Menu Premium
Loading...

Smartphones & privacy: Hoe bescherm je jezelf maximaal?

24/07/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

Iedereen die Gamekings een beetje volgt, weet dat een aantal van de presentatoren zich bezighouden met privacy. Helemaal als het gaat om privacy en hun smartphones. Toegegeven, de een meer dan de ander, maar we zitten gewoon niet te wachten op meekijkers en -luisteraars. En Google hoeft ook niet alles van ons te weten. Op de redactie is Boris degene die deze kruistocht het verst doortrekt. Hij heeft onlangs een simpele Android telefoon (Google Pixel 5) gekocht en is vervolgens gaan kijken met welke programma’s zijn privacy het best gewaarborgd werd. De uitkomst (lees Calyx OS) van deze zoektocht neemt hij door met Daan.

Een smartphone is allesbehalve privacy proof

Op het web wemelt het van de artikelen en filmpjes waarin uitgelegd wordt hoe je binnen je smartphone maximaal je privacy kunt instellen. Toegegeven, het helpt zeker een stuk. Maar potdicht zit je telefoon verre van. Veel producenten van mobiele telefoons zitten er niet op te wachten dat je je van alles en nog wat afsluit. Commerciële belangen spelen mee. En luistert China automatisch mee als je een telefoon van Chinese makelij hebt? Daarom wilde Boris een stap verder gaan. Wat als je gewoon een simpel model haalt en dan op zoek gaat naar alternatieve software? Doet dat wat? Is je privacy op de smartphones dan een stuk beter gewaarborgd?

Als je alles goed afsluit, is zo’n telefoon dan nog wel leuk?

Als je alles afsluit, dan heeft dat natuurlijk ook gevolgen voor de toegankelijkheid. En dat was nu juist zo fijn van een smartphone. Dat ie al veel van je wist? Dat ie je voorkeuren kende. Dat hij nummers herkende, dat ie websites snel toegang gaf tot je camera, locatie en mic zodat je snel iets kon opzoeken. Als je dat allemaal dicht kit, hoe staat het dan met het gebruikersgemak? Een smartphone is voor velen meer en meer een dagelijkse vorm van entertainment geworden. Gemak dient bovendien de mens. Is een ‘privacy phone’ nog wel leuk. Je ziet en hoort het in deze video over het opzetten en het gebruik van een privacy telefoon.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch