Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Waarom FPGA geweldig is voor retro gaming emulatie

24/02/2024 0 Tweet Het Like/Deel Het

Tijdens deze retro week gaan we ook wat meer de diepte in wat betreft emulatie, scalers en handhelds. Vandaag gaan we aan de haal met FPGA hardware. Weet je niet goed wat het verschil is tussen software emulatie en FPGA, dan is dit item zeker wat voor jou! We leggen je niet alleen de verschillen uit, maar tonen ook een aantal mooie voorbeelden uit de industrie.

Wat is FPGA emulatie?

FPGA staat voor Field-Programmable Gate Array. Bij FPGA-emulatie wordt hardware gebruikt die programmeerbaar is om de functionaliteit van het originele game-systeem na te bootsen. Dit betekent dat de FPGA-chip kan worden geprogrammeerd om de specifieke circuits en processoren van het originele systeem te repliceren. Het resultaat is een benadering die heel dicht bij het originele systeem komt, omdat het op hardware-niveau werkt. Hierdoor kan FPGA-emulatie een hogere nauwkeurigheid bieden en een lagere latency hebben dan bijvoorbeeld software emulatie. Het vereist echter wel specifieke hardware en programmeerkennis.

Wat is software emulatie?

Bij software-emulatie wordt de functionaliteit van het originele game-systeem nagebootst door middel van software die draait op een ander platform, zoals een computer of een spelconsole. In plaats van de hardware zelf te repliceren, bootsen software-emulators het gedrag van de hardware na door middel van code. Dit betekent dat de originele instructies en processen worden vertaald naar code die het hostplatform begrijpt. Software-emulatie is over het algemeen flexibeler en gemakkelijker toegankelijk omdat het geen speciale hardware vereist. Echter, vanwege de extra laag van vertaling en interpretatie, kan software-emulatie soms minder nauwkeurig zijn dan FPGA-emulatie, wat kan resulteren in lagere prestaties en meer latentie.

Samengevat, FPGA-emulatie benadert de originele hardware van het game-systeem zo nauwkeurig mogelijk, terwijl software-emulatie het gedrag van het systeem imiteert via software op een ander platform wat kan resulteren in een mindere nauwkeurige weergave van de originele game.

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch