bijna) alles.

  • Ghrane

   Ik snap je reactie, maar dit is niet nodig.

   • BassieB

    Wat is niet nodig?

    • ViesVuilEnVet

     Nou, dat Koos best zijn mening mag hebben ook al is hij anders in het denken dan sommige van ons. Dat moeten we natuurlijk ook waarborgen zonder verwijten naar elkaars hoofd te gooien. Ook al neigt hij iemand uit te maken voor racist. Of dit het juiste podium is om dit te verkondigen? nee, ik denk het niet. het is ”game”kings. juistem, het moet over games gaan. Ik snap de link tussen gaming en dit, maar het is niet een handig item van Gamekings.

     • BassieB

      Oh ik vind het wel interessant hoor. Enkel snap ik de gedachtegang niet, nogal beperkt imo.

      Iedereen mag zijn mening hebben, maar als die achterlijk is mag ik daar best grappen over maken 😉

     • ViesVuilEnVet

      Prima, maar blijf het relativeren.

    • Ghrane

     Ik vind het niet nodig om opmerkingen te maken als ‘Moet iemand je vast houden en tot slaap wiegen?’. Ik vind het erg onvolwassen.
     Dat jij je mening zo hebt, prima, geen enkel probleem mee, maar net zoals veel mensen online, wil een grote groep mensen zijn mening altijd maar delen.
     Ik heb ook vaak meningen over dingen, maar houdt het verder voor mij als het weinig waarde heeft.
     In dit geval vind ik dat er delen in je comment zitten die van weinig waarde of kwaliteit zijn en net zo goed niet geuit hadden hoeven worden.

     • BassieB

      Ik vind het erg onvolwassen om door een woord gekrenkt te worden 😉

      Blijkbaar heb je er wel een probleem mee…….

      “In dit geval vind ik dat er delen in je comment zitten die van weinig waarde of kwaliteit zijn en net zo goed niet geuit hadden hoeven worden.”

      Je zegt het verdomme zelf…..

     • Ghrane

      Als men een mening heeft, prima, daar is het een mening voor.
      Maar men moet eens meer nadenken of het nodig is om een mening te delen.

     • BassieB

      Nodig……nee heel de video is niet nodig, heel het spelen van games is niet nodig.

      Als we enkel het nodige zou doen zou het een kale wereld zijn, denk je niet?

 • Henkjan Greeters

  Jullie hebben het steeds over morele waardes en principiële beslissingen. Maar zo denken de meeste bedrijven niet. Voor de meeste bedrijven is het simpelweg een PR en imago probleem. Als ze afstand doen van X, dan hebben ze minder gezeur enz. Doen ze nog iets extra’s, zoals bijv dat bedrijf dat Koos steeds aan haalt, dan krijgen ze alleen maar meer aandacht.
  Jullie benoemen het zelf ook grotendeels, maar denken jullie echt dat dit morele beslissingen zijn?

  Tevens kan je ook een stapje verder denken dan wat jullie in dit item doen. Je kan inderdaad zeggen dat pewdiepie mag zeggen wat hij zegt, maar ook de consequenties moet aanvaarden. Maar zijn die consequenties rechtvaardig? Is het rechtvaardig als een klein groepje mensen op twitter hard aan het mekkeren is, dat dit consequenties heeft voor zo iemand?

  Zo kan ik ook onder 100 e-mail adressen mailtjes gaan sturen naar jullie sponsoren over het overmatige gebruik van het k-woord in GK items. Stel dat jullie hierdoor sponsoren verliezen? Zouden jullie dat terecht vinden?

  • JJ

   Goede reactie. Als ik eerlijk ben zou ik het een terechte klach vinden. Ik probeer dat word ook te vermijden. En ik zal njet ontkennen dat ik geheid ook wel eens iets er uit flap wat niet Okay is en daar mogen mensen op reageren. En bepaalde dingen hebben wel eens gevolgen gehad ja

   • Henkjan Greeters

    Maar even buiten of je dit zelf aanstotelijk vindt. Stel dat ik de enige was die zich hier aan stoorde en dat de andere 999 mensen zich hier niet aan stoorden. Dan heb ik die sponsoren toch weten over te halen op basis van feitelijk een enkele klacht deze beslissing te nemen.

    Het gaat er mij dan ook voornamelijk om dat je met een kleine groep mensen je voor kan doen als een grote groep mensen. Op basis hiervan worden beslissingen gemaakt.
    zo geef je alle macht aan mensen die hard schreeuwen. Iets wat in mijn optiek niet rechtvaardig is.

    Dus door vol te houden dat zo iemand de consequenties maar moet aanvaarden, speel je de schreeuwlelijken van twitter alleen maar in de kaart.
    Maar wellicht zijn jullie bereidt om deze consequenties te aanvaarden? Staan de meeste schreeuwlelijken wellicht in jullie hoek? zijn jullie voor een meer autoritaire overheid?

    Het ligt er dus maar net aan wat je wil bewerkstelligen. Als je een open samenleving wil bewerkstelligen, dan ben je waarschijnlijk tegen het geschreeuw. Ben je meer autoritair ingesteld (kan zowel links of rechts), dan zal je er inderdaad voor zijn om ‘de consequenties te aanvaarden’.

 • Smartass1987

  Je kunt aan de reacties wel zien dat hier voornamelijk blanke pubers reageren. Zoveel domme dingen zie ik voorbij komen. Hoe kun je nou als blank persoon bepalen of het N woord wel of niet door de beugel zou moeten kunnen? En de zwarte medemens zich niet zou moet aanstellen? Hij doet het overduidelijk expres en zegt dit blijkbaar wel vaker wat Koos en JJ ook aangeven. Het beledigen van blanken of zwarten kun je niet met elkaar vergelijken. Als je dat wel vind zal ik je aanraden eens een geschiedenisboek open te slaan. De gevolgen daarvan spelen vandaag de dag nog wel degelijk een rol. En nee ik heb niet op Sylvana gestemd, dat gaat me te ver.

  • Thegladoss

   Wat een racistische comment.

   • Smartass1987

    Dank u wel. Sterk argument!

    • Thegladoss

     Net iets sterker dan “de meningen van blanken zijn dom”.

     • Smartass1987

      Ben zelf ook blank…. Ik heb een mening, maar ik ga niet oordelen hoe anderen met beledigingen om zouden moeten gaan als het niet aan mij is gericht.

     • Henkjan Greeters

      “maar ik ga niet oordelen hoe anderen met beledigingen om zouden moeten gaan”

      Wat als die zogenaamde ‘blanken’ zich nou ook zwaar beledigd voelen als ze constant racist genoemd te worden?
      Mogen ‘niet-blanken’ het woord racist dan ook niet meer gebruiken?

      Ik moet overigens zeggen dat ik je denkwijze oprechtl enigszins racistisch vindt. Je identificeer iedere groep namelijk op basis van ras.

     • Smartass1987

      Nee, het hele item ontstond om een belediging op basis van ras geloof ik van meneer Pewdiepie. Zou ook over vrouwen of over andere bevolkingsgroepen kunnen gaan. De geschiedenis speelt vandaag de dag nog steeds een rol in onderscheid tussen rassen. Denk je echt niet dat iemand met jouw naam niet meer kans maakt om uit de sollicitatiebak gegraaid te worden dan iemand met de naam Mohammed? Ik denk namelijk van wel. Dat je mijn denkwijze enigszins racistisch vind dat mag natuurlijk. Gelukkig bestaat er zoiets als vrijheid van meningsuiting hier in Nederland.

     • Henkjan Greeters

      Dat heeft niks met ras te maken, maar met naam. Zo zijn deze onderzoeken ook gedaan met Finse namen, waar de exact zelfde uitkomst uit kwam. Maar het is inderdaad zo, dat de meeste mensen voorkeur hebben voor dingen die vertrouwd zijn en die ze kennen.

      Tevens gaat dat niet voorbij aan het feit dat je er niemand mee helpt door mensen zelf ook als ras te categoriseren. Je moet de problematiek aanpakken op basis van de problematiek, niet op basis van zelf bedachte groepen. Het enige wat dit bewerkstelligd, is dat die groepen zich dieper in het onderbewustzijn van mensen zal wortelen. En is het niet zo dat we juist van dit groepsdenken op basis van ras af willen?

     • Smartass1987

      In welke wereld leef jij? Het is toch compleet normaal dat mensen geneigd zijn naar anderen toe te trekken waar ze zich het meest mee kunnen identificeren? Ik ben benieuwd naar je plan van aanpak om dit tegen te gaan.

     • Henkjan Greeters

      “Het is toch compleet normaal dat mensen geneigd zijn naar anderen toe te trekken”

      Wie zegt dat dit niet zo is dan?

      Merkwaardige comment…

     • Smartass1987

      Jij bent toch degene die dit als ”probleem” benoemd?

      ”Tevens gaat dat niet voorbij aan het feit dat je er niemand mee helpt door mensen zelf ook als ras te categoriseren. Je moet de problematiek aanpakken op basis van de problematiek, niet op basis van zelf bedachte groepen. Het enige wat dit bewerkstelligd, is dat die groepen zich dieper in het onderbewustzijn van mensen zal wortelen. En is het niet zo dat we juist van dit groepsdenken op basis van ras af willen?”

      Dat vind ik nou zo merkwaardig…

     • Henkjan Greeters

      Categoriseren op basis van ras is idd een probleem… en is nog geen halve stap verwijderd van echt racisme.

      Het is een probleem omdat ‘ras’, als het al zou bestaan, geen relevant karakteristiek is op basis waarvan je iemand kan beoordelen.

      Maar wellicht moet je bijv de wiki pagina eens lezen?
      https://nl.wikipedia.org/wiki/Menselijk_ras

     • Smartass1987

      Hoe wil je in godsnaam een wereld creëren waarin godsdienst, ras, geslacht of etnische afkomst bijvoorbeeld er niet toe doet? Segregatie bestaat en zal ook altijd blijven bestaan.

     • Henkjan Greeters

      Beetje negatieve blik op de toekomst heb jij.

      In hoeverre zijn er in Nederland nog problemen tussen protestanten en katholieken? In hoeverre zijn er nog problemen tussen de franken en de friezen?
      Is het hele punt niet juist dat het zich na verloop van tijd samensmelt tot iets nieuws?

      Je er bij neerleggen en opgeven lijkt mij in ieder geval geen goede optie.

     • Smartass1987

      Heb je gelijk in, misschien dat segregatie ooit amper of geen issue meer is maar zolang wij leven zal dat wel het geval zijn. Waar mensen zijn, zijn meningen. En hoe meer meningen des te verder we van elkaar af komen te staan met zijn allen. Als het ene probleem is opgelost word er wel een ander gecreëerd.

  • ZurePruim

   Eindelijk iemand die het snapt! ?

   • BassieB

    lol sarcasme?

    • Smartass1987

     Een andere mening heet zoiets.

     • BassieB

      Ahja want een mening kan niet verkeerd zijn toch? lmao!

     • Smartass1987

      Inderdaad, daarvoor betreft het een mening in plaats van feit. Als jij vind dat de nazi’s goed werk hebben verricht in de Tweede Wereldoorlog betreft dat nog steeds een mening. In mijn ogen de eerste intelligente comment die je hebt gepost. Waarom dat supergrappig is snap ik dan weer niet.

     • BassieB

      LOL de ironie dat jij over intelligentie begint lmao!

     • Jasper Sikkel

      Jij bent wel een schoolvoorbeeld van een internet held of niet Bassie of en ben je een clown?

     • BassieB

      Oh snap son! Bassie een clown noemen…..shots fired…..helemaal zelf bedacht neem ik aan?

      Maar in het echt ben ik ook best een held.

      Overigens,……..je lijkt NOG meer butthurt dan net, kan ik iets voor je doen(wel redelijk blijven hé)?

     • Jasper Sikkel

      Butthurt zeg hij hahaha.

      …………….Bassie

     • BassieB

      Ahja jasper full retard lmao.

     • Jasper Sikkel

      Jij wilt maar dat Ik boos wordt dat is helemaal niet het geval. Je kan toch best iemand een ongelooflijke kneus vinden zonder boos te worden?

     • BassieB

      Wil ik dat jij boos word? Huh????? Dus ja ik had wel gelijk, feitelijk is jasper een beetje tardy.

     • Jasper Sikkel

      Dus omdat ik denk dat jij wilt dat ik boos wordt ben ik een retard. Nee oke heel sterk. En ook nog jezelf gelijk geven jij kan de dag weer door. Haha

     • BassieB

      Nee vanwege je beperkte manier van denken………..
      Maak anders nog een account aan 😉

     • Jasper Sikkel

      Gelukkig sta jij hier bekend als een groot denker haha

     • BassieB

      Sws check die upvotes kill!

     • BassieB

      Ja kan misschien maar beter niet denken, zeg je alleen maar domme dingen van.

     • Jasper Sikkel

      Mij een retard noemen als ik jouw na doe. Ironisch wel haha

     • BassieB
  • BassieB

   “Het beledigen van blanken of zwarten kun je niet met elkaar vergelijken. ”

   Lmao dus we zijn toch niet gelijk? Anyways 1987…..brrrr dan had je al best wat wijzer mogen zijn, eng heur.

   ‘Als je dat wel vind zal ik je aanraden eens een geschiedenisboek open te slaan. ”

   Idd leren van de geschiedenis en verder gaan, niet in het verleden blijven hangen 😉

  • Mister Onion

   Als ik zeg dat ik denk dat het beter zou zijn als jij kwa indentiteit niet in het verleden blijft hangen, voel je je dan beledigt?

   Dan gejammer over identiteit, het verleden en hoe woorden je doen voelen, zo bekrompen en kinderachtig. Doe wat aan je minderwaardigheid complex, ga nu leven en maakt wat van jezelf.

   • Smartass1987

    Ik behoor zelf ook tot het ”superieure” blanke ras. Ik kan dus moeilijk inschatten hoe het voelt om op basis van ras beledigd te worden. Dus ga ik ook niet oordelen hoe onze zwarte medemens met racisme op basis van ras dient om te gaan.

    • Mister Onion

     ”Dus ga ik ook niet oordelen hoe onze zwarte medemens met racisme op basis van ras dient om te gaan.”

     Op dezelfde manier zoals volwassenen met alles om dienen te gaan; neem verantwoordelijkheid voor jezelf en kies niet voor zelfmedelijden.

    • BassieB

     “Ik kan dus moeilijk inschatten hoe het voelt om op basis van ras beledigd te worden.”

     Dus je bent beledigt als voorzorg?

     • Smartass1987

      Waar heb ik gezegd dat ik me beledigd voel?

     • BassieB

      sorry dat dacht ik op te maken uit de felle ondoordachte reactie.

    • Boskeerl

     Ik ben ook blank en ik voel me beledigd. dat ik elke keer maar opgedrongen krijg me schuldig te voelen over slavernij en racisme en shit. Heb er geen reet mee te maken gehad, nu kun je tegenwoordig als
     Blanke geen shit meer zeggen zonder uitgemaakt ge worden voor racist. Wat er tegenwoordig nog steeds speelt is echt verschrikkelijk, maar ik wens daar niet aan gekoppeld te worden omdat ik blank geboren ben.

     • Smartass1987

      Dat is wel erg kort door de bocht natuurlijk. Denk je echt dat mensen de gevolgen van de geschiedenis niet nog steeds merken? Denk zelf dat iemand als Jan of Henk meer kans op een baan heeft dan Mohammed of Ahmed. Maar kan er naast zitten………

     • Boskeerl

      Klopt maar hier heb ik totaal niks mee te maken, helemaal niks. Dat het nergens over gaat eens, dat het
      Moet verranderen eens. Ben zelf als militair 3 keer op uitzending geweest, 2 keer daar van naar Afghanistan. Ik diende bij een gevechtseenheid. Heb daar van allerlei ellende mee gemaakt. Denk je dat ik daar alle Afghanen op afrekenen of elke moslim?

     • Smartass1987

      Het gaat mij om het feit dat een hele bevolkingsgroep moedwillig word beledigd. Dat het nu toevallig om rassendiscriminatie gaat is slechts een bijkomstigheid.

 • Jasper Sikkel

  Ik las dit op fb en ik zeg spijker en kop “Als je blank bent neem je dat woord niet in de mond en ga je niet vanuit een white privilege first world problem perspectief janken dat je niet de teksten van Afro-Amerikanen mee kan rappen omdat zij het woord wel gebruiken. Binnen hun eigen culturele context is het woord net zo goed omstreden, meningen erover zijn verdeeld. Je hebt mensen die het gebruik ervan goedkeuren door alle etnische minderheden, je hebt mensen die het gebruik ervan alleen goedkeuren binnen eigen etnische kring, je hebt ook mensen die het gebruik ervan totaal afkeuren. General consensus blijft dat blanken het woord niet gebruiken, het is daar ontstaan als een onderdrukkende term. Als je bekend zou zijn met het concept van geuzennamen, dan zou je begrijpen waarom het doorgaans wel gebruikt wordt nog door Afro-Amerikanen. Zolang racisme in de westerse wereld bestaat (en die wortelen zitten diep) houd je gewoon je smoel op het moment dat dat woord je op de tong ligt, en ga ergens anders janken dat je het niet mag gebruiken, fuck outta here”

  • BassieB

   Wacht…………….. een woord wat een baalde groep met een bepaalde kleur niet mag gebruiken………ruikt naar racisme LMAO!

   De ironie om het woord heen heb ik altijd al hilarisch gevonden.

   • Jasper Sikkel

    Ja man zo werkt racisme. Jij kan het weten toch.

    • BassieB

     Zelden lees ik comments die zo butthurt overkomen als die van jouw. Is er iets dat we voor je kunnen doen?

     • Jasper Sikkel

      Nee man jij wilt dat het butthurt dat is iets heel anders. Zal ik voor je uitleggen………..? LOL

     • BassieB

      Mmkkk jacob zielig en full retard……

   • Smartass1987

    Blijf het woord lekker gebruiken als je dat oké vind. Je bent helemaal vrij om je mening te geven gelukkig. Maar ga hem a.u.b. niet opdringen aan anderen BassieB.

    • Thegladoss

     Maar de mening aan andere opdringen is letterlijk wat de comment waar BassieB op reageert doet? Misschien dat jij het beter tegen hem kan zeggen.

     • Jasper Sikkel

      Nee daar wordt uitgelegd in nette bewoording dat je te dom bent om te poepen als je dit soort dingen uitslaat.

     • Thegladoss

      “Zolang racisme in de westerse wereld bestaat (en die wortelen zitten diep) houd je gewoon je smoel op het moment dat dat woord je op de tong ligt, en ga ergens anders janken dat je het niet mag gebruiken, fuck outta here”

      Zeer netjes inderdaad, en totaal niet opdringerig…

     • Smartass1987

      Het gaat erom dat wie zijn billen brandt, op de blaren moet zitten.

     • Thegladoss

      Wie brandt zijn billen dan?

     • Jasper Sikkel

      Wie denk je?

     • Thegladoss

      Jij?

     • Jasper Sikkel

      Nee hoor, jij en die sukkel van yt. Jij omdat je geen enkele argument hebt waarom je in godsnaam dit soort woorden zou gebruiken. En die yt gast omdat hij het zowaar heeft gedaan op camera.

     • Thegladoss

      Zeer netjes weer. Je laat jezelf wel kennen zeg.

     • Jasper Sikkel

      Is goed met je.

     • Thegladoss

      Te bedenken dat je hier speciaal een account voor hebt aangemaakt. Zet je toch wel aan het denken…

     • Bravado

      Is volgens mij Jacob Sikkex. Dus dat verklaart het één en ander. Effe kijken of hij op mijn comment hierboven tekeer gaat, want dan weet ik het zeker.

     • Jasper Sikkel

      Denken?! Zou je vaker moeten doen man.

     • Jasper Sikkel

      Was is er verkeerd aan opdringerig en net kan voor iedereen anders opgevat worden.

     • Thegladoss

      Als jij dat netjes noemt dan zegt dat eigenlijk wel genoeg over jou denk ik.

     • Jasper Sikkel

      Joh ik ben liever niet netjes dat ik met alle macht het woord n***** probeer goed te praten.

    • BassieB

     Wat?! Woord gebruiken? Waar maak je dat uit op? Opdringen, welnee joh enkel aantonen hoe dubbel de dingen zijn en hoe achterlijk de meeste meningen hier.

     Maar als iemand de ironie om een woord hilarisch vind, betekend dat niet dat hij dat woord in de mond neemt. Enkel dat ik met verbazing die Amerikanen zie kronkelen.

  • Dayshiro Eustatius

   Iemand begrijpt het tenminste.

  • Mister Onion

   Het daarmee oneens zijn is dus automatisch ”vanuit een white privilege first world problem perspectief janken”? Het kan niet zo zijn dat het onredelijk is dat een bepaalde groep mensen een bepaald woord niet ‘mag’ gebruiken? Iedereen mag het of niemand mag het, simpel. Je gevoel bij dat woord is een zaak voor jezelf.

  • bryan

   Monopolie op een woord op basis van een ras. Oke dan, welke woord gaan wij (blanke) claimen boys? Ik zat te denken aan ‘aanstellers’.

   • Jasper Sikkel

    Dan doe je dat toch lekker.

 • Ad

  Ik heb soms het idee dat blanke mensen er meer moeite mee hebben dan donkere mensen. Als Pewdiepie nou een hele tirade had gehouden met dit als onderwerp, dan was het niet goed geweest. Dit is gewoon een foutje, kan gebeuren. Hij heeft helemaal geen intentie (zoals ik het zie) om mensen te beledigen. Dat hij dat wel doet dat is vervelend. Wat vinden de GK’s overigens dan van de rap nummers, daar moet je door het n- woord heen ploegen…. Als jullie het echt zo vervelend vinden, waarom hebben jullie daar dan nog geen video(serie) over gemaakt… nb. wel even goed jullie Pewdiepie google- tags plaatsen voor de extra traffic…. Dank je wel Pewdiepie.

 • Dayshiro Eustatius

  Heetst van de strijd my ass. Fuck outta here with that shit. Toen maximilian het is zei kon ik het nog wel begrijpen maar deze man laat het er wel heel erg makkelijk er uit glijden en dan weg lachen.

  There’s A Difference Between NiggeR And NiggA

  • BassieB

   “There’s A Difference Between NiggeR And NiggA”

   Pretty sure that difference is understood by most Americans, wonder about the Swedish though 😉

  • Soulreaver

   2 letters?

  • Mister Onion

   Waarom zou hij er verder moeilijk over doen? Het is een woord, het floept eruit, nou en? Als jij het mag zeggen dan mag hij het ook. Als je voor gelijkheid ben tenminste.

   • Dayshiro Eustatius

    Het floept er uit¿¿ Hoe floept zo’n woord eruit.

    • Mister Onion

     Net zoals elk ander woord.

     • Dayshiro Eustatius

      fuck outta here. Van alle andere woorden dat hij kon gebruiken?

     • Mister Onion

      Ik heb die stream niet gezien maar denk dat als je em zou kijken dat hij er een scala aan andere woorden uit floept tijdens het gaming, zoals iedereen dat doet. Hoe uur heeft hij wel niet gestreamd in totaal? Moet je nagaan hij vaak hij dat woord niet gebruikt heeft.

      Vraag is meer waarom jij zo graag wilt dat dit woord speciale behandeling/aandacht krijgt? Wil jij speciale behandeling? Wil jij dat woord en het verleden als excuus gebruiken voor je eigen minderwaardigheidscomplex, slachtoffer syndroom en je kinderlijke onvermogen om niet in het verleden te blijven hangen? Vind je het fijn om het op deze manier niet bij jezelf te hoeven zoeken?

      Reageer je ook zo wanneer iemand tijdens het gamen iets roept als ”Stelletje flikkers!” of ”Debielen!”? Of triggert dat jou persoonlijk niet voldoende om een reactie te hebben? Pas wanneer het jou raakt is er iets aan de hand natuurlijk. En nogmaals, het is maar een woord, als jij het mag gebruiken mag een ander het ook.

     • TwanS

      Dit! Sommige mensen snappen het niet helemaal..

 • roeland

  Gedragsregels? Doe gewoon normaal. Beetje respect. Dat zou al een boel schelen…

  • Boskeerl

   Gewoon geen dingen zeggen die je in het echt ook niet tegen iemand zou zeggen, makkelijk toch?

 • ViesVuilEnVet

  Het weer was vandaag maar matig, donker, nat, koud… nee geef mij maar het zonnetje.

 • FiFtyEuro

  Dus elke producent die een review niet trekt mag dus zeggen dat die website/krant/magazine/etc in kwestie geen reviews van zijn games meer mag doen ook dan?

  Als ze dit verbod toelaten kunnen we wel afkerig staan t.o.v. Noord-Korea en konsoorten maar ondertussen staan we terug 1 stapje dichter bij die regimes.

  Dit is een discussie starten met argumenten en dan de mening vragen maar dan zonder de argumenten te laten meetellen. Deze producer ziet een persoon foute uitspraken doen en wil niet meer dat de persoon zijn game op stream/Youtube zet. Waarom zou zonder deze argumenten een producer zijn gamecontent willen verbieden op stream/Youtube waar je de discussie wil laten op uitdraaien. Die streams/Youtube doen net verkopen!

 • BassieB

  Vraag me af of de ophef net zo groot was geweest bij chink, gook, cracker…….of misschien telt het alleen voor zwarte woorden als porchmonkey……..can you imagine lmao! Zou echt me ballen eraf lachen als die porchmonkey had gezegt.

  • Nephilim1977

   lol Porch Monkey 4 Life 😀
   Geweldige dialoog.

   Binnenkort Clerks 2 weer eens kijken.

   • BassieB

    Conversaties in die film zijn echt puur goud.

    Broken bottle……..niggerknife……….. eerste keer dat ik die hoorde rolde ik over de vloer! Man man man dat kan echt niet :’)

 • Mats313

  Sorry hoor JJ, zo overontwaardigd als jij bent over oude media die games niet serieus nemen, zo onnozel kom je nu zelf over. Zoals oude media schreeuwen over hoe games aanzetten tot geweld, zo zet je pewdiepie nu neer als racist.

  Kom op hey, ga niet mee in de overdreven politieke correctheid van publishers en maak dit niet groter dan het is…

  Nadat ik het eerste deel van GTA V had gespeeld met Franklin zat het woord ook constant in m’n kop, ben ik nu een racist?

  • optimuspecs

   “Nigga”, wat Franklin gebruikt, is anders dan ” nigger” ( gebruikt om zwarten ui te schelden en te kleineren ). Als Nederlanders begrijpt jij Americaanse nuances niet, even goed als Amerikanen Nederlandse nuances begrijpen, maar het is eenmaal zo.

   Zelfs het Nederlands kent het woord ” nikker” wat dan de Amerikaanse ” nigger ” zou zijn. Volgens van Dale “”Nikker : grof scheldwoord voor een zwarte”. Dat word werd niet overal in Nederland gebruikt en is nu minder bekend, maar wordt nog steeds in sommige regio’s gebruikt als uitscheldwoord voor zwarten.

   • oddRaven

    Maakt het verschil in betekenis iets uit in moreel opzicht? Ik weet zeker dat er genoeg (zwarte) mensen zijn die het verschil ook niet kennen en de termen wisselend gebruiken. Op het moment van schrijven zijn er minimaal dertien mensen die zijn comment gelezen hebben en jij bent de enige die dit verschil opmerkt. Dit maakt de verhouding tussen mensen die het verschil kennen ongeveer één op dertien.

    • optimuspecs

     Het verschil in betekenis maakt zeker verschil uit moreel opzicht. Nigger wordt specifiek gebruikt, meestal door witten om zwarten te kleineren en uit te schelden. Nigga, wordt vaak door zwarten gebruikt als maat / vriend / zwarte man.

     In Amerika weten het meerendeel van de zwarten het verschil tussen nigger en nigga. Het behoort tot de zwarte cultuur daar. Dat betekent niet dat alle zwarten daarmee eens zijn, maar een ding zijn ze er wel met elkaar mee eens dat nigger, gezegd door wie dan ook geen compliment is.

     Ik verwacht niet dat Nederlandse tieners of doorsnee Nederlanders het verschil kennen, maar ook Nederlands heeft het woord nikker. In de Van Dale omschreven als groffe scheldwoord voor zwarten. Ik denk dat in Nederland ook veel mensen het woord nikker niet kennen.

     Feit is dat het woord beladen is en als je als grote merk, wat piewdiepie dan is, dat woord gaat gebruiken om een zwarte gamer uit te schelden, moet je niet raar opkijken en de consequencies hiervan ervaren.

    • optimuspecs

     Ah welnee. Ben jij de nieuwe Maurice de Hond.? Verre van. Je hebt geen flauw idee hoeveel mensen dit gelezen hebben en het wel of niet met mij mee eens zijn. Een beetje wiskunde van niks wat je op basis van upvotes concludeert.

     Bovendien verwacht ik niet dat het meerendel van de reaguurders op een Nederlandse gaming webiste op de hoogte is van dit soort zaken en Amerikaanse nuances. Juist daarom heb ik dan meer redenen om mijn mening te geven en zo proberen om hun iets slimmer te maken.

     • oddRaven

      Maak je niet zo druk. Het was na je eerste reactie op mijn comment ook wel duidelijk dat je het er niet mee eens bent.

   • Mats313

    Fijn dat jij weet wat ik wel en niet begrijp, teach me more please!
    Daarnaast gebruikt Pewediepie het waarschijnlijk op de Franklin manier, dat is juist mijn punt. Het gaat helemaal nergens over en wordt opgeblazen door de media en helaas doet Gamekings hier aan mee. Helaas brengen zij niet de nuance in deze discussie die ze bij de discussie als het gaat om geweld in games bijvoorbeeld wel brengen.

    • optimuspecs

     Jouw vergelijking met Franklin laat toch echt duidelijk zien dat je het verschil niet snapt tussen nigga en nigger. Nigger wordt specifiek, vaak door witten gebruikt om zwarten te beledigen.

     Ook hier, gebruikt piewdiepie nigger niet als een compliment voor de zwarte character in de game.

     En dat jij denk dat hij het ” waarschijnlijk” goed bedoeld zeg meer dan genoeg over je argument.

     Game Kings rapporteert het geval, net als alle andere game media.

 • Davyjones

  Het is heel erg dom van pewdiepie, als je al weet dat alles wat je zegt onder vergrootglas komt en je zoveel followers hebt dan is het haast onmogelijk dat dit soort dingen onopgemerkt blijven. Daarom lijkt het mij dan ook dat hij dit juist wil, heel het internet praat weer over hem.

  Of gedragsregels gaan helpen, denk ik niet. Vooral omdat het bijna onmogelijk is om alles te gaan controleren (zoals jj volgend mij ook al aangaf). Het probleem is (in mijn ogen) dat sinds de opkomst van digitale media het fatsoen bij (een deel) van de mensen weg is. Dit geldt zeker niet alleen voor rascisten. Op twitter zag je ook een hoop mensen zich kostelijk vermaken over de doden in texas omdat texas (voor een groot deel) voor trump heeft gestemd.

 • koekjew

  hij gebruikte het N word, het is wat…

  • Bravado

   Ja. Ik begin onderhand echt klaar te geraken met die SJW’s. Die mensen zorgen ervoor dat de betekenis van het woord teniet gedaan wordt.

   Tevens deed KSI in het begin van zijn loopbaan niet anders dan licht racistische opmerkingen maken, terwijl hij zelf donker is. Maar dat was prima. Meet dan niet met twee maten.

   • Jasper Sikkel

    Hoe kan iemand rasctische zijn als hij zelf donker is?

   • OsirisNLD

    Lang voordat er uberhaupt gesproken werd over SJW’s was het woord al taboe.

  • bryan

   Nigger? Blijkbaar is het wel wat als jij het beestje niet eens bij zijn wil noemen.

 • Aquablog_NL_Paul

  het N woord. nou nou, poeh poeh wat een ramp -_- Weer een hoop gezeur om niks en de media maakt het weer groter dan dat het is.

  • vlissinger

   eens

 • Steez977

  Ik abboneer me even op deze comment thread en maak wat popcorn …

 • Timen de Graaff

  ik vind het allemaal beetje overdreven,gedragsregels?,moeten ze bij gamekings ook k woord niet gebruiken

 • Michael

  Volgens mij vindt Koos PewDiePie gewoon racistisch omdat hij laatst Nikka whisky dronk.

  • Ik heb nergens gezegd dat PewDiePie een racist is, daar ken ik hem niet goed genoeg voor. Hij heeft wel iets racistisch gezegd. Don’t confuse one with the other.

   • Mister Onion

    Hij floept er een ras gerelateerd woord uit, tijdens het streamen floept iedereen er van alles uit, hoe maak jij hiervan dat hij iets racistisch heeft gezegd?

    • PsychoCass1990

     Zwartepiet! Zo ik heb ook iets racistisch gezegd! Ben er trots op, Haha. Nee maar je hebt zeker gelijk, het is maar een woord. Het ‘woord’ wordt pas rachitisch met de context erbij. Dat wij nou gelijk er context bij verzinnen of bij halen is iets anders.

     • Jasper Sikkel

      De context zit in het woord dat is het probleem

     • Mister Onion

      Nee jij geeft een bepaalde context aan dat woord, een ander geeft er geen context aan, dat is je eigen keus.

     • Jasper Sikkel

      Oke waar is het woord volgens jouw dan onstaan en voor gebruikt?

     • PsychoCass1990

      Maar dan het volgende, waarom zeggen (de donkere medemens) in Amerika steeds dan MY NIGGA blablablabla…… Wordt geaccepteerd. Andere context dan wanneer een Witte medemens het roept (want dan is het racistisch)….. Hypocriet? Ik dacht het wel. BAH

     • Jasper Sikkel

      Moet aan hem vragen niet aan mij.

     • PsychoCass1990

      Maar het doet er toch heel veel toe voor veel mensen? Beetje rekening houden is toch niet zo moeilijk? Waarom gebruiken ze het dan. Waarom leren ze niet van hun verleden, waarom gebruiken ze het nu nog terwijl het in verleden als onderdrukking werd gebruikt?!

     • PsychoCass1990

      Of geld dat alleen voor de blanke mens? De tekst die je net gebruikte? En mogen zij het gewoon blijven gebruiken?

     • Jasper Sikkel

      Klopt, maar omdat andere die woorden gebruiken betekent toch niet dat het soort vrijbrief is dat het voor iederee oke is om het te doen.

     • Mister Onion

      Dat doet er voor mij niet toe want dat is allemaal het verleden. Als jij kwa identiteit en leven in het verleden wil blijven hangen is dat jouw zaak.Ongedacht heeft dat niks te maken met een woord wat er iemand tijdens het gamen uit floept.

      Sowieso die fixatie met het verleden om je reactie in het heden goed te praten, krijgt nu het verleden de schuld dat jij niet met bepaalde woorden om kan gaan?

     • Jasper Sikkel

      Zonder verleden is er geen heden. Dus het verleden telt altijd. Daarom is het belangrijk om te leren van het verleden, dus als je weet dat een woord in het verleden als onderdrukking en denigrerend is gebruikt. Waarom zou je dat in heden nog blijven gebruiken?

     • Jasper Sikkel

      Voor heel veel mensen doet het er wel toe. Beetje rekening houden is toch niet zo moeilijk.

    • Het is een racistisch woord, ongeacht of ie het nu ‘floept’ zoals je dat zegt of niet. Daarop baseer ik dat.

     • Mister Onion

      Dus vrijwel elke Amerikaanse rapper is een racist?

     • Heb ik gezegd dat PewDiePie een racist is? Nee.

     • Mister Onion

      Klopt, hij heeft volgens jou wel de schijn tegen zich. Ik heb jou vaker ”flikker” horen zeggen dan Pewdiepie ”nigger” dus heb jij nu de schijn tegen dat je homo’s haat.

     • Hij heeft de schijn tegen omdat hij hier in het verleden al vaker van is beticht en daardoor ook grote sponsoren zich hebben terug getrokken. Je blijft hameren op dat ‘flikker’ omdat je naarstig op zoek bent naar een stok om mee te slaan behalve dat je de plank volledig misslaat. De lading van het woord is volledig anders (zie de ophef over PewDiePie vs het feit dat nog nooit iemand hierover is gevallen in de comments), de context is anders (pewdiepie heeft een verleden aan zich kleven), zodra iemand bij mij zou aangeven dat hij er oprecht aanstoot aan geeft dan zal ik proberen hierop te letten. Iedereen heeft het recht om mij te callen op hypocrisie, net zoals iedereen het recht heeft PewDiePie te callen op een racial slur. Ik hoop dat je het nu snapt, was niet van plan nog heel veel meer aandacht aan je te besteden omdat het vooral verspilde moeite zal zijn.

     • Mister Onion

      Die grote sponsoren deden dat om dezelfde reden dat deze developer dat doet; een wit voetje halen bij jankerige mensen, virtue signaling. Sluit perfect aan bij de (selectieve) verontwaardigingscultuur van deze tijd. Jij maakt daarvan dat hij een verleden aan zich kleven en dat dat dan een argument is. Nee, het is slechts een teken dat meer mensen zo jankerig zijn. Zijn grappen waren satire, deze slur floepte eruit, de ophef/verontwaardiging erover is gejank. Gejank van jou, iemand die zelf allerlei slurs gebruikt, over andermans slurs is gejank in het kwadraat. Dat is ook het laatste wat ik erover zeg.

     • Nando

      Ik denk dat iedereen altijd wel wat eruit floept. Maar de ophef slaat echt weer nergens op. Het kan mij niks schelen of jij iets racistisch, seksistisch of whatever zegt zolang je het maar niet meent. Ik lees zoveel dingen waarin een bepaalde stoornis voorbij komt die ik heb. Maar mij zul je niet zien janken of protesteren omdat er mensen zijn die dat zeggen. Is zoals Koos al vaker heeft gezegd; ‘ Het is verspilde moeite’.

 • Rick James Sanchez
 • Bravado

  Ik denk ook dat sponsors het niet tof vinden dat sommige Gamekings meer dan soms het K-woord laten vallen. Zullen zij dan maar ook alle ondersteuning terugtrekken? Neem aan dat het k-woord gebruiken wel wat erger is dan het “n-woord” niet waar? Of is dat anders JJ?

  • Joris123

   nee, het k-woord is zeker niet erger dan het n-woord. Not even fucking kankerclose.

   • Boskeerl

    Denk dat het behoorlijk op 1 lijn ligt

   • @Joris123:disqus ik snap je punt, maar niet op deze manier aub. Ik heb je comment moeten verwijderen.

    • Joris123

     prima koos

  • Jasper Sikkel

   Hoe kan je dat nou met elkaar vergelijken dat is sws subjectief. Mensen die dat doen hebben er weinig van begrepen.

   • Bravado

    Het is beide aanstootgevend. Daarnaast gaat het over sponsoren/publishers die hun steun terugtrekken wegens uitlatingen die te ver gaan. Dan vind ik dat, wanneer men vind dat dat voor niggah geldt, net zo goed voor knker (discus pakt dat woord zelf niet) geldt. In die zin vind ik het dus hypocriet.

 • Michel

  Shit nigga, kaulo veel reacties hier.

  Zij die zonder zonde zijn werpe de eerste steen.

  Zijn wij allemaal roomser dan de paus?

  Hypocrisie viert ook wel hoogtij hier.

  Mamba out!

 • manoahvdvelde

  Ik vind deze hele kwestie onzin. Ja, hij heeft een fout gemaakt, had hij niet moeten doen, klaar. Ga niet moeilijk doen door hem aan te klagen voor hele andere dingen die nergens op slaan. Dat vorige gebeuren over dat hij neo-nazi zou zijn kloppen ook niet. Bepaalde media hebben gewoon stukjes uit zijn filmpjes gepakt zodat het leek alsof hij nazi-uitspraken deed. Alleen als je dan het hele filmpje ziet, zie je dat het satire is. Ik vond het schandaliger wat die kranten deden als wat PewDiePie deed.

  Al met al, deze lange-tenen-maatschappij komt flink mijn neus uit. Iedereen is de laatste tijd zo snel beledigd…
  Voor die mensen die zich aangesproken voelen, hier wat wijze woorden van Dominee Gremdaat:
  https://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE

 • Boskeerl

  Gvd geen optimusspecs en Frank van Doorn beef!!!

 • vlissinger

  het is vreemd dat alleen het discrimineren van zwarte/gele/bruine mensen aan de kaart wordt gesteld . weet je wel hoe vaak ik als gehandicapt persoon beledigt zou moeten zijn door uitspraken of grapjes die gemaakt worden in de media met lichamelijke beperkingen . maar daar hoor je nooit iemand over, niet dat het mij wat boeit verder .

  • Boskeerl

   Toch is dat ook heel triest

  • PsychoCass1990

   Iedereen wordt wel eens gekwetst/ beledigd, maar zoals Hans Teeuwen dat al een keer zij bij de meiden van HALAL: ‘Normale mensen ontwikkelen een schild daartegen’.Zij gaan door met hun leven omdat er belangrijkere dingen zijn om je druk te maken.

   • Boskeerl

    Hans Teeuwen is een wijs man

   • vlissinger

    helemaal mee eens.

 • TwanS

  Who gives a shit… echt wat een ophef weer om niks, 2017 het jaar van de offended.

  • Smartass1987

   Jij blijkbaar niet omdat je zo blank bent als een lelie. Wat een autistische reactie dit zeg.

   • Mister Onion

    Niet met bepaalde woorden om kunnen gaan is eerder een autistische trek.

   • Michel

    Nou nou, autisme is ook geen pretje.

   • Furell

    Ben je zelf autistisch? Weet je wel hoeveel pijn dit doet aan iemand die dat wel is? Begrijp je wel wat voor een grote groep je hiermee buitenspel zet? De geschiedenis die de autisten hebben moeten meemaken en de anti-autistische wereld waar ze elke dag nog mee te maken hebben?

    Butthurt over nigger, zegt een zin later een minstens even discriminerend woord. Wat een hypocrisie.

   • Xyphoid

    Ik ben niet blank en ik geef geen ene fuck om wat die debiel in zijn stream zegt. Als ik aan het gamen ben, zeg ik wel ergere dingen dan nigger.

    Waar ik mij meer wat van aantrek, zijn de daden die iemand uitvoert. Woorden zijn maar woorden. Als iemand behalve nigger zeggen ook nog eens een neger aan zijn nek in een boom hangt en andere mensen ook daartoe aanzet, dan is het misschien handig om er wat van te zeggen…

    Als iedereen nu eens even een ruggengraat kweekt en niet om elk woordje gaat huilen, kunnen we ons eens gaan richten op echte problemen.

 • Dus als ik het goed begrijp ben je bozer op de developer dan PewDiePie?

  • Mister Onion

   Natuurlijk, dat is de enige passende reactie hier. Wat heb jij trouwen tegen Pewdiepie? Je maakt het wel heel persoonlijk allemaal.

   Jij zei trouwens onlangs in je stream ”Stelletje flikkers” toen je dood ging in Destiny, waar blijft je excuus aan deze groep gemarginaliseerde mensen?

  • Roomkaasje

   Dat ben ik zeker. Begrijp me niet verkeerd, PewDiePie is een lul en ik zal nooit zijn content kijken. Maar het enige wat hier gebeurd is dat hij iets zegt wat hij weet dat als controversieel gezien wordt. De firewatch developer gaat vervolgens onder het mom van ‘IK HET GOEDE TEGEN HET GROTE KWAAD’ misbruik maken van DMCA regels. Ik ben dit goedpraten van de wet overtreden van (vooral) links echt spuugzat. Sinds Trump groot in beeld was als presidentskandidaat en vervolgens vooral als president zelf is links hier bizar ver in doorgeslagen en dit is dan ook de grootste reden dat ik mijzelf niet meer links durf te noemen. Van dit soort dingen tot het geweld goedpraten van Antifa, want OVERAL ZIJN LETTERLIJKE NAZI’S!!!! LETTERLIJKE NAZI’SSS!!!! Rot toch op, ja er zijn een aantal mensen in het ver rechtse kamp die ronduit walgelijk zijn. Maar het is een exreme minderheid en het compleet doorslaan in alles en iedereen als kwaad en nazi bestempelen gaat echt te ver.
   Als je vind dat er bepaalde consequenties aan de acties moeten hangen van PewDiePie prima, maar doe dit dan wel volgens de regels en stop met jezelf boven de wet te zetten.

  • Thegladoss

   Zoals al aangegeven scheld jij zelf ook met dingen als “stelletje flikkers”. En dat kwam er zo makkelijk uit dat het meer dan duidelijk is dat jij dat soort homofobisch taalgebruik wel vaker gebruikt. Moeten publishers nu ook DMCA’s gaan indienen tegen alle Gamekings content waar een homofoob als jij in zit? Of wat van het constante gescheld met k*nker door meerdere mensen hier? Of de seksistische opmerkingen als er bij een persconferentie een mooie dame te zien is?

   Volgens jouw logica allemaal redenen waarom publishers en sponsoren de banden met Gamekings zouden moeten verbreken en content met valse DMCA claims zouden moeten verwijderen. Jullie zijn namelijk allemaal homofoben en seksisten. Toch?

   • Lading, context, intentie en ja met sommige dingen die je hier noemt heb je volledig gelijk. Dan moeten we niet wegkijken nee.

    • Thegladoss

     En toch wordt er blijkbaar constant door jullie weggekeken om vervolgens hypocriet over anderen te gaan lopen zeuren. Jij met je homofobe uitspraken, Boris die de Bond tegen het vloeken belachelijk maakt als zij klagen over het constante gescheld met k*nker door Gamekings (en tot op de dag van vandaag met de zelfde scheldkanonnades doorgaat), de constante seksistische opmerkingen en grappen die al sinds The Box hier de revue passeren.

     Het maakt mij niet uit, maar wie zonder zonde is werpe de eerste steen en jullie zijn wel de laatste personen zonder zonden. Misschien dat je daar eerst maar eens aan moet werken voor je andere mensen de maat gaat nemen.

    • Furell

     Klootzak ben je. Zeg je echt keer op keer stelletje flikkers en dan val je over een woord als dit en hoop je dat zo iemand geboycot wordt? Ik ben blij dat ik die kutkop van je niet meer ga bekijken.

  • Harry

   Ik zie een developer die druk aan het Virtue Signaling is.

   Leuk dat Sean Vanaman die zelf roomblank met Ierse roots is Helper Whitey wil spelen. Ik hoop oprecht dat hij er een goed gevoel aan overhoudt. Misschien kan hij zich daardoor gesterkt daarna echt inzetten tegen het onrecht in de wereld met iets meer dan slechts een goedkoop publiek gebaar.

   • Maar vind je dat erger dan een racial slur? Ik weet ook niet of de intenties van Firewatch oprecht zijn, tis goedkoop scoren natuurlijk.

    • Bravado

     Hij heeft enkel het woord “fucking niggah” gezegd. Kom op man. Waar gaat het over?

    • Harry

     Ik ben geen fan van P. maar zeg nou zelf. Jij zit nu ook uren achter elkaar content te maken en in lange Twitch streams. Wat zou jij er van vinden dat we iedere uitspraak, elk woordje dat je daarbij zegt op een goud schaaltje gaan wegen?

  • OsirisNLD

   Nahja, ook het misbruiken van de DMCA is iets wat ik niet vind kunnen.

 • Laidjon

  Gaan jullie ook optreden tegen South Park? Zij hebben in een aflevering wel heel vaak “nigger” gezegd. (Aflevering 154 Seizoen 11)

  • PsychoCass1990

   Maatschappelijke dingen aan de kaak stellen en deel satire, dat is South Park in notendop. Valt weer net onder een ander kopje. Wat Huppeldehup taart doet is gewoon grof weg dingen zeggen zonder vorm van satire of wat dan ook. Of het slim is? tja valt wat over te zeggen.

 • Mister Onion

  Stel je zou dit deze selectieve verontwaardiging (wat niks meer is dan zelfmedelijden over hoe iemand z’n minderwaardigheidscomplex getriggerd wordt door bepaald woorden) serieus nemen, hoe zouden dan de streams van Gamekings, laat staan de Bar Weinig, eruit zien? Bij elke ”Godver!”(beledigend voor gelovigen), ”Kut!”(beledigend voor transgenders/genderneutralen), ”Klotezooi!”(beledigend voor transgenders/genderneutralen), ”Flikker!”(beledigend voor homo’s), etc etc etc een korte stilte voor een excuus? Iedereen op z’n tenen lopen met wat iets zegt? Weg spontaniteit.

  Je bent een mens en in de wereld zijn dingen die je aanstaan en dingen die niet aanstaan, als je daar niet mee om kan gaan mag je natuurlijk gaan zitten janken en jezelf zielig vinden en je vooral heel beledigd voelen maar heb dan aub het fatsoen dat in je eentje in je kamer te doen.

 • USAS
 • Andi

  Wat een bullshit dit, kijk eens naar rapvideo’s daar hoor je dit woord constant. En sowieso gebeuren er de meest schandalige dingen in de huidige maatschappij maar o jeeee als een bekend persoon iets zegt wat werkelijk heel veel mensen zeggen dan staat de wereld in brand. Zo hypocriet allemaal. Ik keur het zelf absoluut niet goed maar moet deze gast aan de schandpaal voor dit woord? Ik heb vroeger altijd geleerd dat als je de wereld wilt verbeteren dat je bij jezelf moet beginnen! Vingertje wijzen is lekker makkelijk. De standaard op sociale media begint sowieso schrikbarend te worden, tegenwoordig maken kinderen van 16 video’s op YouTube waarin ‘zogenaamd’ iemand in elkaar word geslagen of verkracht alleen voor de views en zie ik interviews met jongeren op YouTube waarin onder ander word gevraagd of ze wel eens in de k…t zijn geneukt. Noem dat maar normaal! Maar ja dat keuren we toch ook allemaal goed?!?

 • mima kake

  Mijn mening is dat een uitgever daar alle recht op heeft om iemand zijn game niet te laten streamen,
  (gebeurt ook met muziek)
  Net zo als die ‘peewdie taart’ het recht heeft om dat woord te zeggen.
  Of het verstandig/fatsoenlijk is, is een andere vraag.
  Inderdaad typisch gevalletje van de consequenties ook aanvaarden als je iets zegt in de publieke ruimte.

 • Portalhopper

  Yes, we hebben weer wat gevonden om ons over te verbazen en druk te maken. Bleh

 • KatchPhraze

  Het ligt vaak aan de context maar tbh is de hele discussie toch moo? Dat er hele regels verbonden zijn aan of jij het woord wel of niet mag gebruiken. Als je er aanstoot aan neemt wanneer een bepaald persoon het gebruikt,doe het dan zelf ook niet. Is namelijk nogal dom iets te doen wat jij een ander kwalijk neemt.

  Het is vooral heel selectief en om er verder over door te gaan word het al snel een gevalletje “Get Out” Normen en waarden zijn niet zo ingewikkeld, Doorns wel.

  Ik snap het wel maar als hij zelf een nigger was, it’d be all good. (nogmaals context)

 • Mister Onion

  HAHAAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHHAHAHAHAHAHAHHAHHAHAHAHAHAHAHAHAAA

 • Mister Onion
  • Jasper Sikkel

   Haha ja dat was dom. Heb het daarom ook verwijderd ik bedoelde wat heeft het er mee te maken dat hij donker is

   • Mister Onion

    Reden dat ik dit post is dat veel mensen dit soort dingen oprecht geloven en menen, terwijl het zo compleet debiel is.

    • Jasper Sikkel

     Ik bedoel als iemand rasctische dingen zegt wat heeft dat te maken dat hij donker is. Net alsof dat legitimeert om het allemaal te doen.

     • Mister Onion

      Het is voor iedereen okay om nigga/nigger (of elke andere slur) te zeggen of het is voor niemand okay, simpel.

     • Jasper Sikkel

      Daarom, zeg dan ook niet als hunnie het doen mogen wij het ook.

     • BassieB

      Hunnie? Kan echt niet man, zelf verbaster ik van alles (verBASter HAH!), maar dude gewoon ZIJ zeggen xD

     • Jasper Sikkel

      Dat was om te benadrukken wat voor infantiel gedrag dat is slimmerd.

     • BassieB

      Whatever helps you sleep kid.

  • Ik vind jouw opmerkingen in deze commentssectie niet van een veel hoger niveau om heel eerlijk te zijn.

   • Mister Onion

    Gezien jouw uitspraken in de video hierboven zie ik dat als een positief iets. Je zou misschien inhoudelijk kunnen reageren? Als mijn comments van zo’n laag niveau moeten zijn moet jij ze zo omver moeten kunnen knikkeren, toch?

    • Daar heb ik een dagtaak aan, het feit dat je ‘debielen’ en het n-woord als gelijk kan beschouwen betekent dat al mijn woorden aan jou verspilde moeite zullen zijn. Ik heb hier niets te winnen, hoef ook niemand te overtuigen. Ik stel slechts iets aan de kaak wat ik niet vind kunnen.

     En ojah ik moet ook nog Destiny 2 spelen.

     • Mister Onion

      Dus omdat jij het ene woord niet vind kunnen mag dat niet en het andere wel? Draai het eens om, is het niet eerder jouw onvermogen/onkunde dat je die 2 niet als gelijke kunt beschouwen?

      Je hebt het misschien niet door maar de reacties die je hier nu krijgt krijg je omdat wat je doet zo hypocriet is; ”de ene slur is okay omdat ik dat vind maar een ander die een slur gebruikt die ik niet gebruik die moet eens flink aangepakt worden”.

      Zat jij trouwens niet lekker te lachen met een dronken Jelly in de laatste Bar Weinig toen hij regelmatig dingen zei als ”ninja” en ”ninja’s be ninja’ing” terwijl dat refereert aan nigga? http://www.urbandictionary.com/define.php?term=my%20ninja Zei je het misschien zelf ook niet? Of mag die net wel?

      Veel plezier met Destiny spelen, niemand meer voor flikker uitmaken tijdens het spelen he?

     • Furell

      Koos is een klootzak die uiteindelijk gaat struikelen over zijn eigen uitspraken. Hij gaat het heel lastig krijgen als hij nog een tijdje doorgaat op deze manier bij Gamekings. Ik denk dat ‘ie het niet lang volhoudt.

     • BassieB

      “niemand meer voor flikker uitmaken tijdens het spelen he?”

      Vooral dit……..als je huilie doet Koos, moet je ook consequent huilies doen.

     • Furell

      Leg dan uit wat er zoveel erger is aan nigger dan een iemand voor een debiel uitmaken?

      Wordt wel lekker geïndoctrineerd door dat Amerikaanse vriendinnetje van je.

   • Furell

    Wat die Jasper Sikkel schreef had jij ook geschreven kunnen hebben.

    Mister Onion is één van de weinigen die netjes en rustig zijn ideeën uitschrijft. Of je het daar nou mee eens bent of niet, zijn comments zijn wel degelijk van een hoog niveau vergeleken met de meeste andere comments hier. Inclusief die van jou.

    ”Jouw opmerkingen zijn niet van een hoog niveau”.

    ”Dat is zo’n domme opmerking daar ga ik niet op in”.

    Hoog niveau inderdaad Koos. Probeer eens te antwoorden in plaats van alleen maar te zeggen dat het te dom is om op in te gaan, daar win je geen argument mee.

 • 333234234234

  Wij wonen in Nederland waar een woord als Nigger geen enkele waarde heeft. Ik word zo moe van die mensen die denken dat wij in Amerika wonen. In Nederland hoor je Nigger gewoon op 3FM, 538 etc etc. Jullie en andere media hebben het over dit omdat pewdiepie kliks opleverd.

 • Joris123

  Deze commentsectie is echt stuitend en de meest misselijkmakende die ik in de jaren op deze site heb mee gemaakt.

  Ik zie dat sites als GeenStijl succesvol een nieuwe generatie blanke mannelijke middenstandertjes hebben overtuigd dat ze slachtoffer zijn in onze samenleving. Boos en verontwaardigd als ze zijn dat ze ‘moeten’ letten op hun rascistische taalgebruik, moeten proberen te empathiseren met andere bevolkingsgroepen, en hun xenofobe onderbuikgevoelens kritisch te moeten benaderen. Wat hebben ze het toch lastig.

  Overigens zie ik het slachtoffercomplex breed verdeeld over alle lagen en alle bevolkingsgroepen in onze samenleving, en het is in alle gevallen verschrikkelijk contraproductief. Maar als ik één groep de kneuzen-award moet geven, omdat zij toch nog wel het allerminste reden tot zeiken hebben, is het toch wel deze bovenstaande groep. Wat een stelletje lamlullen.

  • Michael

   hehe Koos eindelijk blij

   • Jasper Sikkel

    Je zou kunnen proberen er iets tegen in te kunnen brengen.

  • Blueghost12

   Jij hebt echt een beste plaat voor je gezicht zeker?

  • Jassefras

   Amen.

   A-fakking-men.

   • Furell

    Veel meer komt er niet uit hè.

    ”Helemaal mee eens wat hij zegt.”

    ”Ik vind dit niet fijn wat ik hoor dus nazi / Baudetjugend.”

    Ja, veel inhoud heb je wel.

    • Jassefras

     Dank je.

  • Furell

   Aha, dus iedereen die een andere mening heeft dan jij is geïndoctrineerd door GeenStijl? Ik zie hier niet zoveel wat stuitend is, leg mij dan eens uit wat voor een comments zo vreselijk zijn dat zij het daglicht niet kunnen verdragen.

   Ik voel me geen slachtoffer, maar dat gaan mijn kinderen wel zijn als het zo doorgaat. Daar waarschuwen de meesten van ons voor, niet over dat wij een slachtoffer zijn. Wij hebben het heel goed, zo met ons alle negers / moslims etc. die met ons deze generatie mogen meemaken. Ook zij hebben niks te klagen. Een ”nigger” hier en daar doet daar geen afbreuk aan, ook niet voor een zwart persoon.

   Blanke mensen die klagen over racisme tegen witte mensen, doen dat niet omdat ze zich daadwerkelijk onderdrukt voelen zoals zwarten dat honderden jaren geleden waren, maar om de hypocrisie van racisme aan de kaak te stellen. Dat is alleen maar goed, want een woordje hier of daar maakt het niet minder luxe voor ons.

   Heb je overigens al eens nagedacht over dat er ook genoeg andersgekleurden dan blanken zich op GeenStijl bevinden en ook een rechts gedachtegoed aanhangen? Of zijn dat gewoon domme mensen? Want dát, dát is nou écht racistisch.

   Als we toch gaan wijzen, weet je wat ik een kansloze bevolkingsgroep vindt trouwens? Die mensen die geen missie hebben in hun leven, die maar proberen de wereld te onderwijzen wat goed en slecht is en die alle mensen met een ander kleurtje als slachtoffer zien en zichzelf dan blijven vertellen dat zij niet racistisch zijn. Nee, die andere groep die de hypocrisie van deze groep probeert aan te halen, dat zijn de idioten. Tsja.

 • Tijl Van de Velde

  Vanaf nu moet men bij Gamekings dat ene “woord” ook niet meer gebruiken. Als het niet gepast is op Youtube, is het ook niet gepast bij Gamekings.

 • TwanS

  Ik vind het altijd wel grappig dat blanke mensen zich genoodzaakt voelen het op te nemen voor die “”zielige zwarte mensen”, alsof ze dat zelf niet kunnen. Iedereen die een beetje kan nadenken snapt dat hij het zei als scheldwoord, niet in een racistische context.

  Gelukkig snappen sommige mensen het wel!

  https://www.youtube.com/watch?v=557g6dJosd4

 • Een uitgever mag dit soort uitzonderingen prima stellen, maar de vraag is hoe men gaat acteren op dit soort situaties. Zoals jullie zelf al aangeven zijn er vrijwel geen universele regels over en is het lastig om te controleren of wetgeving omtrent dit soort situaties niet wordt misbruikt.
  Wat mij betreft is de manier om dit aan te pakken het uitbrengen van een statement waarin je de streamer in kwestie gedistantieerd wordt van jou product. Echter moeten dezelfde ontwikkelaars niet te veel mogelijkheden krijgen tot het zwijgen opleggen op diezelfde streamers, gezien dit censuur kan aanmoedigen.

 • Sommige discussies hieronder worden op het scherpst van de snede gespeeld. Dat is helemaal prima natuurlijk, we mogen verschillen van mening. Hou het echter binnen de fatsoensnormen en respectvol. Hier niet aan voldoen zal resulteren in een ban!

 • GekkeAr

  Dacht oprecht dat er weer een spammer was, met 268 reacties. Zie je niet vaak, zoveel reacties die allemaal ook werkelijk over de video gaan.
  Voor de rest laat ik mij er buiten, want die 250 woorden die ik er dan over zou typen, veranderd de wereld toch niet.

 • TheOneWithManyNames045

  social justice warriors unite !!!!

 • Gooner 070

  Ben een linkse SP rakker maar vind dit echt mierenneukerij. Ik scheld ook als ik gefrustreerd ben en dan floppen er ook hele nare dingen uit die niet voor herhaling vatbaar zijn. Laat hem lekker zijn ding doen..
  Zeikerds

  • ViesVuilEnVet

   Wat heeft links of rechts te maken met een racistische uitspraak?

   • Blueghost12

    Over het algemeen zijn de linkse wat eerder butt hurt over zulke onzin dingen als rechtse.

    • ViesVuilEnVet

     Niet mee eens, ergens niet/wel tegenkunnen is iets persoonlijks en niet de politieke kleur die je hebt. En het is ook vaak wat je wilt zien… kijk eens op twitter daar waar iemand een links standpunt aan de orde brengt en dan tot in den treure belachelijk wordt gemaakt. Vice versa voor rechts politiek denkende die hun uiting doen op social media.

   • Furell

    Professioneel beledigd zijn is toch wel één van de weinige competenties die links bezit.

 • PocKeT

  Mensen kweken hier een huid voor.. niet zo huilen. beledigt zijn is een keuze.

 • Besiege Milnow

  Hij heeft in 3 dagen ongeveer 12 uur gestreamed en vloept er 1 keer een slecht woordje uit, poeh poeh. Als hij gook of zipperhead of cracker had gezegd was er niks gebeurd.

 • Rob van Dinteren

  Mijn god wat een drama en poeha om echt helemaal NIKS! In het heetst van de strijd roept men wel vaker wel iets. Als een blanke zoiets roept is de wereld telkens te klein maar roept een kleurling zoiets soortgelijks over een blanke boeit niemand het iets. Dit gaat toch echt helemaal nergens over!

 • Bravado

  Vind dit trouwens helemaal niet zo’n goed item. Niet eens zozeer om de inhoud per se, daar wordt al genoeg over gezegd hieronder, maar om de opzet. Wat heeft het voor zin om zo’n politiek geladen item te maken als je als Gamekings zijnde in principe één algehele mening (wij deugen) uitstraalt? Maak je zo’n item, wat ik overigens niet aanraad zolang Gamekings is zoals het is, zet dan twee mensen er neer die daadwerkelijk anders over deze zaken klinken. Los trouwens van dat de hypocrisie ervan uitstraalt, omdat van alle gamesmedia in Nederland Gamekings, met alle respect, het minst fatsoenlijk is.

  Dat is optie één. Je kunt ook gewoon stoppen hiermee, want niemand komt hiervoor naar Gamekings. Dat is optie twee.

  • Martijn van Eck

   Als je het geen leuk item vind dat kijk je het niet punt.

   • Bravado

    Ik vind dat altijd zo’n dooddoener in een discussie. In principe kan je iemands mening standaard wegwuiven door zoiets (of hetzelfde in een andere context) te zeggen.

    • Reill

     Is ook een idioot argument omdat je een item moet kijken om te weten of je het leuk vindt.

    • Jasper Sikkel

     Omdat iets een dooddoener is betekent het niet dat het niet waar is. Een item kijken het er niet mee eens zijn of niet leuk vinden. En dan zeggen dat het niet gemaakt moet worden vind ik bizar.

     • Bravado

      In de comments werd al heel vaak gesproken over dat men politieke/sociale kwesties niet ziet zitten, maar daar wordt een lange neus naar getrokken.

     • Jasper Sikkel

      Als niemand op deze onderwerpen zitten te wachten waarom heeft dit item dan bijna 600 reacties?Politieke/sociale kwestie raakt iedereen en daarom moet je dat zeker niet uit de weggaan. In dit specifieke geval is het ook nog eens de grootste youtuber, die bekend is geworden door dat hij gamed dus dat lijkt mijn relevant om te bespreken. En daarbij, de mensen die hier reageren zijn nog geen fractie van de mensen die daadwerkelijk kijken. Dus je weet nooit of de meerderheid er wel of niet op zitten te wachten. Dat zou je moeten onderzoeken

     • Bravado

      Ja, oké, er wordt lekker veel gereageerd. Eens, dat werkt wel lekker met clicks. Maar als we ons toch op comments richten, is het toch wel duidelijk dat meer dan de helft gaat over ergenis richting Gamekings hierover. Comments met de meeste likes is in iedergeval “anti dit item”, om het even zo te noemen.

  • Kid MMXV

   Insteek van dit filmpje is: mag je als eigenaar van een stukje intellectueel eigendom eisen stellen aan content makers die jou materiaal gebruiken (op YouTube). Maar komt inderdaad niet echt uit de verf en discussie verwaterd in van alles en nog wat.

 • Xyphoid

  Ik vind PewDiePie een ongelofelijk debiel, maar om nou zoveel ophef te maken over een woordje… Dat de makers van het spel het niet leuk vinden en hem verbieden om het spel te spelen, is hun recht. Maar als een neger 50 keer nigger zegt in een lied, is er niks aan de hand.

 • Nipponsei

  2016 en later is een periode van Social Justice Warriors, iedereen is instantly getriggered om de domste dingen, Zwarte Piet mag niet meer, Negerzoenen mogen niet meer. Nu zegt iemand nigger, nou en? Is die een racist? heeft die een hekel aan negers? Zit hij bij de KKK of is hij een NeoNazi? Ik weet het niet maar ik heb PewDiePie nog nooit met een wit gewaad bij een brandend kruis zien dansen.

  “Ja maar PewDiePie heeft miljoenen volgers en is daardoor een slechte invloed” Jango Unchained en the Magnificent 7 van Quentin Tarantino hebben maar liefst honderden keren Nigger geroepen en die films zijn wereldwijd ook een miljoen keer bekeken. South Park schreeuwt al jaren Nigger en heeft ook miljoenen fans en no one bats an eye.

  Allemaal niet zo zielig doen Zwarte piet is niet racistisch, negerzoenen zijn niet racistisch, PewDiePie die neger schreeuwt is niet racistisch.

  Ik heb een hekel aan al dat hypocriete gedoe.

  • Kapiteinkoek

   Komt ook o.a. door Amerikaanse invloed, en vooral west Europea neemt dat graag over. Je kan nergens meer grappen over maken (bijvoorbeeld) of een doelgroep is triggered. Bijvoorbeeld deze video zou vandaag de dag anders worden beoordeelt dan in de 90s.

   https://www.youtube.com/watch?v=74VPkNkTig0

  • Spud82

   Ah ZP er nog even bij betrekken.. Iemand wil hier de 400 reacties gaan aantikken..

   Nah, het is al wel september dus we moeten het er zo langzamerhand wel weer over gaan hebben 🙂

  • Michel

   Boks ‘em erop, ma nigga!

  • GKBobby

   Jij ziet het script van een film met een fictief verhaal die zich in de tijd van de slavernij afspeelt hetzelfde als Pewdiepie die iemand ermee uitscheldt?
   Idioot.

   • Nipponsei

    Jij snapt het niet, wat ik bedoelde was dat als je Nigger roept in een film dan is het niet racistisch. Maar als je Nigger roept uit pure frustratie is het ineens racistisch.

    Nigger werd door PewDiePie gebruikt als scheldwoord om frustraties te lozen, niet als racistische opmerking. Als hij mongool had geroepen ipv nigger hadden alle mongolen ook niet op hun achterste poten gestaan. Als hij poepchinees had gezegd dan waren er ook geen boze chinezen geweest.

    En het stomste is nog dat in de US Niggers elkaar continu Niggers noemen want dan kan het namelijk wel zonder racistische ondertoon.

    • Jassefras

     Het is wel een heel vreemd scheldwoord om even je frustraties mee te lozen. Ik vind het verbijsterend dat dit in hem naar boven kwam, in plaats van een welgemeende ‘motherfucker’ of ‘piece of shit’.

     Heel vreemd.

    • OsirisNLD

     Er komen veel woorden naar boven borrelen bij mij uit frustratie als iets niet lukt in een game, nigger is daar zeker niet 1 van.

    • optimuspecs

     Er worden in een film ook mensen vermoord of tot slaaf gemaakt . Is dat nu een vrijbrief om in het echte leven mensen te vermoorden? Dat jij niet begrijpt dat men in een film alles kan zeggen en ook de context ervan negeert. Want ook in een film is het woord ” nigger” geen compliment.
     Volgens jou zouden Chinezen op ” poepchinees” niet reageren. Heb je gezien hoe boos Nederlandse Chinezen waren toen Gordon op tv een grapje maakte met een Chinees over ” bestelling nummer 37″? Chinezen waren woedend en kwamen op tv dat de ” Chineze grapjes” voor hun een belediging was. En dan denk je dat ze niks zouden zeggen bij “poepchinees”?! Laat alleen zien dat jr geen idee hebt waarover je praat.

     • Nipponsei

      En waar zijn die Chinezen nu? Wat jij beschrijft gebeurde in 2016? We zijn 1 jaar verder en niemand heeft het er meer over. De Chinezen waren boos ze hebben hun frustraties geuit en een jaar later is het overgewaaid. Dit is zoals het zou moeten gaan en niet steeds maar weer de slachtofferrol aantrekken en dat oude verhaal naar boven halen.

     • optimuspecs

      Om te beginnen zat je al dik fout door te zeggen dat Chinezen niet boos zouden reageren op poepchinees.
      Ten tweede wie zegt dat men het over een jaar hierover heeft? Je vergelijkt appels en peren. Dezelfde Chinezen die toen boos reageerden zullen het nu weer doen als er grapjes over hun gemaakt wordt openlijk. Wat vooral toen naar voren kwam was dat de Chinezen veel moeite hadden met grapjes over restaurants, splitoogjes, etc. Wat jij dus slachtoffer rol noemt. De Chinezen die reageerden toen op een incident en net zo reageert men nu op een incident.

      Duidelijk dus dat jij geen flauw idee hebt waarover je praat en alles op een hoop gooit.

  • GekkeAr

   Maar Django Unchained is wel een goeie film, laten we het daar over eens zijn.

  • Warhammerr

   Precies dit, mensen moeten zich niet zo aanstellen.

  • Montana

   Hier sluit ik mij bij aan. Amen.

 • Michel

  Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Oftewel, een miskleun van de bovenste plank dit item. Getuigt mijns inziens van een verkeerd zelfbeeld.

 • sa_nl

  Ik ben niet een voorstander om andere mensen te schofferen, maar moet wel zeggen dat allerlei gekleurde mensen, andere gekleurde mensen ook discrimineren, dus ik denk dat het in de mens zit om andere groepen te vernederen.

  Neemt niet weg, dat Pewdiepie een bekend figuur is, waar allerlei leeftijds groepen naar kijken, en hij dus wel uit moet kijken wat hij allemaal zegt, dat is de tol van een bekend en beroemd persoon te zijn, hij heeft een voorbeeld rol.

  Het feit dat Pewdiepie de content “leent” van anderen, mogen wat mij betreft de eigenaars van die content beslissen of ze zijn uitspraken accepteren of niet!

 • Mart Van der Weyde

  Ik zou zeggen: massale bpycot op pubg!

  • Carsten Flokstra

   Leer eerst maar engelse woorden schrijven voor dat je een revolutie wilt gaan starten. En waarom een boycot op PlayerUnknown’s Battleground? Het is PewDiePie zelf toch die iets verkeerd doet? Niet de game?

 • Jordy

  Nagger.

 • Spud82

  Ik heb in ieder geval wel geleerd wie of wat PewDiePie is, door dit item.

 • Johan

  Ze noemen elkaar ook Niggers discriminatie dat wij dat niet mogen… Maar serieus het woord heeft een beladen geschiedenis dus ik snap echt niet waarom negers onderling het woord nigger gebruiken.

 • Clemenza

  Dit is de tijd dat wij als blanke mens onderdruk worden, sommige woorden mogen niet gezegd worden, tradities moeten afgeschaft worden. Wellicht zijn we het zelf schuld, maar het is wel opvallend.

  • OsirisNLD

   Nee, dat is geen onderdrukking, niet overdrijven.

  • Jassefras

   Man man man, doe even niet alsof je alleen achter in de bus mag zitten en je met een grote boog om het park heen moet lopen omdat er bij de ingang een bordje staat met ‘geen blanken’.

   Je mag alles zeggen wat je wil, maar als alles wat in je opkomt van zulk bedenkelijk niveau is als je comment doe je er wel goed aan om 99% van de tijd je mond te houden.

 • db87

  Jow niggers wat een kanloos item!

 • db87
 • Bridgeman
 • db87
 • Yarno Boelens

  Leuk spel, dat PlayerUnknow’s Battlegrounds, lijkt die een beetje op die van PlayerUnknown?

  Daarnaast, “de developer (enkelvoud) van Firewatch vond het bevijvoorbeeld(wtf) niet cool en verbood PewDiePie nog langer items over hun (meervoud) game te maken”. Beetje kansloos, en dan moet de adblocker ook nog uit. Nou, doei doei.

 • Hans Vehof

  Omg, ik dacht dat ik premium baas was van een games-site.. wat is dit nou weer?

  • ComputerSaysNo

   niet janken. stuur gewoon even een mailtje ofzo…

   • Hans Vehof

    Ok bedankt voor de tip

 • Rick Hessing

  PewDiePie reupload van Firewatch

 • jan079

  Ook leuk, als ik een comment wil maken met het woord K*nk*r om aan te geven dat Gamekings dat woord er ook zomaar uitfloept terwijl dat in Nederland in de media not done is, moet Gamekings die comment eerst inzien en goedkeuren.

  Nigger/Nigga is een Amerikaans ding, in Nederland nemen we daar veel minder aanstoot aan. Wat kans ons het schelen?

 • Duchess

  Naast dat het item zelf wat treurig is, is de tekst onder het item helemaal dieptriest. Welke analfabeet schrijft die stukjes toch iedere keer? Leer toch eens fatsoenlijk Nederlands te schrijven want het is ronduit beschamend.

  En als je stelt “niet om een oordeel over zijn uitlatingen te doen”, moet je niet de rest van het stukje tekst precies het tegenovergestelde gaan doen. Dat komt nogal schizofreen over.

 • Michael

  Ik dacht dat kwaliteit voor kwantiteit zou gaan. Dit item is alleen gemaakt voor de clicks, niks meer niks minder.

 • Frank

  Ik ga stoppen met Premium. De kwaliteit van de items en de nieuwsberichten is om te huilen, om over de taalfouten nog maar te zwijgen. De jongens met gamekennis en ervaring lopen weg (zie een David) en schreeuwers als Boris en Jelle mogen blijven zitten. Jelle zit op elke livestream te kankeren als een tokkie en dat is allemaal prima, maar Pewdiepie roept iets en Gamekings gaat opeens de moraalridder spelen. Doe even niet zo hypocriet en doe ook eens wat aan dat gekanker elke keer.

  • Joeri Kamermans

   Dat heeft er mogelijk mee te maken dat Boris de eigenaar is droplul. Je kan om alles wel gaan janken, maar de meesten die weg gaan bij gamekings doen dit om een stap omhoog te maken in de industrie.

   • Frank

    Direct gaan schelden in de eerste zin. Getuigd van niveau. Fijne dag nog Joeri.

    • BassieB

     Gelijk aanstoot nemen getuigd van een dunne huid <3

     • OsirisNLD

      Hij noemt het schelden een gebrek aan niveau, dat betekent niet dat hij er aanstoot aan neemt.

     • Frank

      Daarnaast, als iemand mij direct uitscheldt is alle zin om met diegene een discussie aan te gaan wel een beetje verdwenen. Zonde van de tijd.

     • BassieB

      Ahja beperkt

     • OsirisNLD

      Direct iemand uitschelden is idd vrij beperkt.

     • BassieB

      Direct?

     • OsirisNLD

      Direct ja, schelden in de eerste zin is vrij direct.

     • BassieB

      Ah op die manier direct xD
      Ahja je zult je maar laten beledigen door een vreemde in een comment sectie, dan ben je wel zwak heur.

     • Frank

      Het is dat iemand aanstoot net aan het feit dat hij uitgescholden wordt ja, heel vreemd allemal

  • Furell

   Heel goed Frank. Hopelijk met jou vele meer. Laat ze het maar voelen in hun portemonnee. En misschien kunnen ze Koos nog ontslaan voordat het te laat is.

  • optimuspecs

   Maar je kunt met ideal betalen.

 • Tromp

  “Nigger” komt van het Latijnse woord “niger”, wat zwart betekent. Het is van oorsprong een volkomen onschuldig woord. Dat blanken nu opeens dat woord niet meer mogen gebruiken terwijl het volkomen okee is voor zwarten is absoluut bizar racisme.
  Zelfs de Nazis verboden Joden niet om bepaalde woorden te gebruiken.

  De wereld is helemaal gek geworden.

  • FGras

   T is simpel. Of iedereen gebruikt het woord, of niemand gebruikt het woord. Maar dat is mijn mening.

  • OsirisNLD

   Opeens niet meer mogen gebruiken? Dat woord wordt toch al een hele lange tijd gezien als taboe.
   Dat jij het niet zou “mogen” gebruiken is geen vorm van racisme.

  • optimuspecs

   Onschuldig woord? Het werd juist door witten gebruikt om zwarten te beledigen en te kleineren. De negatieve context is juist door witten aan het woord gegeven. Vooral na de slavernij wordt het woord gebruikt als uitscheldwoord tegen zwarten. Zo ” onschuldig ” is dat woord dus niet.

   En het woord is al meer dan een eeuw omstreden en als je een grote merk bent als Piewdiepie, ben je gewoon gek als je dat ” tijdens kantooruren” gebruikt,m aar het zegt wel genoeg over hem en maakt zelfs plausibel dat hij een racist kan zijn. Of hij dat is of niet maakt niet uit. JE verliest gewoon volgens en business deals door dat gedrag.

   • JimboSlice

    Nou het is toch vrij onschuldig toch? als je het tegenwoordig in 50% van muziek uit amerika hoord voorbij komen… is dan toch hetzelfde als ik in elk nummer heil H*tler zeg?

    • JimboSlice

     of mogen alleen de duitsers dat in hun nummer verwerken?

    • OsirisNLD

     Ja, als je de complete geschiedenis/betekenis/context van het woord negeerd, dan is het inderdaad vrij onschuldig. Helaas werkt dat niet zo.

     • JimboSlice

      dat gebeurd toch ook in die nummers?

     • OsirisNLD

      Dat wordt daar gebruikt omdat het ook een geuzennaam is geworden voor sommigen. Je kunt moeilijk racistisch zijn tegen iemand van je eigen “ras”, lijkt me.

     • Thegladoss

      Sommige mensen hier doen anders aardig hun best.

     • JimboSlice

      het staat openbaar op youtube…

     • OsirisNLD

      Ik weet niet precies je punt met deze comment?
      Wat staat openbaar op YT? Videos van die hip-hop nummers of de PewDiePie video?

     • JimboSlice

      Nou meer van dat het gewoon openbaar word geroepen en als je wilt dat het niet word geroepen moet je er ook niet zelf mee gaan strooien lijkt me. maar goed het kan me opzich toch vrij weinig boeien dat iemand dat roept niet vanwege de achtergrond die het heeft want dat is niet goed te praten maar meer omdat we in een andere tijd leven waar tegenwoordig veel gezegd mag worden behalve dat blijkbaar. en nu ben ik er ook weer klaar mee haha genoeg gepraat peace.

     • Tromp

      Mag het woord geus alleen gebruikt worden door autochtonen Nederlanders? Nee, dat zou bizar zijn.

      Let wel, blanken mogen het woord nigger of nigga ook niet positief gebruiken. Zelfs niet als ze het tegen elkaar zeggen. Ze mogen het woord niet eens hard op zeggen maar moeten het “N-word” gebruiken.

      Wat extreem triest is dat we nu in Nederlands dit ultra racistische gedrag, waarin een bepaalde groep mensen woorden niet mogen gebruiken vanwege hun huidskleur, gaan kopiëren van de Amerikanen.

     • Furell

      Dit is dus racistisch tegen iedereen behalve zwarten. Alleen zwarte mensen mogen nigger gebruiken? Het meest racistische wat ik in de comments heb gelezen vandaag.

     • OsirisNLD

      Ik zeg niet dat alleen zwarte mensen het mogen gebruiken, ik zeg dat het tussen zwarte mensen moeilijk een racistische bedoeling kan hebben. Van een witte mens naar een zwarte mens kan het die bedoeling wel hebben.

     • Furell

      Ja da’s wel waar.

      Maar het blijft toch een racistisch tintje hebben als je een bepaalde groep met een huidskleur uitsluit van het gebruiken van een woord, welke groep dat ook is.

    • optimuspecs

     Nigga, wat voorkomt in niet 50% van Amerikaanse liedjes, maar in 50% van rapliedjes eerder, is anders dan het woord nigger ( wat Piewdiepie gebruikt ).
     Nederland kent ook het woord ” nikker” wat dan de Amirekaanse ” nigger” is.
     Volgens De Dikke Van Dale ” Nikker: rof scheldwoord voor een zwarte”.

     Nigger werd en wordt specifiek gebruikt door witte mensen om zwarten te beledigen en te kleineren. Vooral na de slavernij was dat het geval. Het is dus de witten die van dat woord een uitscheldwoord tegen zwarten hebben gemaakt. Zwarten zijn opgehangen aan een boom en het laatste woord dat ze te horen kregen was nigger! Of werden uitgescholden en gemarginaliseerd met het woord door witten. En daarom is het woord zo beladen.

     De geschiedenis en gebruik / misbruik van dat woord en alles wat er ermee gebeurd is,hebben een geschiedenis van 500 jaar en gaat door tot en met vandaag en daarom is dat veel anders dan ” heil Hitler”.

     Maar ook als je in een programma of stream ” heil Hitler” gaat schreeuwen, zullen er mensen zijn die dat beledigend vinden en zal je net als Piewdiepie volgers en business deals verliezen.

     Pewdiepie is de grootste “merk” na Youtube zelf en daarom is het al vanuit business oogpunt, niet slim dat je dat woord gebruikt. Het maakt op zijn minst plausibel dat hij een racist is. Waarom zou je iemand uit frustratie uitschelden met zijn huidskleur? Nigger, zwarte, of wat dan ook. Wordt jij uitgescholden met ” witte” in multiplayer matches? Helaas is dat welv dagelijkse kost voor veel gamers die een kleurtje hebben. En dat sinds het bestaan van multi player.

     • JimboSlice

      Dus als hij Nigga had gezegd dan was het niet erg geweest?

     • optimuspecs

      Het was dan minder erg geweest, voor de mensen die tenminste de nuance kennen tussen nigger en nigga en had hij nog altijd kunnen zeggen dat hij dat collegiaal bedoelt. Ook al weet ik niet wat zo collegiaal zou zijn op het manier waarop hij het zegt.

      Door direct nigger ( nadruk op R) te zeggen, wordt hij gelijk gesteld aan de mensen die het woord nigger gebruiken om zwarten uit te schelden en te kleineren. Of hij een racist is of niet, het woord nigger is net als de Nederlandse nikker een racistisch woord. Maar nochmaals waarom zou je iemand op zijn huidskleur uitschelden? Of je nou Nigger, nigga, nikker of zwarte zegt.

     • Furell

      Als je je eigen verhaal nu 10 keer terugleest, kun je dan niet concluderen dat datgene wat jij probeert niet werkt en je simpelweg niet kunt beslissen welke woorden mensen wel en niet kunnen gebruiken?

   • Tromp

    Nee, het woord nigger was oorspronkelijk een neutraal woord om zwarten aan te duiden, net als het Nederlandse neger. Allebei de termen zijn afgeleid van niger; het Latijnse woord voor zwart.
    De negatieve lading kreeg het woord nigger pas later.

    Nogmaals. Het is bizar racisme dat het absoluut verboden is voor blanken om dit woord te gebruiken (in positieve of negatieve zin), terwijl zwarten er mee mogen strooien.

    • Jassefras

     Je verwart ‘nigger’ met ‘negro’. Dus nee, niks bizar racisme.

    • OsirisNLD

     WAS een neutraal woord ja. Al vele jaren is het dat niet meer.

    • optimuspecs

     Ja ” neutraal woord van de slavenhouders ” om zwarte slaven of zwarte ras aan te duiden. Hardstikke neutraal hoor.

     Maar vooral na de slavernij is dat woord specifiek gebruikt om zwarten uit te schelden en te kleineren.

     En het woord is niet verboden. Het woord is beladen. Met de juiste context kan iedereen het gebruiken. In Amerika hebben ze ervoor gekozen om dat woord niet te gebruiken in main straim media, omdat er zoveel bloed en racisme achter dat woord is historisch gezien. Dat zijn Amerikaanse nuances die niet iedereen begrijpt, maar het is eenmaal zo. Op het moment dat Pewdiepie dit woord gaat gebruiken om een zwarte speler uit te schelden, kan hij de reacties verwachten.

     Ik ben wel met je mee eens dat het bizar is dat een de witten het woord niet zouden mogen gebruiken, maar ook dat zijn Amerikaanse nuances. Witten hebben historisch gezien nigger gebruikt om zwarten uit te schelden en te kleineren. Maar alles met context. Hier gebruikt Piewdiepie het woord specifiek om een zwarte gamer uit te schelden, terwijl hij zelf zegt in zijn ” excuus filmpje” dat hij weet dat het fout is.

     Als zwarte gamer, wordt je continu door witte spelers uitgescholden voor nigger ( op je huidskleur dus ) in multiplayer games. sinds het ontstaan van multi player.
     Piewdiepie als grote merk binnen youtube zou dan beter moeten weten.

 • JJ

  Mogelijk dat het begin rommelig was, die is dan op mijn conto, maar ik blijf het apart vinden dat ik nergens zeg dat PDP aangepakt moet worden, zijn mond moet houden, een slecht mens is, etc. Ik vind dat iedereen moet zeggen wat ie wil zolang ie de gevolgen ervan draagt. Als wij kanker zeggen en jij dat niet tof vindt, is dat jouw recht en het gevolg is dar je ons niet bekijkt, niet tof vindt, etc.
  Mij gaat het enkel over de vraag of de industrie moet optreden, iets war veel partijen wel willen, maar nog niet durven. Er is nu ook oproep gedaan door Firewatch developer om PDP te boycotten. Mijn open vraag was wat jullie er van vinden. In het licht dat er wel regels zijn voor zoiets op TV. Als iemand bij Robinson Eiland N zegt in de heetst van de strijd zal het door de regels worden uitgehaald bijv. Moet dat ook op YT? Of moeten mensen daar vrij in zijn.
  That’s all. De rest boeit me dus niet. Dat ik dit woord niet zou gebruiken is mijn recht net als jij het wel wil doen. Waarom zou ik
  Oproepen dat te verbieden. Dat is toch fucking hypocriet. Gaat met om het zakelijk aspect. Wat als industrie de IP’s hierom gaat claimen. En games verboden gebied worden voor YT’ers…

  • Carsten Flokstra

   Het is een kwestie van normen en waarden. Als een game developer een YouTuber niet meer ondersteunt omdat hij racistische of antisemitische termen uit moet die ontwikkelaar dat lekker zelf weten. Zij zijn de gene die de game hebben ontwikkelt en zij bepalen dus ook welke content er van die game gedeeld wordt. Als er dan een kleuter genaamd PewDiePie zo te keer gaat vind ik dat je als game developer daar iets van mag zeggen. Ik bedoel maar zo. Als ik antisemitische grappen ga maken terwijl ik jullie video kijk om dat vervolgens te delen op YouTube. Dan worden jullie met jullie content indirect in verband gebracht met antisemitisme.

   Echter ben ik het met de comments op deze video ook eens. Waarom een item hierover? Omdat het viral gaat op Twitter & Facebook? Het is een bijzaak als het gaat om gaming. GameKings is een site waar ik mijn nieuws vandaan haal als het gaat om ‘games’. Niet om de poppetjes die het spelen. Aan de reacties hieronder te zien denken meer mensen daarover. Blijf gewoon bij het ding waar jullie goed in zijn, namelijk: goede reviews, goeie nieuwsfeiten. Ben een trouwe kijker tijdens de E3 omdat ik het heel erg tof vind. Maar hiermee hebben jullie de plank volledig misgeslagen.

  • aerox010

   Ik heb lang niet alle 327 berichten gelezen maar als ik hoor dat bedrijven misschien opgeroepen moeten worden om een ander bedrijf/persoon niet meer te steunen vind ik het eng worden. In het geval van de maker van Firewatch vind ik het een ander verhaal, die maakt nu zijn eigen keuze. Maar er zijn de laatste tijd ook voorbeelden geweest dat er een soort angry ‘linkse’ mob ontstaat die druk uitoefent om hun wil op bepaalde bedrijven te leggen. Zoals dat ging bij Joop.nl/Volkskrant die bedrijven onder druk van publieke opinie wilde dwingen niet meer te adverteren bij Geenstijl. Als die broodroofmethode normaal wordt dan gaan we als maatschappij denk ik een heel enge kant op. Jullie maken een grove aanname en maken hem uit voor racist door te stellen van het floept er wel heel makkelijk uit dus hij zal het wel vaker zeggen. Dat is nogal een boute uitspraak om te doen over iemand. Ik snap dat Pew’s woorden eigenlijk niet de kern van het item zijn maar als je zelf aannames maakt die je niet kan waarmaken moet je niet vreemd op kijken als mensen erop reageren.

   Youtube is de laatste weken al volop bezig met regels in te stellen voor video’s. Controversiële Youtubers krijgen minder advertenties en dus ook minder inkomsten. Hun video’s worden niet meer weergegeven als suggesties. Hier hebben veel ‘rechtse’ opinie-tubers al moord en brand over geschreeuwd. De tegenstanders zeggen weer dat het een inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting, Youtube is dan wel een bedrijf maar er is geen alternatief, daarom is het weer eng dat een bedrijf met zo’n maatschappelijk impact gaat bepalen wat goed of slecht is. De wet zou daarin leidend moeten zijn. Staat het je niet aan maar worden er geen wetten overtreden dan kijk je niet en adverteerders moet voor hunzelf bepalen wat hun standpunt is ipv onder druk gezet worden door mensen met een andere mening.

   Developers moeten naar een systeem dat zij kunnen bepalen wie/hoe op Twitch/Youtube hun games publiekelijk spelen. Ga je over de grens dan worden je items verwijderd. Net zoals films niet gestreamd mogen worden of particulier aan een grote groep moet zoiets ook ontwikkeld worden voor games.Men stelt een algemene voorwaarden op voor online publiekelijk spel en de streamer moet zich daar aan houden.

   • Furell

    Dit is al gebeurd hoor bij Pewdiepie. Ze hebben Disney onder druk gezet en alle andere grote adverteerders, daardoor hebben alle Youtubers veel minder inkomsten en kunnen heel veel kleinere er niet meer van rondkomen en hebben moeten stoppen. Dus enge praktijken heeft het helaas al aangenomen. Maar JJ en vooral de extreemlinkse Antifa aanhanger Koos vindt het nog niet genoeg. Youtubers moeten nog meer worden geboycot.

  • Harry Nak

   Die banaan wordt zo ontzettend krom dat het bijna lachwekkend wordt.

  • Harry

   Op YouTube worden al langer de advertenties automatisch beperkt of weg gehaald door een automatisch algoritme. Dat algoritme is dusdanig bagger afgesteld dat onschuldige Lets plays en reviews van dingen als Resident Evil en Doom automatisch op het shitlijstje komen. Bezwaar maken tegen die indeling kan alleen wannner je video 1000 recente views heeft gehad. Ga er gerust van uit dat dergelijk geflagde video’s niet snel in het automatische suggestie lijstje van YouTube komen.

   Dus wat is je punt? De almachtige commercie zorgt er nu al voor dat content die maar enigszins controversieel lijkt niet gepromote wordt, niet commercieel vatbaar is en wannneer het nog even zo door gaat zullen ze het vast wel auto bannen. Dat alleen op basis van een algoritme met 0 intelligentie.

   Hoe kan het dat jullie als content makers/industrie watchers hier niets van lijken te weten. Ik ben geen YouTube algoritme maar dit item van Gamekings lijkt op click bait.

  • Thegladoss

   Heb je de tekst onder het item zelf wel gelezen?

   “Twitter ging los. En wij sluiten ons daar bij aan.” “Wij vinden die flapdrol al vrij lang een beetje van het padje en het N-woord hoor je niet te gebruiken, zeker niet op lacherige manier zoals hij het deed. Het willens en wetens beledigen van mensen is gewoon niet cool. Om wie het dan ook gaat. Punt.”

   Hoe kun je dan nog zeggen dat jullie niet gezegd hebben dat hij geen slecht mens is? Ik snap dat de tekst moeilijk leesbaar is wegens de lage kwaliteit, maar er staat daar toch echt dat PDP niet goed bij zijn hoofd is en slecht is. Bovendien zat jij daar niet alleen in het item en is het meer dan duidelijk (ook dankzij de comments hier) wat jouw wederhelft met dit item wilde bereiken en impliceerde hij duidelijk dat hij PDP gewoon een racist vindt.

   En ja je hebt gelijk, het is heel hypocriet dat juist jullie hiermee aankomen wanneer jullie al sinds jaar en dag met alles en nog wat lopen te schelden en te beledigen “op een lacherige manier”. Ook op “gemarginaliseerde groepen”. Van vrouwen tot homo’s, van Japanners tot dikke mensen, en van rechtse mensen tot mensen met k*nker. Jullie zijn degene die met dingen als de boothbabe awards aankwamen waar halfnaakte vrouwen opgedragen werden dansjes te doen voor een groep kwijlende minderjarige jongens. De enige reden dat jullie daar mee wegkomen is omdat jullie niet het (Amerikaanse) miljoenenpubliek hebben dat PDP wel heeft. En nu keuren jullie het ineens af wanneer iemand een enkele keer in frustratie nigger zegt? Dat is ineens de grens na al jullie eigen ongein?

   Als jullie het item (en dus de discussie in de comments) wilde laten gaan over de industrie misschien dat jullie dan niet het heilige boontje met het geheven vingertje hadden moeten spelen in het item en de tekst onder het item. Dat soort hypocriet gedrag is namelijk gewoon vragen om gezeik. Hou het gewoon bij games in plaats van steeds de laatste politieke clickbait nontroversy achterna te rennen. Volgens mij hebben mensen in de comments dat al vaak genoeg gezegd. Schoenmaker blijf bij je leest.

  • Qu3stioning

   Deze genoemde intentie was me vanuit jou inderdaad wel duidelijk, en had een goed item op kunnen leveren met een terechte discussie over censuur/boycots/voorbeeldfunctie. Echter was het, zoals hier ook vaker genoemd is, de houding van je wederhelft en het onderschrift wat elke vorm van objectiviteit al wegnam voordat de vraagstelling begon.

   Edit: INB4 ‘we claimen nergens objectief te zijn’, enige objectiviteit of je tenminste kunnen verplaatsen in de standpunten van meerdere partijen is een vereiste voor het voeren van een degelijke discussie/onderzoek/vraagstelling.

  • Furell

   Het is al te laat JJ. Jullie nieuwe doelgroep is de doelgroep waar je geen enkel woord verkeerd mag zeggen. Veel plezier met elkaar!

  • Montana

   Mensen zijn allemaal schijnheilig geworden en bang om gestraft te worden over wat je zegt. Media is leuk maar kan ook dodelijk zijn. Gewoon jammer.

 • Jesse_k97

  Er zijn veel comments en discussies geplaatst rond dit item en het taalgebruik van PewDiePie. Naar mijn mening is het voor gamers een emotie om soms iets eruit te gooien. Ik keur het echter niet goed. In dit geval erg onhandig van de Youtuber, toch denk ik dat veel van ons allen wel eens wat verkeerds eruit gooit. Ook bij de Gamekings-redactie, bijv. in de streams. Laten we er nou alles onder de loep leggen en Gamekings heeft hier ook van geleerd. Dit soort discussies kunnen beter achter de camera worden uitgepraat. Een item als deze verpest wat mij betreft niet mijn Gamekings-ervaring. Genoeg andere (kwalitatieve) items die mij dagelijks vermaken. En NATUURLIJK zitten er soms dingen tussen die niet iedereen aanspreekt.

  • JJ

   En daar draaide het item dus niet om…

   • Jesse_k97

    Nee dat klopt, ben ik ook met je eens! Mijn reactie is meer gericht op de overload aan comments over schelden, racisme en bekritiseren van de content. Dat staat los van de intentie van dit item. Daarom vind ik alle negativiteit onnodig.

   • Mister Onion

    Het idee dat mensen voor anderen gaan beslissen wat zij mogen doen (en in deze zin aan geld verdienen) omdat zij bij iemand een bepaald gevoel hebben is gestoord, vooral in deze tijd waarin je beledigd voelen of anderzijds huilen over jezelf volkssport nummer 1 lijkt te zijn geworden. Het is een ziekelijke vorm van machtsmisbruik.

    Het 1e probleem met dit item is dat er in een titel een vraag wordt gesteld op een manier waarop het lijkt dat jullie die optie redelijk zouden vinden. Dat is het niet, tel daarbij het huilerige en hypocriete gedrag van Koos op en je bent het al snel zat.

    Daarnaast is de tekst onder de video ook een behoorlijk vooringenomen gedrocht (ook door Koos geschreven?), het begint met:
    ”Niet om een oordeel over zijn uitlatingen te doen” en daarna wordt hij volledig afgebrand, lees het maar eens na.

    Vervplgens ”Wie is er nog echt principieel in deze industrie. Welke uitgever zegt nee tegen 57 miljoen volgers?” Hier op dezelfde vooringenomen manier veroordelen en impliceren dat als je geen nee zegt tegen Pewdiepie dat je dan geen principes hebt. Maw als je hier niet vind wat Koos vind heb je geen principes. Het idee dat hier principes hebben juist zou betekenen dat vrijheid belangrijker is dan mensen die zichzelf zielig vinden omdat ze niet met woorden om kunnen gaan is dan al weggewuifd. Wie het hardst jankt over iets heeft kennelijk gelijk.

    De tekst sluit af met ”Koos en JJ gaan de dicussie aan”…..welke discussie? Jullie hebben allang je mening over hem klaar en jullie zijn het met elkaar eens. De vorige ophef om Pewdiepie heen was complete onzin, hij maakt satire, als je zijn humor niet leuk vind dan kijk je niet, simpel. Nu maakt hij een fout, iets wat iedereen kan overkomen, boeiend.

    Wordt het tijd dat de industrie optreedt tegen PewDiePie? Nee, hoe haal je dat idee überhaupt in je hoofd?

    • OsirisNLD

     Er staat nergens en wordt nergens gezegd dat je geen principes hebt als je niet vind wat Koos vind.
     Als een bedrijf dat woord niet vind kunnen en dus uit principe besluit om geen zaken meer te doen met PewDiePie, dan zijn ze principieel.
     Als zo’n bedrijf tegen het gebruik van dat woord is, maar dan toch zaken blijft doen met hem, omdat hij zoveel volgers heeft, dan is zo’n bedrijf niet echt principieel lijkt mij?
     Dat staat los van het feit of jij vindt dat het woord moet kunnen.

     En verder maakt PewDiePie inderdaad een fout, maar of die iedereen kan overkomen, dat betwijfel ik. “Nigger” komt bij mij niet echt bovendrijven bij frustratie in games.

     • Mister Onion

      ”Er staat nergens en wordt nergens gezegd dat je geen principes hebt als je niet vind wat Koos vind” Heb je de tekst bij de video gelezen? Als die van Koos komt staat dat er dus letterlijk wel.

      Een bedrijf heeft maar 1 doel; voldoende geld verdienen om te kunnen blijven bestaan en de werknemers te kunnen betalen. Dat ze zich voordoen als principieel is daar onderdeel van; het is makkelijk om in verontwaardiging van klagende mensen in te spelen want die krijgen er een kick van als anderen iets vervelends meemaken. Elke keer dat jij denkt ”Dat is goed van dat bedrijf!” betekent enkel dat de marketing werkt, in de zin van dat jij daarin trapt.

      Je maakt hier een fout die wel vaker gemaakt wordt als het om woorden gaat; je leest ”principieel” als iets wat uitsluitend positief is. Dat is niet zo, mensen kunnen ontzettend debiele principes aanhangen en daar aan vasthouden. Hitler had bepaalde principes en week daar niet vanaf, moeten we daar dan ook positief over zijn?

      ”Nigger” komt bij mij niet echt bovendrijven bij frustratie in games.” en daar gaan we, de misschien onbewuste maar daarom niet minder misselijke ”hij doet iets wat ik niet doe dus hij is slecht en ik ben goed, kijk mij hem eens veroordelen, nu ben ik nog beter dan hem hé?” Kots.

      Volgens mij is het het principe van Gamekings om journalistiek te bedrijven en de tekst bij dit item is daar het complete tegenovergestelde van. Het is een bevooroordeeld, jankerig stuk met enkel een mening erin. Dat het gepresenteerd wordt als een ”Niet om een oordeel over zijn uitlatingen te doen” maakt het nog eens extra retarted.

     • OsirisNLD

      Ik lees principieel niet als uitsluitend positief, aangezien principes zowel negatief als positief kunnen zijn. Ik heb het hier alleen over het principe wat betreft het gebruik van dat woord, of je dat nu positief of negatief vind.

      Waar zeg ik dat iemand slecht is als hij dat woord gebruikt? Ik zeg dat dit niet een woord is die bij mij bovenkomt, zo zijn er ongetwijfeld meer mensen waar dit zo is, dus is het niet een fout die iedereen kan maken.

      Je bent lekker woorden in mijn mond aan het leggen.

     • Jassefras

      Ja die vent hangt aan elkaar van de aannames, en hij doet z’n uiterste best om af te leiden van de kern van het verhaal.

      Vermoeiend.

     • Jassefras

      Je kan zo lang doorgaan met draaien en spinnen als je wil, maar het feit dat het n-woord in Pewdiepie naar boven komt zodra hij gefrustreerd raakt tijdens het gamen is veelzeggend en op z’n zachtst gezegd bedenkelijk.

      Alle randzaken die je er al 20 comments lang bijsleept doen niet ter zake en lijk je alleen te noemen om mensen af te leiden van die kern. Stop daar eens mee.

     • Mister Onion

      Het zou mij niks verbazen als Pewdiepie in totaal meer dan 1000 uur gestreamd heeft en er van alles heeft uitgegooid en als dan 1x dit gebeurd is dat ”op z’n zachts gezegd bedenkelijk?” Lol.

      Wat je zegt kan ook op jou slaan, waarom wil je dit per se spinnen alsof hij iets ergs gedaan heeft? Waarom probeer jij af te leiden van de ‘werkelijke’ kern; het jankerig doen over woorden (en oordelen wie wat wel of niet mag zeggen) en het absurde veroordelen van iemand die een fout maakt die iedereen zou kunnen maken?

     • Jassefras

      Ik kan honderden streamers en contentmakers noemen die net zo actief zijn en zich nog nooit zomaar het n-woord hebben laten ontvallen.

      De werkelijke kern is nog steeds het onderwerp van de video, en dat is de uitspraak van Pewdiepie en de vraag of bedrijven daar hun conclusies aan mogen verbinden. Wederom een spin dus. Leuk geprobeerd, trapt niemand in.

     • Mister Onion

      Correctie: Jij kunt honderden streamers en contentmakers noemen die net zo actief
      zijn en zich NOG NIET zomaar het n-woord (of andere slur) hebben laten ontvallen.

      Kwestie van tijd tot 1 het er wel doet, tis een fout die iedereen kan maken. Jij ook. Zou me niks verbazen als het n-woord niet al eens half gevallen is tijdens een Bar Weinig door Jelle oid.

      De vraag of bedrijven daar hun conclusies aan mogen verbinden is allang beantwoord, ja dat mogen en doen ze. Dat het ontzettend debiel, zielig en stappen de verkeerde kant op zijn is een ander verhaal.

     • Jassefras

      Nee. Ten eerste is het geen fout, ten tweede is het niet iets wat ‘iedereen kan overkomen’, en ten derde is het totaal irrelevant om over hypothetische gevallen te beginnen van andere contentmakers die zich ook op zo’n manier uitlaten.

      Mocht dat ooit gebeuren trekken we allemaal onze conclusies tegen die tijd wel weer hè?

     • Mister Onion

      Over hypothetische gevallen beginnen is inderdaad totaal irrelevant, laten we het daarom vooral hebben over dat dit niet iets is wat iedereen kan overkomen want dat is de glasharde, onbetwistbare waarheid. Gebeurt gewoon niet. Nooit.

      Succes ermee.

     • Jassefras

      Oh er zullen vast meer YT-ers en Twitchstreamers volgen die compleet debiele dingen roepen. Voor bedrijven een reden om ze niet te sponsoren, voor kijkers als ik een reden om niet meer naar ze te kijken, en voor kijkers als jij wellicht een reden om juist meer naar ze te kijken.

      Je komt een beetje geïrriteerd over. Gaat het wel?

     • Mister Onion

      Ja gaat prima, snap alleen niet waarom je weer reageert, maar goed, daar zal je je redenen wel voor hebben. Nogmaals, succes ermee.

     • Jassefras

      Succes waarmee?

     • Furell

      Met je zielige leventje natuurlijk.

     • Jassefras

      Ik vroeg het aan Onion.

     • Furell

      Meen je. En ik antwoord netjes voor hem omdat hij waarschijnlijk niet meer op je gaat antwoorden, als je een beetje begrijpend kunt lezen snap je wel wat hij bedoelt maar ik heb het graag voor je vertaald. Is dit trouwens wat je iedere dag doet, van die ellenlange discussies houden op Gamekings? Moet een frustrerend leventje zijn. Vandaar dat je het ook zo vreemd vond dat ik soms 2 dagen niet reageerde. Inlevingsvermogen 0. Leuk leven 0. Ik ben jaloers.

     • Jassefras

      Nee, ik had sinds die discussie met jou al niet meer gereageerd in de comments. Ik vind dit namelijk niet zo’n fijne community, en de GK’s zelf lijken er ook meer en meer moeite mee te krijgen.

      Grappig dat je dat hebt onthouden trouwens. Ik was je nick al lang vergeten. Nu je het zei heb ik maar even teruggekeken naar m’n oude comments. Kun je zelf ook doen hè. Dan had je gezien dat ik niet elke dag ellenlange discussies zit te voeren op GK.

     • Furell

      Waarom zou ik vredesnaam jouw oude comments bekijken?

      Is heel mooi dat de Gamekings er meer en meer moeite mee beginnen te krijgen. Laat ze gewoon doorgaan met dit soort filmpjes en geloof mij dat ze stuk voor stuk hun conclusie trekken en niet meer terugkomen. Ik heb mijn conclusie al getrokken.

      En voordat je zegt dat je dat heerlijk vindt, volgens mij leef jij voor dit soort discussies. Als je niemand meer op deze site hebt om mee te discussiëren maak je er volgens mij uit pure ellende een eind aan.

     • Jassefras

      Nee, ik zal er nooit een einde aan maken. Daarvoor heb ik veel te veel plezier in het leven, ondanks alle negativiteit in de wereld.

      Maar inderdaad, het lijkt me heerlijk als deze community weer de gezellige plek wordt die het ooit was. We blijven hopen Furell!

     • Furell

      Ik heb hier vanaf dag 1 gezeten. Toch jammer.

      Maar ik zie hieronder dat er al heel wat mensen gaan stoppen met Premium door dit soort onzin. Dus misschien wordt de stekker binnenkort wel uit dit extreemlinkse bolwerk getrokken, we blijven hopen!

     • Jassefras

      Je doet een beetje obsessief, Furell.

     • Furell

      Niks obsessief aan. Je gooit maar met woorden die je te binnen schieten.

     • Jassefras

      Obsessief. Zoek hulp.

     • Ben het wel met je eens dat de commentsectie op deze site met de dag erger wordt. Alleen maar negativiteit en haat, gelukkig is het in de Twitch chat een stuk gezelliger.

     • Jassefras

      Ja true. Voor mij ook de reden om hier alleen nog te reageren als alle stront weer komt bovendrijven, zoals gisteren en vandaag.

      Denk dat heel veel GK-kijkers het al lang hebben opgegeven met deze commentsectie.

     • Furell

      Vrijwel elke discussie die ik met jou gezien heb komt men geirriteerd over. Zou dat misschien komen omdat jij zo’n vreselijk dom hypocriet mannetje bent, of ligt dat toevallig altijd aan de lage irritatiegrens van de ander?

      Voor de mensen die na mij komen die ooit nog met je wouden discussiëren: “Never argue with stupid, they will drag you down to their level and beat you with experience”.

     • Jassefras

      Ik denk dat dat inderdaad aan de lage irritatiegrens van de ander ligt.

      Ik zal inderdaad niet met je in discussie gaan. Mijn redenen daarvoor zijn uitstekend verwoord in dat prachtige citaat dat je net zelf aandraagt. 🙂

     • Furell

      Jammer dat het mijn citaat is. Balen man.

     • Jassefras

      Nou, nee hoor. Dat citaat wordt meestal toegeschreven aan Mark Twain, en dat maakt het des te ironischer dat jij ermee komt. Maar goed, parels voor de zwijnen haha.

     • Furell

      ”Een citaat is een letterlijke uitspraak van iemand, die door iemand anders aangehaald wordt.”

      Jammer man.

     • Jassefras

      Daarmee is het nog niet jouw citaat.

      Godallemachtig.

     • Furell

      Ondanks dit blijft het nog steeds staan, dat je mijn citaat gebruikte omdat je zelf niet zoveel voorhanden hebt. Evenals dat ik hiervoor je al betrapte op het bijna letterlijk herhalen van iets wat ik tegen jou zei enkele weken geleden. Kun je wel vergeten zijn wat we tegen elkaar gezegd hebben, de zinnen van mij zijn aardig blijven hangen.

     • Jassefras

      Ik vind dit een heel raar gesprek worden.

      Is er iemand die we kunnen bellen als het niet zo goed met je gaat? Iemand waar je even mee kan praten zodra je in de war raakt?

     • Furell

      Goed argument. 10/10

      Probeer anders nog een stukje van mij te copy pasten. Dat lukt aardig zag ik net.

     • Jassefras

      Obsessief gedrag. Zoek hulp.

     • Ik heb moeten ingrijpen helaas…

     • Jassefras

      Maakt niet uit, het lijkt wel vaker alsof ik in mezelf zit te praten hier.

     • Michael

      Wel typerend dat je niks aan Jassefras doet. Die maakt ook niet al te frisse opmerkingen in dit topic.
      Maarja… hij is wel een van de weinige die het voor jullie opneemt, dus ik snap het ook wel weer.

     • Heeft hier niets mee te maken, het ging ook niet zozeer om de discussie met Jassefras. Ergens anders in deze comments sectie heeft hij de fatsoensnormen overschreden, iets waar ik al voor gewaarschuwd had.

     • Jassefras

      Je kunt me ook gewoon direct aanspreken hoor. Wat wil je kwijt jongen?

     • Bravado

      Ik vind het vooral eng dat we nu opeens over het N-woord spreken. Je kan gewoon nigger zeggen hoor als je het niet beledigend bedoeld.

     • Jassefras

      Ik gebruik dat woord liever niet. Maar ga gerust je gang, we gaan allemaal over onze eigen woorden.

     • optimuspecs

      Tuurlijk. Ik raad je dan ook aan om naar The Bronx te gaan en wilekeurige zwarte Amerikanen daar goedbedoeld nigger te roepen. Succes!

     • Furell

      Als je in een nazibolwerk ”I love jews” zou zeggen tegen elke willekeurige nazi zou ik je ook veel succes wensen. Wat heeft dit met het feit te maken dat je geen nigger zou mogen zeggen? Zou je ook geen ”I love jews” mogen zeggen omdat dat een bepaalde agressieve demografie potentieel tegen hun borst zou kunnen stuiten? Ik neem aan dat je door het analyseren van deze analogie je ook wel afvraagt of dat de juiste beslissing is.

     • optimuspecs

      Het feit dat je een nazibolwerk vergelijkt met een willekeurige zwart wijk, zegt dan meer dan genoeg over jouw analogie.

      Je mag bovendien alles zeggen, maar dat moet je ook niet zueren over de consequenties daarvan.

      “Nigger”, anders dan ” I love jews”, werd en wordt specifiek gebruikt om zwarten te beledigen. Het is de witte medemens die dat woord vooral als uitscheldwoord tegen zwarten heeft gebruikt. Dat is niet door zwarten bedacht.

      Waarom zou je iemand uitschelden op zijn kleur? Of je nou nigger, zwarte of wat dan ook roept. Piewdiepie als grote Youtube ster zou beter moeten weten, ookal was het puur en alleen uit business oogpunt.

      ” Ik neem aan dat je door het analyseren van deze analogie je ook wel afvraagt of dat de juiste beslissing is.”

     • Furell

      Ik reageer op jouw reactie, dat jouw redenering nergens op slaat. Daarom maak ik de extreme vergelijking met een nazibolwerk, om aan te tonen dat je redenering kant noch wal raakt. Dat jij dan over de extreme vergelijking valt en niet op je eigen vreemde redenatie terugkomt dat ”wanneer je een woord beter niet in een bepaald gebied kunt zeggen, zo wel dan kom je niet heel thuis”. Dat zegt helemaal niets over het woord.

      Hij zegt het woord nigger, dat is helemaal niet iemand uitschelden om zijn kleur. Blijkbaar is negerzoen ook iemand uitschelden om zijn kleur. Zo blijf je aan de gang. Ik mag zeggen wat ik wil, elke neger of wie dan ook mag over mij zeggen wat hij wil, vooral als het om mijn huidskleur gaat.

      Ik vind dat groot maken van racistische uitingen zulk dom, primitief en meeloperig gezwets. Ik vind iemand pesten om zijn neus veel erger, zo’n persoon staat alleen. Wanneer je iemand uitscheldt, hoeveel geschiedenis met racisme en haat er ook aan vooraf gegaan is, om zijn huidskleur, who the f denk je wel niet dat je bent, ik ben met 1 miljard anderen zou ik dan denken. Zeg het maar in hun gezicht zou ik zeggen. Niet zo vallen over één woordje, helemaal niet als het een groep van 1 à 2 miljard mensen raakt.

      Je wordt natuurlijk gevoed door de media dat je het idee krijgt dat elke zwarte persoon hier enorm veel moeite mee heeft, maar er zijn ook genoeg republikeinse negers die zeggen dat ze eens op moeten houden zo in de slachtofferrol te kruipen en over een paar woorden te vallen, en eens kijken naar de echte problemen die er speelt in dat soort groepen. Want geloof mij, als niemand meer nigger zou zeggen of andere racistische opmerkingen zou maken, dan zouden de problemen in de zwarte wijken nog even erg zijn als dat ze nu zijn. Ipv dit soort problemen proberen op te lossen en kijken waar dat vandaan komt (waar soms inderdaad racistische conclusies uit kunnen worden getrokken) worden vaak in de kiem gesmoord vanwege hiervoor genoemde racistische conclusies. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht dat het antiracisme zwarte mensen juist tegenwerkt in plaats van voor hun werkt.

      Koosje van Gamekings zal hier vast niet zover over hebben doorgedacht.

     • optimuspecs

      Lol! ” Dat jij dan over de extreme vergelijking valt en niet op je eigen
      vreemde redenatie terugkomt dat ”wanneer je een woord beter niet in een
      bepaald gebied kunt zeggen, zo wel dan kom je niet heel thuis”Dat
      zegt helemaal niets over het woord.”….Je kan ook een auto met een appel vergelijken. Slaat nergens op. Net zo vergelijk jij een normale zwarte mens met een nazi-bolwerk. En we weten allemaal waarvoor nazi’s staan.

      Mijn voorbeeld over de Bronx is naar aanleiding van de comment dat nigger een normaal goedbedoelde woord zou zijn. Ik laat dan zien dat nigger , voor de zwarte medemens dan niet zo een onschuldig woord is als iemand dan hier beweert.

      ” Hij zegt het woord nigger, dat is helemaal niet iemand uitschelden om zijn kleur.”…Ow nee? Sinds wanneer wordt nigger gebruikt om witten ui te schelden? Het woord wordt historisch en tot de dag van vandaag ,specifiek door witten gebruikt om specifiek zwarten uit te schelden en te kleineren.Hoezo gaat het niet over huidskleur?

      ” elke neger of wie dan ook mag over mij zeggen wat hij wil, vooral als het om mijn huidskleur gaat.”….Als witte Nederlander geeft je huidskleur je het gevoel gegeven dat je minimaal gelijkwaardig of zelfs beter bent dan sommige rassen.
      Zwarten werden door hun zwarte huid tot slaaf gemaakt, gelijk gesteld als bezit / dier en zelfs na de slavernij gediscrimineerd, gemarginaliseerd en zelfs opgehangen puur en alleen door hun huidskleur. Dus jij als witte, die niet eens de moeite heeft genomen om je te verdiepen in dat soort zaken zal inderdaad nooit begrijpen wat aangesproken worden op je huidskleur is.

      ” Ik vind iemand pesten om zijn neus veel erger “….Iemand met een neus kan altijd een operatie doen en werden / worden niet door hun neus aan een boom opgehangen en hebben minder rechten. Zwarten konden en kunnen hun huid / ras niet veranderen…Opmerkelijke vergelijking weer van jouw kant.

      ” Ik vind dat groot maken van racistische uitingen zulk dom, primitief en meeloperig gezwets.” .. Ja dat denk ik dan van mensen die andere mensen op hun huidskleur, geaardheid, religie of afkomst uitschelden.

      ” Je wordt natuurlijk gevoed door de media dat je het idee krijgt dat elke zwarte persoon hier enorm veel moeite mee heeft”…Ik heb geen zwarte persoon kunnen vinden die ” nigger ” als een compliment beschouwd of geen moeite heeft dan men hem ” nigger ” noemt. Ook niet zwarte republikeinen.

      Ja problemen heb je overal, maar dat betekent niet dat men vrijbrief heeft om zwarten met nigger uit te schelden. Ik denk ook niet dat de opmerking van Piewdiepie ” maatschappelijk” bedoeld was.

      Feit blijft dat het woord belanden is en dat Piewdiepie dat heeft gebruikt specifiek om een zwarte persoon uit te schelden. Een grote merk als pdp zou dat beter moeten weten. Net als jij ( en miljarden anderen ) door je ignorantie geen probleem mee hebt, hebben er miljarden anderen ( en zelfs witte personen ) wel moeite mee…Verder heb ik al gezegd dat iedereen mag zeggen wat ie wil, maar zeur dan niet over de consequenties.

     • OsirisNLD

      Even over de laatste alinea, afgezien van PDP’s idiote woordkeuze, hij weet natuurlijk niet de huidskleur van de persoon aan de andere kant.

     • optimuspecs

      In pubg is er een character creation, dus jij ziet het niet, maar hij wel. Hij zou helemaal gek zijn om de gemiddelde gamer nigger te gaan noemen.

     • Furell

      Sorry, maar ik ga dit slecht geschreven tekst niet proberen te lezen en uit te pluizen. Ik heb er geprobeerd op te antwoorden, maar je analyseert niet het geschreven stuk, maar zin voor zin. Daar begin ik niet aan, excuses.

     • optimuspecs

      Goed zo. Je argumenten zijn op.

     • Aannames… Ik heb de tekst niet geschreven.

     • Mister Onion

      Er staan dan ook duidelijk ”als”. Maar volgens mij zou jij geen aandacht meer aan mij besteden, wel een beetje principieel blijven hé 😉

     • Furell

      Je gaat wel voorbij aan het andere feit wat hij aangeeft wat wel waar is. ”Hij doet iets wat ik niet doe dus hij is slecht en ik ben goed, kijk mij hem eens veroordelen, nu ben ik nog beter dan hem hè?” Daar heb jij een akelig handje van, in het extreme zelfs.

      Het zal vast niet helpen dat ik jou vanaf het begin al een enorme omhooggevallen flapdrol heb gevonden, die dezelfde affiniteit met games heeft als mijn neefje van 3 die 5 keer Call of Duty heeft gespeeld. En dat noemt zich dan Gameking…

    • Jassefras

     Iemand vanuit je tenen een n***** noemen tijdens het gamen is geen fout. Je schrijft een hoop en je bent duidelijk een fanatieke hardliner, maar dat afdoen als simpelweg ‘een fout’ vind ik veel te makkelijk.

     Als de industrie ‘optreedt’ tegen Pewdiepie door hem niet meer te sponsoren en niet meer toe te staan dat hij haar content gebruikt in z’n video’s is dat haar volste recht. Ook bedrijven zijn vrij om te doen en laten wat ze willen, nietwaar.

     • Mister Onion

      Jij reageert een hoop en je bent duidelijk een fanatieke hardliner, maar
      dit niet afdoen als simpelweg ‘een fout’ vind ik veel te moeilijk doen.

      ”ls de industrie ‘optreedt’ tegen Pewdiepie door hem niet meer te
      sponsoren en niet meer toe te staan dat hij haar content gebruikt in z’n
      video’s is dat haar volste recht. Ook bedrijven zijn vrij om te doen en
      laten wat ze willen, nietwaar.” Natuurlijk, net zoals het n-woord gebruiken tegen een zwarte vrouw van middelbare leeftijd of het k-woord bij iemand die aan de chemo zit, als jij een dickhead wilt zijn doe je ding.

     • Jassefras

      Leuk gespind, weinig inhoud verder. Fijne dag nog!

     • Furell

      Gast, je gebruikt letterlijk mijn teksten van een paar weken geleden hoe ik op jou reageerde. Je hebt zelf totaal geen inhoud en hebt bijna nog nooit in al die tijd die je hier besteed hebt nog geen een keer iets verteld waar de wereld wat aan heeft. Kun je niet een keer je conclusies trekken?

      Oh, en gebruik je eigen teksten. Kneus.

     • Jassefras

      Ik heb echt geen idee waar je het over hebt.

      Maar geloof me, ik leen geen teksten van mensen die schrijven: ‘…en hebt bijna nog nooit in al die tijd die je hier besteed hebt nog geen een keer…’

      Het idee alleen al. 🙂

   • ViesVuilEnVet

    Maar het zit wel (bewust) in het item. Dus als mensen commentaar geven op maar één zin in het item, dan is dat hun volste recht om dat te doen ongeacht waar het item over gaat. Wellicht volgende keer wat knip en plak werk verrichten.

 • Joshua

  Ten eerste, het is gewoon “nigger” er rust geen vloek op en is gewoon een normaal woord dat werd gebruikt in tijden van slavernij. Ten tweede, waarom altijd zoveel ophef om het woord nigger? Nazi’s hebben genocide gepleegd nog geen 80 jaar geleden, toch maakt men elkaar gemakkelijk uit voor nazi als je ook maar een heel klein beetje rechts gedachten goed bezit tegenwoordig.

  “retard” is ook ontzettend populair onder de competitieve gamers. Het misbruiken van een woord dat veelal mensen met een beperking aanduid, en dus van alle tijden is en niet iets van tig jaar geleden, is in feite erger dan het woord nigger. Daar is geen enkele ophef over en iedereen gebruikt het.

  Als afsluiter, nigger of nigga word wel gewoon gebruikt in entertainment, muziek, en door mensen die “toestemming” hebben om het te gebruiken. Dit is pure discriminatie. Iemand buiten sluiten van het gebruik van een woord (of wat dan ook) op basis van hun geloof, herkomst, huidskleur, gedachtengoed, etc. Is gewoon discriminatie.

  • Jassefras

   Dat het woord ten tijde van de slavernij is ontstaan en door slavenhandelaars werd gebruikt om hun ‘handelswaar’ mee aan te duiden geeft juist aan dat het helemaal niet ‘gewoon een normaal woord’ is. Dat veel rappers het woord omarmd hebben als een soort geuzennaam doet daar niets aan af.

   Ik zou eens een rondvraag doen bij gewone zwarte mensen van zeg 30+ of 40+. Ik ben er zelf nooit een tegengekomen die het een fijn woord vond, of het nou gebezigd werd door een random witte guy als ik of door een zwarte rapper van een jaar of 20.

   Je hebt trouwens van niemand toestemming nodig om welk woord dan ook te gebruiken. Doe wat je niet laten kunt, maar niet zeuren als het je je baan kost, of, zoals in het geval van Pewdie, je sponsors / adverteerders.

   • Joshua

    En dit is dus precies wat ik bedoel. Nigger is wel gewoon een woord. De emotionele lading die jij er bij voelt is dus niet voor iedereen hetzelfde. Vandaar dat ik twee woorden noem waar ook een enorme emotionele lading aan hangt, die iedereen wel gewoon te pas en te onpas gebruikt alsof het niets is.

    Maar waarom is er dan geen ophef, zoals in het geval van PDP, over het gebruik van het woord in muziek, entertainment, en de mensen met “toestemming”?
    Dat er mensen zijn die het niet leuk vinden, ja die heb je voor elk gevoelig woord. Het gaat puur om de ophef die er uit voor komt.

    En jawel, vandaar dat ik toestemming tussen aanhalingstekens schreef, er is wel degelijk een ongesproken regel die (het is zelf een aantal keer gezegt door beroemde zwarte mensen) dat zij het alleenrecht hebben om het woord nigger te gebruiken. En dat is discriminatie.

    • Jassefras

     Waar wil je nu precies heen dan met je verhaal?

     Er is echt niemand die je verbiedt om het n-woord in het gezicht van een zwarte vrouw van middelbare leeftijd te zeggen, of kklijer in het gezicht van iemand die midden in z’n chemokuur zit. Ga je gang. Wees een dickhead als je dat wil.

     Ik schreef overigens niet over de emotionele lading van het woord, maar over de herkomst. Vanwege die herkomst kies ik ervoor om dat woord niet te gebruiken, en ik snap heel goed dat bedrijven als Disney en Campo Santo niet geassocieerd willen worden met een YTer die zulke woorden wel gebruikt.

     Maar nogmaals: Je mag alles. Doe niet zo gek.

     • Furell

      Je ziet werkelijk niet in wat de gevolgen hiervan gaan zijn. Denk je echt dat je over 20-30 jaar nog nigger in het openbaar kunt zeggen. Of iets wat iemand potentieel tegen de borst kan stuiten? Ik verwacht van niet. En dat gaat op heel veel vlakken een heel slechte ontwikkeling zijn, denk 1984 praktijken.

     • Jassefras

      Jeetje, heftig allemaal hoor.

     • Furell

      Ja, dat is het verschil tussen ons. Jij vindt het heftig als iemand een ander uitscheldt. Ik vind het heftig als onze samenleving dusdanig onder druk komt te staan dat het bestaan van mijn kinderen onder druk komt, mede dankzij jou. Iedereen heeft zo zijn prioriteiten, ik denk aan mijn medemens, jij denkt aan jezelf door jezelf voor te doen alsof je iets geeft om je medemens. Dat is het verschil, en waarschijnlijk weet je het zelf nog niet eens.

     • Jassefras

      Ik vind dat je een beetje obsessief doet. Rustig aan, Furell.

     • Furell

      Altijd grappig die vicieuze cirkel. Eerst worden er dingen aangestipt waar niemand zich zorgen over zou moeten maken. Een enkel woordje hier en daar die niet leuk zijn voor een bepaalde groep. Achja. Maar als het over de toekomst van onze samenleving gaat, moet je vooral niet zo obsessief doen en je concentreren op de échte problemen, de problemen in Jassefras zijn wereld.

      Wel een nieuw woordje hè, obsessief? Knap hoor.

     • Jassefras

      Echt obsessief dit. Zoek hulp.

     • Furell

      Zie er niks obsessief in. Toch goed geprobeerd. Zeg het nog eens één keer, obsessief. Omdat je toch altijd het laatste woord wilt hebben en verder toch niets bijdraagt. Alleen ”obsessief”. Heb je niks bijgedragen, heb je toch weer wat gezegd.

    • OsirisNLD

     Waarom daarover geen ophef is? Omdat het een geuzennaam is geworden.

  • optimuspecs

   ” Ten eerste, het is gewoon “nigger” er rust geen vloek op en is gewoon
   een normaal woord dat werd gebruikt in tijden van slavernij”…..Dus het woord was “”normaal” . Je bedoelt voor witte mensen tijdens de slavernij. Het is niet eens vanuit de slavernij, maar juist na de slavernij werd het woord nigger ( door witten ) gebruikt om zwarten te beledigen en uit te schelden. Vele zwarten werden na de slavernij opgehangen ( gelyncht ) en het laatste woord wat ze gehoord dan hadden was nigger.
   De negatieve context is niet door zwarten, maar door witten gegeven aan dat woord.

   En nigga is voor ( zwarte ) Amerikanen anders dan nigger. Nigger wordt specifiek gebruikt om zwarte mensen te beledigen of kleineren. Dat snapt jij dan niet als Nederlander, maar zo snappen Amerikanen niet andere Nederlandse nuances. En in films en muziek heeft men wat men noemt ” artistieke vrijheid” en kan men alles zeggen, omdat ook in het echte leven alles gezegd wordt. Maar ook dan heb je kans dat je muziek of film ergens niet gedraaid wordt. bv ” Radio version” vs ” explicit version”.

   Waarom zou je dan uit frustratie iemand die een donker huidskleur heeft nigger of zelfs zwarte noemen? Het woord is beladen en als je zo een grote merk bent zoals Pewpiedie is, moet je veel beter letten op je woorden. En als hij het ” normaal ” vindt, moe hij het lekker blijven zeggen, maar moet hij dan ook dealen met de consequenties als volgers en deals verliezen.

 • Kraanwater

  Ik overweeg echt mijn premium op te zeggen, voor social justice warriors ga ik wel naar Joop.nl of volg ik nino de vries wel.

  • Furell

   Zeg alsjeblieft je premium op. Dit soort dingen ga je toch niet meer sponsoren. Ik heb mijn conclusie ook al getrokken!

   Ik zie Koos al likes geven op mensen die aangeven dat de comments hier ook al niet door de beugel kunnen, dus ze willen mensen met een andere mening ook al censureren. Als het aan Koos ligt wel in ieder geval. Sinds die gozer bij Gamekings is gekomen is het hard achteruit gegaan.

  • spoofghost

   Dit soort items zijn echt om te kotsen ja

  • Voor deze reactie heb ik even speciaal ingelogd. (niet het opzeggen gedeelte overigens) XD

 • Joeri Kamermans

  Serieus? Who the f cares. Als het je niet bevalt kijk je het niet? Ik vind het totaal niet entertaining, dus ik kijk het niet, zo simpel is het.

 • Bas

  Ik voel me persoonlijk aangevallen door het woordje “eigenlijk”.
  Ik hoop dat de gamekings dit woord in de toekomst zullen nalaten.

  Serieus, maak je druk om de echte dingen die er toe doen in het leven! Ga games reviewen of een leuk item maken over games historie.. maar doe dat joop.nl gedoe op joop.nl!

  • Furell

   Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik me op de terroristische site joop.nl begeef.

 • FGras

  Beetje extreme vorm van whiteshaming naar mijn mening. Als PewDiePie een donkere huidskleur had was er niks aan de hand. Tot zover de gelijkheid tussen verschillende rassen.

 • Ron van der Veen

  Oh ja.. jullie vallen over the n-word. Maar zelf lopen jullie k*nk*er te roepen in jullie vids. Wees niet zo onwijs hypocriet. Ben geen fan van PewDiePie omdat het niet mijn humor is. Maar om hem nou facist etc. te noemen is gewoon meeliften op zijn succes en om dan mooie items te maken over hem. Pleur toch even lekker op. Jullie zakken steeds meer in mijn waardering. Hou het gewoon lekker bij games, en laat dit over aan het nieuws (aangezien dat sowieso al kut is).

  • Kevin

   Inderdaad Je hebt gelijk. Ik ben absoluut geen fan van PewDiePie, nooit geweest en daarnaast heb ik vroeger JJ al gevolgd in de PU maar dit is inderdaad heel erg hypocriet als je kijkt wat de mannen hier er uit gooien.

  • OsirisNLD

   Ze noemen hem niet een fascist…

 • Harry Nak

  Ik had na het RTS item met Sid Lukkassen net het gevoel dat premium iets waard was op deze site en dan komen jullie met deze ontzettende hoop stront. Ik hoop echt dat onze SJW Koos met zijn natte oogjes zich nu gaat bezig houden met games beoordelen.

  • KodiNL

   Had precies hetzelfde, denk eindelijk een goed item met iemand die onderbouwend zijn liefde voor de RTS komt verkondigen. Krijgen we deze onzin op gamekings!

  • Montana

   Vind het gewoon eng hoe overdreven Koos reageert. Vind hem een toffe GK verder maar het word steeds linkser op de site. Hou het liever in het midden.. Ik mis de brutale items van vroeger waar ze ook alles klakkeloos eruit gooide. Moet kunnen. Mensen zijn zo snel op hun pik getrapt. Laat mensen lekker mensen zijn Ipv goed nadenken over ieder woord dat ze willen zeggen.

 • Jassefras

  Blijf deze items maken heren, maar kijk vooral ook eens goed naar de eigen GK-community. Zolang daar mensen tussen zitten die het gebruik van het n-woord gelijkstellen aan het gebruik van het k-woord, en die zich verschrikkelijk benadeeld en beperkt voelen omdat ze ‘niets meer mogen zeggen tegenwoordig’, is dat ook wel een itempje waard.

  Overigens las ik net wel een klein pareltje tussen de bakken aan slappe en ongefundeerde kritiek: dat gelul van de GK’s over homo’s dit en flikkers dat mag ook wel eens afgelopen zijn. Ook GK bereikt een (deels) jong publiek, en ook daar zitten ongetwijfeld jongens en meisjes tussen die met hun seksualiteit worstelen. Trap hen eens niet nog verder die kast in svp.

  Inb4 sjw-gejank etc: Ja, ieder mens wordt in het dagelijks leven gekwetst door van alles en nog wat, en ja, ieder mens heeft zelf de taak om zich daartegen te wapenen. Dat neemt niet weg dat ook ieder mens een klein beetje z’n best kan doen om het leven van de ander wat aangenamer te maken. Wie denkt dat de vrijheid van meningsuiting bedoeld is om jan en alleman te mogen beledigen heeft niets van de westerse geschiedenis en de vrijheden hier begrepen.

  • Duchess

   Er lijden tegenwoordig veel meer mensen onder de ziekte k*nker dan onder het hebben van een zwarte huidskleur. Er gaan ook veel meer mensen dood aan k*nker dan aan het zijn van een neger. Precies hetzelfde met homo’s, die hebben ook veel meer te lijden tegenwoordig dan negers en worden nog steeds gelyncht en van flatgebouwen gegooid.

   Dan kun je wel een spelletje “mijn scheldwoord is erger dan jouw scheldwoord” gaan spelen, maar daar schiet je niets mee op. Het blijft gigantisch hypocriet dat het ene scheldwoord wel continu lacherig door Gamekings wordt gebezigd maar het andere ze zo in de stress doet schieten.

   • Jassefras

    Met je eerste alinea begin je zelf letterlijk een spelletje ‘mijn scheldwoord is erger dan jouw scheldwoord’.

    K*nker treft iedereen, ongeacht afkomst en etnische achtergrond. Als jij niet ziet dat het juist daardoor een heel andere lading heeft dan een denigrerende benaming voor mensen met een andere etniciteit is dat, simpel gezegd, niet mijn probleem.

    • Duchess

     Nee, jij bent degene die daar mee begint en er nog steeds mee doorgaat. Ik stel enkel hoe onnozel het is. Als jij dat niet ziet dan is dat, simpel gezegd, niet mijn probleem.

     • Jassefras

      Ik kaart alleen aan dat veel mensen in de comments het verschil niet zien tussen de lading van het n-woord en het k-woord. Dat werd pijnlijk duidelijk toen de twee namelijk keer op keer in één adem werden genoemd.

      Vervolgens maak jij de vergelijking van aantallen mensen die doodgaan aan het een of het ander en die te lijden hebben van het een of het ander. Dat spelletje heb je dus zelf bedacht. Maar goed, parels voor de zwijnen dit. Business as usual in de commentsectie op Gamekings.tv.

     • Duchess

      Klopt, jij hebt blijkbaar heel veel moeite om dat verschil te zien en blijft maar volhouden dat het een zoveel erger is dan het andere.

      Dieptriest.

     • Jassefras

      Waarvan akte. Later.

  • Spud82

   Opzich zeg je zinnige dingen als ik je comments hier scan, maar één ding valt op: jij hebt naar mijn idee dan weer niet zo’n moeite met het woord k*nker (heb het je wel eens zien gebruiken ook in je eigen comments). Prima, dat mag en kan. Maar de laatste zinnen van je comment gelden ook de andere kant op. Los van dat het N- en K- woord qua lading en context inderdaad niet te vergelijken zijn (tergend dat velen dat hier niet zien) is het wel gewoon een feit dat heel veel mensen zich aan het gebruik van het woord k*nker storen. En gelukkig maar, wat mij betreft.

   De verbazing in deze commentsectie richting GK’s zit hem dan waarschijnlijk ook in de selectiviteit: zij hebben er namelijk ook weinig boodschap aan dat vele gebruikers dit woord liever niet horen en gaan er gewoon mee door. Net zoals ik dat ook een beetje in jouw comments proef: jij stoort je aan het n-woord en het gescheld richting homo’s laat je daar moreel over uit: ‘aangenamer maken voor elkaar’ en ‘vrijheid van meningsuiting niet misbruiken’. Prima, goede zaak! Maar wees dan ook gewoon zo empathisch om in te zien dat dit net zo goed voor andere woorden geldt (vergelijkbaar qua context of niet). Ookal kan je je daar zelf niks bij voorstellen. Anders valt er inderdaad een vorm van hypocrisie te bespeuren.

   • Jassefras

    Ik snap je punt, maar hypocrisie zou ik het niet noemen. K*nker treft echt letterlijk iedereen. Ook ik ben meerdere mensen verloren aan die kloteziekte, en ik ken eigenlijk niemand waarvoor dat niet geldt. Gescheld en gevloek daarmee is daarom ook net zo pijnlijk voor iedereen. Zo is mijn gedachtegang dan.

    Maar ja, bij iemand die net een naaste is verloren of misschien zelf wel met die ziekte kampt komt het alsnog keihard binnen. Daar ben ik me wel van bewust.

    • Spud82

     Puur afgaande op de comment waarop ik reageerde wil ik het helaas toch enigszins hypocriet noemen. Van jou, maar ook van GK. Maar goed, ik lees van jou twee geluiden in deze commentsectie: je stelt ook een aantal keer zaken in de trend van ‘iedereen zegt maar wat hij of zij wil’. En eigenlijk staan deze uitspraken haaks op de comment waarop ik reageer, waarin je begint over het aangenamer maken van elkaars levens etc.
     Want dan blijf ik erbij: een persoonlijke analyse waarom jij k*nker wel vindt kunnen doet niet terzake. Je wil het aangenamer maken voor iedereen? Prima, stop dan met dat woord als velen er niet van gediend zijn. Ben je daar niet toe bereid? Dan vind ik dat wel een tikkeltje hypocriet ja.

     Dat de ene uitspraak racistisch is (of kan zijn) en de ander om andere redenen niet gewenst is, doet niet terzake als je pleit voor een betere wereld.

     Even voor de duidelijkheid: ik ben sowieso niet van het monddood maken en ik kan beide woorden prima verdragen! Maar ik wil je, en GK, wel wijzen op de hypocrisie die op de loer ligt.

     • Jassefras

      Waarmee je suggereert dat consequent zijn belangrijker is dan niet-racistisch en niet-discriminotoir bezig zijn.

      Ik vind het inderdaad belangrijker dat mensen niet langer gekwetst worden op basis van hun etniciteit of seksualiteit, want in dat opzicht maken we in Nederland de laatste tien jaar echt een teruggang door na enkele decennia van vooruitgang.

      Dat mensen, ook ik, wel schelden met ziektes als k*nker, tering en tyfus verdient inderdaad ook geen schoonheidsprijs, maar daarvan kun je nog zeggen dat geen enkele ‘groep’ buiten schot blijft. Daarmee roep je niet iets waar de blanke meerderheid z’n schouders over ophaalt en 1 specifieke minderheid door gekwetst wordt.

      Ik zou niet weten wat er hypocriet aan is om te stellen dat iedereen z’n best kan doen om anderen niet te kwetsen en intussen wel iedereen vrij te laten om te zeggen wat ie wil. Het lijkt er meer op dat je graag de discussie ‘wint’ van iedereen die zich hier uitspreekt, en niet voor het eerst trouwens.

     • Spud82

      Dat suggereer ik wellicht, maar is niet zo. Dat moet je dan maar even van me aannemen.

      Ik vind het hypocriet en heb uitgelegd waarom. Dat jij het daar niet mee eens bent, ook prima. Maar waarom je dan nu weer deze onvriendelijke kant op wil? Daarbij: ik geef toe dat als ik ergens van overtuigd ben dat graag duidelijk wil en blijf maken. Wat had je dan verwacht? Ik heb mijn woorden weloverwogen gekozen en denk goed na voor ik iets tik. Dus mijn punt en mening blijft. Niet mee eens? Even goede vrienden, dan stopt de discussie nu toch gewoon? Jij schijnt daar meer moeite mee te hebben dan ik, al draai je de zaken nu om.

      Ik wil je wel 1 tip geven: probeer ook eens in de spiegel te kijken. Als nou iemand de schijn ophoudt graag discussies te willen winnen… Jij kan daar ook wat van, neem dat maar van me aan. Ik geef het indirect nog een soort van toe. Zelfreflectie wordt niemand minder van.

     • Jassefras

      Wat is nu precies je punt, Spud?

      Dat Pewdiepie het n-woord mag gebruiken in z’n video’s? Wat mij betreft mag dat namelijk ook, en zijn sponsors / adverteerders mogen daarop ook hun investeringen terugtrekken, en ouders mogen daarop ook hun kinderen verbieden naar zijn video’s te kijken.

      Leuk dat je nu mijn standpunten onder de loep legt, misschien steek je er wat van op, maar wat vind jij nu eigenlijk precies?

      Oh en trust me, je tips over zelfreflectie zijn niet aan mij besteed. Beetje aanmatigend, vind je zelf ook niet?

     • Spud82

      Veelzeggend dat ze niet aan je besteed zijn. Had ik ook niet anders verwacht. Ik heb alles gezegd wat ik je wil zeggen, dus voor mijn punt verwijs ik je naar mijn comments hierboven. Daar staat geen woord Chinees tussen. Komt dat niet over? Jammer dan!

     • Jassefras

      Ik vraag wat je ervan vindt dat Pewdiepie zomaar het n-woord laat vallen tijdens z’n stream. Ik wil best proberen om zelf je mening te destilleren uit je halfslachtige, overmatig genuanceerde teksten, maar het leek me verstandiger om het maar gewoon op de man af te vragen.

      Oh, en als je toch bezig bent heb ik nog een vraag voor je: Wie de fuck ben jij om mensen te zeggen dat ze eens wat vaker in de spiegel moeten kijken? Je spreekt je niet eens uit in deze discussie!

     • Spud82

      Wie ik ben? Een persoon op deze aardbol die helemaal zelf bepaalt wat hij zegt en doet. Wat jij daarvan vindt is niet relevant voor me. Hier toon je wederom aan hoe hypocriet je bent. Fijne dag verder, ik heb het vriendelijk geprobeerd. Helaas, is dat niet aan iedereen besteed.

     • Jassefras

      Ja hoor, hartstikke vriendelijk met je ‘probeer ook eens in de spiegel te kijken’. Onderhuids, aanmatigend en slap gelul is dat.

      Spreek je uit, praatjesmaker.

 • Research

  Goed item voor de clicks. Misschien Pewdiepie wat vaker volgen voordat jullie hier een geheel item aan wenden. ‘iedereen duikt maar op die gast ‘Quote JJ”, ja, omdat het clicks en views oplevert. Als je status hebt ben je al snel de gebeten hond. Met dit item laat gamekings naar mijn idee juist zien hoe het niet hoort op de website.

  Hopelijk eenmalig geweest dit.

  • OsirisNLD

   Want als je te snel inspringt op een recente gebeurtenis is het clickbait? Duidelijk

   • Research

    Nee, maar voor een Gamesite als Gamekings die altijd streeft naar relevante content wel. (Is mijn persoonlijke gedachten hierachter. Iedereen zijn eigen mening natuurlijk) Vind zelf gewoon dat dit soort nieuws eerder op van die NewYorkTimes websites horen.

 • JimboSlice

  Achja ga weer door met leven mensen…

 • Human paraquat

  Moraal Kings meegaan in de thats racist social justice crap.
  jammer

 • Hippie

  Persoonlijk zijn er weinig dingen die me zo weinig interesseren als de going-on’s van Youtubers, snap dus ook niet waarom dit “drama” is in de hele industry.

  Vindt het nogal raar als iemand tijdens “een moment van frustratie” er het N-woord (met een harde R, kennelijk zit daar de nuance in?) uitgooit. Net zoals dat gekanker en homo-gescheld op de Gameskings redactie is dat gewoon helemaal nergens voor nodig.

  Vanuit hier is het niet heel apart, omdat dat woord ook in heel veel hip-hop en media terug komt, maar het is nogal een geladen woord in Amerika. Culturele verschillen zijn er.

  En uiteraard mogen publishers gewoon LP’s neer halen, dat is hun goed recht. LP’s bestaan alleen maar omdat deze publishers het toestaan. De Fair Use flag gaat daar niet op.

 • Simon (XanonymoX)

  He bah, wat een vies SJW-item…

 • hunterrnl

  Ik vind de wereld een beetje eng worden.

 • Jassefras

  10.00 uur. De Baudetjügend wordt wakker. Zucht.

  • aerox010

   Gelijk weer op mensen die rechts stemmen een nazi-term plakken, chique hoor.

   • Furell

    Deze meneer loopt over van chicheid.

    • Jassefras

     Het zit je wel dwars hè Furell? 🙂

     • Furell

      Ik vind je wel lichtelijk irritant ja, maar ik mag aannemen dat dat wederzijds is.

     • Jassefras

      Jazeker!

  • OsirisNLD

   Doe dat nou niet, een Godwin maken is niet nodig.

   • Furell

    Maar maar maar, dat is het enige wat hij kan… Ik heb zo’n 5000 woorden aan deze man verspilt en het enige waar hij op uit kan komen is NAZI RACIST. Voor de rest ligt er niets in zijn arsenaal wat kan bijdragen aan een gezonde discussie.

   • Jassefras

    Ik maak geen Godwin. Ik vind Baudetjügend een heel normale benaming voor de beweging die op dit moment steeds groter wordt onder adolescenten.

    • OsirisNLD

     Je impliceert dat mensen die Baudet aanhangen eigenlijk nazi’s (in wording) zijn. Vind ik niet normaal.

     • Jassefras

      Enig idee waar ‘omvolken’ en ‘homeopatische verdunning van ons westerse volk’ vandaan komen? De gelijkenissen zijn te groot om te negeren.

      Of negeer ze wel en reageer pas als het te laat is. Ook prima.

     • OsirisNLD

      Ik ken zijn uitspraken ja, maar ik geloof niet dat hij daarmee hetzelfde bedoeld wat ene A. Hitler ermee zou bedoeld hebben.

     • Jassefras

      Nu doe je net alsof zulke teksten openstaan voor interpretatie. Ze laten aan duidelijkheid niets te wensen over hoor.

      Maar ik heb goede hoop dat dat in de komende vier jaar nog wel duidelijker wordt voor iedereen. Er zitten er genoeg in de Tweede Kamer die korte metten kunnen maken met zulke verhalen. Gewoon zoals dat hoort, in een debat, en niet met bekladde voordeuren uiteraard.

     • Furell

      We zien het al in de peilingen Jassefras.

     • Jassefras

      Peilingen koop je niks voor. Baudet mag eerst de vier jaar vol maken zonder nóg grotere uitglijders dan de twee die ik net al heb genoemd.

      We zullen zien.

     • Davyjones

      Inderdaad

  • Furell

   6:00 uur. Baudet zelf wordt wakker vanwege het weer bedreigd worden door je maatjes. Net als je vroegere vijand Fortuyn.

   • hunterrnl

    Ik vind links stemmende mensen enger dan rechts stemmende. Brrr

    • Furell

     Zolang je dat in kan zien ben je al op de goede weg. Het feit dat er een paar extreemrechtse nazi’s bestaan, zolang ze niets doen is er niks aan de hand. Het is de agressie van links die van overal kan komen (zie het huis van Baudet) die veel enger is. Linkse mensen zijn ook vaak agressiever en meer gefrustreerd merk ik in het dagelijks leven.

   • Jassefras

    Dat zijn m’n maatjes niet, vriend. Ik vind anarchisten ook een stel idioten. Gelukkig staan ook nu weer de gematigden aan het roer in Den Haag, maar we horen vrijwel alleen nog de extremen hier op internet. Elke dag weer.

    • Thegladoss

     Extremen zoals jij?

     • Jassefras

      Als progressief zijn nu ook al extreem is, dan ja.

     • Thegladoss

      Ik zou jou eerder Maoïstisch noemen eigenlijk.

     • Jassefras

      Bizar, maar doe wat je niet laten kunt.

     • Thegladoss

      Bijna net zo bizar als mensen die het niet met jou eens zijn “Baudetjügend” noemen, dunkt mij.

     • Jassefras

      Ik had het niet over iedereen die het niet met mij eens is, dat zijn namelijk heel veel mensen, maar echt specifiek over de Baudetjügend.

     • Thegladoss

      Ja, ik had het ook specifiek over jou.

     • Jassefras

      Oké man. Good talk!

    • Furell

     Oké nou dat spreekt dan weer voor je, maar ik denk dat je qua extreme gedachten er prima tussen zou kunnen lopen. Maar gelukkig heb je de echte agressie dan niet. Kan nog wel komen als je frustratie nóg hoger wordt.

     Welke gematigden? Je bedoelt Rutte die de immigratie voor de verkiezingen aan de kaak wou stellen en 180 graden draaide na de verkiezingen, medeverantwoordelijk is voor de imperialistische uitbreiding van de EU en de grootste niet-Europese asielstroom sinds de Europese geschiedenis?

     De enige plek waar mensen hun mening durven te geven is het internet, als jij je mening geeft zoals een Wilders of Baudet in de publieke sfeer ben je je leven onzeker. Wil je de enige plek waar mensen hun vrijheid van meningsuiting hebben ook al afpakken?

     Probeer eens na te denken voor een ander, probeer eens niet in je eigen hokje te denken. Stel je voor dat jij het eens bent met Wilders, dat je sinds je buurt vol zit met Marokkanen je steeds onveiliger voelt. Als je dat ergens in de openbaarheid aangeeft en ze komen erachter ben je je leven niet meer zeker. Dan moet je soms verhuizen en in het extreemste geval ergens onderduiken. Hoe denk je dat het voor die mensen is? En waarom denk je dat ze op mensen als Wilders of Baudet stemmen?

     • Jassefras

      Nee, zo extreem zijn mijn gedachten echt niet. Ik heb alleen een afkeer van elke vorm van discriminatie, en daar spreek ik me dan ook hard tegen uit. Dat heeft niets te maken met agressie, oplopende frustratie, of wat dan ook. Erg arelaxt dat je me dat probeert aan te wrijven.

      Ik woon inmiddels 12 jaar in een buurt vol Marokkanen, mijn laatste ex-vriendin is Marokkaans en meerdere collega’s van me ook, en ik begrijp echt niet waar die enorme afkeer binnen onze samenleving vandaan komt. Ja, er wordt wel eens een scooter gejat door Ahmed hier in de flat, maar dat flikte Jeroen in de vorige straat waar ik woonde vroeger ook.

      Problemen zijn er zeker, maar ik stem nooit op een politicus die spreekt van ‘omvolking’ en ‘homeopathische verdunning van ons westerse volk’. Zo simpel is het, Furell.

  • Harry Nak

   Wat een achterlijke opmerking.

   • Jassefras

    Je bent zelf een achterlijke opmerking.

  • Bravado

   Kijk en dit is dus de reden waarom politiek/sociale kwesties hier niet horen. Het is wachten totdat iemand de nazi verwijzing maakt en die hebben we nu dus.

   • Jassefras

    Die hadden we 9 uur geleden.

    En ik bedoel niets vervelends met Baudetjügend. Het is een heel normaal woord dat gewoon gebruikt kan worden door iedereen. Ik snap totaal niet dat mensen daar aanstoot aan nemen, ik bedoel het toch helemaal niet discriminatoir? Het is niet dat ik scheld met k*nker of iets dergelijks.

    • Bravado

     Naja. Als je Baudet (rechts politicus) en jügend (normaal Duits woord voor jeugd ja, maar wel onlosmakelijk verbonden met Hitler) met elkaar verbind, dan maak je wel degelijk een naziverwijzing.

     Mag je natuurlijk zeggen. Zou natuurlijk raar zijn om dat jou te verbieden, gezien wat men ook van nigger en knker vinden. Alleen het is wel kansloos om mensen zo neer te zetten en werkt niet bevorderend.

     Daarnaast provocerend en qua bedoeling wel anders dan nigger of knker, omdat dit er niet uit floept. Maar je mag het prima zeggen hoor, maar het komt niet snugger over.

     • Jassefras

      Dat was precies mijn punt. Wat u niet wilt dat u geschiedt..

      Etcetera.

 • TheOne

  di 10:00 uur .. 423 reacties .. iets zegt me dat dat betekent dat er veel meer van dit soort non-items gaan komen .. wat een feest 🙂

  • Spud82

   Haha inderdaad. Eigenlijk is dit één groot non-item om de reden: waarom in godsnaam (mag dit met een kleine letter?) een Youtuber serieus nemen?! Laat hem lekker blaten achter z’n cameraatje, zou je denken..

   • OsirisNLD

    Zou je denken bij een youtuber met een paar viewers inderdaad, echter dit is er 1 met 57 miljoen subscribers ofzo.

    • Spud82

     Het blijft een non-talent met een cameraatje. Al snap ik je punt. Het is voor mij gewoon niet voor te stellen dat de wereld op zijn ‘kunsten’ zit te wachten. Ik had nog nooit van ‘m gehoord, maar heb net even naar zijn ‘content’ gekeken.

     • Furell

      Is een journalist of een nieuwslezer wel iemand met talent dan? Daar kijken ook veel mensen naar. Die man heeft overigens meer talent dan de gemiddelde tv-persoonlijkheid omdat hij helemaal self-made is en het toch allemaal zelf moet verzinnen. Of het je ding is is een tweede, maar die man is zeker niet gek.

     • Spud82

      Ik zou hierover graag in discussie gaan maar liever niet met jou. Jij weet van de vraag of een komkommer lekkerder is dan een paprika nog een links-rechts discussie te maken en daar heb ik geen trek in. Even goede ‘vrienden’.

     • Furell

      Prima, ook al blijkt uit niets dat ik hier een links-rechts discussie van probeer te maken. Ik antwoord toch normaal op je?

      Probeer een normale discussie aan te halen, zal ik ook doen. Ik ben benieuwd wat je erover te vertellen hebt.

     • OsirisNLD

      Ik kijk er ook niet naar hoor, is ook niet mijn ding.

     • Furell

      Hij is populair geworden met kinderachtige video’s en was het typische naieve mannetje zoals Jassefras. Tot hij op een gegeven moment zijn ogen opende hoe de media daadwerkelijk te werk gaat en op wat voor manier hij zwart werd gemaakt begon hij zich toch dingen af te vragen. Dit is door de jaren heen langzaam gebeurd op camera. Velen van ons herkennen zichzelf in hem, omdat ook wij op hetzelfde punt stonden een aantal jaar geleden.

      Ik zou me overigens niet druk maken over non-talent, want er zijn ergere gevallen die veel meer verdienen dan hij.

    • Furell

     Ja daar beginnen die linkse mennekes wel van te zweten. Shit, iemand met een rechts geluid, die NIET wordt geïndoctrineerd door de mainstream media?!?! Hoe is het mogelijk?!

     • OsirisNLD

      Wat PewDiePie deed noem je een rechts geluid?

     • Furell

      Deze uitspraak specifiek niet, maar de heksenjacht op Pewdiepie omdat hij een rechts gedachtegoed aanhangt is al wel even bezig hoor. Waar dat ook wel uit blijkt met deze uitspraak, hij is voor vrijheid zonder grenzen. Je mag zeggen wat je wilt, zolang je een ander daar maar geen fysieke pijn mee doet. Blijkbaar heeft een groot deel van de wereld hier moeite mee en wil zoveel mogelijk verkregen vrijheden proberen in te perken.

  • Davyjones

   Vraag me wel af wat je ermee bereikt. Een toxic comment sectie waarin de helft bezig is tegen zichzelf te bewijzen hoeveel beter hetgeen dat hij/zij vindt wel niet is. Met de andere helft die bezig is antwoord te geven op de vraag in het item (ikzelf ook) waar vervolgens niks mee wordt gedaan.

   • Thegladoss

    Ze moeten op een of andere manier geld verdienen nu alle sponsoren weglopen. Dit soort clickbait helpt daarbij.

    En misschien zijn ze ook wel gewoon jaloers dat de sponsoren naar Youtubers als Pewdiepie gaan en niet maar naar Gamekings.

    • Davyjones

     Persoonlijk denk ik dat de meeste mensen die nu reageren altijd de items kijken op gamekings maar normaliter nooit een comment plaatsen. Lijkt mij niet dat van de 500+ reacties er opeens heel veel mensen tussen zitten die nooit gamekings bezoeken.

     • Thegladoss

      Mwa, Pewdiepie scoort hoog in de google rankings dus zal sowieso meer traffic opleveren. Net als hoe vorig jaar de Formule 1 review het best bekeken item was hier.

     • Jaapie18

      Ik snap niet dat er nog lui naar hem kijken. Hij weet niks van games. Zit maar dom te schreeuwen zijn de mensen zie naar hem kijken zo achterlijk dan?

     • Zwijn

      Kwam hier sporadisch, nostalgie enzo. Maar nu kom ik hier nooit meer. Veel plezier met je stervende grafsite.

     • Wat doe je hier dan nog als ik vragen mag?

     • OsirisNLD

      Even lekker gal spuwen denk ik

     • Hij kan er wat van inderdaad.

    • Zwijn

     “Wij vinden die flapdrol al vrij lang een beetje van het padje”
     Aldus GameKings.

   • TheOne

    Tsja, de comment sectie onder dit item is een grote clusterfuck van meningen die allemaal niets te maken hebben met waar de site over zou moeten gaan .. games ..

  • Zwijn

   Ik zei het hierboven ergens ook al:
   Dit is ordinair mee liften op het succes van anderen, zodat je weer wat views krijgt met je clickbait bullshit.

 • Sven Kozole

  Persoonlijk vind ik dit soort items hartstikke prima. Wat mij meer stoort is dat vooral Boris vroeger veel met de k ziekte rond smeet. Dat vond ik er ongepast en ook niet kunnen, maar ik heb niet het idee dat jullie iets om de kritiek gaven. Dit, aangezien Boris vrolijk door ging met het gebruiken: ”ja hij bedoelde het niet zo.” Als je kritiek uit op andere, wees dan zelf eerst het goede voorbeeld. Voor de rest, peace!

 • Janny S

  Jammer dat Gamekings weer de SJW’s moeten uithangen..

 • Toiletborstel

  Laat die Pewdiepie lekker nigger zeggen in een opwelling als hij dat wil. Wat een hypocriet gelul. Beschamend dat dit een item op gamekings is waar zoveel tijd aan wordt besteed. Met name die Koos vind ik een kansloos figuur in dit item: probeert een partij sociaal en onderbouwd over te komen terwijl hij daar zit met z’n ongeschoren kop en pet op. Jij zal wel erg geraakt zijn door het woord nigger aangezien je op me over komt als een whigger… Doei

  • OsirisNLD

   Grootste gedeelte van het item niet begrepen zo te zien.

   • Furell

    Hij heeft het vast wel begrepen, alleen hij zegt even samenvattend wat een groot deel van ons denkt over Koos.

 • Spud82

  Goed, conclusie na 100-en reacties: maak zo’n item óf gewoon niet meer óf bereid het wat beter voor. Houd het objectief met een journalistieke insteek (die er wel degelijk is, zo licht JJ in de comments nog eens toe), maar laat deze polariserende nonsens gewoon lekker achterwege op een gamingsite. Of zijn de clicks écht zo broodnodig?

  • OsirisNLD

   Hoe objectief dit item ook geweest zou zijn, ik denk niet dat de reacties er minder (of minder scherp) om zullen worden.

   • Spud82

    Daar denk ik totaal anders over.

  • Polariserend is het wel zeg, comments hier gaan helemaal los.

  • Davyjones

   Mee eens, het is nobel een discussie te willen starten. Echter zie je vaak dat dit soort discussies direct hun waarde en impact verliezen als deze worden gevoerd op platformen die hier niet voor geschikt zijn. De comment sectie van Gamekings is prima voor een discussie over luchtige onderwerpen als een game of film. Voor zwaardere onderwerpen als rascisme is een zekere structuur en regelmaat nodig. Je ziet dan ook dat er van een discussie geen sprake is maar eerder van bekvechten.

   • Spud82

    Inderdaad, en ik geloof ook best in de goede bedoelingen van GK hoor. Wat mij betreft gewoon een combinatie van slechte voorbereiding (ff snel de camera erop, itempje maken en daarbij los van de journalistieke insteek de onderbuik legen) en verkeerde insteek op dit podium. Ook een beetje naïef wellicht en een vertroebeld beeld waar het op de community aankomt?

  • Jassefras

   Maar wat vind jij er nou van dat Pewdiepie het n-woord laat vallen tijdens een stream voor duizenden (veelal jonge) kijkers? En wat vind je ervan dat bedrijven daarop aangeven dat ze niet meer met Pewdiepie willen samenwerken?

   Spreek je eens uit, Spud. Beetje lood om oud ijzer, zo’n comment over alleen de vorm en niet de inhoud.

   • Spud82

    Oké ik zal er één keer kort op reageren, al was ik dat eigenlijk niet van plan wat ik eerder al stelde. Maar hé, je hebt een punt dat ik nu teveel roep zonder me over het item uit te spreken (zou je ook eens moeten doen man: nadenken over hetgeen een ander stelt, hier en daar meeveren en wat minder roeptoeteren).

    Beknopte samenvatting van mijn mening, speciaal voor jou: vooropgesteld, ik ken die hele Pewdiepie niet en kijk nauwelijks streams laat staan die van hem. Met andere woorden, ik heb weinig context. Mocht hij dit één keer zo gezegd hebben? Heb ik daar geen problemen mee. Mocht hij inderdaad al vaker van racistische uitspraken beticht zijn? Een kwalijke zaak en goed om in de gaten te houden, al kan je er weinig aan doen als er geen juridische stappen mogelijk zijn. Bedrijven die hierdoor niet meer met hem samen willen werken? Dat moet ieder bedrijf helemaal zelf weten, is ieders goedrecht.

    Tevreden? Kan dit je goedkeuring verdragen? Anyway, je zult het ermee moeten doen. Ik ga weer aan de slag, laters.

    • Jassefras

     Oh, oké. Ja kijk, twee minuten googelen was genoeg geweest om te weten dat de beste man bekendstaat om z’n controversiële gedragingen en dit incident zeker niet op zichzelf staat, maar dan moet je maar net twee minuten de tijd hebben tussen al het commenten door natuurlijk.

     Ikzelf heb wel problemen met een dergelijke uitspraak, ook als ie op zichzelf had gestaan, maar het is aan YT om te bepalen of zij daar een platform voor willen bieden en inderdaad aan andere bedrijven om te bepalen of ze zo’n man willen sponsoren of niet. Wetgeving over zulke zaken lijkt me vrijwel onuitvoerbaar, dus daar zal de wereld weinig mee opschieten denk ik.

     En tja, wat je tip betreft, bewaar die nou maar voor mensen die daar wel voor openstaan man. Tip van mij voor jou: voortaan even inlezen voor je reageert. Kun je die ook mooi in de wind slaan. 🙂

     • Spud82

      Euhm ik reageerde toch niet op de inhoud? Ik houd mijn mond wel hoor, als ik ergens niks vanaf weet. Over hetgeen waar ik wél op reageerde hoefde ik me niet in te lezen. Ook hier weer: je kan niet alles naar je hand zetten man deal with it. Ja, je hebt me al zover gekregen er toch inhoudelijk iets over te zeggen, maar hoeveel en of ik me inlees is niet aan jou. Ik bepaal zelf hoe belangrijk ik iets vind. En ik kan je vertellen: youtubers vind ik verre van belangrijk. Leuke poging om de bal weer terug te kaatsen, maar helaas.

     • Jassefras

      Reageren op reacties op een item over bronmateriaal dat je niet kent is niet erg handig. Volgens mij ben je verstandig genoeg om dat wel te begrijpen.

      Maar inderdaad, je bepaalt zelf of je je inleest, hoe belangrijk je iets vindt én waar je wel en niet op reageert. Roeptoeteren zei je? Jij kan het weten.

     • Jassefras

      Heb je nou gewoon je laatste comment aangepast nadat ik al een reactie had geplaatst?

      Haha jeetje. Beetje absurd hoor, Spud.

     • Spud82

      Ah gossie kijk ik een paar uur later heeft Jassefrasje zijn commentje compleet zitten aanpassen. En dan wederom, manipulatief, mij dat verwijt maken terwijl ik inderdaad wel eens direct als ik een comment heb geschreven daar in dezelfde twee minuten nog wat aan verander. Jij doet dat achterbaks uren later, want dan zie ik het niet en leidt je wat minder gezichtsverlies.

      Hahaha man man man jij bent wel echt de meest zielige figuur die ik op internet heb meegemaakt. Zoek hulp kerel, echt, wat moet jij het zwaar hebben.

     • Jassefras

      Wat is dit bizar man. Van alle gekkies die ik vandaag heb gesproken ben jij toch wel de allergrootste.

      Bijna eng dit. Brr.

     • Spud82

      Dit dus. Vervelend man die persoonlijkheidsstoornissen die jij hebt. Dat meen ik wel echt.

     • Jassefras

      Je begeeft je op glad ijs met zulke aannamen. En erg stigmatiserend over mensen met een persoonlijkheidsstoornis.

      Lekker bezig gap.

     • Spud82

      O op glad ijs? Auw. Ik kom over een paar uur wel weer eens kijken hoe je je commentjes verdraaid hebt.

     • Jassefras

      Is niet nodig hoor. Na zo’n belachelijke comment over persoonlijkheidsstoornissen voel ik me niet langer geroepen om ooit nog op je te reageren.

      Het ga je goed, Spud.

     • Spud82

      Je hebt jezelf voor de oplettende lezers inderdaad voldoende belachelijk gemaakt vandaag. Ik zou het daar ook bij laten.

      Mazzel.

     • Jassefras

      Spiegel. Zelfreflectie.

     • Spud82

      Precies, koop een hele grote. Alhoewel, voor jou zal er geen 1 werken. Even vergeten dat je sowieso het laatste woord wil hebben, dus ga je gang: na deze. Ik zal alleen nog op je reageren als je uren later je comments weer heb aangepast. Ik kom nog wel even kijken.

 • Nexxje

  Een groot probleem is dat er ( nog ) geen harde wetgeving is voor online content maken. Dit kan gebruikt worden om daar nu eens verandering in te brengen.

  • Sylmaron

   Wie bepaalt dan wat er wel nog mag en niet meer mag en op welke criteria. Ik denk niet dat dit de juiste manier is. Als iemand verbaal uit de bocht vliegt corrigeert zich dat in de meeste gevallen vanzelf wel door reacties daarop. Ook bij Gamekings zie je dat als bepaalde GKers weer totaal onnodig met ziektes liepen te smijten dat daar meteen reactie op komt in de comments. Terecht overigens.

   • Nexxje

    Daar zijn hele wijze mensen voor om die dingen te bepalen. Ik zou zelf niet zo’n wet kunnen ( en ook niet willen ) maken, maar het wordt hoog tijd dat er in ieder geval iets komt.

    Je hoeft het er dan niet mee eens te zijn , maar je weet wél wat je mag en niet mag én wat daarvoor de eventuele straf is.

    Ik heb het nu niet alleen over vrijheid van meningsuiting versus discriminatie, maar ook over wat er gestreamed mag worden , hoeveel geld je ervoor mag krijgen , misschien een cap zetten op donations via streams. Er is zóveel content op dit moment dat niet of nauwelijks aan wetten en regels onderhevig is en dat zou moeten veranderen.

    • Sylmaron

     Het is ondoenlijk om al die content te screenen, bovendien wie moet dat dan screenen en zijn die personen dan wel neutraal? Qua donations e.d. zou je best wat kunnen regelen maar als dat als sanctie ingezet gaat worden zit je weer met hetzelfde probleem. Wie bepaalt dit?
     Ik geloof meer in het zelfreinigend vermogen van de community. Als iemand echt flink over de schreef gaat wordt die vanzelf teruggeroepen.

    • Wij hebben helemaal niemand nodig om dit soort zaken de kop in te drukken. Content regel en wetgeving opleggen is de dood van de content makers. Je zegt toch ook niet tegen een schilder dat hij geen kleur zwart mag weergeven op zijn doek, want zwart is geen kleur en die kleur is gerelateerd aan mensen die over de kleur zwart vallen, want je weet zelf dat alles wat een zwarte kleur heeft per definitie racistisch is. :S

     Wij hebben geen “wijze” mensen nodig om dit te bepalen. Die “wijze” mensen zijn alleen maar uit op geld en lost het probleem niet op. Waarom wordt er zoveel gedownload, omdat er geen goed alternatief is. Kijk naar een Netflix, die bieden films van jaren geleden aan en onvolledige series, en nog voor geld ook. Maar dat is een geheel andere discussie. Een cap zetten op donaties? Dus als ik 100,- zou willen doneren aan Gamekings kan dat niet, omdat een of andere ongeïnspireerd persoon mij gaat vertellen dat ik maar max 10,- mag doneren. ff serieus.

     • Nexxje

      Content regel en wetgeving opleggen is de dood van de content makers :
      Dan moet je toch eens bij jezelf te rade gaan wat voor soort content je maakt.

      een schilder dat hij geen kleur zwart mag weergeven op zijn doek :
      Klopt. En dat zal dan dus ook niet in die regels of wetten komen.

      Die “wijze” mensen zijn alleen maar uit op geld en lost het probleem niet op :
      Even voor de duidelijkheid , ik heb het hier niet per definitie alleen over politici, maar ook over bijvoorbeeld internetproviders, stichtingen , misschien iets als het college voor de rechten van de mens. Ze zullen met zijn allen samen moeten werken hierin.

      Dus als ik 100,- zou willen doneren aan Gamekings kan dat niet, :
      Ik noem expres geen bedragen, omdat dat voor iedereen anders is wat hij of zij kan missen.

      Alles wat wij mensen doen is onderhevig aan regels. Anders kan een samenleving niet bestaan. De discussie zal moeten gaan over welke regels we maken en waarom.

     • Thegladoss

      Misschien dat je even moet googlen op Entartete Kunst als je denkt dat het een goed idee is om wetgeving rondom kunst/content te introduceren.

     • Nexxje

      Entartete Kunst is een beruchte Duitse term die in nazi-Duitsland (1933-1945) werd gebruikt om kunst aan te duiden die niet aan de eisen van het nationaalsocialistische regime voldeed. Het ging vooral om moderne kunst uit die tijd, zoals abstracte kunst en het expressionisme.

      Op het moment dat
      a) Youtube content als kunst bestempeld wordt én
      b) de regelgeving te ver naar politieke kleur wordt gemaakt ( zowel rechts als links )
      dán heb je gelijk.
      Laat ik even iets aangeven : Ik vind persoonlijk dat het woord “nigger” of “niggah” gebruikt mag worden in de goede context. Het gaat mis als het wordt gebruikt om te kwetsen of te discrimineren.

     • “De discussie zal moeten gaan over welke regels we maken en waarom.”

      Discussies bestaan niet op deze grote schaal. Kijk hoe dat is afgelopen met de download wet. Iedereen wou discussie voeren daarover, maar wat is er gebeurd? Doorvoeren zonder tegenspraak.

      “Dan moet je toch eens bij jezelf te rade gaan wat voor soort content je maakt.”
      Heeft niets met mijn content te maken. Maar een mooi voorbeeld is Nintendo geweest hierin. Jij koopt een spel van 60,-, jij speelt het, jij wil dat enthousiasme delen. NIntendo: Echt niet! Ons speel onze regels! Maar ho wacht, ik heb jullie betaald, en het is nu mijn eigendom, en jullie gaan na overdracht van rechten nog meer regels opleggen.

      Online is en zal vrij spel blijven. Kijk naar de torrent websites. Piratebay boren ze de grond is en branden ze tot op de schoenveters af. Ondertussen staan er 10 andere op.

      Ook een mooi voorbeeld van content regelgeving, copyrights. Zo is het geregeld met Youtube zoals we allen weten, claims en wereldwijde blokkades. Moet je voor de gein exact dezelfde content eens op Twitter zetten…. Niks aan de hand.

      “Ik noem expres geen bedragen, omdat dat voor iedereen anders is wat hij of zij kan missen.”
      Staat los van de bedragen. Maar als ik 1000,- wil doneren aan mijn buurman moet dat kunnen als ik dat geld heb. Dan heb ik geen ander persoon nodig die mij gaat vertellen dat het hele verhaal niet doorgaat.

      “internetproviders, stichtingen”
      Internetproviders zal het weinig schelen, die verzorgen de connecties en meer niet. Met de wijze mensen die dit problemen altijd [proberen] oplossen. Stichting Brein, Buma/Stemra etc.

      “Alles wat wij mensen doen is onderhevig aan regels. Anders kan een samenleving niet bestaan. De discussie zal moeten gaan over welke regels we maken en waarom.”
      Precies want iedereen volgt de regels. Daarom zie ik ook mensen met 120km/h over 80 wegen rijden. Whatsappen achter het sturen en zo schade veroorzaken. Regels zijn er wel, vele “gewone” mensen houden zich er niet aan. Downloaden illegaal, toch doen we het massaal gezien de slecht services, een Netflix loop seizoenen achter op Amerika bijvoorbeeld.

     • Nexxje

      Discussies bestaan niet op deze grote schaal

      Hoe zit het met referenda ? Het Oekraïne verdrag is daardoor wel gecancelled. En er komen steeds meer van dit soort referenda.

      Heeft niets met mijn content te maken

      Misschien niet van jouw content , maar iemand die een “rape-game” of “hentai-game”
      speelt en streamed , dat vind ik bijvoorbeeld iets wat aan regels gebonden zou moeten worden. Overigens ben ik het wel eens met je Nintendo voorbeeld.

      Maar als ik 1000,- wil doneren aan mijn buurman moet dat kunnen als ik dat geld heb.

      Je hebt helemaal gelijk. Ik ben alleen zo bang , dat mensen donations geven, in een twitch stream bijvoorbeeld, om de shoutout te krijgen en de aandacht. Dat moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten , want het is hun geld.

      Er zullen altijd mensen zijn die de regels niet respecteren / volgen. Ik buig zelf ook wel eens een regeltje 😉 Maar het grootste gedeelte volg ik wel na. Je 120 km/h verhaal is inderdaad zo , maar hoe zit dat met de rechts heeft voorrang regel bijvoorbeeld ?

      Ik ben overigens wel blij dat er hier iemand is die tenminste de discussie op een volwassen manier aangaat. Jammer alleen dat bijna niemand dit zal lezen.

 • Botjenr1

  Als ik muziek luister hoor ik de hele tijd nigger dit nigger dat.

  • OsirisNLD

   Dat gebeurt bij dat soort woorden, die worden een geuzennaam.

   • Furell

    Maar ik mag dat geuzenwoord niet gebruiken omdat ik een bepaalde huidskleur heb? Definitie van racisme.

    • Jasper Sikkel

     Wat is de definitie van racisme volgens jouw dan?

    • OsirisNLD

     Dat het een geuzennaam is zegt niks over of je het mag gebruiken of niet, het zegt alleen dat het als beledigend ervaren kan worden als mensen buiten de groep het gebruiken.

  • aerox010

   Het heeft ook wel iets absurds, Kanye West/Jay Z willen graag hun muziek aan een zo’n breed mogelijke doelgroep verkopen. Dan koop je hun muziek en dure concertkaartjes..starten ze het nummer ‘ n*ggers inParis’ en als je dan mee zingt en ben je een racist omdat je een woord zegt, Als je een racist zou zijn was je überhaupt niet naar dat concert gegaan. Maar het gebruik van het woord is een eindeloze discussie.

 • spoofghost

  Wat een gezeik altijd.. al die mensen met die tere zieltjes.
  Als je naar de muziek video’s industrie kijkt is het ook continue het N woord etc.

 • Furell

  Pewdiepie gaat ze ook kapot maken want het mag niet wat die developer doet. Ze hebben aangegeven dat iedereen het materiaal mag gebruiken en nu proberen ze hem vanwege politieke redenen kapot te maken. Schandalig en illegaal, dus ze gaan die rechtzaak hopelijk aan. Hopen dat ze failliet gaan.

 • FritsjeB

  Kijk anders eerst allemaal even dit filmpje voordat jullie je hypocriete reactie plaatsen. http://www.dumpert.nl/mediabase/7239795/3440c1dc/als_commentaar_op_de_gamekingers.html

 • Zwijn

  Op deze manier help je de bezoekersaantallen wel om zeep, tenminste de meeste gamers hebben niet zoveel op met SJW’s en gutmenschen. En dan meteen zwaar suggestief die jongen zijn carrière (proberen te) slopen. Dit is een trend aan het worden in het wereldvreemde-vinexwijkjesivorentorenbewonende-hypocriete-zelfdestructieveliefdadigheids-welossenallesopmetknuffelen-statistiekennegerend Nederland.

  Hoezo moeten jullie het opnemen voor Amerikaanse negers, en hoezo moeten jullie pewdiepie slopen? Ik heb wat van zijn youtube kanaal bekeken, en vanwaar deze haat? Het is overduidelijk geen racist.
  Het ongenoegen spat er van af, en dit lijkt veel weg te hebben van een persoonlijke haat missie.
  Zoals dumpert(reeten) laatst ook echt zwáár onredelijk als sekstisch weggezet is omdat ze wat dame’s ingehuurd hadden die in een g-stringetje de billen schudden, voor een jubileum aflevering.
  De dame’s zijn ingehuurd, staan er volledig vrijwillig niemand dwingt ze. Maar dat weerhield gerenommeerde kranten en media er niet van op te roepen tot massale boycots. Overduidelijk een van de columnisten die zich op zijn pik of haar kut getrapt voelden, omdat dumpert wat kritiek had geleverd. En dat mogen alleen linksmenschen, want die hebben het beste met iedereen voor.. ofwel het imago dat ze zich denken aan te meten.
  Op mij komt het over als sluikracisme: Wij superieure blanke mensen helpen die arme negerts en arabieren, want die zijn onderontwikkeld en kunnen niets. Ondertussen de rest van het land dwingen mee te doen in het slopen van onze eigen samenleving.

  Dit is ordinair mee liften op het succes van anderen, zodat je weer wat views krijgt met je clickbait bullshit.

  Dit filmpje legt het haarfijn uit, waarom het nergens op slaat dat ‘nigger’ zo’n beladen term is: http://www.dumpert.nl/mediabase/7239795/3440c1dc/als_commentaar_op_de_gamekingers.html

  • LA

   Volgens mij nemen ze het niet op voor ‘Amerikaanse negers’ maar kijken ze naar de effecten en belangen in de game-industrie van beledigend taalgebruik op gemarginaliseerde groepen. Daarnaast vraag ik me af: wie ben jij om te oordelen over of hij een racist is of niet? Want in feite lees ik in je comment een afkeurende toon naar de veroordelende blik van Gamekings, om jou vervolgens in je comment je eigen tegenovergestelde mening net zo hard door te drukken?

   • Zwijn

    Quote uit de inleidende tekst:
    “Niet om een oordeel over zijn uitlatingen te doen. Wij vinden die flapdrol al vrij lang een beetje van het padje”
    Dit is zo overduidelijk, haal je hoofd uit het zand struisvogel.

    Wie ben JIJ om te oordelen of pewdiepie een racist is of niet? En waar druk ik mijn mening door?

    Ik heb zo her en der een PU gelezen sinds de jaren ’90. Laat je onderliggende fanboïsme maar achterwege. Ik had de PU redactie hoog zitten, maar gamekings is vervallen in veel te oude gasten die veel te jonge kinderen proberen te entertainen.
    Pewdiepie doet dit een stuk succesvoller, en nu proberen ze mee te liften met suggestieve clickbait onzin.

    • MichaelRos82

     “Wie ben JIJ om te oordelen of pewdiepie een racist is of niet?:

     Grappig hoe altijd alles vrijheid van meningsuiting is. Totdat je die vrijheid van meningsuiting gebruikt om iemand racist/sexist/homofoob etc. te noemen. Wat hier ook nog eens niet eens gedaan werd.

  • MichaelRos82

   Wow wat een slecht filmpje.

   Allereerst sowieso al dat je je zo uitgebreid en geagiteerd gaat lopen verdedigen tegen een aantijging die je niet geldig vindt en waarvan je zegt dat mensen er *te* gevoelig op reageren. Het zou niet ironischer kunnen. Nouja, misschien als ie haar nog snowflake had genoemd (of deed ie dat ook werkelijk? Geen idee, geen zin om het terug te kijken)

   Daarnaast zijn al die andere woorden ook niet ok, ik snap niet waar die vandaal haalt dat het ok is om the c-word of the s-word of the f-word te zeggen (ook jammer dat zij het f-woord wel expliciet zegt trouwens, dat dan wel. Zelfs al was het ter referentie). Desalniettemin, hoe makkelijk hij over de geschiedenis van specifiek the n-word heen stapt, en het op een hoop gooit met enkele andere termen van uiteenlopende lading zegt of iets over zijn historisch besef (van al die woorden) of en poging om de boodschap te vertroebelen door te simplificeren. Mijn gok is een beetje van beiden.

   Het mooiste is echter zijn langdradige en inmiddels toch wel zeer uitgekouwde argument dat een woord kracht verliest, VOOR HEMZELF, als HIJ het vaak zegt. Dat hij dat dan projecteert op hoe dat voor iedereen zou moeten voel gaat dan natuurlijk ook nog eens rechtstreeks in tegen zijn ogenschijnlijk oproep naar contextualisering. Die oproep naar contextualisering is dan ook natuurlijk gewoon een wassen neus; hij wil gewoon wel kunnen zeggen wat hij wil, maar er vervolgens geen commentaar op krijgen. Dat hij daarvoor ook nog eens het c-woord gebruikt dat ogenschijnlijk niet op hem van toepassing is is dan natuurlijk heel veelzeggend. Kon die geen woord vinden dat meer betrekking op hemzelf zou hebben? En ironisch genoeg laat hij precies zien waarom goedkeuring voor gebruik van een denigrerende term bij de groep moet liggen over wie het gaat. Omdat je als buitenstaander gewoon vaak het inlevingsvermogen mist om te weten wat er kwetsend aan is. Dat hele argument komt echt ontzettend ondoordacht en onwelwillend over, en zit vol met drogredeneringen die niet moeilijk op te vangen zijn als je bereid bent door de braniemakende toon heen te prikken

   Helaas schort het hem precies daar aan. Ik vind het zelf opvallend hoe, vaak ook helaas specifiek op game sites of IT gerelateerde sites, men toch vaak snel en makkelijk onder de indruk is van de retoriek van van die nerdy types die met een oppervlakkig gezien imposant aanhorend vocabulair en wat secuur geplaatste triomfantelijke minachting een paar theorien die ze half begrijpen en voor de rest maar zelf ingevuld hebben, zonder inhoudelijk kritisch te zijn. Jammer. Je zou vanuit een hoek in de samenleving die vaak aldanniet terecht (whole ‘nother topic) prat gaat op haar eigen intellectuele kapitaal verwachten dat ze de lat iets hoger leggen. Maar die alomvertegenwoordige misplaatste arrogantie zie je wel meer terug dan wanneer het alleen maar om het fistshaking tieren tegen wat ze dan SJW-ers noemen gaat. Die drogredeneringen en dat oppervlakkige intellect machismo zie je ook terug in flamewars over consoles of filminterpretaties of andere plekken waar ze volgens mij proberen te compenseren voor een en ander waarvoor ze toch echt beter een andere uitlaatklep moeten zoeken (voor hun eigen ontwikkeling bedoel ik dan).

   Sneu, maar niet onverwacht.

 • Ramon Zwiggelaar

  Het is natuurlijk mooi dat die firewatch dev een statement wilt maken, maar dit waait gewoon over en er zal daarna niemand nog zijn die extra respect aan Firewatch gaat geven om dit statement. En tegelijkertijd gaat hij over verloop van tijd heel veel extra aankopen mis lopen. Vanuit zijn business oogpunt zou ik het niet echt een slimme move vinden.

  • optimuspecs

   De vraag is of het zo is. Genoeg mensen die zich met zijn standpunt kunnen identificeren en die nooit van Fire watch gehoord hebben en op zoek gaan nu naar informatie over de game.

 • Halper

  Zijn jullie geschrokken van de reactie’s (op dumpert) en staan jullie nog steeds achter jullie verhaal?

  • Jassefras

   Zijn mensen ooit op andere gedachten gebracht door die belachelijke reaguursels op Dumpert, denk je?

  • Jasper Sikkel

   Haha oh shit pubers op dumpert vinden ons niet leuk snel onze mening aanpassen. Fuck reaguurders

   • OsirisNLD

    Waren het maar pubers… dan vallen sommige reacties nog enigszins te begrijpen.

    • Jasper Sikkel

     Pubers en kansloze figuren dan.

     • Michael

      Ja precies, je pik ze er zo tussen uit de Jassefrasjes en Jaspertjes, ow shit..

     • Jasper Sikkel

      Hahaha, kom even met een onderbouwing dan. Of zit alweer op dumpert?

     • Jassefras

      Ja lekker bij ons uit de buurt blijven, hebben we ook geen last van je. Joeh!

    • Zwijn

     Er heeft er ook een net zijn eerste haartjes op zijn balletjes gekweekt hoor. De waarheid is confronterend voor gutmenschen, SJW’s en linksterreur.

     • OsirisNLD

      Ik val onder geen van die 3. Daarnaast hoef je daar ook niet onder te vallen om sommige reacties op dumpert volslagen debiel te vinden (niet alleen op het GK item)

     • Jasper Sikkel

      Terreur nog wel. Harde woorden vallen hier

     • Zwijn

      Heb je het nieuws gevolgd recent? Zowel (extreem)links als (extreem)rechts maakt zich hier schuldig aan. Harde woorden of harde waarheid.

     • Jasper Sikkel

      Ja heb ik gelezen en ik kan je daar geen ongelijk in geven.

   • Zwijn

    Gast, pubers zijn het publiek van gamekings…

    • OsirisNLD

     O.a. ja, maar lang niet iedereen. gemiddelde leeftijd zat ergen midden 20 dacht ik.

     • csgoo

      Ik vond gamekings 6-7 jaar geleden een stuk leuker dan nu en ik ben nu midden twintig. Het is wel degelijk meer gericht aan pubers.

    • Jasper Sikkel

     De meeste hier zijn rond de 25 is meermaals gebleken.

     • Zwijn

      Die hun puberteit nog niet ontgroeit zijn zo blijkt.

     • Jasper Sikkel

      Jij wel moet ik begrijpen. Laat me raden jij bent de puberteit ontstegen omdat je niet gamed?

  • Ik baseer / verander mijn moreel compas niet op basis van Dumpert reaguurders, ik kijk wel uit. Ja ik sta nog steeds achter het verhaal dat ik het niet vind kunnen dat je het N-woord in een video zegt. Heb ik hem een racist genoemd? Nee. Zeg ik dat het racistisch bedoeld is? Nee. Zeg ik dat je het woord niet moet gebruiken? Ja. Als je je daar in niet zou kunnen vinden, is er misschien toch iets mis met je (vind ik).

   Het item ging over het feit of het wel of niet okay was voor devs om DMCA in te zetten om dit gedrag te ‘bestraffen’. Maar de video zal je wel niet bekeken hebben gok ik zo.

   • Halper

    Nouja er is niks mis met me hoor koos ik vind het ook ongepast. Ik vind alleen dat er geen verboden woorden moeten bestaan en het feit dat je het N-woord niet volledig benoemd geeft al aan wat voor lading er aan vast zit. Dit is iets wat knaagt bij een grote groep Nederlanders. Het had namelijk ook een schijn van een impulsieve actie en hij zei daarbij sorry. Het idee dat een woord niet benoemd mag worden gaat tegen onze Nederlandse waarde in wat het woord ook mag zijn. Wat die Amerikanen doen moeten ze lekker zelf weten maar laten wij er niet zoveel waarde aan hechte door er zo nadrukkelijk afstand van te nemen van zoiets onbenulligs

 • Padawan1993

  Jezus dit item komt wel in het lijstje van items met meeste reacties of niet xD

  • OsirisNLD

   En dat zonder een of andere idioot die aan het spammen is.

  • csgoo

   Ik wil niet dat je Jezus gebruikt als krachtterm omdat dit mij persoonlijk raakt als christen. Mag deze reactie even verwijderd worden admin? Mooi bedankt.

 • OsirisNLD

  PDP z’n response trouwens:
  https://www.youtube.com/watch?v=cLdxuaxaQwc

  • Jasper Sikkel

   Het merendeel van de mensen vinden het prima wat hij gezegd heeft en halen hun schouders op over de ophef. Het is een trieste constatering, maar niemand geeft ene fuck om een ander. Empathie is een uitstervend ding.

   • ViesVuilEnVet

    Ik heb hier niemand horen zeggen dat ze het meer dan goed vonden wat baardman heeft gezegd.

    • Jasper Sikkel

     Niet met die exacte woorden. Maar heb wel genoeg voorbij zien komen, wat nou precies het probleem is met het woord n. Als dat niet snapt mis je in mijn oog ook een soort van empathie. Maar dat vind ik

     • ViesVuilEnVet

      Ik geef je geen ongelijk, ik geef alleen iets aan wat jij zegt dat niet klopt.

     • Jasper Sikkel

      Ik had het ook niet specifiek over hier hoor. Maar gewoon in het algemeen

     • csgoo

      Het leven is niet perfect. Je moet jezelf aanleren dat je niet overal je wat van aantrekt.

     • Jasper Sikkel

      Ik als blanke man hoeft daar ook niet zo veel moeite voor doen heb ik het idee. Kan alleen voor mezelf praten.

     • csgoo

      Ook dat is het leven, de een heeft het moeilijker dan de ander. Je moet het doen met wat je hebt en overal over zeuren maakt het alleen maar lastiger.

     • Jasper Sikkel

      Voor een voelt als zeuren voor de ander voelt het als voor zichzelf opkomen. Daar ga je nooit uitkomen.

     • ViesVuilEnVet

      Mijn excuses. op dumpert zie je dat wel ja.

      Maar Ik heb er anders erg van genoten, van deze kwats.

     • Jasper Sikkel

      Waar heb je nou precies van genoten? 😉

     • ViesVuilEnVet

      Van jullie, de discussie voerders. Na 20 berichten over en weer niet kunnen snappen dat jullie het niet eens met elkaar zullen worden en maar door blijven drammen tot jullie elkaar belachelijk gaan lopen maken. Is het dan nog een gezonde discussie? nee. En dat vind ik mooi.

     • Jasper Sikkel

      Soms is het belangrijk om je eigen ergen over uit te spreken, dat je daarbij de problematiek niet oplost is iets anders. En over het elkaar belachelijk maken. Ja het is en blijft internet. Ik ben er zelf ook schuldig aan kan ik niet ontkennen.

  • XanaviR34

   Ik wou de zelfde link al plaatsen. Ik dacht het meteen al dat hij dat niet meende.

   • ViesVuilEnVet

    Dat is dus gevaarlijk na deze hetze, hij kan zichzelf niet meer verdedigen, hij had dit meteen na zijn uitspraak moeten doen. Nu is het van ”oh, hij biedt nu zijn excuses aan omdat er zoveel om te doen is”

  • Steven

   Pff echt belachelijk dat ie zo door het stof moet voor een slip of the tongue.
   Ja het is wederom dom en onnodig maar dit is echt buiten proporties.

  • Bravado

   Ik verwacht nu ook een video van Boris en Jelle waarin ze hun excuses aanbieden voor het woord k*nker. Dat woord gebruikte Boris namelijk wel moedwillig tijdens een Brievenmaandag. Weet alleen niet of ze tijdens het werk door nog drie kwartier tijd hiervoor hebben.

   • Jasper Sikkel

    Kan jij het eens uitleggen want het verband is tussen schelden met een ziekte die iedereen treft. En schelden met een woord wat specifiek bedacht is voor een bepaal ras om deze te dehumanisering en onderdrukken.

 • oswald

  Jammer dat mijn comment niet doorkomt, mijn verhaal ging (zonder aanstootgevende taal) erover dat je consequent achter censuur kon gaan staan van taal en mening. Of niet. Blijkbaar heeft Gamekings dat 1e gedaan zonder zich te realiseren dat we ons als vrije media en personen allemaal in deze zelfde boot begeven. Zonde. Deze afkeuring die ik denk te bespeuren bij Gamekings op Pewdiepie en mijn comment is hypocriet en precies ook op hunzelf toe te passen.

  • Thegladoss

   Waarschijnlijk heb je ongecensureerd k*nker in je comment staan. Hoewel Gamekings dat woord continu zelf gebruikt komt je comment er niet door als je het in je reactie plaatst hier. Copy-paste je comment, verander de a in het woord in een * en post het nogmaals zou ik zeggen.

   • oswald

    Bedankt voor je hulp! Vreemd om dit te ervaren, ik heb het inderdaad aangepast: nu mag het wel terwijl iedereen weet wat ik bedoel en ik het originele woord alsnog in andermans hoofden plaats. Super goed voorbeeld hoe het censureren van woorden niet veel helpt denk ik.

  • BassieB

   Hij staat er nu toch echt! Upvote erop en alles!

 • csgoo
 • Coffee

  Hoe kunnen mensen hier zo moeilijk om doen pffffff, hoe vaak schelden jullie niet met het woord K&^%&r.
  Zo veel mensen hebben het daar ook moeilijk mee, ook al vind ik dat we daar te zwaar aan tillen
  Ooit wel een van het woord ‘context’ gehoord. Hij heeft het nooit zo bedoeld en hem een racist noemen is gewoon de reinste onzin.

  Dit Item en de morele bu&&sh*t die jullie nu ineens gaan verkondigen slaat de plank totaal mis. Ik hou zo veel van jullie site maar dit valt mij erg tegen. Boris is het hier toch niet mee eens, dat kan ik mij niet voorstellen.

  Slechtste item in jaren

  Daarnaast vind ik de tekst onder de video beschamend en vooral heel erg zwart wit, persoonlijk bijna een reden om mijn premium op te zeggen. Hopelijk zetten jullie er de volgende keer iemand neer die het gesprek aangaat en kijkt naar de menselijkheid in plaats van makkelijk scoren over de rug van een bekende Youtuber.

  P.s. laatste item met skate en Quake deed mij deze onzin weer wat vergeten.

  • Nyazzin

   Helemaal mee eens. Erg jammer dat dit item gemaakt is…

 • OuweLul

  Volgens mij gaat het minder om het woord zelf, maar hoe hij het gebruikt.
  Hij gebruikt het als scheldwoord en geeft het een negatieve lading. Als hij bijvoorbeeld z’n maat “my nigga” had genoemd dan hadden vast minder mensen moeilijk gedaan.

  Tenminste, die indruk krijg ik van dat fragmentje. Ken die gast verder alleen maar van Southpark.

 • oswald

  Beetje zielig gedoe vind ik om er ophef over te maken. Het zou kunnen zijn dat je oprecht beledigd bent door een woord dat een youtuber perongeluk laat vallen in een potje maar meestal zijn dit gewoon blanke mensen die zich soort van verplicht voelen om zich weer als moraalridder op te gaan stellen. Lekker publiekelijk gaan verkondigen hoe onacceptabel ze dat wel niet vinden en hoe slecht de youtuber in kwestie wel niet moet zijn van binnen (terwijl ze zelf de channel niet eens kijken en zelf ook niet echt offended zijn). Ik denk ook dat we met z’n allen racisme juist in stand houden door steeds van die non-issues in de media te gooien waardoor onze gekleurde medemens zich juist weer beledigd moet voelen en op zijn kleur of geschiedenis wordt aangesproken. Dit terwijl het in de situatie zelf gewoon als arbitrair scheldwoord geplaatst werd, los van kleur. Net als dat mensen bij Gamekings wel eens gescholden hebben met k*nker en dat overduidelijk ook niet bedoelen richting een terminaal persoon. (ik mag dit woord blijkbaar niet intypen, terwijl ik het wel in jullie hoofden plaats nu en iedereen ziet wat er eigenlijk bedoeld wordt)

  Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets met deze vlogger persoonlijk maar het is gewoon absurd dat we denken dat we niet meer beledigd mogen worden. Alsof beledigd zijn opeens allerlei rechten verschaft. Beledigen is ook totaal subjectief, dus de ene dag verdwijnt dit woord, de andere dag verdwijnen nog veel meer woorden: dan moet je ook consequent zijn en voor censuur van taal en mening staan. Ook super lachen dat al die immorele media, bedrijven en commercieel belanghebbende (die gewoon winst willen maken) opeens veranderen in moraalridders en dan openlijk een youtuber aan de schandpaal hangen.

  • Montana

   Eindelijk iemand die het begrijpt. Mega lange discussies om 1 verkeerd woord tijdens een potje gamen… Come on. We blijven het woord racisme voeden en misbruiken. Top…

  • BassieB

   Ahja kk mag niet, elke andere ziekte wel………….want logica!
   Sws iemand eens voor herpeslijer uitschelden, de reactie is goud xD

 • Montana

  Wat een onzin. Oké ongepast. En onhandig als je streamt. Maar als je gamed schelden veel mensen. Je floept er gewoon dingen uit. Om dan meteen iemand een racist te noemen. Dan spoor je gewoon niet. Waar gaat het heen met de wereld. Weer genoeg redenen om deze man kapot te maken door 1 woordje tijdens het gamen. Kansloze mensen…

 • Russian225

  Jank jank jank. Er is een land dat Montenegro heet. Moet dat land ook nu haar naam aanpassen omdat Sylvana’s onder ons zich massaal beledigd voelen ?

  • MichaelRos82

   Je snapt dat ‘monte’ berg betekent toch neem ik aan?

  • Boskeerl

   Wauw onze community slimmerd

 • #nomorekidsoninternet

  Het internet= waar kleuters van alles durven te roepen, maar ze durven het niet recht in je gezicht te zeggen.

 • thedarklord

  jullie punt over Pewdiepie doet mij heel erg denken aan de bond tegen vloeken over jullie amper 10 jaar geleden. Of zijn jullie dat zelf inmiddels al vergeten?

 • jeroen

  Alles is oke of niks is oke. Je kan niet bepaalde scheldwoorden goed vinden en andere afkeuren.

 • JW

  Ik vind dit erg hypocriet aangezien er bij jullie ook wel eens gevloekt wordt.
  Tuurlijk zijn woorden verschillend beladen, maar één enkel woord mag echt niet zo veel teweeg brengen. Geef die woorden niet zo veel macht, vind dit erg truttig allemaal.

  • optimuspecs

   Dit is nou precies een voorbeeld van ” white privilege”. Jij bent nooit uitgescholden voor nigger, je ouders niet en hun ouders niet. Er zijn mensen die hun leven lang uitgescholden zijn met het woord nigger. Niet alleen uitgescholden, maar ook kansen ontnomen , gedescrimineerd en zelfs vermoord terwijl men het woord nigger tegen hun werd geschreeuwd. Kom jij als witte Nederlander doodleuk aan. “maar één enkel woord mag echt niet zo veel teweeg brengen “….Nee! omdat het nooit tegen jou gebruikt is. Zeker niet je leven lang.

   Doe jezelf een plezier en lees het boek ” Hallo witte mensen”. Niet om van menig te veranderen, maar puur om een beetje kijk te krijgen wat zich in andere mensen afspeelt!

   • JW

    Ik weet niet wat een ander heeft meegemaakt, en jij weet niet wat ik allemaal heb meegemaakt. Ook ik ben meerdere male slachtoffer geweest. Iedereen trouwens. Ik ken dat soort gevoelens en emoties echt wel. Alleen ben ik niet direct op mijn teentjes getrapt als er een woord langskomt wat mij triggered aan een slechte herinnering.

    Context is natuurlijk ook een dingetje he? Heb je het filmpje gezien, het flapt er gewoon uit het betekend niks, hij zegt nog sorry en speelt verder. Kom nou

    • optimuspecs

     Ik hoef niet te weten wat jij meegemaakt hebt, want dat is hier nie ter sprake. Hier is het zeggen van het woord nigger ( uitscheldwoord al eeuwenlang voor de zwarte medemens ) en komt jij als witte Nederlander bepalen wat het woord wel of niet teweeg mag brengen.

     Dat woordje is totaal iets anders dan vloeken. Achter dat woord schuilt ook een houding tegen zwarte mensen en dat is belangrijk. Hij maakt op zijn minst plausibel dat hij een racist is of iets tengen zwarten heeft. Zoniet is een ook een hele slechte business move.

     Ja, ik heb het filmpje gezien. op het manier waar het uitflipt laat duidelijk zien dat hij dat vaker gebruikt en daar gaat het om. Het is geen toeval dat het ” uitflipt ” zoals jij het noemt.

     Hij mag zeggen wat hij wil, maar moet hij ook opdraaien voor zijn daden en kunnen jij en ik nie tbepalen wat dat woord in mensen oproept of niet.

     Volgens pewdiepie zelf had hij aanstoot aan dat woord, maar het glipte uit. Gewoon zomaar.

   • oswald

    We willen allemaal tegen racisme zijn. Pas alleen op dat je niet dingen erger maakt door steeds mensen aan het kruis te willen nagelen. De politiek-correcte (maar meestal hypocriete) media zit nu weer eens te wachten tot weer iemand een verkeerd woordje zegt en dan hopelijk uiteindelijk zijn of haar carriere kwijtraakt. Pewdiepie gebruikte gewoon een generiek scheldwoord in een match, los van kleur. Je moet naar die context kijken. Het zou totaal anders zijn als hij specifiek een donker persoon uit zou schelden op straat met dat woord op basis van afkomst of diegene actief zou benadelen.

    Wat jij nu doet, optimuspecs (en helaas gamekings ook) is er bewust zo’n beladen zaak van maken dat mensen wel beledigd moeten reageren en er steeds opnieuw kracht wordt gegeven aan dit woord. Dit terwijl er in 1e instantie nog niets aan de hand was: zuiver gezien was het gewoon een generiek scheldwoord in een match. Jij haalt er nu opeens moord en doodslag bij. Wat je hiermee doet (misschien in 1e instantie met goede bedoelingen) is steeds weer opnieuw donkere mensen in een zwakke en beledigde context plaatsen waarbij ze zich juist nooit mogen losmaken van hun afkomst of verleden. Bij elke vlogger die zich verspreekt moeten ze zich aangesproken voelen zodat linkse moraalridders het voor hun moeten opnemen in de media. Dit terwijl er eigenlijk niets aan de hand was.

    De normaal zo onbetrouwbare commerciele bedrijven en media moeten nu weer allemaal Pewdiepie gaan boycotten en afkeuren. Hierbij willen ze overduidelijk allemaal als eerste laten zien hoe goed ze zijn. Deze nep-moraliteit wordt dan ook meteen weer een product en sellingpoint waarmee bedrijven zich profileren. Vrij gevaarlijk vind ik het om niet meer naar context te kijken en gewoon woorden te bannen. Als 1 woord of mening niet meer mag volgt de rest ook snel.

    • optimuspecs

     Dat we ” allemaal ” tegen racisme willen zijn is een aanname en nog erger onjuist. Je begint over context, maar begrijpt niet dat dat woord door descriminatie, uitbuiting en ook moord van zwarten beladen is! Of jij dat wil niet. Of jij dat weet of niet. Het is geen discussie. Het is een feit!

     Wat voor jou een generiek woord is, is voor vele zwarten en zelfs witten een beladen woord. Dat het jou als witte Nederlander niks doet okay, maar probeer dan ook niet te bepalen wat het voor andere mensen moet betekenen. Zwarte mensen worden al eeuwen lang daarmee uitgescholden op zijn minst en tot de dag van vandaag in multiplayer matches, maar volgens jou is het een willekeurige generiek schelwoord. ” Los van kleur ” zeg je dan ook. Lol! Hoe weet jij dan dat het los van kleur is ? Het woord verwijst per definitie naar kleur. In pubg kan je de kleur van de karakters aanpassen van een witte personage naar een ……zwarte personage! Het is dus geen toeval dat hij nigger zegt.

     Volgens jou maak ik het een beladen zaak, maar ik heb niet nigger gezegd en ik heb ook niet gezegd dat peiwdiepie bestraft moet worden. Als je mijn reacties leest, zie je dat ik juist zeg dat Piewdiepie alles mag zeggen wat hij wil. Het woord is beladen en dat hebben zwarte mensen of ik niet bedacht. Het woord is historisch gezien, bedankt en toegepast om zwarten te beledigen en te kleineren tot en met de dag van vandaag. Dat zijn de feiten.

     Ik maak gewoon duidelijk dat je dit niet kan meten met een Nederlandse maatstaaf, want veel mensen hier denken dat nigger gewoon neger betekent. Nigger is een Amerikaanse term. Beladen en dat veel nuances kent.

     Het woord nigger is geen kwestie van verspreking. Vind jij normaal of generiek om mensen nigger te noemen tijden multiplayer matches? zwarte spelers krijgen constant dat woord te horen in mp matches als ze een zwarte foto of avatar hebben. Maar jij praat over generiek woordje. Ja generiek voor jou! Omdat jij de geschiedenis, lading en context niet kent. Piewdiepie is een internationale merk en zijn videos worden internationaal gekeken. Vooral in Amerka. En het zijn dus Amerikanen die zo hegtig hierop reageren vanuit hun geschiedenis en normen. En dan heb ik het niet over alleen zwarte Amerikanen

     Ik illustreet alleen vanuit welk profiel zij komen. Nepmoralitiet? Ja voor jou. Net als voor jou het woord nigger generiek is.

     GK doet niks anders dan een hot topic vermelden, zoals alle andere game media dat dan en stel daarbij een vraag. Bijna 700 reacties. Zo generiek is dat woord dus.

     In Amerika is het normaal dat je bijvoorbeeld deals verliest als je met racisme geacocieert wordt of met drugs, slaan van vrouwen, etc. Heb ik niet bedacht en zie je me ook nergens voor vragen.

     Dat jij niet begrijpt dat dat woord per difinitie kleurgebonden is en zelfs als generiek beschrijft, laat alleen maar zien dat je niks weet over het woord of de zwarte mensen die dat constant aan moeten horen. Je weet dan ook weinig hoe de Amerikaanse maatschappij in elkaar zit. In Azie slaapt niemand een nachtje korter omdat Piewdiepie nigger gezegd heeft.

     • JimboSlice

      700 reacties waarvan 600 van jou, krl laat het gaan we begrijpen je punt en niet iedereen heeft even veel verstand als jij. en als je er echt iets wilt tegen doen of iemand ervan wilt overtuigen of wat dan ook begin een youtubekanaal of ga de politiek in en bereik wat je wilt bereiken want dan kom je verder dan de heledag op je mobiel of achter je pc reageren op mensen die er volgens jou toch geen verstand van hebben peace en veel geluk

     • optimuspecs

      Zo zwart-wit is het ook niet ( pun intended ). 😛

      Maar bedankt voor je tip!

     • oswald

      Het woord heeft een sterke lading. Net als zo’n beetje alle scheldwoorden, daarom is het ook een scheldwoord. Ze kunnen ook echt pijn doen en mensen kleineren, afhankelijk van de context. In andere contexten kan het een rapsong begeleiden of “broer” en “vriend” betekenen. Wat Pewdiepie riep in de context was niet om een donker persoon te kleineren die voor hem stond of iets dergelijks. Net als dat Gamekings geen terminaal persoon wilt aanvallen zodra ze k*nker roepen. Wat wel weer zeer ironisch is om te zien:

      1. In je comment hierboven gebruik je zelf 9x het woord, zonder enige censuur. Het woord waar de hele ophef over begon en waar jij je zo over opwindt. Dus let wel: Pewdiepie gebruikt het 1x perongeluk, zonder een donker persoon te bedoelen, in een game en zegt meteen sorry, toch begint hier alle ophef om. Jij gooit het 9x in een comment en verteld mij dat discussie niet mogelijk is.

      2. Waarschijnlijk schiet jij niet in deze agressieve modus als het niet je belang dient zoals bij scheldwoorden op basis van ziekten of seksualiteit. Dit is precies het probleem: iedereen heeft mogelijk een ander verleden of andere trigger waardoor we alle triggers moeten gaan verbannen willen we consequent zijn. Het stopt nooit bij 1 woord of 1 mening.

      3. Ik heb je net nog zien zeggen tegen JW dat het er niet toe doet waar hij door beledigd is of wat hij zelf heeft meegemaakt. Dit is zeer hypocriet gezien hetgeen waarvoor je claimt op te komen.

      Deze drie zaken kunnen denk ik niet duidelijker laten zien dat je niet consequent bent en ook niet consequent kunt denken.

     • optimuspecs

      Lol! Ik zeg toch nergens dat het word niet gezegd mag worden?! Of wel.Bovendien is het woord meer dan een scheldwoord. Dat jij het al vegelijkt met de lading van een scheldwoord zegt meer dan genoeg.
      Ik zeg het woord in referentie tot het filmpje waar duidelijk te horen is dat Piewdiepie nigger zegt. Ik ben in Nederland, op een Nederlandse website, waar het woord geen lading heeft zoals die dan wel heeft in Amerika en ik heb niet gezegd dat het woord niet gezegd om geschreven kan worden. Bovendien ben ik niemand aan het uitschelden. Hoe kom je daarbij. beetje appels met peren vergelijking.

      Niggerrrr wordt vrijwel nooit gebruikt als “broer” en “vriend”. Dat is het woord ” nigga” ,wat anders is dan nigger. Kwestie van Amerikaanse nuance, maar bewijst weer dat jji het dus niet spant.

      Agressieve modus? Sorry maar hoe kom je nou weer daarbij? Het speelt zich voornamelijk in je hoofd af. En ik herhaal, zoals ik in al mijn reacties gezegd het…Piewdiepie mag alles zeggen wat hij wil.

      ” Ik hoef niet te weten wat jij meegemaakt hebt, want dat is hier niet ter sprake. Hier is het zeggen van het woord nigger”……..Ik zeg negens dat ik voor beledigde mensen opkomt. Dat zeg JIJ! En ik zeg terecht aan JW, dat wat hij heeft meegemaakt hier niet ter sprake is. Dit item gaat toch niet over of mensen of alle mensen hier iets hebben meegemaakt? Ik zeg niet eens dat het mij niet kan schelen. Ik ben dus meer dan consequent.

      Verder probeer ik puur aan te geven waarom het nou voor Amerikanen een beladen woord is. Allemaal feiten. Je probeert me in een bepaalde hoek te plaatsen, dat ik agressief of inconsequent zou zijn, maar het gaat je niet lukken. Nog erger, je gooit alles op een hoop, waardoor je zelf ongeloofwaardig wordt. Probeer het maar beter volgende keer.

     • oswald

      Je schrijft woorden in caps en je gebruikt uitroeptekens, vandaar mijn opmerking over de modus waar je in zit. Maargoed, dat laten we dan los.

      “Bovendien is het woord meer dan een scheldwoord. Dat jij het al vegelijkt met de lading van een scheldwoord zegt meer dan genoeg.”

      Het is feitelijk zo dat het een scheldwoord is, we weten allemaal dat dit woord een scheldwoord is en wat schelden inhoudt. Als iemand echt aan het schelden is, wilt hij juist de allerhardste woorden op iemand afgooien. Het is denk ik een grote fout om dit ene woord naar een nieuwe hoogte te tillen en te zeggen dat het boven alle andere scheldwoorden staat verheven en erger is. Iemand die bijvoorbeeld in een terminale kliniek complete generaties ziet doodgaan aan k(..)nker, zal dat woord het allerergste vinden om mee te schelden. Iemand die de holocaust heeft meegemaakt zal weer andere woorden of triggers hebben die naar zijn mening het allerergste zijn. Het is vreemd om dan te zeggen dat 1 bepaald woord het allerergste is, woorden hebben alleen de betekenis die wij eraan geven.

      Deze betekenis die wijzelf aan woorden geven brengt me dus naar het volgende punt: Het vervelende is nu dat dit relatief oude scheldwoord opnieuw steeds in het nieuws komt en in de hoofden geplaatst wordt door linkse media en blanke moraalridders die denken dat ze het moeten opnemen voor de donkere bevolking van Amerika. Een bevolking die zelf het woord al een mooie alternatieve betekenis en verbastering had gegeven. Het is dus wel degelijk zo dat het woord veel wordt gebruikt wordt onderling als vriend of broer. En echt niet alleen “nigga”, als je denkt dat alleen “nigga” zo gebruikt wordt, leef je in de jaren ’90 denk ik. Ook in rap wordt het woord zo onzettend veel gebruikt dat het juist zijn vervelende kracht begint te verliezen als scheldwoord: dit is uiterst productief denk ik, en deze sympathieke ontwikkeling van de donkere bevolking onderling (ook buiten rap) wordt juist weer te niet gedaan als de media 100x herhaalt dat dit woord echt niet kan en het opnieuw gaat linken aan een slavenverleden waar deze gehele donkere gemeenschap zich weer door aangesproken moet voelen en in een beledigde positie van slachtoffer gezet wordt.

     • optimuspecs

      Ik wist niet dat het gebruik van uitroeptekens,
      gelijk staat aan agressiviteit. Nou niet voor mij dan. Ik gebruik het om iets
      te benadrukken. Niks meer en niks minder. Maar goed. En caps? Waar gebruik ik caps dan? Maar ook die gebruik ik, als ik het gebruik om iets te benadrukken.

      Het is juist fout om te denken dat alle uitscheldwoorden gelijk gesteld zijn aan elkaar. Nigger heeft dan een zwaardere lading dan bijvoorbeeld “ kut, tyfus, klootzak, etc”. Ja voor jou dan niet. Het woord tegen jou gebruikt. Deccenia lang. Het is ook geen Nederlands woord. Het is niet tegen jou of je naasten, generaties lang gebruikt, om je uit te schelden op je huidskleur, op te hangen aan een boom, zien hoe je naasten in elkaar getrapt worden, zelfs door bijvoorbeeld de politie, kkk-clan, etc. En dat alles, puur omdat je meer pigmentatie hebt.
      Nee jij kan je dus dat niet voorstellen en denk daarom dat
      nigger, puur en alleen een scheldwoord is. Een scheldwoord die gepaard gaat met een houding tegen de zwarte medemens. En dat eeuwenlang. Omdat jij niet weet wat dat is, is het voor jou dan heel makkelijk om te vinden dat een alleen maar een scheldwoord is.
      Maar hier gaat het niet om wat jij vindt of ik vind. Het gaat erom wat de
      mensen vinden die decennia lang, al vanaf hun kindertijd, uitgescholden en
      uitgesloten zijn door dat woord en de houding van de witten die dat tegen hun
      zeiden. En voor de duidelijkheid, die mensen leven nog he!
      Het is dus heel kortzichtig van jouw kant om niet te kunnen begrijpen dat voor die mensen, dat woord, veel meer dan een uitscheldwoord is.
      Ook voor de witte Amerikanen die dat zeggen tegen zwarten.
      Het komt met een extra dosis gif, minachting en verachting tegen een ras en huidskleur.
      Het is dus eigenlijk krankzinnig dat jij dat voor die mensen
      het niet snapt. Het woord, wordt dus niet zo willekeurig en bij toeval gebruikt
      zoals jij en sommige regeerders hier denken en dat is dan het probleem.
      Er zijn ook gewoon genoeg witte Amerikanen die aanstoot hebben
      aan dat woord, omdat ze de geschiedenis ervan kennen.
      Je komt nu met de vergelijking met een ziekte, maar als iemand kk gebruikt om uit te schelden, is de gedachte daarachter niet dat iemand idd kk krijgt. Iemand met kk, wordt niet recht op de man uitgescholden met “ kkr”. Er is geen houding, ideologie, geschiedenis, etc achter het woord kk. Groot verschil dus.
      “ Relatief oude scheldwoord”…..Ja voor jou weer is het
      relatief oud. Voor zwarte Amerikanen die door vooral witte Amerikanen worden
      uitgescholden, is dat woord zo relevant als het altijd is geweest. Zij maken
      dat dagelijks / regelmatig mee en jij hebt dan het luxe als het al “ oud
      scheldwoord ” te omschrijven. Als het in het nieuws komt, is het ook niet omdat
      het als compliment gebruikt werd voor zwarten.
      Ik herhaal en geef het gewoon maar toe, nigger wordt vrijwel
      nooit gebruikt door zwarten onderling voor “ vriend of broer”. Dat is onjuist.
      Dat is van toepassing op het woord “ nigga”. Waarom heet dan de rap “Niggas in Paris” niet “Niggers in Paris” ? ” Niggas in paris” ( uit 2011 ) , heeft hetzelde betekenis als ” Niggaz Wit Attitudes” van de jaren 80. Ik zeg niet dat nigger nooit gebruikt wordt door zwarten. Ik zeg de collegialiteit en broederschap zit bij hun onderling in “ nigga”. Is en blijft een feit.
      Je gaat terug naar het slavenverleden, maar wat mensen met
      jouw standpunt niet begrijpen is dat ook na slavernij zwarten, in dit geval
      zwarte Amerkanen, te maken kregen met “ undercover slavernij ” , apartheid en
      ook wetgeving die specifiek gericht was tegen hun huidskleur. Decennia lang, terwijl de Amerikaanse wetgeving zegt dat iedereen gelijk is in “ the land of the free”. En ook vaak weer met de woorden ” you fcking nigger”.
      Daarom is het voor Amerikanen ( zwart en wit) zo besmet. Dat
      is gewoon een feit. Of jij dat begrijpt of niet. In pubg kan je dus ook zwarte
      karakters maken en is het dus niet raar dat Piediepie hier specifiek kiest voor
      “ nigger”.
      Racist of niet, door het specifiek kiezen om dat woord te
      gebruiken op een internationale platform, waar al zwarte gamers vaak met “
      nigger ” worden uitgescholden, kan je niet anders dan verwachten dat er hevige
      reacties hieruit komen vanuit de Amerikaanse kant. Hij maakt op zijn minst plausibel dat hij iets tegen zwarten heeft en dat hij dat woord zeker vaker gebruikt. Volgens het ” excuus-filmpje” van Piediepie was hij ook tegen het gebruik van dat woord hiervoor.
      Als je al het verschil niet weet van tussen nigga en nigger,
      verwacht ik ook niet dat je echt bewust bent van wat je hierover zegt.
      Lees een keertje het boek “ Dag witte mensen” en kijk een
      keertje de documentaire “13th” op Netflix. Ik denk dat je dan een veel betere
      perspectief hebt vanuit welk perspectief deze mensen komen. Nu praat je maar iets , met je witte Nederlandse bril op. Zo is zwarte piet misschien iets heel
      normaal voor jou in Nederland, terwijl dat in Amerika ( en zelfs Engeland )
      heel choquerend is en gewoon ondenkbaar.

      https://www.youtube.com/watch?v=yikGfnDk0sE

     • JW

      Ik probeer totaal niet disrespectvol te zijn, en toch heb ik het gevoel dat je me aanvalt. Nou is dit internet en heb ik hier totaal geen zin in (maar ik ben niet vies van een discussie), dus kom een keer een biertje of een koffie drinken en praat er graag met je over.
      Grappig wel dat je het over “aannames” hebt. Jouw betoog, richting mij, staat bomvol van de aannames over mij als “Witte Nederlander”.

      @Oswald, mooi verwoord (beter dan ikzelf) en deel je mening.

     • optimuspecs

      Dat waardeer ik. Voor de duidelijkheid, ik probeer ook niet disrespectvol te zijn en ik heb zeker niet de indruk gekregen dat jij disrespectvol probeert te zijn.

      Dat jij een witte Nederlander bent, is dan een aanname, maar dat is toch net ietjes anders dan aannemen dat ” iedereen ” tegen racisme is?

      Ik probeer puur aan te geven waarom het voor veel Amerikanen een beladen woord is. Zij kunnen zwarte piet niet begrijpen, net zoals Nederlanders de fascinatie met wapens van Amerikanen kunnen begrijpen. Beiden hebben een geschiedenis achter zich.

      Ik hoop alleen dat mensen zich een beetje proberen te verdiepen in het perspectief van een ander, zonder klakkeloos kritiek te geven met alleen een ” Nederlandse bril” op. Als we dat met z’n allen doen, denk ik dat we een betere maatschappij zullen krijgen. En we kunnen het gerust met elkaar oneens blijven. Alleen probeer dan wel te verdiepen van welk perspectief een ander komt.

   • Boskeerl

    Ik snap je punt en je hebt gelijk. Maar ik wil niet geassocieerd worden met daden van “blanken” uit het verleden. Dat gevoel krijg ik dus de laatste jaren wel, dat ik(wij) ons daar schuldig om moeten voelen

    • optimuspecs

     Gotcha! Ik begrijp heel goed dat jij daarmee niet geassocieerd of daarvan beschuldigd wil worden. Maar als je dat woord gebruikt, wat Piewdiepie hier doet, associeer je je met de mensen die dat woord eerder hebben gebruikt om zwarten op z’n minst te discrimineren en kleineren.

     In Amerika is een stille pact tussen zwart en wit, het woord nigger een meer dan groffe scheldwoord is tegen zwarten.

     Zoals ik daarboven zeg ” lees het boek Hallo witte mensen” en het boek “Amerikanen zijn niet gek”. Niet om van menig te veranderen, maar puur om een
     beetje kijk te krijgen wat zich in andere mensen afspeelt!”

     • Boskeerl

      Haha ik snap je helemaal, je hebt ook gelijk zulk soort poep hoor je ook totaal niet te zeggen.

     • optimuspecs

      Mij part mag hij zeggen wat hij wil, maar als grote internationale merk, wat meneer Piewdiepie dan is, is het zeggen van zo een controversieel woord, zeker met een dikke rrrrr ( nigger is anders dan nigga of negro ) een hele domme business move.

      Hij zal dit als merk wel overleven en hopelijk wordt het een leermoment voor iedereen.

  • MichaelRos82

   “Geef die woorden niet zo veel macht”

   Dat woord heeft die macht. Maar ik merk heel erg hier in Nederland (en wat dat betreft misschien ook in de rest van Europa) dat er een schrijnend te kort aan historisch inzicht is om de lading te kunnen begrijpen. Amerikanen begrijpen dat toch echt een stuk beter, maar soit, daar is het natuurlijk ook allemaal begonnen.

   Maar ik ben inderdaad ook niet altijd van gecharmeerd van het gemak waarin in de gaming community bijv. gay slurs gebruikt worden, en ja dat heb ik hier ook wel eens gezien idd. Dat vind ik overigens wel allebei weer van een heel ander niveau dan vloeken. Ik neem aan dat je toch ook snapt dat, weet ik veel, ‘godvertyfus’ wel van een heel andere orde is.

   • JW

    Dat kan je plaatsen onder godslastering en kan net zo kwetsend zijn naar Gelovigen.

    Gay slurs, net als nigger, keur ik ook niet goed.
    Je hoort het alleen niet in het nieuws als Pewdiepie gaylord had gezegd. Een homo heeft net zo veel waarde als een zwarte mens of een witte mens. En ja i know nigger heeft een zware lading, maar heel veel andere woorden ook. We kunnen toch niet allerlei woorden gaan verbieden.

    • MichaelRos82

     In het ene geval gaat het om woorden die bedoeld zijn om buiten te sluiten en te denigreren. Mensen voelen zich er niet alleen gekwets door, maar dat is precies waarvoor die woorden gedesigned zijn. In het andere geval gaat het eigenlijk om een woord dat veel ,mensen eruit flappen. Godslastering was er ook al in de tijd dat nog niet de helft van de mensen atheist was. Die woorden zijn niet bedoelt om te onderdrukken of uit te sluiten. Het concept van godslastering zelf is in princip juist bedoelt om te onderdrukken in eerste instantie. Ik snap dat gelovigen er wel aanstoot aan nemen en ik zal wanneer ik in dezelfde ruimte als iemand ben die dat niet graag hoort ook gaarne mn best doen om dat niet er uit te floepen (ik hou graag rekening met mensen) maar je ziet het verschil toch neem ik aan. En ook weer het verschil tussen ‘Godvertyfus’ en ‘gore klootzak’. I mean there are shades en levels here. Het is niet allemaal hetzelfde.

     Er wordt volgens mij geen enkel woord verboden trouwens, ook niet the n-word. De vrijheid van meningsuiting staat niet onder druk. Alleen gebruiken andere mensen HUN vrijheid van meningsuiting om hun afkeur van het gebruik van dat woord te laten weten. Juist omdat ze zich bewust zijn van de lading.

 • techetga

  Oooh hij zei het n-woord

 • JimboSlice

  en discussies hieronder hey de tering… PARDON! DOE NORMAAL.. een discussie over een youtuber ….. net toen ik dacht dat het niet erger kon dan RTL Boulevard of utopia etc. The N word, we can’t say it but we also can’t forget it… sleepwell people! peacee

 • Mister Onion
 • Stainzy

  Dus een blanke youtuber moet compleet gefileerd worden maar grote muziek artiesten als Kendrick Lamar, Jayz en Kanye West worden ontzien?! Al deze rappers (en vele andere) hebben allemaal sponsor deals met gerenommeerde merken. Die kijken dus allemaal de andere kant op. Het woord heeft erg veel lading maar volgens mij ligt het probleem echt bij de laatste groep en hebben die ook veel macht om hierin een standpunt te nemen.

  • MichaelRos82

   Als niet zwart persoon heb je geen enkele reden om dat woord te gebruiken. Net zoals je als man geen enkele reden hebt om vrouwen b-word te noemen (dat vind ik eerder een probleem met de namen die je noemt. Ik vind rappers, en die zijn vaak zwart Amerikaans, erg mysagonistisch. En ik snap ook niet wat veel mensen daar zo cool aan vinden). Net zoals je als hetero geen enkele reden hebt om gay slurls te gebruiken. Het is anders als je een onderdeel bent van de groep voor wie die woorden bedoeld zijn om uit te sluiten/denigreren/in een hoekje te zetten. Ik ga op gay pride niet tegen homo’s zeggen dat ze bepaalde woorden niet mogen gebruiken, but I’ll be fucking damned before I will use those words. Those are THEIR words now. Wij hebben laten zien dat we er niet goed mee om kunnen gaan. Als je dat verschil niet snapt ligt dat toch echt aan jou.

   • Stainzy

    Het mag dan geïntegreerd zijn in de cultuur en wordt dan vaak gebruikt als krachtterm maar wat je gebruikt als argument is natuurlijk de grootste hypocritische lariekoek ooit. Vrouwen spreken mekaar niet aan met “slet” en homo’s spreken mekaar niet aan met “flikker”. Dat je het gebruik van het zwaar beladen “N word” door de zwarte gemeenschap enigszins goedpraat en daarbij aangeeft dat men er niet goed mee kan omgaan is natuurlijk een slap excuus. Al helemaal omdat dit verweven is in de moderne mainstream popcultuur sinds midden jaren 90.

    Ik neem aan dat de 82 die achter je naam staat je geboortejaar is? Als dat het geval is dan heb je deze discussie via de media over het gebruik van het woord door NWA, Biggie en Tupac al honderden keren voorbij zien komen. We zijn nu 20 jaar na hun hoogtij dagen en nog steeds is er niets veranderd.

    Ik heb natuurlijk niet onder een steen geleefd en ik snap de impact die het heeft als een blanke dit zegt maar laten we wel realistisch blijven en niet ontkennen dat het probleem binnen de eigen cultuur ligt.

    • MichaelRos82

     Ik ken genoeg vrouwen die b-word zeggen en het niet okay van mannen vinden. En heb ook genoeg lbgt in mn vriendenkring mensen die daar aan gerelateerde grapjes over maken waarvan het niet cool wordt gevonden als ik het doe. Wat betreft N-word, ik ben half dus ik gebruik het zelf niet, maar ik kan je wel degelijk vertellen dat het anders is wanneer een zwart iemand, vooral als t een goeie vriend is, me zo noemt dan wanneer een wit iemand me zo noemt. One feels friendly, one feels like a knife. Het spijt me als mensen zich daardoor benadeeld voelen in hun expressiemogelijkheden but that’s just how it is.

     Ik praat het dus niet enigzins goed, ik heb er gewoon geen bezwaar tegen als zwarte mensen het onder elkaar gebruiken. Appel en ei verhaal. Het voelt niet eens als iets waarover ik echt mag oordelen want ik hoor d’r zelf wat dat betreft niet eens ‘helemaal bij’.

     Wat betreft NWA. Biggie en Tupac, nooit mn ding geweest. Heeft me oppervlakkig altijd te mysoginistisch/homofoob/transfoob aangehoord om me serieus mee bezig te houden.

     • MichaelRos82

      En ik liet me trouwens zojuist toch een beetje overvallen door je zelfverzekerdheid, maar ik ben terug gaan graven in mn geheugen en er zijn genoeg momenten dat homosexuele vrienden van me dat woord gebruikt hebben. Van grappend en gekscherend tot vormen van negatieve opmerkingen. Ik ben zelf niet LBGT en ik moet wat dat betreft wellicht inderdaad niet mijn vrienden gebruiken om een oordeel te vellen over hoe die hele gemeenschap erover denkt (ik denk niet dat je dat punt maakte maar dat maak ik dus zelf maar even). Maar laat ik het dan gewoon houden bij wat het is en wat ik wel kan zeggen: als lbgt vrienden van me dat woord gebruiken ben ik niet in de juiste positie om ze daarop aan te spreken. Als het binnen die gemeenschap ook als problematisch wordt ervaren wanneer zulke woorden door mensen van binnen die gemeenschap wordt gebruikt is dat een interne aangelegenheid voor hun om ermee te dealen. Ik moet me er gewoon buiten houden en het woord zelf niet gebruiken.

     • MichaelRos82

      Al raad ik je aan; een korte google search laat zien dat controverse en discussie rond het gebruik van neerbuigende termen van mensen binnen die gemeenschappen zih niet beperkt tot de zwarte gemeenschap, zoals je lijkt te beweren.

     • Stainzy

      Was het verheerlijken van het woord in de jaren 90 daadwerkelijk goed aangepakt door zowel de zwarte als witte gemeenschap, dan hadden we deze discussie anno 2017 mogelijk niet eens hoeven voeren.

      Door de opkomst van internet/social media lijkt het erop dat we alleen maar stappen achteruit aan het maken zijn. Kijk alleen al naar de lobby van een game als H1Z1. De shit die eruit wordt gekraamd door spelers is zonder twijfel de grootste “willekeurigeziekte” ooit.

      Iets heeft deze vaak jonge blanke spelers getriggered om dit te zeggen. Ik geloof er niets van dat het racisten zijn maar wel dat ze zijn beïnvloed door de media, films, muziek en gameindustrie die jou,ik en de rest van de wereld stereotypen voorschotelt.

     • MichaelRos82

      “Ik geloof er niets van dat het racisten”

      Ik denk inderdaad ook dat het merendeel van de groep waar je het over hebt geen hekel aan zwarte mensen hebben ofzo; en het gewoon een “stout” woordje is waarmee ze denken cool te klinken of iets dergelijks.

      Maar voor de rest, dat vind ik allemaal nogal alternative history. Als het woord in de jaren 90 niet zo verheerlijkt werd; tja zo kan ik er ook wel een paar. Als geinstitutionaliseerd racisme zoals ontstaan in de Amerika’s ten tijde van de slavernij nooit had plaats gevonden, als na de Reconstructie de Republikeinen (toen nog de anti slavery party) hun controle op het zuiden niet hadden ingeruild voor het presidentschap, als de Klu Klux Klan niet weer een opleving had gekregen in de jaren 20, als the Southern Block niet zo lang zwarte rechten in de weg had gestaan etc.

      Ik hang wat betreft de invloed van populaire media altijd een beetje in het midden. Natuurlijk is het naief om te geloven dat wat je populair maakt op TV en dergelijke totaal geen invloed heeft op het publiek. Maar ik vind het tegelijk ook altijd makkelijk om te zeggen “ik heb het op TV gezien dus nu doe ik het ook”. Iets op TV zien (of in een game) is natuurlijk geen geldig excuus om het te imiteren. En wanneer mensen dat wel doen mag je ze daarop aanspreken, en ze het verschil tussen fictie en werkelijkheid uitleggen. Ik zie daar het probleem niet van.

      Maar het N-woord is in de jaren 90 zeker gecomodificeerd voor mainstream entertainment als dat is wat je wil zeggen. Althans ik denk dat je daar gelijk in hebt, dat zie ik ook zo. Daar hebben zwarte mensen inderdaad aan meegewerkt om een hoeveelheid aan redenen. Daar hebben ook veel witte mensen aan meegewerkt. Commodificatie is een probleem van commercie. Dat is nog iets heel anders dan het idee op zich dat groepen termen als geuzennamen gaan gebruiken (en wederom, dat gebeurt echt niet alleen binnen de zwarte gemeenschap). Ik zie het fenomeen dat je beschrijft wel, ik denk alleen dat je de vinger op de verkeerde plek legt.

 • Daniel

  Wat een onzinnig item………. sluit de tent maar Gamekings…….. als dit soort items vaker verschijnen is het wel duidelijk dat jullie 100% op views uitgaan en website verkeer. de mzl

 • Eyes only

  FF serieus jongens, gaan jullie je hier nou zo druk om maken?
  Het is niet alsof hij iemand vermoord heeft hoor.
  Of het slim is om dat woord te gebruiken denk ik niet, maar in het moment gooi je er soms gewoon iets uit.
  Maak het nou niet groter dan het is.
  En het argument dat hij het wel erg makkelijk uitspreekt, dat is pas een kut argument.
  Hoe vaak roep je wel niet ‘Kut’ of ‘Fuck’ tijdens een potje gamen? Dat komt er ook makkelijk uit he…
  Wat ik ook zielig vind van die ontwikkelaar van Fire watch, is dat hij de content die Pewdiepie met zijn game heeft gemaakt online wil halen. Dat spel is al maanden niet relevant meer en nu moet het ineens weggehaald worden. Beetje aandacht nodig voor zijn game misschien? Of even zin eigen ego strelen (kijk mij eens politiek correct zijn)
  Echt, storm in een glas water.

 • MichaelRos82

  ^case and point

  • Zwijn

   Jij leeft echt in je eigen wereldje niet?

 • MichaelRos82

  “Word pewdiepie niet voor racist uitgemaakt?”
  Ten eerste mensen worden niet voor racist uitgemaakt; het is geen scheldwoord zoals “simpele ziel”. het is een oordeel over iemands gedrag. Ten tweede wordt de vraag opgeworpen, wordt er geopperd dat hij de schijn tegen zich heeft, maar wordt er geen finaal oordeel geveld. Laat het nog maar even inzinken 😉

  En tja, voor iemand met een dergelijk verfijnde grip op de idee ‘de vrijheid van meningsuiting’ vind ik de initiele vraag nogal merkwaardig:

  “Wie ben JIJ om te oordelen of pewdiepie een racist is of niet?”

  Maar aangezien je er geen antwoord op hebt gehad wil ik je wel van de voor zichzelf sprekende repliek voorzien hoor: Gewoon, iemand met de vrijheid van meningsuiting om dat oordeel te vellen, die daar even veel recht op heeft als elke simpele ziel op een forum. En met een medium waarop zo’n simpele ziel komt commenten 😉

  • Zwijn

   Zoek professionele hulp, snel.

   • MichaelRos82

    Het is best wel ableist om wanneer je ideeen op zijn en je moet terugvallen op generiek uitschelden, je psychische hulpbehoefte reduceert tot pogingen te beledigen.

    Mensen met werkelijke psychische klachten hebben te lijden onder een stigma dat onder andere door oncreatieve kinderachtige personen als jij wordt gevoedt door dit soort uitlatingen. Dit heeft als gevolg dat die mensen geen hulp zoeken, dat er gekort wordt op psychische gezondheidszorg, dat mensen niet serieus genomen worden wanneer ze oprechte klachten hebben etc.

    Niet dat ik verwacht dat je er iets van leert hoor (ws komt er nu zoiets terug als “z13l1g3 zukk0l! J1j hebt echt hullep nodig” lulz), maar ik preach gewoon graag truth 😉

 • Puk Plet

  Het wordt tijd dat jullie eerst eens naar jezelf kijkt en stopt met het gebruik en verheerlijken van drugs op de site. Het is een site voor jongeren en dit kan echt niet.

 • oswald

  Het vervelende is dat dit relatief oude scheldwoord opnieuw steeds in het nieuws komt en in de hoofden geplaatst wordt door linkse media en moraalridders. Deze denken het te moeten opnemen voor de donkere bevolking van Amerika. Een bevolking die zelf het woord al een mooie alternatieve betekenis en verbastering had gegeven. We komen het woord dat Pewdiepie gebruikt heeft constant tegen in rap en een groot deel van de donkere bevolking gebruikt het onderling zelfs als vriend en broer. Deze sympathieke ontwikkelingen en verbasteringen worden denk ik juist weer te niet gedaan als de media 100x herhaalt dat dit woord echt niet kan en het opnieuw kracht gaat geven en gaat herbevestigen aan een slavenverleden. Een verleden waar de gehele donkere gemeenschap zich dan weer door aangesproken moet voelen en in de beledigde positie van slachtoffer gezet wordt.

  Dat is dan ook mijn kritiek op dit item: het is weer diezelfde bevestiging die ik hierboven omschrijf, die juist problematisch is en een probleem in stand houdt. De kleine slip of the tongue die Pewdiepie had wordt duizende keren kracht bijgegeven en overschaduwd door wat de media nu aan het doen is.

  • MichaelRos82

   Je weet echt niet waar je het over hebt. Waarom zoek je eens niet op hoe de zwarte bevolking in de VS over dat woord denkt? Dingen zijn niet waar omdat jij denkt dat ze wel enigzins logisch zijn of sense maken. Je kan die dingen checken en verifieren.

   Hoewel ik me afvraag of je echt denkt dat de zwarte bevolking wel ok is met een witte gast die nigga met een a ipv een r zegt, en of dat zij ook vinden dat de media teveel aandacht aan dit soort dingen besteedt. Ik denk eerder dat je een oppertunistisch argument in elkaar flanst.

   • MichaelRos82

    Hey waarom probeer je het niet eens lekker uit. Ga je lekker naar een buitenwijk in Chicago; mensen daar aanspreken met Nigga met een A. Ik betaal graag je ticket 😉

  • MichaelRos82

   Maar hey: waarom probeer je het niet eens lekker uit trouwens. Ga je lekker naar een buitenwijk in Chicago; mensen daar aanspreken met Nigga met een A. Ik betaal graag je ticket 😉

   • oswald

    Als je m’n comment leest, zie je juist dat ik steeds zeg dat het de donkere bevolking is die het woord zelf gebruikt. Niet dat een blanke dit woord moet gaan uitproberen op een persoon van kleur. (dit laatste is overigens ook niet wat Pewdiepie probeerde te doen in het spel volgens mij)

    • MichaelRos82

     Dan slaat je hele argument natuurlijk nergens op. De manier waarop de zwarte bevolking het woord onderling gebruikt wordt op geen enkele manier beinvloedt door of de media enerzijds pewdiepie genegeerd zou hebben of anderzijds pewdiepie’s live executie zou hebben uitgezonden.

     Dat is namelijk het hele ding van het woord reclaimen. Dat het niet meer iets is waarmee de witte bevolking invloed uitoefent op de zwarte bevolking. Er is namelijk nogal wat precedent uit het verleden waarbij dat wel het geval was en… zucht…

     Ik dacht eerst even dat je oppertunistisch was, maar daar was ik misschien wat vlug mee. Ik denk dat je het gewoon echt niet snapt.

     • oswald

      Het herclaimen van het woord en een andere betekenis geven omschrijf ik dus juist steeds als iets positiefs. Wat de media doet is het tegenovergestelde: terugvallen op de oude beladenheid van het woord en zorgen dat koppen rollen en mensen beledigd moeten zijn. Dit heb ik bewust helder uiteengezet. Als je m’n comment goed leest zie je juist dat ik verschil maak tussen de twee. De gemeenschap probeert dus los van media een nieuwe invulling te geven aan het woord terwijl dit soort items en titels bijdragen aan ophef verergering rondom de beladenheid van de term.

     • MichaelRos82

      Nee, wat jij beargumenteert is: door hoe de media reageert op hoe een wit persoon het woord gebruikt kunnen die arme zwarten zich niet van de historische lading van het woord bevrijden; en plaatst de linkse media ze in een slachtofferrol (de fucking ironie van dat laatste ook vooral lol)

      Laat me je vertellen, zwarte mensen/zwarte Amerikanen kunnen prima doorgaan met het woord herclaimen of de media nou enerzijds eindelijk aandacht besteedt aan casual racism of niet. Eigenlijk juist wel fijn dat de media hier aandacht aan besteedt namelijk, maar zonder dat gaan die efforts ook wel door.

      Trust me, ik heb er een beetje binding mee enzo 😉

      PS, en maak hier een mental note van; zwarte mensen, vooral zwarte Amerikanen, houden best wel van linkse media. Althans, die media zijn vaak nog niet links genoeg; maar hey, beter dan fox. Moraalridders ongeveer hetzelfde verhaal.

      Wat weer minder geliefd is; rechtse (witte) populisten die voor ze proberen te praten en uit te leggen wat ze wel en niet tof vinden.

     • oswald

      Ah dan houdt het hier voor me op: agree to disagree. Ik denk dat we niet tot elkaar gaan komen maar dat we wel goed ons standpunt hebben verwoord voor eventuele andere lezers. Ik denk dat de media in het algemeen momenteel een erg schadelijke rol spelen in het beladen maken van woorden. Ook zie ik steeds minder weerbaarheid ontstaan door het aandringen op termen als safe-zones, triggers, micro-agressions, lgbtq-taal, pronounes en woorden of namen van sportteams die gecensureerd moeten worden. Dit lijkt misschien radicaal van me, maar ik denk dat al deze zaken (die ik typisch links van aard vind) juist bijdragen aan minder tolerantie en snellere belediging of escalatie. Als 1 woord of mening valt, valt de rest snel ook.

     • MichaelRos82

      “Ik denk dat we niet tot elkaar gaan komen ”

      Yeah no shit Sherlock

      “Ook zie ik steeds minder weerbaarheid ontstaan door het aandringen op termen als safe-zones, triggers, micro-agressions, lgbtq-taal, pronounes”

      Nee hoor; een beheofte aan safe spaces was er altijd al. Daarom heb je bijvoorbeeld gaybars waarin hetero’s gewoon niet welkom zijn, women-only gyms, jongerenfeesten waar mensen boven een bepaalde leeftijd niet welkom zijn etc.. Alleen komen naarmate gemarginaliseerde groepen mondiger en georganiseerder worden er meer en meer spaces bij. Triggers en microaggressions bestonden altijd al, ze worden nu gewoon benoemd. Wat je met LBGTQ-taal bedoelt weet ik niet; misschien wil ik het ook niet weten, en pronouns; ach gut, over gebrek aan weerbaarheid gesproken. Hoe fragiel ben je als je verward raakt omdat iemand je vraagt hun anders aan te spreken dan je gewend bent.

      “of namen van sportteams” Ah, dus naast de N-word vind je de term Redskins ook wel helemaal best. Kan niet zeggen dat ik geheel verrast ben.

      ” Dit lijkt misschien radicaal van me”

      Yeah no shit Sherlock

      “ik denk dat al deze zaken (die ik typisch links van aard vind) juist bijdragen aan minder tolerantie en snellere belediging of escalatie. ”

      Nee hoor, alle initiele intolerantie richting alles dat je noemt (wat ik typisch rechts vindt) is wat bijdraagt aan minder tolerantie en snellere belediging of escalatie. Mensen trekken er nu alleen hun bek terug over open.

     • oswald

      Ah jammer dat je met zoveel sarcasme reageert. Ik denk dat er wel een mooie discussie te vinden is in ons gesprek en dat ik op z’n minst een duidelijk beeld krijg van waar je staat. Ik wilde eigenlijk niet verder gaan omdat dit geen zin heeft, maar de voorbeelden die je nu geeft vind ik een super duidelijke illustratie van mijn punt. Daarom wil ik hier toch nog op antwoorden:

      Door aan te dringen op meer en meer safe-spaces laat je precies zien dat we niet meer weerbaar zijn en ook niet met elkaar kunnen of willen leven. Iemand die een safe-space nodig heeft, geeft aan dat hij of zij niet tegen realiteit of tegen woorden kan. Woorden die we in een vrije samenleving nu eenmaal hebben. Je bent dan dus groepen los aan het maken van de maatschappij en aan het isoleren van vrije woorden en ideeën (waarmee ze normaal gesproken mee in aanraking komen). Dit is precies wat ik net benoemde als problematisch en waar links tegenwoordig op aanstuurt.

      Je noemt een aantal prachtige voorbeelden: Gaybars waar geen hetero’s mogen komen of gym’s waar geen mannen welkom zijn etc. Dit is per defenitie segregatie. En je zegt zelf dat dit niet stopt en er steeds meer van deze hokjes bijkomen waar we de anderen niet meer tolereren: dit is per definitie apartheid, iets dat ik nogal problematisch vind.

     • MichaelRos82

      “Links” stuurt nergens op aan. Women only gyms vervullen een behoefte in de markt omdat vrouwen het chill vinden om ook eens te kunnen sporten zonder het risico te lopen dat er toch die ene creep rondloopt. Gaybars zijn er zodat mensen van hetzelfde geslacht een leuke avond kunnen hebben zonder dat je net weer die ene guy hebt die een opmerking moet maken a la: “ik heb er geen probleem mee, alleen dat het zo in het openbaar moet” of zo’n corbal die net iets te geinteresseerd is in 2 zoenende vrouwen. Dat is niet iets waar “links” op aanstuurt, dat is iets dat groepen zelf organiseren omdat ze ook even lekker onder elkaar willen kunnen zijn zonder zich druk te hoeven maken om dingen waarvan de mainstream zich niet eens bewust is dat het dingen zijn om je druk over te maken omdat ze er nooit last van hebben.

      Mensen die safe spaces bezoeken niet weerbaar? Alsjeblieft doe me een lol. Dat die mensen ook om bijvoorbeeld bovenstaande redenen eens lekker onder elkaar willen zijn wil niet zeggen dat ze zich van de samenleving afsluiten. Dat is ook weer zo’n smokebomb drogredenering die als je er even over nadenkt geen stand houdt. Die mensen hebben ook allemaal gewoon een baan, stemmen, gaan naar de Albert Heijn, forenzen, Karaoken en kopen goudvissen. Ze doen elke dag gewoon mee aan de maatschappij net als iedereen. Dat je inmiddels echt heus wel weerbaar genoeg bent om met bullshit te dealen wil niet zeggen dat je er altijd voor moet kiezen om die bullshit dan ook aan te moeten horen. En als je dan kennelijk zo’n enorme snowflake bent wanneer je aan mensen vraagt om je juiste genderpronoun te gebruiken omdat je er problemen mee hebt om de hele dag de verkeerde aan te moeten horen; hoe een enorme Sneauxflayke ben je dan wel niet als je je druk gaat maken om dat verzoek van die net ene niet cisnormatieve persoon die je dan kennelijk bent tegengekomen . “Ohjee nu moet ik dat ook weer gaan onthouden. Wat is mijn leven toch zwaar”. jeeeeeeezzzz

      En segregatie; alsjeblieft zeg me niet dat je probeert om safe spaces op een lijn te plaatsen met Jim Crow of Apartheid. (gezien het onderwerp van discussie vind ik dat toch wel het toelichten waard). Segregatie is een door de overheid opgelegde, en door instituties gehandhaafde scheiding die als we terug kijken in de geschiedenis altijd als doel gehad heeft om uit te buiten middels een ongelijke verdeling van voorzieningen en rechten. Safe spaces zijn spaces die mensen zelf organiseren om ff lekker onder elkaar te zijn en te kunnen levelen zonder dat de mainstream weer eens even de toon zet zoals altijd.

      Ik heb geprobeerd om m’n sarcasme in te perken, probeer jij ook alsjeblieft je hyperbolen in te perken.

   • CAVIAAA

    Wat is dit voor bullshit gelul. Als je als donkere, witte, gele of rooie buitenstaander zo’n wijk in loopt, is de kans al erg groot dat ze je daar te grazen nemen. Dat heeft daar meer met armoede en beschaving te maken. Een willekeurige buitenlander, die jou hier uitmaakt voor kaaskop, huppelt vrolijk weer je wijk uit.

    • MichaelRos82

     Klopt, dat was dan ook gewoon een bijdehante opmerking als toevoeging op het serieuse relaas die ik een paar minuten daarvoor gepost had. Ik ben ook niet echt bereid om een ticket naar Chicago te betalen of om het organiseren van een geweldsdelict op mn geweten te hebben. Het was een stijlfiguur om duidelijk te maken dat een harde a of een zachte r op het einde echt geen verschil voor de lading van het woord uitmaakt.

     • CAVIAAA

      Dat je dat ticket niet zou betalen, hoef je me niet te vertellen. Wat nu wel blijkt uit je “bijdehante comment” Is dat je nu zelf waarschijnlijk onbewust misbruik maakt, van in buitenwijks wonende mensen om je vorige discussies extra kracht wilt geven van je gelijk. Bij die uitspraak, worden je vorige uitspraken wat mij betreft in jouw persoon teniet gedaan.

     • MichaelRos82

      Tja dat kan ik me voorstellen. Dat was inderdaad niet netjes van me. Voor wat het waard is sorry. En wat dat betreft oprecht fijn om te zien dat er mensen zijn die de morele lat zo hoog leggen als jij. Je zult je dan ook vast gestoord hebben aan een en ander dat je in deze discussie de revue hebt zien passeren, dus ook mijn respect voor al het laaghangende fruit dat je terrecht hebt laten hangen. Ik zie dan zelf ook wel degelijk uit naar toekomstige bijdrages van je.

  • Moraalridder

   Alleen bedoelt hij het nu als asshole, want dat zegt hij daarna toch? In welke linkse media is dit dan verspreid dan (want dit is echt zo’n stokpaardje van alle jankerds)? Donkere mensen moesten 50 jaar geleden nog achterin de bus plaatsnemen, dit woord heeft een lading dus zeg het niet en zeg het al helemaal niet in negatieve context zoals pewdiepie het hier doet.

 • MichaelRos82

  Voor wie het zich af vroeg trouwens; ik heb SJW dienst deze week! We hebben een schema voor de rest van het jaar gemaakt op onze bi-monthly laatst 😉

 • optimuspecs

  GK, waarom worden ( mijn) reacties tegengehouden? Ik begrijp dat er een soort van controle moet zijn, maar als de te goedkeuren reacties 1 keer per dag gecontroleerd worden, maakt het het discussiëren met elkaar heel moeilijk.

 • lorenzob

  Lekker belangrijk allemaal, maandelijkse periode ? Of ben ik nou niet verwijfd genoeg…

 • Druk op Backspace en surf verder als je niet in deze shitstorm hieronder wilt geraken.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord