Menu Premium
Loading...

Top 5 jaren 80′ films: De meest invloedrijke films uit de 80’s

Google Plus Jelle Kunst
Google Plus Steven Saunders
11/08/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Spiderman Homecoming, Stranger Things en de nieuwste Power Rangers-film, wat hebben deze films met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal duidelijke geïnspireerd op 80’s. Maar welke films uit deze tijd dienen specifiek als bakermat voor veel huidige producties? En wat maakt de ’80’s movie’ zo speciaal? Steven loopt al een tijdje mee en maakte als opgroeiende jonge man een hoop mee. Jelle is wat jonger, maar heeft al sinds jaar en dag een voorliefde voor de ’80’s culture’.  Benieuwd naar wat ze te zeggen hebben? Check dan Steven en Jelle in deze Top 5 jaren 80′ films: De meest invloedrijke films uit de 80’s.

“Het tofste filmlogo ooit, maar ook een hele slechte trailer”

Als je aan de 80’s en films denkt dan gaat het al snel over het pop culture-fenomeen Star Wars: The Empire Strikes Back, The Return of the Jedi en natuurlijk Indiana Jones. Maar naast deze films zijn er nog veel meer pareltjes uit de 80’s. John Hughes is een naam die vaak terug komt uit die tijd, met films als The Breakfast Clubs en Weird Science.

Het sfeertje wat vaak terug komt in de jaren 80′ is er een die in moderne films steeds vaker terugkomt. Het kleurrijke karakter blijft ons allen bij. Het thema van kids die een mysterie oplossen is iets dat we kort geleden nog in Stranger Things zagen terugkomen. Steven en Jelle proberen te achterhalen waarom het jaren 80′-sfeertje zo populair is.

Ook de typische jaren ’80 trailer is nog altijd een fenomeen. Een trailer met een intrigerende stem die je punt voor punt vertelt waar de film over gaat. Sommige mensen worden er een beetje moe van, maar Jelle en Steven kunnen nog altijd genieten van dit soort trailers. Sterker nog, ze bespreken er vijf! The Goonies, Ferris Bueller’s Day Off, the Breakfast Club,  Weird Science en the Lost Boys komen allemaal langs in deze Top 5 jaren 80 films: De meest invloedrijke films uit de 80’s.

 

Loading...
 • Rudy

  Ferris Buellers Day off is zeer tof, vooral de Ferrari 250 California (doet nu 5 tot 10 mio) is echt geweldig. Zelf bijna 32, heb deze films dus allemaal gezien ergens in de 90’s op tv.
  Een tekenfilm item zou cool zijn trouwens!.

 • Makkerd

  De perceptie dat highschool films nu kut zijn en toen niet heeft denk ik meer te maken met de leeftijd waarop Steven en Jelle ze gekeken hebben, dan dat ze te maken hebben dat ze tegenwoordig minder zijn dan in de jaren 80. Ik denk alleen al aan Victoreous en iCarly van een paar jaar geleden, die waren erg populair, maar ja wel bij de tiener doelgroep en natuurlijk niet deze heren.

  • René

   Helemaal mee eens. Het geldt breder, denk ik. Ik vind dit een supertof item en de nostalgische gevoelens begrijp ik heel goed (ik ben zelf ook in de jaren tachtig opgegroeid), maar na het kijken van deze trailers trek ik toch de pijnlijke conclusie dat veel van de “klassieke” films in vergelijking tot waar tegenwoordig de lat ligt niet helemaal overeind blijven. Desondanks: kom maar op met die jaren tachtig cartoons, Steven!

  • Spud82

   Ik wil nooit verzanden in ‘vroeger was alles beter-praat’, maar ik denk toch echt dat de hele vibe op de scholen toen anders was dan nu hoor. Daar doelen ze vast (ook) op.

 • Joost

  Geen ‘Stand by me’? Zeker als je het over ‘Stranger Things’ hebt, want die serie heeft een aantal shot-voor-shot remakes uit die jaren ’80 film. Zeker ook een film die nu nog overeind blijft en met dezelfde corny-dude in de trailer 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=FUVnfaA-kpI

  • Spud82

   Die had ik ook direct verwacht ja! Tof item, wel een beetje random en uit de lucht gegrepen deze top 5. Eigenlijk het hele item wel, want teruggrijpen op de 80s is niet persé iets van nu ofzo. Maar whatever, leuk om te kijken dit!

   Overigens vind ik de Breakfast club op de een of andere manier een vreselijke film. Een verzameling vervelende cliché typetjes die 1,5 uur vervelend tegen elkaar doen..

  • andre9000

   Nice, Stand By Me is imo een van de beste films ooit gemaakt

 • Te veel vette films om Op te noemen. Bij mij blijven toch meer de hele vette actie films bij. En wat andere bekende geweldige films.
  48 hours,
  Terminator,
  Young guns,
  Home alone,
  Die hard,
  Rwmbo
  Rocky
  Lethal weapon,
  Beverly hills cop,
  Top gun
  Scarface
  Alien
  Gremlins
  Karate kid
  Robocop
  Full metal jacket
  Platoon
  Childs play
  Back to the furure
  Man man man wat een tijd. Dit soort films zou ik nu allemaal nog makkelijk kunnen kijken.

  • its_charro

   Mooie lijst en ik denk er net zo over. De meeste films uit deze lijst heb ik op blu ray en kijk ik zo nu en dan weer. Dit heb ik vooral met films uit de 80’s en deels 90’s. Hoewel de afgelopen decennia ook wel leuke en goeie films zijn uitgekomen en aan m’n collectie worden toegevoegd, vind ik het over het algemeen een beetje generiek worden tegenwoordig (jahaaa, uitzonderingen daargelaten dusss!)…
   Ach, misschien is het ook allemaal maar nostalgie van mijn kant.

   • Nostalgie is een bitch haha. Omdat we zo verwend zijn dat we in die 80r jaren zijn opgegroeid hebben we echt heel veel goede shit mee mogen maken.
    De opmars van Gaming, de beste voetballer en elftallen allertijden, de mooiste muziek en films… Als je daar aan terug denkt dan is het soms moeilijk om dingen van deze tijd te waarderen idd.
    Maar over 20 jaar maak ik ook weer zo’n toffe lijst van de films die in de 2000 tot 2020 zijn uitgekomen denk ik 🙂

  • Johnny Deekay

   Mooie lijst! 80% sowieso gezien van deze lijst 🙂

 • Michael3002

  breakfast club heb ik nog op dvd 2 keer gezien

 • Michael3002

  die film ferris bueller’rs day off staat op netflix
  ik heb gezocht naar wierd science maar die staat helaas niet op de nederlandse netflix

 • Smokum

  toffe films ik mis alleen Fright Night nog ook zo damn 80ties heerlijk

 • Marc Deij

  Wat een tof item! Goonies blijft gewoon een zalige film. De manier van verhalen vertellen was ook heel anders. Vaker een langzamere opbouw waardoor je echt in het verhaal werd gezogen. Big Trouble in Little China is ook zo’n voorbeeld. 80’s films is bijna een genre op zich. Die films hadden ook vaak alles in zich. Spanning, humor, romantiek etc. Ook de practical effects is iets waar ik zo van kan genieten. Geef mij maar een gast in een masker ipv al dat neppers CGI gedoe.

 • Johnny Deekay

  Super leuk item mannen. Thanks Steven & Jelle hiervoor 🙂 Misschien zouden jullie wat meer 80’s gerelateerde items kunnen maken? BIjvoorbeeld een item over de 80’s tekenfilm series die Steven nu aan het bekijken is via Youtube. Of 80’s speelgoed. Genoeg denk ik om nog een paar leuke 80’s item eruit te knallen 😉

 • Steven

  Bedankt. Ik ben 27 maar dankzij dit item voel ik me weer jong.

  • Two_Face1991

   27 is ook zzzzzoooooooo oud! 😉

   • Steven

    Als ik uit ga voelt dat weleens zo ja :’)

    • Tijl Van de Velde

     Wacht tot je de 30 passeert, dan voel je je pas “oud”.

     Veel succes.

     • Jaapie18

      Ben pas 34. Voel me niet oud hoor?

 • Nephilim1977

  Hahah leuk die verwijzing naar Corey Feldman’s ‘muziek’ carrière 😀
  Zag een tijdje terug dat optreden bij Today Live… Dat was uhmmm bizar…

  https://www.youtube.com/watch?v=7PhB8V7FhAk

  • Dat ik deze trailer zag moest ik meteen aan Kuffs denken, ook een Christian Slater film waar wij smakelijk om gelachen hebben. Maar die blijkt dan alweer uit ’92 te komen.

   https://www.youtube.com/watch?v=YUAA2KidO2w

   • Nephilim1977

    Christian Slater is sowieso awesome 🙂
    Ben ook erg fan van Pump Up The Volume maar die is ook 90’s.

 • TheOne

  Laatst “war games” (1983) teruggekeken en die was veel minder gedateerd dan ik dacht (zeker in vergelijken met latere films als hackers (1995) e.d. die totaal niet serieus te nemen zijn). Met name het thema “in any automated system, always keep a human in the loop” blijft tot op de dag van vandaag actueel.

  Verder is “Tron” (1982) ook wel het vermelden waard. Het verhaal was zwak, maar de effecten waren voor die tijd zo episch dat ze veel goed maakten.

  PS: Als laatste is het wel opvallend dat geweld wat toen in veel films als extreem werd gezien, nu zo veel extremer is in films dat alles van toen eigenlijk kan worden uitgezonden in het kinderuurtje (een voorbeeld hiervan is the a-team, waar ooit zelfs kamervragen over zijn gesteld als ik het me goed herinner).

 • strafefox

  Totally rad item! De originele Tron heeft ook obsoluut die 80s neon feel. Goonies moet ik gek genoeg nog steeds eens kijken, ik heb vroeger wel het Goonies spel voor de MSX gespeeld van Konami.

  Als ik zelf terug kijk naar de jaren 80 zijn het naast de cult classics ook vooral nog de kinderfilms waar ik als eerste aan moet denken. Basil from Bakerstreet van Disney was absoluut mijn favoriet vroeger en
  Transformers, Roger Rabit en die slechte Heman film haha.

 • TheOne

  Laatst “war games” (1983, zelfde acteur als ferris bueller’s day off) teruggekeken en die was veel minder gedateerd dan ik dacht (zeker in vergelijken met latere films als hackers (1995) e.d. die totaal niet serieus te nemen zijn). Met name het thema “in any automated system, always keep a human in the loop” blijft tot op de dag van vandaag actueel.

  Verder is “Tron” (1982) ook wel het vermelden waard. Het verhaal was zwak, maar de effecten waren voor die tijd zo episch dat ze veel goed maakten.

  PS: Als laatste is het wel opvallend dat geweld wat toen in veel films als extreem werd gezien, nu zo veel extremer is in films dat alles van toen eigenlijk kan worden uitgezonden in het kinderuurtje (een voorbeeld hiervan is the a-team, waar ooit zelfs kamervragen over zijn gesteld als ik het me goed herinner). Het is bijna alsof niet alleen de jeugd uit de 80’s volwassen is geworden, maar de tijdgeest dat ook heeft gedaan ..

 • TheOne

  Laatst “war games” (1983, zelfde acteur als ferris bueller’s day off)
  teruggekeken en die was veel minder gedateerd dan ik dacht (zeker in
  vergelijking met latere films als hackers (1995) e.d. die totaal niet
  serieus te nemen zijn). Met name het thema “in any automated system,
  always keep a human in the loop” blijft tot op de dag van vandaag
  actueel.

  PS: Weet iemand waarom normale berichten soms direct als spam worden gedetecteerd? Is me vandaag al 2 keer gebeurd. Is behoorlijk frustrerend ..

 • Zrmi

  Highschool movies van toen waren wel heel anders ja. Kijk maar naar Teen Wolf (niet die serie…), Porky’s en Revenge of the Nerds

 • KatchPhraze

  “Touch eachother, in a way never dreamed possible” 80’s 😀

 • Geweldig item, meer meer meer! Ken ze allemaal, ook de films die hieronder benoemt worden. Al waren wij zelf thuis in de jaren 80 ook flink van de horror. Dan hebben we het dus over titels als Nightmare on Elm street, Evil Dead, Silver Bullet, Christine, Hellraiser en meer van dat.

 • Clemenza

  Mijn lijstje van jaren 80 films.
  Short Chircuit
  Rain Man
  Born on the fourth of July.
  Wallstreet
  Fright Night
  Hellraiser
  The Thing
  Robocop
  Dead poets society
  The Goonies
  E.T.
  Hamburger Hill
  Flesh and Blood
  The Falcon and the Snowman
  Willow
  Excalibur.
  The Hitcher
  Ladyhawke

  Ik kan nog wel even doorgaan 😉

 • Two_Face1991

  Tof lijstje Steven! Ik miste wel een beetje Stand By Me maar dat is misschien omdat ik alles van Stephen King lees. Ik ben in 1991 geboren maar kreeg heel veel van mijn vader mee uit deze tijd. Het is voor mijn tijd maar met een vader als film en muziek freak uit die tijd ben ik er mee besmet. Btw thanks voor de Rick and Morty tip bij afgelopen filmkings @Steven (met ook heel veel verwijzingen uit vette films uit die tijd!)

 • Syb

  Tof item dit! Mogen jullie wat mij betreft vaker doen. Ben in 1980 geboren en kijk nog regelmatig jaren 80 films zoals Aliens, Terminator, Hellraiser, Gremlins en Wargames. Naast alle films die hieronder en in het item al genoemd zijn vond ik Can’t buy me love, The Karate kid, Troop Beverly Hills, The neverending story en Just one of the guys ook erg leuk.

 • andre9000

  The Breakfast Club en Stand By Me horen bij 2 van mijn favoriete films allertijden wel.

  Ben het trouwens totaal niet eens met Jelle dat er nu alleen maar crap highschool films gemaakt worden. Alleen misschien is het nu minder op de voorgrond. Er komen nog steeds genoeg parels (check ze eens Jelle)

  Everybody wants Some, Me and Earl and the dying girl, Dope, The spectacular now, Perks of being a Wallflower, Scott Pilgrim, Submarine, Kings of Summer, etc etc etc

  Helaas moet je wat beter zoeken omdat er zoveel dramatische shit uitgebracht wordt

  • andre9000

   The Edge of Seventeen is onglangs nog uitgekomen, ook erg tof

   • Daan

    Draait zelfs in een select aantal filmhuizen. Vond er zelf niks aan overigens.

  • Nephilim1977

   Vergeet het erg fijne Easy A niet (die overduidelijk een ode aan John Hughes is).

  • Daan

   Everybody Wants Some!! is natuurlijk bijna letterlijk een 80s film he 😉 Wel fantastisch geregisseerd door Linklater trouwens (veel beter dan Boyhood imho) en van jouw lijstje met gemak de beste film (alhoewel Scott Pilgrim qua stilering een topfilm is trouwens).

 • Snaak

  “Close encounters of the first kind” vind ik (hoewel net geen 80″s) een van de meest indrukwekkende films uit die tijd. Als kleine jongen is mij deze film het meeste bijgebleven. Daarnaast honorable mentions die mij nu te
  Binnen schieten.

  -Jaws
  -Robocop
  -Revenge Of the nerds
  -Porkies
  -Willow
  -Commando

  • Harry Nak

   *Third kind.

 • Spud82

  Ik heb ook nog even nagedacht over mijn favorietjes uit de 80’s:

  – The Shining
  – Full Metal Jacket
  – Blade Runner
  – The Terminator
  – Predator
  – Rain Man
  – Wall Street
  – Paris, Texas
  – Scarface
  – Total Recall
  – Blue Velvet
  – Once upon a time in America
  – Angel Heart

  Maar ook cultwerkjes of animatiefilms als deze schieten me te binnen:

  – Videodrome
  – The Evil Dead
  – Akira
  – The Toxic Avenger
  – Re-Animator
  – Killer Clowns from outer space
  – Grave of the fireflies

 • LA

  Wat een supertof item dit! Jullie zijn echt absolute bazen.

 • Daan

  Mijn favoriete 80s revival film is toch wel House of the Devil van Ti West. Een slow burner, waarin vooral de gezapige – en toch suspensevolle – sfeer, de stilering en setting perfect uitkomen.

  Een andere toffe revival film is It Follows. Bepaalde shots zijn rechtstreeks uit 80s slashers gegrepen, wat het voor de geek een feest der herkenning maakt. Daarnaast ook nog eens een supertoffe horror.

  Mijn favo 80s “foute” films zijn Miami Connection (ninja’s die ruzie krijgen met een rivaliserende hardrock band, haha) en Kickboxer (dat dansje van JCVD!) _O_

  En ga Ready Player One lezen mensen. Of luisteren, wat ik doe, ingesproken door Wil Wheaton!

 • PauluitOosterhout

  ” Spielberg, hij kan heel goed dingen bedenken maar een goede regisseur is tie niet. ” Jelle Kunst………mijn mond valt open.
  Spielberg is een geniale regisseur, een meester in zijn vak en alom bejubeld als een van de beste regisseurs aller tijden.
  Door dit soort achterlijke opmerkingen krijg ik heel erg de neiging om het item na zeven minuten al af te zetten. Maar goed, het is Jelle en die roept wel vaker domme dingen en ieder heeft het recht op een eigen mening. Hoe bezopen die mening ook is…zucht…
  Geeez hoe krijg je het uit je mond.
  Ik ben blij dat Steven ernaast zit om het item te redden.
  Ik ga verder kijken. Ik hoop niet dat het nog erger wordt.

  • Spud82

   Jelle stelt het wat lomp, maar puur op z’n oeuvre afgaand vind ik hem ook wel wat overrated… Met name de laatste 10-15 jaar vind ik het niet veel bijzonders meer, zijn betere werk komt toch wel van voor 2000. Een vakman, sure, maar een beetje saai en ouderwets is het allemaal wel.

   Komt nog niet in mijn, pakweg, top 20 favoriete regisseurs voor denk ik.

   • PauluitOosterhout

    Ik denk dat het een kwestie van smaak is. Maar dat het een geweldig regisseur is, is een feit. Daar is iedereen het over eens.
    Het is hetzelfde als zeggen dat Rembrand aardig een kwast kon vasthouden maar geen geweldige schilder was.
    Zowel Spielberg als Rembrand zijn geniaal in hun vakgebied. Maar nogmaals, het kan je smaak niet zijn.
    Uwe Bol…dat is geen goede regisseur. Maar Spielberg op deze manier wegzetten? Dat is vloeken in de kerk hoor.

    • Kozõ

     Men moet idd Spielberg respecteren voor zijn werk, maar zoals spud zegt: de laatste aantal jaren is alles waar zijn naam op staat cliché, overacted en weinig bevredigend. Met hier en daar een uitzondering. In deze tijd is Spielberg niet zo op zn plek. Maargoed dit zijn inderdaad meningen. Ik vrat vroeger ook alles van m.

     • PauluitOosterhout

      Nee klopt. Het ging er mij om dat Jelle het geen goede regisseur vond. Dat vind ik een beetje raar.
      Spielberg is inmiddels ingehaald door jongere regisseurs maar dat neemt niet weg dat hij tal van steengoede klassiekers op zijn naam heeft staan.

     • Daan

      The Adventures of Tintin vond ik anders op groot scherm best indrukwekkend!

     • PauluitOosterhout

      Dat was ook een leuke film. Binnenkort komt het vervolg van Peter Jackson dus daar kijk ik ook naar uit.

     • Daan

      Ugh, Peter Jackson. Heeft na Braindead/Heavenly Creatures ook geen écht bijzondere films meer gemaakt 😉

      Verder totaal geen Spielberg fan hoor, alleen die oudjes kan ik vanuit nostalgie dus nog wel lekker kijken.

     • Kozõ

      Maarja dat heeft ie niet zelf bedacht, alleen vertolkt. Heb m zelf niet gezien, maar ik zou verbaasd zijn als er geen spielberg-clichés in zitten. Maar dan ben ik aan t speculeren.

     • PauluitOosterhout

      Spielberg heeft geen enkele film zelf bedacht. Hij filmt het script van anderen dus dat zijn de bedenkers. Er zijn maar weinig regisseurs ( zoals tarantino ) die alles zelf bedenken.

     • Clemenza

      Close Encounters of the Third kind, the Goonies en The Poltergeist, zijn toch films die hij geschreven heeft en Tarantino bedenkt niet, die haalt stukjes uit bestaande films en schrijft daar zijn eigen dialogen in.

     • PauluitOosterhout

      Je hebt gelijk. Ik was die films even vergeten. Maar Spielberg staat niet erg bekend als scenarioschrijver.
      Meestal maakt hij films van scripts van anderen. En The goonies en Poltergeist heeft hij alleen geproduceerd, niet geregisseerd
      ( al zegt men dat hij bij Poltergeist wel vaak de regie heeft over genomen van Tobe Hooper. )
      Ik denk dat je Tarantino erg tekort doet. Het is een vrij briljant scenarioschrijver naar mijn mening.

     • Clemenza

      Ik zeg ook niet dat ik Tarantino slecht vind, ben het met je eens dat hij inderdaad een briljante scenarioschrijver is, maar hij kijkt en leent heel veel van de Japanse films, wat opzich niet erg is, maar daarom vind ik hem dan ook niet echt origineel. Misschien alleen met Pulp Fiction, maar die heeft hij niet alleen geschreven.

      Maar er zijn inderdaad weinig regisseurs die alles zelf bedenken, kom alleen op de duo’s (broers) uit zoals de Coen brothers en de Wachowski’s en Cristopher Nolan trouwens.

     • PauluitOosterhout

      Klopt dat Tarantino veel ” hommages ” brengt in zijn films aan films en regisseurs die hij aanbid. Maar hij maakt er vaak dan wel weer ( dankzij de dialogen en uitstekende muziek ) een totaal eigen stijl van.
      Zo weten veel mensen niet dat ” The hateful eight ” gebaseerd is op John Carpenters ” The Thing. ” pas als je het weet, zie je enige overeenkomsten en knipogen naar de klassieker maar los daarvan is het toch echt een op zichzelf staande film.
      Gelukkig heeft Tarantino goede smaak wat betreft de cult klassiekers en geeft hij op zijn manier die smaak weer door aan zijn publiek. Ik heb door Tarantino een boel mooie ( ook japanse ) films ontdekt.
      Het zijn inderdaad vaak broers die met originele scenario’s komen. Ook Christopher Nolan maakt graag gebruik van zijn broer inderdaad.

     • Clemenza

      Maar even terug naar Spielberg, hij heeft veel klassiekers op z’n naam staan, hij is ook 1 van de eerste geweest die gevoelige onderwerpen durfde te verfilmen voor het grote publiek (The color purple, Schindler’s list, Amnistad) Niet al z’n films zijn een succes geweest (1941) en zijn later films (Warhorse, Lincoln en the Bridge of spies) zitten ook erg goed in elkaar.

      Hij is sowieso de beste regisseur van zijn generatie, het slaat nergens op dat Jelle dit roept, maar zoals jij al zei, Jelle roept wel vaker domme dingen en hij heeft natuurlijk recht op z’n mening. Maar dat wilt niet zeggen dat hij gelijk heeft.

     • PauluitOosterhout

      Klopt als een bus. Niks meer aan toevoegen. ?

     • Kozõ

      Point taken.

     • PauluitOosterhout

      Wat jij als clichés ziet, dat zie ik als stijlmiddelen. Alleen de allergrootste regisseurs herken je aan terugkerende stijlmiddelen. Kubrick, Scorsese, Tarantino, Spielberg en Nolan om er maar een paar te noemen, gebruiken de camera, belichting, editing enz op een bepaalde kenmerkende manier waardoor je gelijk ziet, dat het van de desbetreffende regisseur is. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt.

     • Spud82

      Dat is dus bij Spielberg (en ook bij Nolan, tot aan Dunkirk en Interstellar) juist niet aan de orde. Braaffilmerij van de bovenste plank. Ik ben zeer benieuwd of je die herkenbare cinematografie van Spielberg technisch nader kan toelichten.

      En Kubrick in deze context noemen.. Foei!! 🙂

     • PauluitOosterhout

      Ik ben niet technisch opgeleid of heb in de filmindustrie gewerkt maar wat ik zie is dat bijvoorbeeld Spielberg graag een dynamische camera gebruikt om de shots wat meer vaart te geven. Er zijn maar weinig statische shots in zijn films tenzij het een bedoeling heeft. Met name in zijn actievolle films zwaait de camera alle kanten op zonder dat het rommelig wordt.
      Ook het gebruik van bijvoorbeeld een reverse zoom op de juiste momenten is erg sterk. Denk aan jaws, wanneer sheriff Brody in zijn strandstoel zit en ziet dat de haai toeslaat in het water. Dan zoomt Spielberg in op zijn gezicht terwijl hij camera terugtrekt wat een bijna ultrafocus geeft terwijl de achtergrond lijkt te vervormen.
      Verder gebruikte Spielberg met name in zijn beginjaren graag lichtbundels. ( door deuren, ramen, auto’s enzovoorts.) Juist dat wordt ook weer in Stranger things gebruikt.
      De laatste twintig jaar ofzo gebruikt hij een andere cinematograaf ( Janusz Kaminski ) en is dat jaren tachtig lichtbundel gebruik erg afgenomen maar nog steeds vind ik een Spielberg film erg herkenbaar. Ik weet niet wat jij verstaat onder braaffilmerij maar zowel Spielberg als Nolan vind ik uiterst bekwame vakmensen met een duidelijk signatuur.
      Misschien is het te gepolijst en niet rauw genoeg voor je? Ik hou daar wel van. Al kan ik een rauwe film soms ook wel waarderen, mijn voorkeur gaat naar mooie composities.
      Buiten Paul greengrass zijn er maar weinig regisseurs die bijvoorbeeld de ” shaky cam ” goed gebruiken. Genoeg schudden met een camera en de boel onderbelichten om zo een rauwe realistische film te creëeren vind ik weer een goedkoop effect.

     • Spud82

      Thanks ik vind dat je het erg goed toelicht, het is ook vooral goed waarnemen en beschrijven wat je ziet: echt technisch hoeft dat allemaal niet persé te zijn. Dus ik stelde mijn vraag ook verkeerd.

      Wat betreft het spel met licht heb je trouwens wel gelijk, daaraan kan je Spielberg toch wel herkennen inderdaad. De andere zaken die je aanhaalt zijn me minder opgevallen of zijn me niet authentiek genoeg denk ik.

      Met braaffilmerij bedoel ik een weinig opzienbarende manier van filmen en het weglaten van een unieke visuele identiteit. Spielberg stond altijd wel bekend om zijn vooruitlopende effecten, maar ik blijf er wel bij dat ik hem filmisch weinig uitgesproken vind. Dit kan een verschil van mening of smaak zijn. Of een verschillend referentie kader. Dit klinkt misschien hautain (sorry), maar ik ben een liefhebber van style over substance en ga dus ook gericht op zoek naar films die audiovisueel uitdagend zijn en boven het conventionele maaiveld uitsteken.

      Oh en nee ik doel niet perse op rauwheid hoor. Ik hou van zowel extreem gestyleerde beelden (langgerekte, fotografische shots) als van doeltreffend, experimenteel en chaotisch camerawerk. En alles wat daar tussenin zit: als het maar een uitdagende, uitgesproken en kunstzinnige stijl heeft. En daarbij: de inhoud moet het beeld wel dienen, dus ik ben het niet eens betreft ‘goedkoop effect’. Irréversible gezien bijvoorbeeld? Als die film recht toe recht aan gefilmd zou worden, blijft er zowat niks over van het hele concept.

     • PauluitOosterhout

      Dank je. Ik vond het lastig om te verwoorden maar ik ben blij dat het is overgekomen.
      Ik denk inderdaad dat het een smaakkwestie is hoor. Ik kan ook erg van kubrick genieten en vind ook niet alles wat Spielberg maakt goed. Ik ben een echte cinefiel ( zoals je inmiddels begrepen hebt. ) ik heb een collectie van meer dan 3000 films en daar zit van alles tussen. Van citizen Kane, das cabinet des dr. Caligari tot ichi the killer en Star Wars.
      Ik ben het daarom ook met je eens dat de inhoud het doel moet dienen. Daarom hou ik van regisseurs die over ieder shot nadenken en zo proberen via beeldtaal of goed geluidgebruik iets over te brengen. Gimmickfilms gaan snel vervelen. Het meest belangrijkste vind ik toch het script. Dat is de basis voor iedere film. Al is je film visueel nog zo mooi, als er weinig verhaal of karakterontwikkeling in zit, dan gaat het nog snel vervelen. Daarom is film een lastige kunstvorm. Alles moet kloppen en een goede regisseur is degene die alles bij elkaar moet brengen.

     • Spud82

      Ja ik had inmiddels wel door niet met een groentje te maken te hebben :). Ik sta er op veel punten die je aanhaalt wel hetzelfde in, op 1 belangrijk verschil na: voor mij komt inhoud / verhaal / script niet op de eerste plaats.

      Ik ben film in de loop der jaren anders gaan bekijken (natuurlijk kijk ik ook nu nog wel makkelijke blockbusters, waarbij ik dat allemaal loslaat). Ik zie film hoofdzakelijk als audiovisueel medium en dus is dat voor mij het belangrijkste. Dat maakt het namelijk een kunstvorm, zo zie ik het. Ik kan intens genieten van sferische films met nauwelijks plot. Een verhaal schrijven is eigenlijk een andere discipline dan film maken. Dus als ik echt verhalend overdonderd wil worden lees ik boeken. Alles nogmaals vrij zwart-wit gezegd hoor, in de praktijk is er overlap.

     • Kozõ

      haha nee zo bedoel ik t niet. Dat zijn vaktechnieken. Clichés zijn verhaaltechnische keuzes die men steeds weer maakt. Spielberg heeft bijvoorbeeld vaak ontzettend uitgekauwde dialogen, die je al 100 keer in andere werken hebt gehoord.

     • PauluitOosterhout

      Oh haha. Ja ok. Daar heb je een punt. De dialogen zijn inderdaad ook niet de rede dat ik naar een Spielbergfilm kijk. Gelukkig heeft de man andere kwaliteiten.

    • Daan

     Ik haat kerken, dus wat mij betreft mag je er best in vloeken 😛

    • Spud82

     Ik kan je volgen hoor 🙂

     Alhoewel.. de vergelijking met Rembrandt zou ik niet zo snel maken: juist op artistiek gebied vind ik Spielberg vaak tekort schieten.

     Zonder d(tr)ollen: ik kijk vandaag de dag meer uit naar een nieuwe van Uwe Boll dan naar een Spielberg hoor! Die heeft meer ballen dan menig regisseur > dan vind ik het al snel interessanter.

     • PauluitOosterhout

      Ieder zijn smaak.

  • VIChiefIV

   Met alle respect maar je vond Warhorse geniaal? 😀

   • PauluitOosterhout

    Ik zei niet dat ik warhorse geniaal vond maar dat Spielberg een geniale regisseur is.
    Ook een genie heeft wel eens zijn mindere momenten en Spielberg heeft zeker ook zijn mindere films in zijn ouvre.
    Maar zelfs in die mindere films zitten soms nog briljante shots of vondsten. Daarom vind ik een mindere film van Spielberg altijd nog een stuk beter dan de gemiddelde film.
    Warhorse hoort niet bij mijn favoriete Spielberg films nee.

    • VIChiefIV

     Gelukkig, je liet me even een momentje schrikken 🙂

 • Vincent Cornelissen

  Tof item! Mijn puberende kids kijken de 80’s films nu nog graag. Ik heb ze er eerst wel enthousiast voor moeten maken maar ze kijken inmiddels zonder probleem door de mindere beeldkwaliteit en special effects heen.
  “Holy shit … it’s the attack of Eddie Monster!” The Lost Boys was onze favoriete film en heb deze met mijn vrienden zo vaak gekeken dat we de teksten bijna letterlijk kenden en de videoband het op een gegeven moment begaf.
  Ik kan mij toch nog wel een 80’s film met Kelly le Brock herinneren: The woman in Red met Gene Wilder. Bloedmooie vrouw destijds.
  Nog even een speciale verwijzing naar de allergrootste 80’s film, die ik jullie niet heb horen noemen: E.T. the Extra Terrestrial. Deze werk 35 jaar oud en aankomende week opnieuw kort in de bioscoop te zien.
  Blijf dit soort toffe items alsjeblieft maken. Ik word er in ieder geval erg vrolijk van.

 • Daan

  Jelle: rond het jaar 2000 kwam anders misschien wel de beste 80s revival serie uit. Namelijk Freaks and Geeks! Minstens zo serieus qua tijdsbeeld als Stranger Things en persoonlijk vind ik het als serie beter dan eerdergenoemde.

 • Kapiteinkoek

  Tof zo’n nostalgie item. Persoonlijk vind ik in het algemeen en de films van de 1970s leuker, maar Vietnam oorlog films als Full Metal Jacket en Platoon zijn echte klassiekers die ik zeker jaarlijks nog kijk.

 • Kozõ

  Er is een serie in development van The Lost Boys. Geen idee wanneer ie uitkomt, maar hou t in de gaten Steven!

 • ferrariking

  mij favoriet jaren 80 film is The Shining!

  • Spud82

   Als ik er écht eentje zou moeten kiezen, met een pistool op mijn hoofd… Dan ben ik het eens met The Shining inderdaad!

  • Daan

   Dan zou ik sowieso gaan voor Tonari no Totoro. Uit een heel ander vaatje dan dit item, maar wat een fantastische film is dat.

 • PauluitOosterhout

  Ik was ook een tiener in de jaren tachtig dus heb ik die periode bewust meegemaakt.
  Films die ik destijds in de bioscoop heb gezien zijn o.a.: Superman II, Ghostbusters, Gremlins, The temple of Doom, the empire strikes back, big trouble in little China ( over jaren tachtig nostalgie gesproken ) Robocop, Batman, back to the future, full metal jacket enz.
  Dat zijn voor mij de films die de jaren tachtig definiëren.
  Al begrijp ik dat er voor dit item andere keuzes gemaakt zijn.
  The lost boys is voor mij ook echt zo’n videotheek film. Al vond ik Fright Night uit die periode als vampierfilm nog net iets leuker.

  • Terminator1 3d komt komende week in de bios in Eindhoven. Vette shit om die oude toppers op ’t grote scherm te zien.

   • PauluitOosterhout

    Terminator 2 heb ik destijds twee keer in de bios gezien. Ik wist niet dat de 3D versie in eindhoven gaat draaien. Tof hoor.
    Altijd mooi om die oude klassiekers in de bioscoop te zien.

   • Bart Subelack

    maar t is niet de DC Cut. zonde van je geld dus

 • Tijl Van de Velde

  De jaren 80 blijven episch. Alle films die de revue passeren heb ik gezien, en dit is zo een item waar je dagen tot weken over kan blijven praten. Het gevoel dat je met je vriendengroepje bij mekaar kwam, op je BMX, om vervolgens parcours te maken in de bossen blijft eveneens episch.

 • Uther Pendragon

  Je had in de jaren 80 een hele hoop films. Enige verschil is dat er nu veel grotere films gemaakt worden die meestal ook een succes worden. In de vorige eeuw was het landschap aan studios groter en het budget kleiner dus er kwamen veel films uit, waarvan een hele hoop slecht waren, maar een hoop ook toch best wel leuk voor in die tijd. Maar een paar van die films zullen ook vandaag de dag nog goed gevonden worden of zijn pulp klassiekers geworden.

  Ik ben zeker benieuwd naar je 80s cartoon special Steven. Wacht er niet te lang mee aub 🙂 Ik ben ook weer begonnen aan het kijken van series uit die tijd.

  Kunnen jullie trouwens niet wat meer met infobalken werken. Soms gaat de informatie zo snel dat ik moet terugspoelen, een simpele titel vermelding en het jaar dat het uitkwam etc helpt dan al erg. Ik heb dit vaker bij bepaalde items.

  Verder te gek item!

 • sa_nl

  Ok, ben denk ik ouder dan Steven, maar The Goonies kende ik niet, de 2 films daarna wel waarvan ik the breakfastclub echt niks aan vond(sorry), maar weird science was episch, echt gelachen met die film. Kelly Lebrock heeft daarna nog in een Steven Segal film een aardige rol gehad, maar veel hebben we niet meer gezien nee. The lostboys kende ik ook niet.

  Wat voor toen ook een epische film was, Short Chircuit met nr 5 de robot, en niet te vergeten Die Hard.
  En wat dachten jullie van Top Secret! die film moest je gewoon 3 keer kijken om alle gekkigheden te zien.

  Mooi item mannen.

 • Cyanide45

  The Terminator, Back to the Future, Aliens, the Shining, Poltergeist niet te vergeten.

 • BassieEnAdriaan

  Tof! Meer zoals dit en het country item zijn wat mij betreft van harte welkom

 • Goonies never die!!!! ??

 • Bas Schoenmakers

  Lekker item. Meer van dit soort shit graag!! Mooi lijstje. Morgen de breakfast club maar weers aanzetten. Dank je voor de tip

 • Roland van Ipenburg

  Geen Howard the Duck?
  *ducks*

  • Lunalicrichard

   Ja ! vond ik ook altijd al een vette film ! Ondanks dat je naar een vent in een pak loopt te kijken , is die gewoon heel goed gemaakt . Was ook de 1e waar ik aan dacht …..

 • PauluitOosterhout

  Beste one-liner van the eighties: ” I have come here to chew bubblegum and kick ass, and I’m all out of bubblegum. ” uit John carpenters ” They Live. “

 • Dikkesnoek

  Jelle hoort achter de camera. Laat anderen het woord doen!

 • Walter

  Dit duo met zo’n onderwerp: genieten geblazen van begin tot eind hoor!

 • Nexxje

  weer een geweldig item. Ik kende idd alle films die Steven in zn lijstje had 😀 jeugdsentiment.
  Maarre : geen Schwarzenegger , Stallone movies ? Die zijn toch ook iconisch voor de jaren 80.
  Pak een Commando of Terminator en een Cobra of Rambo. Niet dat die nou zo goed zijn , maar kijkt toch gewoon lekker weg 😛

 • Melvin Warkor

  Lekker hoor. Ga Ready Player One lezen. Één grote 80s pop culture orgie. Benieuwt hoe Spielberg dat allemaal in zijn verfilming gaat rammen.

  • Steez977

   ik denk dat er a la The Martian enkel een paar key scenes worden uitgelicht en dingen geremixed worden en veel verwijzingen. Verwacht zeker geen 1 – op – 1

 • Hindustry

  Vergeet ‘War Games’ niet. Die ken je vast wel Steven. Cool thema vandaag, brengt mooie herinneringen terug. Ik dacht eerlijk gezegd ook meteen aan Stallone, Schwarzenegger, E.T. Police Academy 1, 2,3, 4, etc LOL.

  • Steez977

   D.A.R.Y.L. , Short Circuit … haha Police Academy , en Porky’s dan … al die “summer camp” stylo

 • Ik vind die nostalgiehype van nu eerder een gevolg van gebrek aan originaliteit, correctheidsdenken en een gevoel van dat oudere dingen cooler zijn. van mij hoeven die films uit de jaren 80 op zich niet vergeten worden, maar laat ze gewoon daar. je kunt het altijd terugbekijken. twee keer hetzelfde truukje doen komt nou eenmaal minder episch aan. een beetje het zelfde als: de jaren 80 belde, ze willen hun films terug. ik persoonlijk hou niet zo van herkauwde dingen, het smaakt mij te flauw. kom gewoon met een origineel idee, daar kun je veel meer krediet uit halen. die superheldenfims, herhaalde franchises, oude stijleffecten zoals beeldruis kunnen ze wat mij betreft achterwege laten, het is allemaal neppe shit, pulp en ouwe koeien. maak legitieme shit, dan krijg je meer respekt. maar dat is mijn mening.

 • Slurpie Blauw

  Goed rijtje High School films, kom zelf uit 76, dus de jaren 80 zeer bewust meegemaakt. Nostalgie ten top!

 • Smurrol

  Tof item. Geboren in de 80s en ga altijd graag terug. ET is denk ik De 80’s film voor mij. Indie was de hero.

  Corey Feldman gaat idd al een tijd bad, zijn persoon is beschadigd en vervormd door een machtige pedo ring in Hollywood. Not so funny.
  Elijah Wood kwam er ook openlijk voor uit die ring bestaand uit zeer machtige figuren wel degelijk bestaat. #PizzaGate #Disney #Nickelodeon

 • Foxnr1

  Fantastisch item heren, graag meer van dit zoals Sci-Fi , Action, Comedy.
  Ben zelf geboren in 1975 en heb (uiteraard) al deze films gezien en kan me hier helemaal in vinden. Goonies is een all time favorit. De films die bij mij het eerste opkomen zijn: E.T , Rambo 2 & Robocop die maakten echt indruk als kind.

 • Jorik van Hout

  stand by me….

 • Ceryl Zentveld

  whaha kiek steven stralen bij dit item:p

 • Turfschipper

  Die jelle kan echt niet 1 zin uit zijn bek krijgen zonder een Engels wordt he? Moet je maar eens op gaan letten. Bloedirritant.

 • Lunalicrichard

  Waar is Colors gebleven ? En meer van dat soort films ? het is wel een heel erg ” witte” lijst die de hel hip hop cultuur in de jaren 80 buiten beschouwing laat . Toch 1 van de grootste invloeden in de jaren 80 !

 • Steez977

  tof item voor onze generatie (37 hiero) die idd nog weet wat “be kind rewind” wil zeggen … netzoals je nu soms een half uur Netflix afschuimt, stonden we die tijd te wikken en wegen in the shop 🙂

 • Steez977

  Gremlins, Attack of the Killer tomatoes, Ghoulies, Critters … zalige flashback nu opeens

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord