Menu Premium
Loading...

Sonic Forces Review: Geen revanche voor SEGA

Kevin van Wonderen Blammo Gamekings
Google Plus Kevin van Wonderen
Koos Mooten
Google Plus Koos Mooten
14/11/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Sonic is terug! Na Mario is Sonic misschien wel het bekendste personage binnen gaming. Het is dan ook niet gek dat velen een warm gevoel van jeugdsentiment voelen oplaaien wanneer ze Sonic weer eens in actie zien. Helaas moet gezegd worden dat Sonic-games de laatste jaren allerminst van een constant niveau waren. Sterker nog, de games met SEGA’s meest bekende personage in de hoofdrol, vielen vaak tegen. Ditmaal is het de beurt aan Sonic Forces. Ontwikkelaar Sonic Team heeft er met man en macht aan gewerkt om de fans na Sonic Mania weer een toffe Sonic-game te leveren. Of dat gelukt is, bespreken Koos en Kevin in deze review. Check nu de Sonic Forces Review: Geen revanche voor SEGA!

Sonic Forces op de pijnbank

Sonic Forces kwam 7 november uit voor de Nintendo Switch, PlayStation 4, XBOX One en PC. Aan platformen dus geen gebrek voor deze nieuwe Sonic-game. Sonic Forces onderscheidt zich van zijn voorgangers door een mix van 2D en 3D gameplay. Er is een modus waarin je als speler de moderne Sonic onder handen kan nemen. Dit brengt 3D-gameplay met zich mee. Veel fans van het eerste uur zijn logischerwijs meer gecharmeerd van de klassieke 2D Sonic speelstijl. Koos en Kevin hebben vroeger veel tijd doorgebracht met de charismatische blauwe egel. Het duo verwachtten dan ook een leuke tijd tegemoet te gaan. Zoals de heren in dit item bespreken, valt dat echter vies tegen.

Hebben jullie Sonic Forces gespeeld? Zo ja, wat is jullie mening over de game? Kunnen jullie je vinden in de kritiek van Koos en Kevin? Laat je horen in de comments onder deze ‘Sonic Forces Review: Geen revanche voor SEGA!’

Loading...
 • allroundgamer

  Niet de beste Sonic game, maar ik heb me er prima mee vermaakt.

  • Xavier Roemer

   Dat is wel een ding natuurlijk. Iets hoeft geen topper te zijn, je kan je er namelijk alsnog prima mee vermaken soms. Maar als ik de Let’s Plays zie, zijn de levels wel èrg kort. Nog voordat je er lekker in zit, zit je al bij het einde. Vond je dat niet ontzettend irritant? En wat vond je leuker, de 2D-levels of 3D-levels? En je eigen character of toch gewoon Sonic?

   • allroundgamer

    Om te beginnen kan ik me best vinden in veel kritiek van de heren, maar vind ik de eindconclusie erg overdreven. Levels zijn inderdaad kort. Dat had ik niet erg gevonden als er meer levels waren, maar helaas zijn die er niet. De game is daardoor erg kort en voor mijn gevoel het volledige bedrag nog niet waard. Ik heb me in zowel de 3d als 2d modus vermaakt, maar tijdens de langzamere 2d momenten is de besturing inderdaad niet nauwkeurig genoeg. Een eigen character in Sonic is voor mij totaal overbodig. Veel van de kritiek van de heren slaat wel degelijk ergens op, maar om de game zwaar ondermaats te noemen is niet rechtvaardig. Je kunt je er prima mee vermaken, maar of de game ook 40 euro waard is zou je twijfels bij kunnen hebben.

 • Eelco

  Ik had geen hoge verwachtingen aangezien de laatste sonics nog slechter waren dan deze. zoals allroundgamer zegt heb me er best even mee vermaakt.
  Geen goede game maar was even leuk voor tussendoor.
  Heb er ook minder dan 39 voor betaald.
  En vraagje aan de gamekings: waarom verklappen jullie in de titel de laatste tijd wat jullie van het spel vinden?

  • Ranesh Vai

   Sonic Generations was echt veel beter.

   • Eelco

    Sonic generations en Sonic colours zeker. Maar bijv. Sonic 06, Sonic Boom, Sonic & the Secret rings, Sonic and the black knight waren zeker slechter.

    • Ranesh Vai

     Colors heb ik nooit gespeeld, omdat die alleen op de Wii was. Veel mensen zijn daar wel redelijk kritisch over, dacht ik.

     Maar hoe dan ook, je zei dat de laatste Sonics slechter waren dan deze. Maar de vorige Sonic was dus Generations, dus dan klopt dat niet :). Dat veel Sonics uit slecht waren, zal iedereen met je eens zijn. Sinds Adventure 2 vind ik van de 3D-games alleen Generations goed. Plus de twee racers, als je die meetelt, die het beste in hun genre zijn (inclusief Mario Kart).

     • Eelco

      Als je het zo letterlijk neemt wel ja. Maar zo is het niet bedoeld, daarmee zeggende dat er na Sonic adventure 2 maar 2 3D titels zijn die ik kan verzinnen die beter waren. Sonic Generations en Colours maar dat blijft dan ook een mening die je niet te letterlijk hoeft te nemen. 😉

     • Bridgeman

      Ik vond Sonic AllStars Racing Transformed een toffe racer, maar echt niet beter dan Mario Kart 8. In Mario Kart 8 ga je ook ter land ter zee en in de lucht. En wat Nintendo heeft dat Sega niet heeft is een cast van zeer herkenbare en kleurrijke characters. Bij de Sonic racegame kende ik alleen de Sonic personages en die ene dude van Crazy Taxi.

     • LndaKa

      In Transformed ga je ook ter land, ter zee en in de lucht. Je noemt het een toffe racer, maar heb je het ook gespeeld? Ik vind de Sonic racers eigenlijk ook leuker. Voelen sneller aan, coördinatie van de karts tov de tracks is beter en het verschil tussen de verschillende characters is duidelijker met meer concepten en je kan het meer op vaardigheid spelen. Dat de karakters niet herkenbaar zouden zijn ben ik niet met je eens. Maar goed, ik ben een geval apart, aangezien ik na mijn 23e begon met gamen en alles tegelijkertijd speelde (retro en nieuw, en alle merken). Maar als je opgegroeid bent met Sega, dan tellen die Sega characters toch gewoon voor je? Ik denk dat niet-Nintendo-spelers weinig hebben met alles dat niet de primaire Mario-cast is. En eigenlijk binnen de Mario-cast zullen alleen Mario en Luigi, misschien Peach en Bowser aanspreken.

      Je zegt dat je alleen de Sonic characters kende en de Crazy Taxi dude. Maar heb je dan nooit gehoord van games als Shenmue, Shinobi, Jet Set Radio, Space Channel 5, Virtua Fighter, NiGHTS, Daytona USA, Outrun, Golden Axe? Allemaal zeer goed beoordeelde games op de Sega-consoles en deels ook grote hits in de arcades. Verder kun je op de Wii met je Mii spelen en op de Xbox met je Xbox Live-character en ook hadden ze characters als Wreched Ralph en Shogun en Wilhelmus (van Total War).
      Best bekende characters, toch? Dat er naast ook wat minder bekende zaken bij zitten als Billy Hatcher of iets dat minder aanspreekt als die Football Manager-dude of dingen die echt alleen Sega-fans aanspreken zoals Alex Kidd en Opa Opa, is een tweede.

      Maar die herkenbaarheid is uiteindelijk maar een persoonlijk ding. Als je eenmaal aan het spelen gaat, is dat minder belangrijk.

 • Ranesh Vai

  Ik heb ook niet zoveel met de manier waarop jullie de titels weergeven. Vooraf al bekend maken wat de toon wordt van de review suggereert een vooringenomen toon,

  • IkDraagRibBroeken

   Complete onzin wat je allemaal zegt ! Jesus, wat is dit toch slecht!
   Ik dacht dat het een grapje was maar je meent het gewoon, niet normaal meer! ! !wat je allemaal zegt klopt gewoon echt helemaal geen reed van.

   • LndaKa

    Waarom vind je het onzin?

    • IkDraagRibBroeken

     ten eerste spreekt hij altijd in de vorm van een IK verhaal, dan kan je eigenlijk al niet verkeerd gaan met je verhaal, ik vind dit slecht of dat, mensen die zo praten zijn laf!
     en daarmee bedoel ik gelijk dat hij niet voor iemand anders kan spreken, hij heeft het alleen maar over zijn eigen ervaringen, dat is prima.
     maar dat is voor iedereen anders…een persoonlijke ervaring

     ten eerste moet je niet terug kijken naar verleden en alleen kijk in het nu of in de toekomst, vroeger was alles beter… daar heb ik echt helemaal niks mee.
     games zou je moeten reviewen als een objectiviteit.
     buiten dit om…

     tja, sonic is een leuke game deze game is niet bedoelt voor mensen die een spannende actie verhaal of een hollywood blockbuster script achtige verhaal lijn moet vertegenwoordigen, deze games zijn eigenlijk bedoelt voor jongeren van ongeveer tussen de 5 en 14 jaar die zitten helemaal niet te wachten op een boeiend verhaal,lekkker gamen, plezier maken en dat is het, vaak hebben jongeren ook een snellere reactie vermogen om het hoge tembo bij te benen.
     dit wordt ook gespeelt door 18+ volwassenen, het spel wordt gewoon leuk als je met een stel vrienden op de bank zit is het een gewelldige game of als je savonds terug komt van het stappen.

     daarnaast neemt in sommige stukken die snel lijkken te gaan worden over genomen door een soort van auto-pilot die het stuk dan van je over neemt.en een vage custom character erin hebben gebouwd waar ik niet zoveel mee heb,zegt ranesh vai: wat verwacht je? dat ze honderden hand schoentjes of sokjes hebt waar je mee kan customize…

     ik vind het juist tof dat ze dit doen, ik bedoel ze kunnen nog zo veel meer dingen doen, maar moet het een juist iets van mario odyssey achtige game worden een mix tussen mario en sonic, nee alsjeblieft niet zeg.
     dat de levels kort zijn vind ik op sich wel prima, daar is niks miss mee, vind het juist wel lekker dat ze kort zijn, daar naast zegt hij zelf dat hij de graphics wel oke vind, maar dat is wat je er ook zelf weer van maakt ik bedoel, smaken verschillen en het is gewoon goed gedaan…

     ik vraag me af of Ranesh Vai wel het spel heeft gespeelt ? tja hij kan zeggen van wel, daar ga je geen strijd mee winnen het woordt tegen zijn woordt.

  • KatchPhraze

   Waarom moet Sonic 3D zijn?

   • Ranesh Vai

    Omdat de enige manier is om een grote productie mogelijk te maken. 2D doet altijd een beetje indie aan. Niets mis mee, maar daarvoor hebben we dus Sonic Mania.

    • KatchPhraze

     Hoezo is dat de enige manier?

     • Xavier Roemer

      Ik ben het er wel mee eens. Kun jij een 2D-platformer noemen waarvan je echt kan zeggen dat het een grote productie is en mensen makkelijk 60 euro voor zullen neerleggen?

     • KatchPhraze

      Naja ik snap zijn punt ook wel maar Sonic is wel een gevestigde dan wel niet geflopte naam, dus vind ik het indie argument niet heel sterk. Bij Sonic denk ik gewoon aan 2D maar dat is puur mijn smaak.

      Veel 2D games van nu beginnen klein en als ze dan later vet blijken te zijn zullen er best mensen zijn die beweren er de full price voor te willen betalen. Ori of een Dead Cells.

      Voor mij werkt Sonic het beste in 2D maar daar zijn we het volgens mij ook wel over eens.

     • LndaKa

      Een game vol met de Generations-achtige 3D levels was het waard geweest (net als dat Generations dit ook was), en de Adventure-games ook. Het kan heus wel, een 3D Sonic, dit is allang aangetoond. Alleen moet je er flink in investeren. Ik zag iemand hier ook al de opmerking maken dat de snelheid een probleem is in deze; grotere werelden die je moet vullen kost meer tijd en je moet iets bedenken waarbij het logisch is dat je er doorheen raast en het toch interessant blijft.

      Sonic als karakter is een hele sterke. Je ziet dat al die kinderen het een zeer leuke karakter vinden. Dus dat Sonic fucked is…. ik denk niet dat dit perse waar hoeft te zijn.

     • KatchPhraze

      Sonic is fucked is ook een bold statement ja zat er nog aan te denken hoe zonde het is, hij z’n vet character. Het komt er alleen niet meer uit in gameplay imo.

     • LndaKa

      Ik denk dat Sega gewoon niet durft te investeren in een nieuwe Sonic Adventure-achtige game en ze het vooral als een cash-cow beschouwen. Jammer, maar ook niet onlogisch. De minder populaire franchises of nieuwe IP’s verkopen in deze tijd gewoon minder goed of zelfs slecht.

      Dat idee om een Alex Kidd-game te brengen om het Mario-gat in te vullen dat Ranesh Vai oppert is leuk, maar of het gaat verkopen? Ik denk dat er een reden is dat Sega ook geen nieuwe Sonic kartgame meer gemaakt heeft, terwijl die game het Mario Kart-gat geweldig invulde. Mensen kochten het kennelijk gewoon niet (genoeg).

      Kinderen vinden Sonic leuk, maar dit betekent niet dat ze meer kunnen spelen dan alleen iets dat makkelijk te spelen is, zoals dat drie-wegen concept waarbij veel op rails is of die runners op mobile.

      Aan de andere kant weet ik niet of economisch-realisme wel goed is voor een game-developer/publisher. Tot op een bepaalde hoogte natuurlijk wel; je moet immers overleven. Maar je zit ook in de creatieve industrie, en dan moet je durven dromen en aan je imago werken.

     • Bridgeman

      Alle delen van de New Super Mario Bros. serie

     • LndaKa

      New Super Mario Bros-games zijn top om te spelen, maar toch productie-technisch van een niet al te hoog niveau? Het ziet er prima uit, maar als je het vergelijkt met de Rayman-games bijv. (ok, ook van een AAA-publisher) niet veel beter. Je ziet er aan af dat het productie-technisch minder is dan de 3D-games. Kijk bijv. naar die Sonic Fan Remix waar Xavier Roemer hier boven naar linkt (benieuwd naar welke jij eigenlijk de mooiste vind trouwens), die vind ik niet minder overkomen, en dat is gewoon een fan-game.

     • Bridgeman

      New Super Mario Bros. is nog wel even een niveautje boven Rayman Origins & Legends hoor. Nee, natuurlijk niet zoveel productiewaarde als een Mario Odyssey. Maar toch geweldige AAA games.

     • Xao Ralas

      Die games zijn precies wat Xavier noemt, een goedkopere variant van de games die we al kennen. Zelfs tov. de 16-bit games zijn die games minder uitgedacht. Het zijn simpele DS-games. Wel goed, maar ook productietechnisch veel goedkoper.

      Verder zit je natuurlijk met een commercieel motief. Die kleine 2D-games gaan nooit zoveel verkopen als de grote titels; het is niet genoeg om daarmee het maximale uit Sonic te melken, en dat is wel het primaire motief. Van de meeste developers/publishers, maar in het geval van Sega gaat het een stap verder. Dit is ook de reden dat ze er weinig schouder onder zetten; mensen kopen het toch wel, terwijl andere projecten meer naar de achtergrond verwezen werden. Zonder dat het de bedoeling was ga je een game qua ontwikkeling dan richten op dat het moet voldoen om tot een interessant financieel resultaat te komen.

     • Bridgeman

      Dat is bullshit. De New Super Mario Bros. delen op de Wii en de Wii U zijn wel degelijk grootschalig en veel creatiever qua leveldesign dan de 16 bit games. Zit echt wel vernieuwing in.

      Maar Mario doet 3D en 2D, en beide zijn geniaal. Bij Sonic lukt het alleen bij 2D.

     • Xao Ralas

      Sonic Adventure waren gewoon goede games en met Generations vond ik de 3D-levels ook leuker dan de 2D-levels. Dus het kan wel degelijk in 3D werken. Je moet er gewoon genoeg voor verzinnen.

      Verder kan het dat jij iets anders als grootschalig ziet. Ik bedoel niet te zeggen dat het meteen slecht of goedkoop is voor alle duidelijkheid. Alleen dat het productietechnisch minder omvat. Als je kijkt naar iets als Super Mario World, was dat destijds iets dat een systeem moest dragen. Zo komen de New SMB games niet op mij over.

      Geniaal heb ik de games overigens nooit gevonden. Ook de 3D Mario niet. Maar wellicht dat we ook andere ideeën bij dat woord hebben.

 • Bastalavista

  Dacht dat reviews voortaan allemaal premium zouden zijn op enkele (5 a 6) grote releases jaarlijks na, of heb ik wat gemist?

  • Buck Bijlsma

   Enkel de reviews van games waarvan de uitgever niet samenwerkt met Gamekings zijn Premium. De rest open.

  • JJ

   Wat Buck hieronder zegt, als de publisher bijvoorbeeld een campagne rond de game afneemt of sponsor is in enige vorm dan staan de items rond hun game(s) natuurlijk open. Dan is het de publisher die ons steunt om items te maken. Kunnen we jullie sturen gebruiken om andere toffe shit te maken.

   • Xavier Roemer

    Onze sturen?

    Wie is de publisher in deze eigenlijk Koch, die alle Europese belangen van Sega behartigt?

 • Turfschipper

  Pacman > Mario!!! Foei!!!

 • Xavier Roemer

  Ik zat tijdens de Let’s Play van deze game na te denken over hoe een 2D Sonic er uit zou moeten zien. Zoals in het item terecht opgemerkt wordt, proef je niet echt de liefde uit hoe de game aanvoelt, ook niet het 2D-gedeelte. Maar grafisch is het niet verkeerd m.i. Echter zijn er ook andere toffe stijlen bekend. Dus:

  Wat is de vetste stijl voor een 2D Sonic:

  Sonic Mania:
  http://s3-us-west-2.amazonaws.com/nichegamer/wp-content/uploads/2017/05/11121816/sonic-mania-05-11-17-1.png

  Sonic 2 HD (fanproject, gratis te downloaden en spelen, pas geleden nog geupdated, voelt hetzelfde aan als de 16 bit Sonics en Sonic Mania):
  https://bbsimg.ngfiles.com/15/23857000/ngbbs4f7361ed20772.jpg

  Sonic Fan Remix (fanproject, gratis te downloaden, eigen verzonnen graphics, maar gameplay-wise dezelfde feel als de oude Sonics):
  http://www.portalprogramas.com/imagenes/programas/en/284/4284_2.jpg

  2D stijl in Sonic Forces (een heel andere feel qua gameplay, wel momentum-gameplay, maar voelt minder licht en de gameplay laat zich minder goed voorspellen):
  http://cdn.pastemagazine.com/www/articles/sonic%20forces%202d.jpg

  Sonic 4. De minste van alle interpretaties, momentum-gameplay was grotendeels weg, maar misschien dat iemand het grafisch wel mooi vond:
  http://static.n1ntendo.nl/file/game/2010/Sonic-the-Hedgehog-4-Episode-1/2870-Sonic-the-Hedgehog-4-Episode-1-WiiWare-Wii-27.jpg

  Gameplaywise wil je gewoon dat het aanvoelt zoals de 16-bit Sonics, ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die hier anders over denkt. In grafisch opzicht twijfel ik persoonlijk tussen de Fan Remix en Sonic 2HD. Ik denk dat die laatste het makkelijker maakt om de identiteit die Sonic Mania wilde uitstralen, in stand te houden. Maar misschien is een geheel nieuw uiterlijk ook niet verkeerd. Waarom perse vasthouden aan het verleden?

  • LndaKa

   Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik de Forces 2D er gewoon het beste uit vind zien. Het speelt inderdaad niet zo lekker, maar het ziet er wel het meest modern uit. Die Fan Remix ziet er inderdaad ook mooi uit, maar stel dat ze een volgende Sonic Mania zouden maken, dan denk ik dat de Sonic 2 HD-stijl (wat feitelijk het oude Sonic is, maar dan in HD) de meest veilige keus is, en zich ook voldoende onderscheid van wat ze met de 3D-Sonics doen.

   Stappen ze in zijn geheel af van 2D-secties zoals jij wil…. Dan zou je inderdaad wat anders moeten doen. Zeker wanneer je de game verkoopbaar wil houden. Dan zou je eerder naar iets als die Remix kijken. Of zou die Sonic-Forces stijl ook met de gameplay van de 16-Sonic kunnen of iets dat in de buurt komt?

   Ik denk dat ze het sowieso zaak is dat buiten het nadenken over het concept, ze duidelijk moeten communiceren wat ze nu precies willen. Want Forces zit ook weer op een manier in elkaar waarbij allerlei ideeën samengegooid zijn.

  • Xao Ralas

   Alles bij elkaar genomen, denk ik dat de charme van Sonic Mania juist dat 16-bit-uiterlijk was. Dus als je dan een volgende stap wil zetten, dan is die Sonic 2HD wel de beste optie. Die Fan Remix ziet er inderdaad opvallend goed uit, zeer indrukwekkend qua effecten en dergelijke. Maar het heeft niet de nostalgie. Misschien dat ze qua uiterlijk op iets van een tussenvorm zouden kunnen komen, maar ik denk dat nostalgie redelijk kwetsbaar is en zelfs kleine veranderingen het al raken. Die Sonic 2 HD is echt perfect. Het is gewoon Sonic 2, maar dan in HD, met een paar kleine invullingen die wat problemen invullen zoals de bomen die je echt een update moet geven om het te laten werken in HD.

   Verder vind ik het ook het mooiste. In de andere HD-games is er wel meer aan de hand qua uiterlijk en vormgeving maar het verandert ook het stijltje waar ik nostalgische gevoelens bij heb. Dus dan moet je ze op hunzelf beoordelen, en hoewel het tof is, haalt het het niet bij de nostalgie van het originele design voor mij. Dus ik hoop op een Sonic Mania 2 met die graphics. Hopelijk is dat te realiseren.

  • NestreX

   Eens met Xao Ralas. Sonic 2 HD. Alle hier gegeven argumenten zijn legitiem, maar in the end is dat wat brengt dat de meesten willen en ook verwachten met een nieuwe Sonic Mania. Als je trouwens kijkt naar wat er allemaal aan de hand is in de voor- en achtergrond bij Sonic Mania, gaat het in de Sonic 2 HD-stijl grafisch gewoon een zeer veel omvattende game worden.
   Sonic Fan Remix maakte ook op mij indruk, zeker wanneer je de aangepaste graphics vergelijkt met hoe het aanvoelt (als de 16-bit Sonics) en dat ze dit dus gewoon passend hebben gemaakt. Maar toch is Forces natuurlijk mooier. Maar dan heb je dus een game die een andere identiteit heeft dan wat Mania zo tof brengt met dat Megadrive-gevoel. Dus dan is Sonic 2HD toch de beste keus.

 • Nincube

  Ik ben op dit moment bezig met de game en ik moet eerlijk zeggen dat ik het gewoon een leuke game vind om te spelen! Prima platform vermaak. Alle negativiteit rondom deze is wel te begrijpen. Maar om deze game zwaar ondermaats te noemen vind ik wel wat te ver gaan. Ik hoop dat Sega in toekomst de avatars weg laat. Ben benieuwd wat soort Sonic games we kunnen verwachten. We shall see 🙂

 • Nexttonothing

  Voor het overgrote deel ben ik het met jullie eens, paar dingetjes niet. De grootste kracht van heel veel Sonic titels is de muziek. Zelfs de slechtste Sonic spellen hebben vaak een goede soundtrack. Forces heeft ook een prima soundtrack! Het is borderline irritant/catchy, zoals dat hoort bij Sonic 🙂

  Grafisch vind ik dit spel bij vlagen juist wel er goed uit zien. Sommige levels zijn ongeïnspireerd maar sommigen zien er ronduit goed uit waarin constant wat op je scherm gebeurd.

  Verder vind ik deze game een klein beetje een guilty pleasure. Het is allemaal niet zo best, maar stiekem best wel leuk. Zelf vind ik met name 3D Sonic en avatar stages het leukst. De 2D stages vind ik persoonlijk niks. Zit zoveel lag in die gameplay..

  Voor het overgrote deel dus wel met jullie eens! De fans wilden van Sonic Forces dat het een combinatie van Sonic Generations, Sonic Colours, Sonic Unleashed daytime levels zou worden.
  En Sega heeft goed geluisterd, Sonic Forces is precies dat geworden. Alleen had nooit iemand gedacht dat Sega precies de zwakste punten van deze spellen zou overnemen en samen voegen in Sonic Forces. De automated scenes zijn er veel te vaak en komen uit de daytime levels van Unleashed. Alleen die game had wel lange levels, Forces niet.. De 2D levels van Generations was al een en ander mis mee en laten ze nu precies de 2D levels hebben overgenomen van dat spel. Colours had erg leuke en originele levels. Forces heeft wel nog wel de charme van Colours, maar is korter, minder leuk en minder goed. Ze hebben van Colours vooral de wisps overgenomen. Alleen gebruikt Sonic ze niet meer maar een ‘avatar’. Die avatar had van mij ook niet gehoeven.

  Sonic Forces heeft best wat charme, maar is te kort en te gemakkelijk. Het voelt inderdaad regelmatig aan alsof deze game voor kinderen bedoeld is en niet voor serieuze gamers.

  Toekomst van Sonic hoeft niet zo moeilijk te zijn. Gooi er meer 2D en 3D levels in, desnoods paar 3D levels met gimmicks/wisps om wat meer afwisseling in de gameplay te laten voorkomen. Laat Sonic Team de 3D levels maken. Laat ze daarop focussen en daarvan veel volledige levels bouwen.
  Geef Christian Whitehead (Sonic Mania) de 2D levels, geef hem een hoger budget en laat hem volledige (nieuwe) 2D levels bouwen.
  Voeg die samen en je hebt een fantastische game. Sega heeft de juiste mensen al in dienst, nu nog op de juiste manier inzetten.

  • Shane Perera

   Sega moet weer gewoon Sonic Adventure 3 maken, zekers omdat er nu games meer met de open world concept spelen. Deel 1 was erg leuk op de Dreamcast en mijn eerste Sonic, en Deel 2 heb ik gespeeld op de Gamecube.

   • LndaKa

    Probleem is alleen dat je daarvoor wel de juiste mensen moet hebben. Die Naka, is die überhaupt nog betrokken bij Sega? Verder moet je dan ook flink investeren in de game. Je ziet dat ze met Forces duidelijk bepaalde beperkingen ingebouwd hebben door de lengte en de gameplay die in andere games uitgebreider is. Is dit door het budget gebeurd? Door hoe de game eruit ziet zou je zeggen van niet. Maar het kan toch nooit het idee geweest zijn om de levels zo kort te houden?

    Naast de juiste mensen moet je ook flink investeren in een grote wereld. Ik weet niet of dat economisch een verstandig besluit is. Ondanks dat ik het natuurlijk graag zou willen zien.

    • Shane Perera

     Daar ben ik helemaal mee eens. Ieder geval is Sonic Forces niet super slecht als dat half-gebakken crap van Sonic 2006. Nou dat was gewoon bagger, en dit zeg ik niet eens zo vaak. Ga na.

 • Bridgeman

  Sega was nooit de koning van de console makers Koos. NES deed het beter dan Master System, SNES deed het beter dan de Megadrive, 32X is geflopt, Sega CD is geflopt, Saturn is geflopt, Dreamcast is geflopt.

  • Niek Joosten

   O.a. in Europa, Australië en zuid Amerika waren de master system en Megadrive aanzienlijk groter dan de Nes respectievelijk de snes (NL is een beetje raar wat dat betreft) Of de SMD of Snes wereldwijd meer verkocht is is nog steeds niet helemaal bekend (Sega en Nintendo hadden toen veel verschillende distributeurs, veel data is verloren gegaan/nooit bewaard), maar dat Sega op bepaalde momenten marktleider was is zeker.

  • LndaKa

   Buiten wat Niek al zegt, is het natuurlijk niet zo dat de beste verkopen iets zegt over wat de kwaliteit van een product is.

   • Bridgeman

    Klopt, maar als je console niet beter verkocht heeft dan de concurrent ben je geen marktleider.

  • Xao Ralas

   Definieer een flop? Als iets zijn doelen haalt, is het geen flop. En wanneer mensen er nog met nostalgie ernaar keken is het ook geen flop. Verder kun je een ‘koningschap’ delen. Sega en Nintendo waren de grote namen uit de industrie. De één was niet beter dan de ander.
   Overigens zou ik achteraf bijv. de Wii een grotere flop noemen dan bijv. de Dreamcast. De Wii heeft veel beter verkocht, maar als het gaat om de bijdrage die het aan de industrie geleverd heeft, was het gewoon niets. Gamecubs en WiiU zijn overigens ook redelijk geflopt. En dat moesten in tegenstelling tot de 32X en Sega CD, leidende systemen zijn.

   • Bridgeman

    Een flop is als je een console vroegtijdig uit de winkel haalt omdat ie gewoon veel te duur is en compleet wordt weggeblazen door de tegenstand. Nostalgie had Sega geen reet aan toen die consoles recent waren. Nostalgie maakt een console niet succesvol wanneer het moet. De Megadrive deed het goed totdat de SNES uit kwam. Met titels zoals Super Mario World, Starfox, F-Zero, Super Mario Kart, Link to the Past, Chrono Trigger, Final Fantasy III, was de Megadrive nergens meer. En dat is nog niet eens de helft van het lijstje.

    De Gamecube en de Xbox zijn niet geflopt, de PS2 was gewoon een insane goeie console. Geen enkele console in de geschiedenis (behalve de Wii) komt in de buurt van de verkoopaantallen van de PS2. De Wii U was inderdaad niet best, maar de Switch doet het nu al heel goed. Het verschil is dat Nintendo het wel kan, en Sega was gewoon helemaal de weg kwijt. Alles wat ze uitbrachten na de Megadrive werd een ramp.

    • Xao Ralas

     Dat SNES-Megadrive verhaal is onzin. Dat waren gewoon de twee leidende consoles tijdens hun levensduur. Verder werd de Saturn niet vroegtijdig uit de winkel gehaald voor zover ik weet? De Dreamcast wel, tenminste, Sega stopte er na 2 jaar mee. Maar de DC was niet te duur en wel een goede console. Dus dat ze niet niet kunnen… Mwah. De Switch is geen volwaardige console.

     Ik heb het verder niet over nostalgie, maar de retrespectieve blik waarmee je naar bepaalde zaken kan kijken. Commercieel helpt het inderdaad weinig.

     • Bridgeman

      ?De SNES heeft er 50 miljoen verkocht, de Megadrive 30 miljoen. Beide niet slecht, maar de SNES was de duidelijke winnaar. De Switch is gewoon een volwaardige console. Als je allerlei zelfverzonnen criteria gaat bedenken voor wat wel en niet een console is heeft het geen zin om een discussie te voeren.

     • Xao Ralas

      Het is een mobile device met een navenante chip die niet dezelfde graphics aankan als de andere consoles. Dat noem ik geen volwaardige console. Maakt niet uit, het is verder een leuk ding. Echter acteert het wel in een andere markt.

      Verder is het leuk dat je je focust op verkoopcijfers, maar dit is niet waar ik het over heb. De consoles liepen overigens ook niet parallel over tijd. De invloed van nieuwe consoles (Sega hield feitelijk eerder op met de Megadrive, de N64 (ook geen geweldig succes trouwens) kwam veel later dan de Saturn/PSX ), markttendensen, etc. Maar dit terzijde. De tweede helft van de jaren ’80 en eerste helft van de jaren ’90 waren het beiden gewoon de grote namen in de industrie. Dat mag jij ontkennen als je dit graag wil geloven, maar dat maakt het niet minder waar.

      ‘Wannaar vs verliezer’ is domme fanboy-praat. Sorry, maar daar doe ik niet aan mee. Ik heb van beiden genoten, net als dat ik nu ook alle systemen zou kunnen hebben (One heb ik niet, maar gaat er wel komen met een One X zodra ik mijn nieuwe TV heb, daarnaast nog een PC en PS4). De Twilight-films waren ook een geweldig commercieel succes. Betekent niet dat ik daar waarde aan ga hechten wanneer ik die film beoordeel en de plaats die het heeft in het genre of de bredere industrie.

     • Bridgeman

      Graphics maken geen zak uit, met games als Breath of the Wild en Mario Odyssey heeft de Switch zich al bewezen als volwaardige console. Bovendien brengt het een innovatie die niemand anders heeft, je kan je games overal spelen.

      Ik ontken niet dat zowel Nintendo als Sega grote namen waren. Maar het zijn niet de gamers die er een oorlog van hebben gemaakt. Dat deden de bedrijven zelf (met slogans zoals “Sega does what Nintendon’t”). Ik vind ook beide consoles tof, en nu kunnen we makkelijk zeggen dat beide consoles goede games hadden. Maar in die tijd had je de een of de ander, niet allebei. En hoe je het ook went of keert, Sega was geen marktleider. Er zijn vast meerdere oorzaken, maar Sega ging ergens de fout in waar Nintendo het wel goed deed. En bovendien had Nintendo nog een groot succes met hun Game Boy lijn, waarbij vergeleken de Game Gear het teleurstellend gedaan heeft (ook al was het qua specs een beter ding dan de eerste Game Boy).

     • LndaKa

      Mobiel gamen is toch al tijden een ding? Bewijs is met de tablets al geleverd. De PSP deed het ook al. Breath of the Wild en Odessey zijn fantastisch, maar het is gewoon een doorontwikkeling van wat er hardware-matig mogelijk is op mobile. De Nvidia Shield is een TV box en die heeft dezelfde chip.

      Overigens was waar het mis ging bij Sega, vrij simpel. Ze gingen head to head met de Sony/Playstation en werden afgemaakt door een veel grotere speler die veel meer ervaring had met het aanspreken van een brede markt. De Dreamcast was een zeer goede console, maar de gamesindustrie is zeer opportunistisch, de media was niet veel beter.

     • Bridgeman

      En op de Nvidia Shield heb je alleen maar indie meuk wat geen hond wil spelen. Zie je het verschil? Nintendo weet altijd het maximale uit de hardware te halen.

     • LndaKa

      Dat is het punt niet. Het punt is dat er meerdere argumenten zijn om te zeggen dat de Switch geen volwaardige console is. Het zou me overigens weinig verbazen wanneer over een jaar of twee dit duidelijker gaat worden, als de belangrijkere grafisch zwaardere games gewoon niet op de Switch zullen verschijnen en alternatieven evenmin.

      Overigens, als je ‘Sega’ en ‘market leader’ googelt, lijkt het erop dat er tijden waren dat Sega wel degelijk die positie een tijd gehad heeft. Wellicht ergens in de periode na de introductie van de Megadrive en voordat de SNES daaraan voorbij ging, plus de overige systemen.

     • Bridgeman

      Oke man, je hebt gelijk. Jezus wat een doelloze domme discussie dit.

     • NestreX

      Het is geen man. 🙂 En volgens mij ben jij degene die de jaren ’90 console wars nog in je hoofd hebt en op basis van een kleine opmerking van Koos (die wel gewoon klopt, in meerdere opzichten, marktleider, maar ook technisch de beste console op verschillende momenten in de tijd, en dus gewoon een leidende positie, waar Koos waarschijnlijk op doelt) iets roept en bij één opmerking van iemand, helemaal los gaat.

      Maakt verder niet uit, eigenlijk is het wel leuk.

     • Bridgeman

      Zijn jullie getrouwd? Aangezien jullie al elkaar’s comments liken

     • LndaKa

      Vrouw, maar ok… 😉

     • NestreX

      Het kan (en wil) niet concurreren op het gebied van de grafische kracht, dus dan is het geen volwaardige ace op de markt. Het is een andere markt. Is juist slim van Nintendo, om die concurrentie niet aan te gaan. Ze richten zich op een specifieke groep. Wat jonger, games die minder omvangrijk zijn als productie o.a.

      Maar het is dus geen alternatief voor een PS4 oid. Je koopt het voor de Nintendo-ervaring, niet voor een algemene game-ervaring.

     • Bridgeman

      Nou en? Ook al waren er alleen Nintendo games op te spelen, dat maakt het geen minderwaardige console. Ik interpreteer minderwaardig als “mag je eigenlijk geen console noemen”. Dat is onzin.

    • strafefox

     De Mega-Drive en de SNES waren beide even succesvolle consoles. F-Zero en Mario World kwamen in het westen ongeveer gelijk uit als Sonic1 (91) de 2 jaren daarna waren echt de topjaren voor de Mega-Drive zowel qua sales als toffe games die er voor uit kwamen (ThunderForce IV en Streets of Rage 2, Ecco, Sonic 2, Landstalker, Aladdin, Rocket Knight Adventures, Gunstar Heroes, Shinobi 3 om er maar een paar te noemen). Het markt aandeel was in die tijd zo’n 50-50. Maar dit kwam mede omdat de NES nog steeds goed verkocht. De SNES verkocht goed maar kwam redelijke langzaam op gang. Pas in de eind jaren toen titels als Donkey Kong Country uitkwamen en Sega zich al ging focussen op de Saturn gingen de verkopen beduidend beter dan voor de Mega-Drive.

     • Bridgeman

      De SNES heeft er 50 miljoen verkocht, de Megadrive 30 miljoen. De SNES was succesvoller. En de helft van de titels die jij noemt hebben niks op een Zelda of een Donkey Kong. De Mega Drive stikte vooral van de sportgames, voor de adventure games en RPG’s zat je daar verkeerd.

     • strafefox

      De Megadrive/Snes console wars is al 20 jaar voorbij… het is echt ok
      om beide consoles te waarderen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar
      ik voel me toch echt een beetje te oud om als een kleuter te discussieren welke game van 25 jaren geleden beter is. De SNES en Mega-drive zijn voor mij beide heerlijke consoles met ieder hun eigen sterke punten en titels. De snes met zijn fantastische RPGs en natuurlijk Super Cvania IV en de Mega-Drive met een gewelde libary aan arcade-action/platform games. Anyway als je van RPGs en Adventure games houdt kan ik je Phantasy Star IV, Wonder Boy in Monsterworld, Landstalker, Story of Thor, Soleil en Monster World IV echt aanraden.

     • Bridgeman

      Ik waardeer ze ook allebei, heb mijn Mega Drive zelfs nog staan met een kleine collectie games. Maar dat de SNES het toen der tijd beter deed kan je niet omheen.

     • LndaKa

      Daar kun je prima omheen. Jij hebt je voorkeur. Dat is prima. Maar verhef het a.u.b. niet tot een norm. Ik ben pas laat begonnen met gamen, retro en huidige consoles tegelijkertijd, en mij spreekt het Sega-platform wat meer aan als ik de oude consoles bekijk. Persoonlijke voorkeur. Het scheelt niet veel overigens met de SNES, maar als ik moest kiezen… Gelukkig hoef ik helemaal niet te kiezen.

 • Laurens!-_-!

  Het wordt gewoon tijd dat Sonic een ‘Ori’ & ‘Rayman: Legends’ achtige behandeling gaat krijgen qua kwaliteit en uitwerking. Denk echt dat het Sonic qua stijl, verhaal, design en gameplay goed zal doen.

  • LndaKa

   Is dat niet wat ze hebben geprobeerd met Sonic Mania? Misschien dat ze dan meer de HD-kant op moeten voor een vervolg, maar het was een prima aanpak met indie-insteek. Kan overigens prima naast AAA-games. Zie ook de post van Xavier hieronder. Want eigenlijk heeft Sega het al eens eerder gedaan, een serieuze 2D-Sonic brengen, nog voor Mania. Alleen heeft de fancommunity het bester gedaan met meerdere games. Eén van die gasten hebben ze dan ook aan Sonic Mania gezet.

   • Laurens!-_-!

    Doel dan ook op de esthetiek e.d. en het filmische gecombineerd met gameplay game die qua kwaliteit ook nog aan de top zit. Even weg stappen van de sprites en het standaard cartoon design e.d. Wel Sonic behouden en de essentie van Sonic, alleen het potentieel ligt er. Alleen heb echt het gevoel dat ze van Sonic, met een goed team en een aantal jaar werk, een enorm vet product kunnen afleveren. Één van top niveau.

    Sonic mania nog niet gecheckt, maar van wat ik heb gezien, lijkt me dat best wel een goede game. Soundtrack overigens ook. Alleen nog steeds wel in de save zone.

  • optimuspecs

   Nou ja Koos. Bedankt voor de spoiler. Mijn game ervaring is nu verpest! VERPEST!!

  • strafefox

   Voor de 2d Sonic fans nog een tip: Freedom Planet. Was ook ooit begonnen als fan Sonic game maar ze besloten een eigen wereld met nieuwe characters te creeeren. Ik vond hem zelf echt super vermakelijk en doet zeker niet onder voor Mania.

   https://www.youtube.com/watch?v=NVxAKsI-hQ8

   • Dit ziet er serieus leuker uit dan welke sonic dan ook! Echt zonde dat de Sonic characters en muziek missen. Vooral de muziek is wel echt matig als ik de eerste 6 minuten bekijk, maar als dit een sonic game was geweest had ik hem zeker gekocht. En dat komt dan van een Sonic hater (echt serieus, ik heb het veel geprobeerd, maar wat is er in godesnaam leuk aan die tergende Sonic games?).

 • optimuspecs

  Nou ja Koos. Bedankt voor de spoiler. Mijn game ervaring is nu verpest! VERPEST!!

 • Xao Ralas

  Ik mist toch een onderdeel in de review. Ik ben het grotendeels eens met wat er gezegd wordt. Echter, betekent dit dat het ook een slechte game is om je mee te vermaken? Zoals een paar anderen het al zeggen, is het wel degelijk een vermakelijke game. Is het dan per definitie een slechte game die je echt moet laten liggen? Ik weet het niet. Hij komt waarschijnlijk in je aanbieding en dan is het een best leuke game. Alleen jammer dat de levels zo enorm kort zijn.

  Verder is de game vooral gericht op kinderen, denk ik. Juist voor de jongere groep is het drie-weg systeem en dat er veel op rails gebeurt wat meer geschikt.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord