Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Pre-orders verpesten de game industrie

Koos Mooten
Google Plus Koos Mooten
Google Plus Richard 'Skate' Simon
Google Plus Steven Saunders
07/08/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Boem! Een gloednieuw premium item op deze maandagmorgen! Ditmaal buigen Skate, Steven en Koos zich over de trend van het pre-orderen van games. Voor bedrijven in de games industrie is het fijn om een inschatting te kunnen maken van de verkoop in de eerste weken. Vraag blijft echter wel of dit ook voor de consument wel zo voordelig is. Skate, Steven en Koos nemen in dit Premium-item het pre-order onderwerp eens flink onder de loep. Benieuwd naar wat ze te melden hebben? Bekijk dan nu Premium: Pre-orders verpesten de game industrie!

Kleine extraatjes kunnen veel uitmaken

Skate geeft aan vrijwel nooit een game te pre-orderen. De simpele reden hiervoor, buiten het feit dat hij vanuit zijn werk bij Gamekings veel games krijgt, is dat hij het geld er simpelweg niet voor over heeft. Steven is door zijn commitment bij games als Nioh en Destiny berucht om het feit dat zijn verzameldrift amper grenzen kent. Hij geeft dan ook aan Destiny 2 vooruit te hebben besteld, ondanks dat hij wist dat er een key op hem stond te wachten. Het beloofde kleine extraatje gaf echter de doorslag voor Steven. In de praktijk blijkt dat meer mensen overtuigd kunnen worden van het toevoegen van een klein in-game beloninkje. Is dit niet wat goedkoop? Wat kunnen uitgevers nog meer doen om het plaatsen van een pre-order aantrekkelijker te maken?

Een van de gevaren omtrent het pre-orderen van games in de immense druk die het kan leggen op ontwikkelaars. Wanneer een game uitgesteld moet worden riskeert de uitgever omzetverlies. Op deze manier is de kans groot dat uitgevers een harde deadline stellen. Wat is jullie mening over het hele pre-order gebeuren? Is voor jou de meerwaarde van het direct in huis hebben, in combinatie met de extraatjes, genoeg? Zit er volgens jullie nog wel toekomst in de pre-order business? Laat jullie mening en gedachten horen in de comments onder deze Premium: Pre-orders verpesten de game industrie!

Loading...
 • Steven

  Doet iemand dit nog? Los van eventuele collectorseditions.

  • OsirisNLD

   Laatste game die ik pre-ordered heb was Stellaris, hier was ik vrij zeker van dat ik hier me wel mee zou vermaken. En dat bleek ook te kloppen, 465 speeluren verder.

  • Sven Luiks

   Ik pre order soms nog wel. Maar dan inderdaad puur voor collectors items

  • Nephilim1977

   Ik doorgaans niet meer. Tenzij het inderdaad een collector’s edition is met figurines erbij.

   Even inhakend op de opmerking van Skate over de prijs van dat soort collector’s editions.
   Ze lijken voor doorsnee mensen vaak erg hoog. Het ding wil echter dat figurines in z’n algemeenheid behoorlijk prijzig zijn.
   Dus de hoge prijs van Collector’s Editions is daar redelijk door te verklaren.

 • FiFtyEuro

  Digitaal pre-ordenen moet je al helemaal niet digitaal doen in multiplayer games die je op dag 1 wil spelen. Je ziet je vrienden 2-3 dagen eerder dan jou spelen omdat de game al in de winkel ligt en op jouw console staat er nog een digitaal slotje op. Digitale versie FIFA 18 gaat dit oplossen door de duurdere versies 3 dagen eerdere toegang te geven.. Het is een pre-order bonus die je al hebt als je geen pre-order doet en de game in de winkel gaat halen..

  Op Steam zeker al niet.. Die games unlocken dan op dag van release om 19u..

  • FiFtyEuro

   PUBG is een heerlijke game maar als ik zie dat die game in early acces is en nog heel wat patches nodig heeft vind ik het toch op zijn minst opmerkzaam dat micro transacties al ingepatched worden en behoorlijk goed werken.’

   • Dark Descent

    Ik vind het belachelijk dat in een early access titel dit soort dingen aan mogen staan. Wat mij betreft mogen ze alleen aan de initiele aankoop verdienen totdat ze de echte versie op de markt brengen. Dit lokt alleen maar meer uit tot oneindig in ontwikkeling zijn.

 • Nexxje

  Ik heb ontzettend veel pre-orders gedaan. Ook zoals Koos al aangeeft om de fysieke copy te kunnen krijgen en om een fysieke collector’s edition te kopen.

  Voor digitale copies ben ik er klaar mee. AC-Unity had ik in pre order ; heb ik gecancelled ( God zij dank ). ME:A had ik in pre-order en die HAD ik moeten cancellen.

  Anyways, ik doe alleen nog pre-order voor Blizzard en Rockstar games. Bijvoorbeeld voor Starcraft remastered edition ( vanwege de nostalgische waarde ) en misschien voor de nieuwe ( als die nog komt ) WoW collector’s edition. Maar bij die developers wéét je dat je quality krijgt.

 • Ik pre-order alleen zekerheidjes. Games die ik 100% zeker toch ga halen. Bij de pre-order krijg je dan wat extra’s en inderdaad de special edition. Als je een bepaalde liefde hebt voor een game of franchise dan is het niet gek dat je pre-orderd. Bijvoorbeeld de nieuwe South Park. Daar krijg je een vette collectable bij.
  Ik snap dat het in sommige gevallen niet bijdraagd aan de kwaliteit van een game. Je geeft als het ware geld voor iets wat nog niet af of niet gemaakt is.
  Ik heb ook wel eens een game op kickstarter gebacked. Dat is ook een soort van pre-order. Games als bijvoorbeeld gta of red dead zijn voor mij ook zekerheidjes maar die games zou ik dan nooit pre-orderen.
  Het is toch alleen bij special editions of games waar ik echt een bepaalde love voor heb.

  Ik pre order NOOIT digitale meuk. Alleen fysieke stuff.

  • Chiyaho

   Meestal komt er na een closed beta gelukkig ook nog wel een open beta, of wordt die beta *surprise surprise* verlengd en kunnen er alsnog meer mensen in. Ook zijn er vaak mensen op fora met meerdere codes die ze weggeven dus daar ga ik ook niet voor pre-orderen.

   • idd. En een beta is allang geen beta meer. Meer een promotionele demo. Maar for the sake of het item…. noem ik het maar een beta 🙂

 • RagingRens

  Ik vind pre-orders toch wel erg handig. Het is een fijne manier om extra content te verkrijgen en vast te stellen dat je bij release de game hebt (of soms zelfs eerder). Maar zoals ik in de comments hieronder zie pre-order ik alleen zekerheidjes. Battlefront 2 pre-order ik sowieso al Star Wars fanboy 😀

 • Chiyaho

  Hoewel ik het wel met jullie eens ben, heb ik het idee dat dit item ook 4 jaar geleden had kunnen gemaakt. Ik heb namelijk juist het idee dat pre-orders toen meer relevant waren, nu hebben de meeste mensen die ik ken inmiddels wel een misser gemaakt en zijn ze wat voorzichtiger geworden. Zelf doe ik het ook alleen bij toppers, zo heb ik alleen GTA V en Breath of the Wild gepre-orderd deze generatie. Het weegt ook mee dat games als deze vrijwel nooit in de uitverkoop gaan.

  Dat jullie oogappeltje Destiny 2 nu een exotic als pre-order bonus verbaast mij ook niet, want het is een Activision game en gemaakt om mensen uit te wringen. Ik denk bijvoorbeeld dat Destiny 2 ook meer microtransacties gaat bevatten dan de eerste Destiny.

  Wat helemaal beyond me is als mensen een ‘Gold-editie’ van bijvoorbeeld een Ubisoft game pre-orderen, maanden voordat de basis game uberhaupt uitkomt en er ook maar iets bekend is over de inhoud van de season pass.

 • symotje

  In het verleden heb ik veel games ‘gepre-orderd’. Op deze generatie zijn alleen The Witcher 3 en Dark Souls 3 GOTY pre-orders geweest. Van deze twee games wist ik vrijwel zeker dat ze geweldig zouden worden en ik heb dan ook niet geaarzeld een pre-order te plaatsen. Bij games van bijvoorbeeld EA en Ubi pre-order ik niet meer, omdat deze in het verleden te vaak steken hebben laten vallen.

  Pre-orders zijn in mijn ogen niet per se slecht, maar de extra’s die erbij zitten moeten ofwel cosmetisch zijn, ofwel content zijn die in principe gewoon in de game zit, maar door de pre-order eerder te unlocken is. Dat een persoon pre-orders plaatst om een half miljoen aan ingame geld te krijgen, vind ik niet zo’n probleem, omdat datzelfde geld gewoon te verdienen is in de game. Het wordt pas problematisch op het moment dat er content beschikbaar wordt gesteld voor pre-orders, die uiteindelijk nooit terecht zal komen in de base game.

 • Padawan1993

  Gewoon van te voren goed onderzoek doen of je een bepaalde game echt 100% wilt gaan halen. Zo ja, dan is er niks mis met pre-orders + je krijgt er vaak ook nog een leuk (ingame) extraatje voor.

 • sa_nl

  Ik heb echt nog nooit gepreorderd, ik wil eerst zien of ze leveren wat ze beloven, dan pas ga ik een game kopen. En skins en zo, daar heb ik zo wie zo lak aan, de game moet het goed doen, punt.

 • Ben wel een sucker voor Collector Editions en dat zorgt er dus wel voor dat ik met enige regelmaat games wel pre-order. Of games die 200% zeker hebben wil. Zo heb ik The Witcher collector editions destijds gepre-orderd. Begin dit jaar nog, Resident Evil 7 de volledige digitale versie met alle toeters en bellen, dat was er ook gewoon één die moest en zou ik hebben. En dan nog het liefst vanaf de eerste minuut dat hij beschikbaar is ook.
  Forza heeft ook altijd een goeie aan mij, daar doe ik ook altijd de duurste versie van, al pre-order ik die niet altijd. Dus ja, ik ben er wel een sucker voor ja pre-orders. Ik trap er vaak wel in als er leuke “extra’s” bij zitten. Zo zit ik nu natuurlijk nog te wachten op, je weet toch: https://uploads.disquscdn.com/images/9aad1265fc62fc603da01c88bd626152775f9dfa96c622cc115923a1f701bc1d.jpg

 • Anti Koos

  Kk koos

 • Anti Koos

  Dood aan koos

  • Doe is niet zo onaardig joh. Dit soort berichten zijn voor niemand leuk.

   • walterg

    Don’t feed the troll 🙂

    Heeft geen enkele zin.

    • Nee is ook zo. Echt kansloos zie nu dat die alles vol spammed.

     • walterg

      Hij houdt het best lang vol moet ik zeggen.

     • Michael3002

      hij kan het alfabet typen lol

 • Anti Koos

  Pleuris homo

 • Anti Koos

  Geen gk koos maar kk koos

 • Anti Koos

  Koos heeft aids

 • Anti Koos

  Aids

 • Anti Koos

  In ieder item die kut koos

 • Anti Koos

  Kut koos

 • Anti Koos

  Vieze homo koos

 • walterg

  Tijdens het kijken van dit item dacht ik dat ik nooit aan preorders deed. Nou ja, behalve de snes mini dan.

  Toen keek ik de thread door, zag ik kickstarter staan en realiseerde ik me dat ik al voor Shenmue 3 heb betaald 😀

  Moest overigens toen ik de titel zag meteen denken aan Luke Plunkett van Kotaku:
  http://kotaku.com/5909105/stop-preordering-video-games-please

  Artikel uit 2012 waar ze op Kotaku zeer regelmatig naar refereren.

 • Anti Koos

  Koos neukt mannen

 • Anti Koos

  Kk gay koos

 • Anti Koos

  Koos is gay

 • Anti Koos

  Kk kk kk koos

 • Anti Koos

  Koos neukt zijn vader

 • Anti Koos

  Koos zijn vriendin is een kankeraap

 • Anti Koos

  Blackmonkey is jou vriendin koos

 • Anti Koos

  Wedden dat ze een lul heeft

 • Anti Koos

  Die kk zwarte kut vriendin van jou

 • Anti Koos

  Kk aap vriendin

 • Anti Koos

  Ik ben 100 procent racist

 • Anti Koos

  En ik kak over je zwarte kk aap vriendin heen

 • Anti Koos

  Kk apen

 • Anti Koos

  Alle zwarte zoude. Dood moeten

 • Anti Koos

  Kit zwarte

 • Anti Koos

  Heil hoer

 • Anti Koos

  Heil hitler

 • Anti Koos

  Jou vriendin is hitler vergeten

 • Anti Koos

  Hitler sloeg de voorouders van je vriendin over koos

 • Anti Koos

  Tyfushomo

 • Anti Koos

  Koos is een vieze kk gay

 • Anti Koos

  Kut homo koos

 • Anti Koos

  Kk
  K
  K
  K
  Kk
  K
  K
  K
  K

 • Anti Koos

  K
  K
  K
  K
  Kk
  K
  K
  Kk

 • Anti Koos

  K
  K
  Kk
  K
  K
  K
  K
  Kj

 • Anti Koos

  K
  K
  K
  K
  Kk
  K
  K
  K
  Kk

 • Anti Koos

  K
  K
  k
  K
  k
  kk
  K
  K

 • Anti Koos

  Kk
  K
  kk
  K
  K
  K
  K
  K

 • Anti Koos

  K
  K
  K
  K
  kk
  K
  J
  J

 • Anti Koos

  K
  K
  K
  K
  Kk
  K
  Kk

 • Anti Koos

  K
  K
  Kk
  K
  K
  K
  K
  kk

 • Anti Koos

  K
  K
  k
  kk
  k
  k
  K

 • Anti Koos

  Qrbwtb
  W
  NSG
  nat
  bWr
  bR
  brWwtbbw
  g
  ag bfs
  bfsth
  w
  Twg
  rqggr
  qh
  ut
  rh
  ir
  gaq
  rhhtw
  WThwh
  Twh
  TW
  hwtg
  Thqtwh
  WTh
  THq
  THqwt
  hwt
  hqg
  Hq
  Qg
  QGw
  Htab
  Twh
  HT
  Wth
  THa
  ATb

 • Anti Koos

  ATh
  GNa
  wga
  fb
  ath
  qh
  RQh
  F
  Dw
  G
  H
  D
  D
  ut
  D
  Ahy
  Ge
  E
  E
  H
  Ra
  F
  RbG

  G
  S
  Egje
  yge
  Dw
  Tw
  DNyrqh
  Df

 • Anti Koos

  A
  A
  F
  G
  gd
  W
  W
  S
  S
  E
  Ww
  W
  W
  W
  E
  W
  W
  ww
  T
  G
  G
  G
  F
  Rt
  H
  H
  G
  de
  W
  T
  H
  Gd
  S
  E
  D
  G
  Hh
  V
  D
  d
  ee
  Y
  H
  G
  F
  R
  Hy
  G
  F
  D
  D
  d

 • Anti Koos

  A
  A
  Sd
  R
  R
  R
  T
  T
  t
  Tr
  Ty
  Yg
  G
  ty
  H
  J
  Y
  H
  H
  H
  U
  H
  hg

  Fr
  R
  T
  T
  T
  Th

  Gg
  T
  Tr
  F
  F
  Huuj
  H
  Y
  yt
  T
  T
  R
  E
  E
  Ee
  E
  Se
  E

 • Anti Koos

  Afwthht
  wgsn
  HKrdnstma
  F st
  U
  MEtn
  qr
  yNenteaf
  Hhd
  BAarne
  Ne
  TN
  eYNm
  Tnt
  N
  Tb
  Tba
  f
  Ar
  Bqr
  NAttj
  S
  Ntwd
  nad
  AYdnayj
  e
  yARnekya
  AAYj
  JAYr
  JYrarya
  jajyqeth
  Tqej
  AJtwjy
  eajeqh
  Q
  hh
  qquwhwj
  Wh
  WNy
  AYrn
  JQRy
  QYHeqej
  Ywuj
  WEyhyeh
  T
  het
  Hqyehrqyj
  EYQh
  QEy
  Nqeb
  yqngr
  RWju
  UNTw
  Wurju
  Jy
  Juhyhyh
  Yh
  RYhhyey
  ehy
  Hh
  Yhye
  T
  Tg
  EThq
  HYey
  Hqy
  ht
  hth
  H
  Tt
  h
  H
  H
  tht
  Hyh

 • Anti Koos

  VArga
  SBt
  tBa
  btW
  bts
  bgs
  gns
  nsg
  ABtAFbarb
  bfa
  fba
  ba
  BSHTWafhha
  H
  Arh
  AT
  Jtsn
  SNt
  JAttjaat
  bat
  hangabf
  Ra
  bhtq
  Rah
  AThant
  ATb
  AFb
  RHa
  ATh
  ARh
  BAr
  ATh
  Nt
  want
  GAn
  ABt
  Arb
  Arb
  BAt
  HAt
  T
  Bastn
  STH
  THA
  TBahat
  THarah
  HR
  arga
  TA
  hah
  tysn
  N
  tyns
  AB
  tnst
  At
  barbrba
  Ar
  Hqh
  R
  RAh
  HRa
  HTa
  Hq
  RHa
  BTa
  Q
  Gharrah
  THa
  THs
  TAn
  AT
  Hn
  sTtnsta
  Bst
  Ngn
  sntanat
  ST
  nab
  Tts
  Nta
  Btab

 • Anti Koos

  FHansyyjsyjstha
  TA
  hth
  awh
  twh
  t
  wtj
  jys
  kySsktsgngsnaf
  njs
  t
  tjs
  ajt
  sjy
  tja
  taj
  j
  atJ
  TAj
  TJs
  THa
  JTantataj
  Nttjhtrhrha
  Htw
  THa
  TJs
  TSj
  TAu
  H
  At
  tah
  ARharh
  HAr
  HTa
  Arh
  RAh
  Rah
  TAj
  HAr
  ARb
  RHa
  RAh
  Geha
  rha
  rjat
  Stjjat
  AR
  hrha
  A
  Htrah
  Rah
  AHr
  RAh
  A
  rharh
  ARh
  HA
  Tar
  jtan
  Arg
  Taj
  Taj
  AHr
  Qhar
  H
  H
  Wh
  STj
  TJs
  Jts
  JAtarhatj
  ARjatjstjqrjqrjjtaabr
  SJ
  ttjw
  TW
  jjw
  tsy
  k
  SJy
  Ys
  JTsjatsy
  TAjtj
  St
  sjtj
  Sjw
  T
  Wwj
  t
  WTiwk
  Twt
  jwj
  twj
  twu
  twu
  WJt
  Q
  hwtj
  HAR
  T
  ahjtw
  TAj
  YSjtaj
  St

 • Anti Koos

  Dqwtn
  W
  Nt
  Nwg
  jwt
  jWy
  nWt
  bwT

  wTNwtb
  qrb
  RB
  qtb

  Bwt
  Bwtb
  Qtnbwtb
  Qr
  Bqr
  vqr
  Vwt
  Btw
  Bwtbwtbwt
  Hrwhtw
  Wthwt
  Jhet
  Nysehf
  R
  R
  R
  D
  d
  fh
  D
  E
  Gg
  D
  H
  Hgf
  R
  D
  H
  Bg
  F
  E
  E
  F
  H
  H
  G
  R
  D
  H
  H
  Gh
  G
  Tr

  Hh
  S
  R
  G
  H
  G
  E
  F
  Vhbf
  D
  Tg
  Ebg
  Eh
  gbhe
  Ennenh
  Runyb
  Yb
  Y g
  Y
  G g
  G gbbehbehb
  yy
  h
  BYg
  H
  F
  Ww
  Gh
  Hf
  De:()43
  F
  F
  H
  Cdrg
  G
  Re
  e;
  Dfdrf
  Fft
  Gay
  H
  H
  T
  S
  H
  Fa
  Ghsh

  H
  Sr
  J
  D
  W
  H
  H
  D
  Ui
  F
  W
  Y
  J
  T
  E
  E
  H
  H
  D
  s
  U
  H
  E
  e
  H
  H
  D
  E
  Jj
  Ge
  W
  t
  Ghvf
  Se
  H
  J
  G
  R
  dst
  U
  Y
  F
  esfhj
  H
  H
  tf
  Dsf
  Y
  H
  H
  Tnuneyn
  Ynyn
  WBt

  GBebtth
  WHt
  Th
  Hg
  Ghg
  ggd
  Uu
  hh
  R
  E
  F
  Hu
  T
  E
  W
  S
  E
  rt
  H
  Hr
  Et
  Hy
  Y
  T
  Rr
  R
  Ff
  H
  H
  G
  He
  W
  Utbehb
  Hu
  T

  Ew
  G
  Hg
  D
  D

  G
  h
  Uerh
  Hrf
  Fg

 • Anti Koos

  Kk koos

 • Anti Koos

  Vieze homo

 • Anti Koos

  Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 • Anti Koos

  Koos is gay

 • Anti Koos

  Rot op bij gk koos

 • Anti Koos

  Tufuslijer

 • Anti Koos

  Kk hond

 • Anti Koos

  Kk jood

 • Anti Koos

  Kut kk koos

 • Anti Koos

  Kk kut koos

 • Anti Koos

  Aaaaaaaaaaaa

 • Anti Koos

  Koos neukt mannen

 • Anti Koos

  Koos neukt zijn vader

 • Normaal pre-order ik nooit, maar nu heb ik wel alvast 2 games digitaal gepreorderd de nieuwe South Park game en FIFA 18. South Park heb ik alvast gepreorderd vanwege de gratis game Stick of Truth die erbij zit.
  FIFA 18 heb ik ook gepreorderd omdat ik die sowieso ga halen en bij een pre-order is het drie dagen eerder speelbaar, daarnaast kreeg ik 10 euro korting door de game ingame te bestellen in FIFA 17.

  Het viel mij trouwens op dat er nu in de PS Store meerdere games staan waarbij de game drie dagen eerder speelbaar is bij een pre-order. Dat vind ik wel een goeie ontwikkeling, want ik heb mijn games liever digitaal en vind het vervelend dat fysieke versies vaak eerder verkocht worden.

 • Anti Koos

  Koos zijn vriendin is een kk aap

 • Anti Koos

  Koos is een kk mongool

 • Anti Koos

  Hij neukt kk zwarte wijfen

 • Anti Koos

  Jij bent een witte ras verrader kk koos

 • Anti Koos

  Je moet een blanke vriendin palen

 • Anti Koos

  Niet zo een kk aap als die vriendin van je

 • Anti Koos

  Heil hitler koos

 • Anti Koos

  Jou vriendin zijn ze vergeten tijdens de oorlog

 • Anti Koos

  Zit je ook weer een brievenmaandag kk koos

 • Anti Koos

  Herhalend mannetje dat je er ben

 • Anti Koos

  Iedere keer die kk kop van jou in beeld

  • love u too ?

   • Bartek Kopa

    @koos@KoosMooten:disqus ah jullie zien t al :p mooi . oprotten met die gast

   • Michael3002

    @KoosMooten:disqus trek je niets aan van die troll hij is gewoon jaloers op je

   • Bravado

    Zelfde troll als Anti Skate een paar weken geleden. Effe bannetje regelen.

 • Anti Koos

  Metje kk stem eb waardeloze kut baardgroei

 • Anti Koos

  Vieze kk homo die kk koos

 • Anti Koos

  Dood aan koos zijn moeder

 • Anti Koos

  En vader

 • Anti Koos

  Je vader had je moeten vermoorde. Koos

 • Anti Koos

  Je bent mislukt

 • Ik vind je wel tof Koos. Je suis Koos!

 • Anti Koos

  En kk lelijk

 • Anti Koos

  Sjaak v ga ik anaal verkrachte

 • Anti Koos

  Kk sjaak v

 • Anti Koos

  Kom hier dan sjaak v

 • Anti Koos

  Sjaak v is een vieze kk gay

 • Anti Koos

  Kit sjaak v

 • Anti Koos

  Kk sjaak v

 • Anti Koos

  Kkdekk

 • Anti Koos

  Ik be. Boos

 • Anti Koos

  Heel boos

 • Anti Koos

  Aaaaaaaaaa

 • Michael3002

  koos is top je suis koos!

 • Anti Koos

  WFhtwh
  wtb
  wt
  vwRb
  twn
  Wtneyneyn
  eyn
  etbetbat
  bwT
  ra
  wrB
  twb
  ten
  gQr
  qbDqg
  rwht
  whT
  htw
  wht
  wG
  hWhwteh
  H
  Tetheebtrvg
  G
  ff
  D
  D
  D
  S
  S
  F
  F
  cd
  S
  S
  D
  Df
  D
  G
  G
  h
  Gss
  Hh
  H
  D

  Se
  H
  H
  F
  D
  Dh
  H
  G
  G
  D
  D
  G
  Hh

  Sef
  G
  Gggds
  S
  D
  Fh
  j
  Fs
  D
  D
  Fg
  G
  G
  Gf
  Frvabttbatwb
  Gat
  Taba
  btat
  Bat
  bab
  rarbba
  Tbaga ganganfabaarbrgferhgd
  ds
  S
  S
  G
  H
  H
  G
  D
  W
  W
  T
  Hhh
  G
  D
  S
  W
  hh
  G
  F
  Feed
  ????????????????????????????????????

 • Anti Koos

  Dwawf
  F
  G
  F
  D
  S
  A
  D
  G
  gg
  G

  Da
  S
  D
  G
  Gg
  D
  S
  F
  G
  Gg
  G
  Fff
  D
  D
  d
  S
  d
  G
  G
  g
  Gg

  G
  D
  D
  D
  f
  g
  Gg

  S
  W

  G
  H

  T
  E
  S
  D
  H
  H
  D
  E
  E
  F
  H
  H
  F
  S
  F
  H
  H
  G
  D
  F
  D
  F
  G

  C
  cc

 • Bartek Kopa

  Ey Koos , wat heb je die gast aangedaan joh? 😛 niemand wordt er hier anders van hoor maar is wel irritant wanneer je normale comments wilt lezen, ik ga de item nu kijken maar verbaas me uberhaupt dat die gemaakt is. ik dacht dat pre orderen bijna niet meer gedaan werdt. ben ook zeer benieuwd naar het item. en lieve gamekings , ban die anti koos sukkel eens even? kapot vervelend

  • walterg

   Je kan op “blokkeer gebruiker” klikken. Zelf nog niet gedaan omdat ik een morbide nieuwsgierigheid heb om er achter te komen hoe lang hij hiermee door gaat.

   • Michael3002

    of rapporteren zal me niks verbazen als ie nog 3 andere accounts aanmaakt

    • Dat had ie vorige week met anti Shelly en anti Skate in ieder geval al twee keer gedaan. Ach ja, het kost ons gelukkig heel wat minder tijd en moeite om zo’n dom accountje te verwijderen dan dat het hem kost om het aan te maken.

     • Michael3002

      das waar

     • HALLO SKATE.

     • Ah, ben je er weer? Gezellig, met je tweede accountje.

     • Nou, dit is nog steeds mijn originele , hoor, moest ook ff wat wat doen om mijn password te achterhalen. Maar wees gerust, ik ben niet hier om iemand te pesten ofzo, want sindsdien is er veel veranderdt en ik weet weet inmiddelds dat jij niet daadwerkelijk Skate bent , maar een of andere stagiar, dus who cares. Bovendien ben in Premium, dus suck my dick. Zogezegd.

     • LOL @ “een of andere stagiair”. Om je te bewijzen dat ik het toch echt ben: zou een stagiair weten dat jij me ooit in een dronken bui een aantal videootjes hebt gestuurd die het daglicht niet kunnen verdragen? ?

    • Racer_NL

     Idd rapporteren is het beste, alleen zijn ze op Disqus soms niet zo snel met het sluiten van Spam of Troll accounts helaas..

 • Anti Koos

  Aa
  aaas
  Dfg
  F
  G

  G
  F
  D
  D
  d
  D
  F
  Ff
  G
  T
  E
  T
  U

  Ag eh
  Wtn
  Stm
  Dy
  Heyysjtj
  Wjt
  wtj
  wtw
  jthw
  QH
  Rthw
  Rhq
  Rhq
  Hrqhqr
  Rh
  Qhr
  Rhq
  Rhq
  Grq
  Hrq
  Thw
  Th
  WHt
  RHq
  H
  Qrhtq
  T
  Whtwh
  TQh
  WTh
  HTw
  TWh
  QRh
  QHr
  QRh
  RQh
  RQH
  RQh
  THa
  ARh
  Rha

 • Anti Koos

  D
  D
  R
  E
  Fgdfb
  agsn

  GSN
  gsn
  GAn
  har
  hta
  aht
  btA
  nag
  NGsganTAj
  hfahaf
  fabTHarhaath
  tAhrh
  aha
  rhr
  aah
  rag
  Rrh
  aar
  Hha
  rra
  Hta
  Hat
  Hta
  Hht
  A
  TAhht
  Ag
  AHa
  Hra
  Har
  Hhr
  Aarh

  ARahrathath
  Wth
  WT
  htw
  jht
  wtahhqt
  Ta
  hrha
  Wt
  Hhrq
  HAr
  Arg
  Arh
  Arh
  RHa
  A
  Htha
  rahr
  Rg

  Egragthw
  Wthbwt
  TAb
  TBa

 • Anti Koos

  Vd
  ABF

  FABatb

  gnS
  nag
  sh
  AFb
  fha
  ath
  fbA
  BArra
  g
  hra
  RAh
  hrq
  rha
  AFbgzn
  gznga
  bgsn
  Gan
  SNgsnhahafbbtahta
  HAt
  HTa
  TAjatnhatathat
  Hathta
  H
  THaat
  H
  Ar
  hts
  hta
  Haht
  aThah
  Tat
  H
  ATat
  hta
  Hysjta
  hht
  Aat
  H
  THa
  ATh
  ATh
  HAragr
  HT
  Atsn
  TA
  Htsj
  Ta
  hts
  hst
  jsh
  Twh
  tah
  ttwh
  At
  h
  tajtah
  Tajrah
  HAttah

  TAhah
  ttah
  Tah
  Tah
  Tah
  Tah

  HArhtata
  brah
  AHrrag
  GAR

  AGrrah

 • Anti Koos

  Fagnsnsgbf
  BF
  a
  haF
  fabhfastjshatth
  agsb
  AF
  h
  gzn
  gsn
  sng
  gns
  sgn
  jst
  ngsfsn

  jta
  STJt
  hwr
  Ahwht
  tahhs
  ttjs
  Ys
  JWt
  TJW
  THA

  THs
  TJStjagaj

  ATh
  AJtra
  Th
  atja
  RAh
  TH
  asg
  ntbaab
  tar
  har
  hr
  hrh
  ARh
  Tah
  S
  trah
  RHa
  TAh
  TJ
  aaht
  Tsj
  T
  sjtah
  AR
  har
  hha
  tath
  HA
  rrah
  Rah
  ARb
  Arh
  Rah
  R
  aHra
  hta
  St
  DYts
  BAttja
  Arh
  Tah
  BAt
  TBaat
  Ta
  Tahatb

  HAraht
  TaJTara
  RHa
  Ar

  HArrha
  TA
  Taj
  Ar
  h
  raharh
  Attatata
  Rbbr

 • Anti Koos

  D
  D
  D

  Sa

  F
  G
  H
  Gd
  S
  D
  G
  H
  G
  D
  D
  sf
  H
  H
  D
  S
  R
  G
  G
  F
  We
  G
  G

  Re
  R
  G
  F
  S
  D
  H
  H
  D
  S
  Ef
  Ge
  St
  Gg
  D
  E
  W
  G
  H
  Vd
  D
  Y
  E
  A
  Sf
  F
  GF
  G
  Gr
  W
  R
  H
  G
  S
  sf

 • Anti Koos

  D

  D
  s
  Aa

  Sf

  Gg

  Gd
  D
  H
  U
  F
  S

  N
  G
  D
  D
  Jh

  Da
  F
  G
  G
  F
  Fh
  T
  W
  G
  H
  F
  Se
  Gt
  Se
  G
  F
  F
  R
  Gh

  G
  F
  De

  U
  t
  e
  S
  Dhg
  S
  Dr

  R
  Gg

  E
  D
  Gy

  G
  E
  D
  F
  t
  F
  D
  E
  S
  G
  H
  t
  E
  ed

  Gg

  T
  de
  G
  U
  H
  D
  E
  F
  Gg
  G
  F
  D
  D
  H
  G
  D
  S
  Fv
  J
  G

  Df
  J
  B
  V
  F
  Bv

 • Anti Koos

  Fg

  Gf
  D
  F
  F
  F

  G
  Hg
  G
  G
  F

  G
  Gg
  G
  G

  Gg
  G
  G
  G
  G
  G
  G
  G
  F
  G
  G
  G
  G
  G
  G
  G
  F

  Ca svehenyehnnheemh
  UEnny
  Hr
  qbr
  Unt
  H
  Wn
  Tb
  Etb
  Tyny
  Ntbeybw
  Tb
  etbtb
  T
  btbtbt
  Bt
  WBtwhtwbt
  grq
  qgrtbWtbwywjbwy
  h
  wyh
  yh
  wth
  hy
  h
  h
  h
  wyB
  ybe

 • Anti Koos

  Kkkkkk

 • Anti Koos

  Kkkkkkk

 • Anti Koos

  Kkkkkkkkk

 • Anti Koos

  Kkkkkkkkkjj

 • Anti Koos

  K

  Kk
  K
  K
  K
  K
  J
  J
  J
  J
  K
  K
  J
  K
  K
  K
  K
  K
  K
  Kk
  Kkk

 • Michael3002

  zo he antikoos is lekker bezig hij kan al goed het alfabet type

 • Anti Koos

  WNGsngwhgjyegsngs
  AG
  n
  atN
  etn
  Wg
  g
  qrh
  BTw
  twH
  aht
  twH
  htw
  wthhw
  t
  THa
  thW
  wg
  g
  Rh
  thw
  twh
  wyt
  heT
  eht
  twh
  eht
  eth
  tej
  he
  het
  wht
  htw
  HEt
  htw
  wtt
  hwt
  thw
  htW
  wtH
  hwt
  THw
  HTwwrgrgq
  Hw
  Hq
  Y
  TWh
  THwqgr
  Hwt
  HTwbattab
  HAr
  BRa
  QRg
  HWt
  HTwtwh
  HWt
  WBr
  RHq
  Rgq
  Rgq
  TWh
  GRqw
  tbbw
  Ttbwsb
  tgs

 • Anti Koos

  Ths
  ggsn

  SH
  tha
  rha
  hrA
  rqh
  twh
  ath
  hat
  rab
  brA
  vra
  tsn
  tan
  fa
  ant
  fab
  aht
  th
  tah
  hta
  atrr
  tah
  tah
  tah
  tah
  ahR
  Arg
  ta
  whr
  hwtwt
  htw
  hwt
  Jqh
  Rwr
  hw
  tH
  Whw
  Hwj
  Tts
  jt
  wHt
  ahr
  aha
  rh
  Arh
  Twhr
  aha
  rhra
  Har
  hha
  Ra
  rHt
  a
  rgag
  aht
  aha
  tg
  Ear
  gta
  htsh
  Ta
  hsh
  Tha
  Tts
  jht
  aht
  wah
  tts
  hts
  Htw
  Hta
  hrh
  Wwh
  Tta
  hra
  Hta
  hst
  Hst
  hsth
  S
  trhaat
  harh
  AG
  rarh

 • Anti Koos

  D
  f
  G
  G
  D

  T
  H
  t
  D
  f
  G
  g
  F
  h
  H
  Gg
  F

  G
  G
  F
  F
  G
  Bg
  G

  Ff
  Jf
  F
  G
  G
  Vg
  G
  G
  G

  Bg
  G

  Ff
  G
  G
  G
  F

  Gh
  G
  E
  T
  H
  J

  T
  F
  G
  k
  Je
  R

  Hh
  F
  G
  Jh
  De

  Gh
  G
  Drg
  H
  G
  G
  F
  H
  H

  H
  gf

 • Anti Koos

  Q

  M

 • walterg

  @KoosMooten Gefeliciteerd! Je bent pas écht mod op een site als iemand de moeite heeft gedaan om te registreren om je uit te schelden 😉

 • Michael3002

  @antikoos:disqus je bent gewoon jaloers op the one and only @KoosMooten:disqus

 • Michael3002

  zou die banned zijn

  • walterg

   Of zijn drugs is uitgewerkt.

   • Nee, IP ban 🙂

    • Michael3002

     ik heb hem ook maar geblokeerd

    • Jaapie18

     Dat heeft toch geen nut. Hij kan toch zo een vpn gebruiken of wat anders.

    • IP bans werken niet, vraag het mij. En Skate.

  • Frank van Doorn aka Kaassouflee met dubbel ee? Laat maar ik zie het al, een of andere anti Koos gast, hoe durf je anti Koos te zijn 🙁

   • Michael3002

    het was een trol die tijd te veel had

   • KatchPhraze

    Dat zou chill zijn.

 • Daniel Wesselink

  Soms heb je geluk dat collecters edition 1/2 maand later voor prikkie kan kopen 🙂

 • PauluitOosterhout

  Nadat er een paar keer op release, games zijn uitgekomen die of vol bugs zaten of maandenlang online niet werkte ( battlefield ) ben ik opgehouden met pre-orders.
  De industrie wil allemaal graag dat je vantevoren je zuurverdiende geld besteed aan nog uit te komen games en vervolgens krijg je producten die niet of nauwelijks aan kwaliteitseisen voldoen, dan haak ik af.
  De enige uitzondering ( en dus voel ik volledig met Steven mee ) was Destiny. Omdat ik die game al jaren speelde en ik ook bij de release de ” Iron Gjallahorn ” en bijbehorende sparrow wilde hebben.
  Maar ik ben het verder met Koos eens dat de meeste pre-order bonussen onzin zijn en ik dus lekker wacht op de review om te zien of een game mijn geld waard is.

 • Tegenwoordig krijg je er vaak beta codes bij voor een closed beta, vind dat wel een goede “goodie” om erbij te doen. Daarnaast vind ik exclusieve fysieke goodies de beste reden om te preorderen. In-game stuff waardoor je in het begin van de game overpowered bent vind ik echt game breaking, dan heb ik liever iets cosmetisch, maar ook weer niet zoiets dat je na 10 min al weer weg kan gooien omdat het dan alweer underpowered is in het geval dat de cosmetics verbonden zijn aan de stats.

  • FiFtyEuro

   Die beta codes zijn ook wel een manier om het praktisch onmogelijk te maken je pre-order te annuleren. Destiny 2 pre-order gedaan? Beta gespeeld? Probeer maar eens te annuleren.

   • Vriend van me zei dat gedaan te hebben, zelf pre-order ik eigenlijk nooit meer en heb ook geen zin om iets te pre-orderen en dan weer te annuleren voor een beta code precies om de reden die jij aangeeft, want bij mij gaat dat waarschijnlijk inderdaad niet werken 😛

 • Bloempjes

  Het zal vast ontstaan zijn om de interesse in een game te peilen en daar de inkoop op aan te passen, maar tegenwoordig met digitale verkopen en oneindig veel exemplaren vind ik het als consument nogal een nutteloos iets om te pre orderen. De bonussen en lokkertjes vind ik ook niet voldoende om een game meteen te kopen in plaats van even te wachten op een prijsverlaging. .

 • daniel bos

  ik pre order soms wel eens in de winkel,maar dan hoef ik niet alvast te betalen. Meestal op de dag van de release krijg ik een Sms met een berichtje dat die klaar ligt voor mij. Dit vind ik fijner dan digitaal pre orderen

 • KatchPhraze

  Vind pre-orders nogal dom en niet echt iets van waarde hebben ofzo, Dat je bij Destiny een exotic krijgt maakt het voor mij persoonlijk niet echt een exotic (too easy) en je zal zien dat het wapen niet erg sterk is.

  Toegang tot de beta bij een pre-order is ook vaag. Een beetje gamer zal zich inschrijven, kijken of het wat is en als het niet bevalt gewoon niet zijn pre-order ophalen. Je gaat toch niet meteen betalen lijkt mij.

  Dus het hele pre-order gedoe is moo, de uitgever kan er geen indicatie aan geven en de bonus die je krijgt is later lucht of dus negatief voor de game ervaring.

  • Haxanlord

   Ik heb ooit een maand ofzo moeten wachten op GTA 5 terwijl mijn vrienden allang aan het spelen waren. Toen had het wel een waarde gehad als ‘m had gepreorderd

   • KatchPhraze

    Serieus, hoe dan? Ik woon zelf in de stad en die game was echt overal.
    Wel klote wanneer iedereen al bezig is en jij niet mee kan doen.

 • Racer_NL

  Trollen is zoo 2012.. Snap niet dat sommigen hierdoor nog wat enige houvast in hun leven proberen te krijgen. Domme bezigheid..zinloos en zeker kinderachtig.

 • Bridgeman

  Pre-orderen doe ik alleen bij hardware, en alleen als ik bijna 100% zeker weet dat het ding op de dag van release bijna nergens te krijgen zal zijn. Zoals bij de SNES Classic. Games pre-orderen doe ik nooit. Als je als publisher op dag 1 al niet kan voldoen aan je demand, dan ben je slecht bezig. Zelfs Zelda was prima te verkrijgen op dag 1. En de Switch heb ik een paar weken later zonder moeite van een webshop geplukt.

  https://www.youtube.com/watch?v=AV69DyOuzbE

 • psyghotic

  vroeger deed ik nog wel eens een pre-order. Momenteel doe ik 2-3dagen op voorhand de pre-order. Op deze manier heb je vaak al genoeg informatie, soms zelfs al een review. En heb je toch nog de exclusive alsook game klaar staan bij golive. Indien ik destiny 2 toch ga halen (nog niet beslist) ga ik dat ook zo op die manier doen.

 • Julian Burford

  Pre-orders zijn niet het grote probleem. MICROTRANSACTIONS verpesten games echt! De lootbox cultuur waarin je niet eens langer geld uitgeeft aan specifieke cosmetics maar je geld uitgeeft met de KANS op het geen wat je wil unlocken. Games krijgen steeds vaker smerige “casino” mechanics. Die shit verpest games echt!

 • hans

  Bij store.ubi.com krijg je nog een leuke korting van 20% voor 100 punten die je met gamen hebt verdient. Daar wil ik best wel is een pre-order doen als ik voor me zelf zeker ben van een game. Bij Bol.com kan je ook een game vast leggen zonder te betalen. Als vlak voor de release dan blijkt dat de game niet gaat worden wat je had verwacht ken je hem altijd nog cancelen. Een Pre-order kan je in de meeste gevallen nog voor dat de game uit komt herstellen, dus hou gewoon voor je zelf goed in de gaten of je nog terug kan mocht je spijt krijgen van je bestelling. Ik vind het vervelender als ze komen met download levels en maps enz. Zoals bij Star Wars Battlefront II. Bij deze game komen straks verschillende edities uit in verschillende prijs klassen en nog heb je niet alles van deze game, want er komt nog veel meer download spul na de release. Z’n game zou ik nooit kopen bij release en afwachten wat het gaat doen en of het wel 60 euro waard is om mee te beginnen. Alleen bij een collectors edition met een beeldje en een boekje en een steel book enz. kan het leuk zijn voor de verzamelaar, maar als deze steeds meer gaan kosten gaat de lol daar ook wel vanaf. Na Mafia 2 waar Gamekings behoorlijk mee heeft geholpen om deze game de hemel in te prijzen pre-order ik geen losse games meer en zie daar ook het nut niet van in.

 • Anti Anti Koos

  Where are you..? You infidel!!

  • De Peno Eno

   Deze ook even bannen aub jongens,

   • Anti Anti Koos

    Why? Pro koos kan gewoon.

 • Puk Plet

  Vroeger toen de games nog schijfjes waren heb ik wel eens ge pre-ordered. Maar de Free Record Shop toen der tijd kreeg niet op alle dagen geleverd (en thuis ook niet) waardoor je altijd eerder was om het gewoon in de winkel te halen.
  Nu is alles digitaal download en heeft het geen enkele zin om de game eerder te bestellen.

 • Puk Plet

  Eigenlijk is dit item wel cliché, de heren zijn in het begin tegen timed exclusive, maar is dat niet precies hetzelfde met premium items die later worden vrij gegeven zoals de LA items?

 • Kid MMXV

  Het hele fenomeen van speciale (digitale) preorder versies is een achterlijk idee als je er even goed over nadenkt. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de verwevenheid van games en de retailmarkt. Nu gaat straks alles digitaal; kunnen we dan gewoon twee of drie versies hebben: basegame; deluxe versie en deluxe met seasonpass.
  Ik ben niet tegen deluxe versies, hoewel ik het ook niet nodig vind. Zorg er alleen voor dat iedereen op elk moment kan kiezen welke versie zij willen kopen.

  Er worden tegenwoordig auto’s van tienduizenden euro’s gepreorderd (TESLA MODEL 3). Hoe knettergek ben je dan; je weet niet eens hoe de auto rijdt.

 • NL-SW-UTREG

  Ik pre order F1,FIFA deluxe edition en GTA verder wacht ik altijd af met me aankopen.

 • Nipponsei

  Wat is jullie mening over founder/betatester/early access packages? Om een voorbeeldje te noemen, Warframe. Bij Warframe in het begin kon je een founders pack kopen deze bevatte een unieke Warframe en set wapens die alleen via de founder pack gehaald konden worden. Deze founder pack was uiteraard alleen te koop voordat de game uit kwam. Het was ook een soort manier van kickstarten/funden.

  Maar nu 4 jaar later zijn er veel nieuwe spelers die niet vanaf dag 1 erbij waren en interesse hebben in deze unieke Warframe en wapens. De developer van Warframe heeft gezegd deze founder items nooit meer uit te geven omdat ze anders hun founders op de vingers zouden tikken. Maar omdat er steeds meer nieuwe spelers bij komen begint de developer langzaam te bezwijken onder peer pressure.

  Wat vinden jullie hier van? Moet de developer toch deze founder items vrijgeven of moeten ze dit houden als unieke founder items?

  • KatchPhraze

   Niet vrijgeven, ik speel de game zelf niet maar als die na 4 jaar nog relevant is komt dat mede door de founders en die zou ik wel mijn waardering willen blijven tonen. Ze zouden wel nog iets kunnen doen om de huidige spelers het gevoel van waarde/waardering te geven.

 • nigel sint maarten

  wat wel een van voordelen van pre orderen is dat ze bij een launch van een game een schatting kunnen maken wat voor een impact het op de servers heeft en als iedereen zou pre orderen zouden de servers het mischien iets beter kunnen houden? (pre order zelf trouwens bijna niks)

 • SinisterNL

  Wat een goed item! En een goede zetting met mooi decor. Koos, steven en skate goede combo, zie ik graag vaker.

 • Jord-O

  Ik wil juist hogere prijzen voor collector’s editions! Dan krijg je misschien eens niet van die plastic meuk!

 • Lord Thunderwing

  Pre-orders en microtransacties verpesten samen het geheel. Met een embargo kan een publisher een draak van een titel en/of met heel veel bugs (Zou toch getest moeten worden? Vergeet het maar, je mag 50+ euries neerleggen om het ‘product’ te testen!) toch nog aardig verkopen en wanneer je een hoop loot achter een betaalmuur zet (microtransacties of DLC), dan zijn er altijd gekken die ervoor gaan (horse armour anyone?) . . .

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord