Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Hoe belangrijk zijn characters voor de kwaliteit van een game?

Google Plus David van Arragon
Google Plus Jan Johan Belderok
Koos Mooten
Google Plus Koos Mooten
10/05/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Mario is ’s werelds meest bekende en geliefde game character ooit. Hij zegt vrijwel niks in zijn games en toch vinden veel mensen de Italiaanse loodgieter een leuk personage. Bij Link en Samus gebeurt precies hetzelfde: ze zeggen niet of nauwelijks iets, maar behoren toch tot de meest iconische characters die we kennen.

Slechte character = slechte game?

Characters spelen een hele grote rol in games natuurlijk en daar gaan Koos, David en JJ een discussie over houden. Er zijn natuurlijk goede games met slechte characters, maar ook slechte games met goede characters die de game dan beter maken. Onze Gamekings trekken ook de vergelijking met GTA V. De story mode was ontzettend goed en leuk met name door de drie characters. Maar GTA online is ook super populair en daar speel je weer met je eigen custom created character.

Mute characters

Mute characters zijn erg populair. Neem als voorbeeld een Geralt, hij was al tof in deeltje één van The Witcher maar na deeltje drie werd hij echt een held en is hij voor veel mensen een character geworden die ze niet snel meer zullen vergeten. De heren komen tot de conclusie dat er niet echt een hele makkelijke formule is om een goede character te maken. Je hebt een goede backstory nodig, goede gameplay en natuurlijk een goed verhaal.

Wat zijn jullie favoriete game characters? Laat het ons weten in de comments.

Loading...
 • Daantjuh

  wow JJ kan Mario echt perfect imiteren haha

 • Spud82

  Hmm bij boeit het meestal niet zoveel: een character. Wat ik veel belangrijker vind is hoe hij (of zij) beweegt, aangevuld met de soundeffects. Het gaat mij hoofdzakelijk om gameplay bij games. De behoefte om je te kunnen identificeren begrijp ik ook niet echt, dat hoor ik bij films/series ook al zo vaak.

  Ik ben ook zo iemand die 20 ongeopende lootboxes heeft in Overwatch, i don’t care man hoe m’n Junkrat (of wie dan ook) erbij loopt. Oké er zitten tof ontworpen characters en skins bij, knap werk, maar het verrijkt mijn spelervaring simpelweg niet.

  Leuk item verder, Koos is ook echt een prima toevoeging in zo’n setting.

  • roeland

   Hmmm.ik wou een heel verhaal typen, maar jij hebt t al gedaan voor me. Bij verhaalgedreven games snap ik dat de complete boel instort als het character kut is, maar gameplay over alles. Mijn lijstje favoriete games zou exact hetzelfde blijven als de characters vervangen werden door blanco wireframe poppetjes.

 • ShurikN64

  Best wel belangrijk!
  Ik heb wel top games laten staan omdat ik de hoofdpersonage helemaal kut vond zoals de laatste DMC maar heb ook wel slechte games met plezier gespeeld omdat de personage zo vet was

  • roeland

   Best wel zonde. Die game speelde als een trein ook al snap ik dat ‘emo dante’ niet erg aantrekkelijk is..

   • ShurikN64

    I know, vooral omdat het echt een goede game was maar de emo gast was echt om te huilen..

    • Zrmi

     ik vond het emo gehalte wel meevallen in zijn uiteindelijke look in de game. Het was vele malen erger in de promotie beelden. Neemt niet weg dat de oude Dante inderdaad veel cooler was.

     • roeland

      Vind het uiteindelijk best meevallen inderdaad. De game speelt heerlijk soepel weg en dat is voor mij (en iemand met een metal gear rising avatar vast ook) veel belangrijker 😉

      Vind deeltje 4 (special edition) zelf een stuk toffer maar das een ander verhaal.

     • Greenekitten

      Het viel allesbehalve mee. Meest edgy personage dat ik volgens mij ooit in een game heb gezien. Zelfs Shadow the Hedgehog is minder edgy.

      Sowieso was die hele game vreselijk geschreven, met zogenaamd stoere dingen die gewoon vreselijk kinderachtig waren. Te gênant voor woorden. Blij dat die game geflopt is.

     • Zrmi

      De game is niet geflopt hoor

     • Greenekitten

      Jawel. Het had het begin van een nieuwe serie moeten worden maar alles is gestopt nadat de game niet eens meer wist te verkopen dan Devil May Cry 4. En die lage verkopen van deel vier waren de reden dat ze met DMC de reboot kant opgingen.

      http://www.eurogamer.net/articles/2013-02-05-capcom-reduces-devil-may-cry-sales-target-by-800k

     • Zrmi

      Dat gaat alleen over de eerste launch week. het is toch een algemene trend dat de eerste launch week niet meer zo goed verkoopt als vroeger. Daarnaast rekenen ze de pc versie niet mee en dat is nou net de versie die het meest populaire was door de 60fps mogelijkheid.

     • Greenekitten

      Eerste week verkoopt het meest, ook daarna is het nooit boven DMC4 uitgekomen waardoor er nooit een vervolg is verschenen.

     • Zrmi

      je weet dat Team Ninja van DmC sowieso al druk bezig is met Hellblade en nog geen tijd gehad heeft voor een vervolg? Een nieuw Devil May Cry deel gaat er sowieso komen. Daar is al meerdere keren naar gehint door o.a. de voice actor van DmC.

     • Greenekitten

      Als DmC een succes was geweest zouden ze niet aan Hellblade werken. De game is uit 2013 en er nooit ook maar een hint geweest dat het een vervolg zou krijgen omdat het is geflopt.

 • Wario.. >.<

 • TH_Division

  ”Mute characters zijn erg populair. Neem als voorbeeld een Geralt”.
  Sinds wanneer is Geralt een muted character?

  • Mabelisu

   Dit vroeg ik mij ook af. Wie schrijft in godsnaam toch elke keer die stukjes?

 • Nexxje

  Aloy vond ik een zeer goed uitgewerkt character. De gameplay van Horizon was niet veel anders dan bijv. Far cry of Assassin’s Creed, maar door de binding met de character heb ik de game met heel veel plezier gespeeld.
  DLC of een deeltje 2 heeft dan ook de voorkeur 😉 Guerilla , als er iemand dit leest 😛

  Een slechte character kan idd een game kapot maken , Mass effect : Andromeda heb ik uitgespeeld , maar de laatste uren was het een moetje.

 • Zrmi

  Iedereen vindt Mario toch gewoon tof door de nostalgische gevoelens? Ik kan me niet herinneren dat ik het personage tof vond toen ik de games vroeger speelde. De games waren gewoon erg goed en er waren daarnaast weinig andere ‘bekende’ personages. Vooral Nintendo karakters blijven jaren later nog evolueren en terug komen in nieuwe games. Dit versterkt alleen maar de nostalgische gevoelens denk ik.

  Het voelt een beetje het zelfde als waarom ik Uncharted 1 nog de beste in de serie vind. Het is misschien niet de beste game, maar het was voor mij de eerste in de serie. Een nieuwe spelervaring en openbaring naar de toen nieuwe graphics van de PS3. Daarom zal Uncharted altijd een speciaal plekje hebben boven de andere delen, die misschien wel beter waren.

  Omdat er elke generatie weer nieuwe Mario games uit komen blijven er ook steeds weer nieuwe generaties van kids opgroeien met Mario als een van hun eerste game personages. Hierdoor heeft iedereen toch wel een zwakke plek voor die oude loodgieter.

 • Jildert

  Waarom dringt JJ zo aan op één formule voor het perfecte gamepersonage? Dat bestaat niet, want alles is perceptie-gebaseerd. De één identificeert zich met Mario, de ander met Geralt. Het is hoogstens zo dat een bepaald personage meerdere mensen kan aanspreken, maar het zal nooit zo zijn dat een personage letterlijk iedereen aanspreekt.

  Het blijft tevens een wisselwerking tussen personage en wereld: je kunt het personage niet boeiend vinden, maar de wereld en gameplay geweldig. Fallout 3 en Oblivion hebben inwisselbare, mute characters, maar zijn qua open world en lore gruwelijk.

  Eén van de redenen waarom GTA V in mijn ogen succesvol en vermakelijk is, is omdat je met verschillende personages aan de slag mag en met een eigen personage online kunt spelen. Maar ook dat kun je niet direct aanwijzen als dé succesformule: de gedetailleerde open wereld speelt ook een rol, net als de succes rate van Rockstar-games uit het verleden.

 • Jochem Boom

  Ik kan me ook écht geen game herinneren zonder goede cast, die alsnog leuk. Natuurlijk wel de wat oudere shooters en RTSen die puur draaien om gameplay. Sleutel is gewoon creativiteit en aan het management de ballen hebben om dat ook te accepteren.

  Karakters dragen een game en zijn een merk op zich. De beste karakters kunnen boven hun game uitstijgen, dat is wat er met de meeste Nintendo karakters gebeurt, maar ook Disney karakters zoals de door jullie genoemde Mickey Mouse.

  • Zrmi

   Killzone (alleen de badguys waren tof)
   Dead Space (vrij nietszeggende personage met tof armor)
   Aantal Final Fantasy delen
   Dark Souls serie (je speelt een nietszeggende karakter maar kan je tof aankleden)
   Inside/Limbo
   Abzu
   Castlevania Lords of Shadow

   • roeland

    Gabriel van LoS was best wel een baas toch?

    • Jochem Boom

     De personages in FF zijn soms niet om aan te zien/horen, eens, maar zeker niet dertien in een dozijn.

     Limbo vind ik juist het tegenovergestelde, Met alleen een silhouette met ogen gloeiende ogen weten ze al zaken als onzekerheid, twijfel en angst uit te drukken. Dat komt ook terug in bijvoorbeeld de animaties.

 • Martijn Talboom

  Ik heb de video nog niet bekeken, maar om direct antwoord te geven op de vraag; de characters spelen mijns inziens een relatief grote rol in de totale kwaliteit van de game.

  Je kunt het vergelijken met een film, met slechte acteurs/rollen doet dat geen goed aan het totaalplaatje.

  Nu zit er wel een groot verschil in wat voor een game het is uiteraard.

  Dus met andere woorden, ja het speelt wel mee.

 • roeland

  Ik wil dit plaatje er ff ingooien om aan te tonen hoe iconisch street fighter characters zijn. Simpel maar doeltreffend. Kleurgebruik is de trick. Hoeveel herken jij er? https://uploads.disquscdn.com/images/6cf59887f6e2565a61c44e35ff0a7fd94989f928376beef0f5b4d21b3bcd3681.jpg

  • andrelepate

   Alleen die laatste herken ik niet, dhalsim?

   • roeland

    Yes 😉 je herkende hem dus wel!

    • andrelepate

     Haha, dit was een gokje op basis van mijn vrij beperkte SF kennis 🙂

 • Bloempjes

  Over het algemeen doen karakters mij weinig en is het een middel om de gameplay te beleven, maar goede games zoals Bayonetta en Devil May Cry met ‘arrogante’ hoofdpersonages staan mij wel enigszins tegen.

 • Jordy

  Ik wil een Mario RPG in de stijl van The Witcher.

  • Padawan1993

   Vreselijk idee

 • spoofghost
 • Foxnr1

  Helemaal mee eens, nooit die ass fuck vergeten toen je in Metal Gear Solid verder moest met Raiden ipv Snake. Was echt zwaar kut terwijl de gameplay hetzelfde bleef.

  • Padawan1993

   Haha grootste kutstreek ooit

  • Pakalu

   En dit was precies de bedoeling van Kojima. Waarschijnlijk waardeerde je Snake meer nadat je met Raiden hebt gespeeld haha.

 • aerox010

  Het ligt aan welke generatie qua gamen je bent opgegroeid. Ik vind de characters in games als: Mario, Zelda, Street fighter, Mortel Kombat, Tekken, Metal Gear enz nog steeds gaaf. Films maakte in die tijd ook veel meer indruk op mij, tegenwoordig heb je alles al duizend keer gezien en vind ik gave momenten in de gameplay een stuk belangrijker dan een character. Drop mij in de game en ik zoek alles zelf wel uit, het boeit mij weinig om te weten dat de hoofdpersoon een wees is of dat hij wraak wil nemen.

 • manoahvdvelde

  “een nice franchise”, Seriously? Wanneer gaan jullie eens wat doen aan deze amateuristische stukjes onder de filmpjes? De comments gaan de laatste tijd meer over fouten in de stukjes dan over de inhoud van de video…

  • Joost

   Hou op schei uit, het niveau is niet om aan te gluren. Kijk naar de tweede alinea, ‘Character spelen een hele grote rol…’ Even voor het gemak de S vergeten.

 • Job

  Ik weet al waarom jelle er niet bij zit! Hij is in amerika.
  http://www.dumpert.nl/mediabase/7127093/a5def9fc/vogel_waakt.html
  xD

 • Chahid B

  Characters zijn best wel belangrijk vind ik. Zie bijvoorbeeld Gears of war met Marcus Phoenix en zijn kornuiten die vind ik vele malen interesanter. Dan de characters in Gears of war 4 die ik eigenlijk een beetje saai vindt.

 • Rob van Dijck

  beste gamekings ik geniet van jullie items en vindt vimeo player ook een goede keus voor jullie items, Maaaaar……. zet ik jullie content (zoals altijd) op full screen dan heb ik zo’n uitermate irritante bovenbalk van de vimeo player. Hebben jullie hier een oplossing voor?
  Mvg deze gk kijker

  • roeland

   IK COSIGN DEZE!

   Negeren van klachten maakt niet dat ze verdwijnen Gamekings. Help a brother out

   • Ze worden niet genegeerd jongens, we zijn ermee bezig!

  • IDD, ik kan ook geen items meer downloaden op pc of telefoon waardoor ik nu MOET checken via de site wat ook weer mbs vreet.

 • andrelepate

  Het paradoxale van een ‘formule’, of een spreadsheet character is dat dat (voor mij) vaak juist niet werkt omdat het bijna altijd een dertien in een dozijn character wordt. Dat geldt voor mij overigens niet alleen voor characters, maar games in algemeen.

  Games waarbij marketeers een stevige vinger in de pap hebben (vooral tripple A dus) boeien mij dan ook vrij weinig meer de laatste tijd. Al die spreadsheets killen de creativiteit, en daardoor mijn gameplezier. Marketeers hebben onze maatschappij veel welvaart opgeleverd, maar ook een hoop eenheidsworst.

 • Ik vond Fallout 4 wel een geinig stapje in de goede richting; je droid Codsworth spreekt je daar aan met je naam (mits die in de database van de game voorkomt natuurlijk), wat ik wel een tof effect vond. Kwestie van tijd eer de technologie zo ver is dat elke NPC in je game je bij je naam noemt.

  Verder vind ik die twee knulletjes in Brothers: A Tale of Two Sons formidabele karakters. Ze praten een neptaaltje, maar toch ‘versta’ je ze. Via interacties met elkaar en de speelwereld krijg je echt een mooi rond beeld van deze twee broers.

  En een slecht karakter in een desondanks goeie game? Ik zou Corvo in de eerste Dishonored willen noemen. Een nietszeggende silent protagonist van wie ik graag wat meer willen weten. Dat gemis werd pas écht duidelijk toen je in de DLC met Daud speelde en wél een stem had (die van Michael Madsen, nog wel).

 • Raja

  Over dit item op zich: ik vond het wel heel erg ongeleid gelul in de ruimte. Het valt haast niet te volgen, en met name David zegt enorm veel, maar toch vrij weinig. Hij ging bijna richting de rol van Jelle, niet antwoord geven op de vraag van JJ, veel aan het woord zijn en vooral in het begin een beetje ongeïnteresseerde houding met cynische vragen richting de anderen, zoals aan Koos “Jij vind je eigen Destiny character niet cool?”

  Daarbij vliegen allerlei facetten die bij dit onderwerp horen je om de oren. Vind eigenlijk alleen Koos iets toevoegen in deze discussie, bijvoorbeeld door het gesprek weer even terug te leiden maar wat voor hem de 3 typen characters zijn in games. Compliment voor hem! En door naar de volgende premium discussie.

 • Als een character vrij neutraal is zoals een mario of zelda, kan iedereen zich er mee identificeren. Zodra een character echt een persoonlijkheid krijgt of een bepaalde stijl met zich mee krijgt zullen er mensen zijn die zich er vanaf zetten en mensen die erna toe trekken.
  Op een of andere manier verplaats je jezelf in de rol die de character vertolkt. Zo kijk ik er tegen aan iig.
  Bijvoorbeeld Joel (the last of us) is een heel sterk character. Ik zou mezelf goed in hem kunnen verplaatsen en dezelfde keuzes maken. Ik vind het totaal niet generiek.
  Een Delsin van Infamous totaal weer niet bijvoorbeeld. Dat is een stijl en manier waar ik nooit mee zou matchen. Soms moet je ook de verbeelding laten spreken. Bij destiny vind ik mijn character wel erg vet. Dat komt omdat ik mezelf heel de game (al die 2000 uur) verbond met dat character. Mijn titan voelt toch speciaal 🙂

 • Luckyluc

  Een goed onderwerp voor discussie maar wel een gemiste kans dat Emiel er niet aan deel nam. Hij had gezien zijn gamedesign en docent achtergrond vast veel kennis en een uitgesproken mening kunnen toevoegen aan dit item.

  Mijns inzien bepaald het type game wat een goed character is. Het character moet de game en diens gameplay dienen. Neem Mario, op zichzelf een vreemd character. Hij is een menselijk character maar wat uiterlijk antihero. Hij is koddig, heeft een loodgieter outfit, dikke neus en proporties die nergens kloppen. Juist hierom past hij in de mushroom kingdom en kan hij doen wat hij doet. Hij kan op schildpadden springen zonder weird te zijn. Kan zeer snel accellereren, draaien, salto’s maken etc. zonder dat je jezelf als speler hieraan irriteert. Daarnaast heeft hij een hoog knuffel gehalte waardoor hij kids aanspreekt, maar ook volwassenen van beide geslachten.

  Neem je Solid Snake, dan heb je het exact tegenovergestelde. Hij verplaatst zich realistisch in een duistere spionnen en schaduw politieke wereld. Door hem een interessant achtergrond verhaal mee te geven met gewicht, voelt de hele game gewichtig en meer speciaal. Ondanks het serieuze karakter, zijn er genoeg mystieke en vreemde dingen aan de hand om ook niet realistische gameplay elementen toe te voegen zonder dat de game zijn complete geloofwaardigheid binnen de setting verliest.

  Neem dan Kratos, een andere favoriet van me. Door zijn agressieve voorkomen en duistere karakter eigenschappen welhaast zonder verdere menselijke emotie dan boosheid en wraakgevoelens wil je niets liever dan alles op je pad slopen. Hierdoor is hij de ultieme kandidaat om het in al zijn rage tegen bovenmenselijke vijanden en goden op te nemen.

  Trevor van GTA V is ook een goed en bekend voorbeeld. Doordat hij zo’n verknipte, geesteszieke, maniakale, asociale hillbilly is, voelt het haast natuurlijk om een halve stad op zijn kop te zetten en de meest gruwelijke shit uit te halen. Met een meer bedachtzaam character, zoals bijv. in de Mafia games voelt dit automatisch veel minder natuurlijk.

  In een RPG werkt het dan juist weer heel goed om een eigen character te maken. Dit omdat jij het character gedurende de game vaak zelf vormt door de keuzes die je maakt en de speelstijl die je hanteert.

 • Wilco Verwiel

  Wat vond iedereen van zwijgzame game charachter Cloud van Grand Theft Auto 3?

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord