Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Wanneer is een indie game nu precies een indie game?

22/11/2023 0 Tweet Het Like/Deel Het

Elke Award-show op deze aardbol gaat gepaard met ophef. Maar de fittie die uitbrak toen de genomineerden van 2023 bij The Game Awards de afgelopen week werden aangekondigd was ongekend. De ophef ontstond rondom de categorie Beste Indie Game. En specifiek betrof het de titel Dave the Diver. Een van de beste games van 2023 wat ons betreft, dus qua kwaliteit paste het spel perfect in een GOTY verkiezing. Maar hoe kan het dat dit spel bij de indie categorie terecht kwam. Want dat was het spel toch totaal niet? Uitgever Nexos is een mega bedrijf met 7000 medewerkers en een dikke miljard aan omzet. Dat kun je met alle fatsoen van de wereld toch geen kleine jongen noemen? 

‘Indie developers niet blij met Dave the Diver’

De uitleg van organisatie achter The Game Awards maakte het gekissebis nog even wat feller. Puur olie op het vuur gooien zeg maar. Volgens hen ging het er bij indie games allang niet meer alleen om hoe groot en rijk een studio was, maar ook over de stijl. En pixel is indie dus… En toen brak de hel uit. Indie developers struikelden over elkaar om aan te geven hoe stom en kwalijk deze beslissing was. Een echte indie game werd hier namelijk de mogelijkheid ontnomen om een prestigieuze award in ontvangst te nemen. Plus de bijbehorende media-aandacht. Totaal belachelijk en onverantwoord.

Draait het om grootte studio of om de artsyle?

Dus tja, wat is nu een indie game? Aan welke voorwaarden moet een spel voldoen om zich een indie game te mogen noemen? Vindt de redactie van Gamekings Dave the Diver ook geen indie game? Zijn games die door uitgevers als Devolver, Annapurna Interactive, Team 17, Nexon of die door PlayStation, Xbox en Nintendo worden gepromoot, nog wel onafhankelijk te noemen? En had Dave the Diver niet gewoon bij GOTY 2023 Overall moeten staan? In plaats van bijvoorbeeld Resident Evil 4 Remake of Spiderman 2? Op al deze vragen gaan Boris, Jelle en Skate een antwoord geven in deze Premium discussie. Doe vooral gezellig mee in de comments.

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch