Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Is de offline retail dood?

Gamekings Boris
Google Plus Boris van de Ven
Google Plus Jan Johan Belderok
Google Plus Steven Saunders
11/10/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

De Nederlandse gamesindustrie verandert. De ontwikkelingen van de laatste jaren bevestigen dit keer op keer. In de meeste gevallen komt het erop neer dat de financiële positie van partijen snel verslechterd. Ook bij Gamekings houden we de gamesindustrie goed in de gaten. JJ en Boris staan bekend om hun optredens in ‘de Kwestie’, waar zij een kritische blik werpen op de ontwikkelingen in en rondom de Nederlandse gamesindustrie. Ook in dit Premium-item zijn beide heren samen met Steven aangeschoven om eens ouderwets duiding te brengen. Ditmaal moet de penibele situatie in de offline gameretail eraan geloven. Check nu “Premium: Is de offline retail dood?”

“Het einde van de offline retail is in zicht”

Uitgevers hebben in toenemende mate problemen met de klassieke opzet van retail binnen de gamesindustrie. Waar vroeger offline retail koning was, daar lijkt tegenwoordig online distributie alles over te nemen. Dit beeld wordt bevestigd door een grafiek van de NPD Group. Hierin is de teloorgang van de offline retail goed te zien. JJ, Boris en Steven hebben de transitie van offline naar online meer dan bewust meegemaakt. In dit gesprek leggen ze de vinger op de zere plek. Waar is het misgegaan? Boris voorziet het einde van de offline retail zoals we het vandaag de dag kennen.

Wat zijn jullie gedachten over dit onderwerp? Betreuren jullie de drang van de massa naar online? Hechten jullie nog altijd veel waarde aan het fysiek in huis hebben van al je games? En hoe zit het eigenlijk bij jullie? Geef hier aan op welke manier jij anno 2017 je games koopt. Laat je horen in de comments onder Premium: Is de offline retail dood?

Loading...
 • RomeoNovember

  Ik koop nog steeds alle games die fysiek uitkomen ook daadwerkelijk fysiek. De ps plus games en indies download ik gewoon, maar de rest staat mooi in mijn kasten.

  • its_charro

   Bij mij net zo.

 • lolwut95

  Good riddance. Fysieke winkels waren veels te duur, en het voegt totaal niets toe dat je eerst het hoesje kunt besnuffelen voordat je een game koopt. Online bestellen brengt ook onnodige transportkosten mee en het hoesje bekijk je toch niet meer zodra je het geïnstalleerd hebt. Dus van mij mag het allemaal digitaal.
  Hou maar een paar winkels open voor de echte liefhebber en de special editions…

  • Conservo

   Over het algemeen zijn games in de ps store duurder dan in de winkel. Zit vaak wel 2 tientjes in voor nieuwe games. Alleen steam is goedkoper, maarja, ik heb geen pc.

   • lolwut95

    Ik heb dan wel weer een PC dus misschien ben ik een beetje partijdig op deze kwestie!

 • Wormpaul .

  Sinds PS4 (pro – 1TB) download ik alleen maar, zelfs als het duurder is dan in de winkel.
  Doosjes en ander soort “ruimte innemende dingen” vind ik zo vervelend en onhandig dat ik zo blij ben dat ik daar nu vanaf kan zijn, het hele principe van in een winkel leggen hoeft voor mij niet meer.

 • Davyjones

  Ik koop alleen games digitaal als ze in de sale zijn in de ps store. Heel soms komt het voor dat een nieuwe game digitaal hetzelfde kost als een nieuwe maar dat is echt heel erg zelden.

  Probleem van games digitaal kopen voor mij is dat ik toch gewend ben door mijn stapeltje games te gaan ipv kijken in mijn digitale library op playststion. Omdat ik op de ps nooit genoeg ruimte hebt voor al mijn games vergeet je soms dat je een game in je library hebt staan (maar niet geinstalleerd), dan is een fysieke copy toch handiger.

  • Wormpaul .

   ik vind het scrollen door een digitale libary (GOG / Battle.net / Steam / PSN) juist heel praktisch en doe ik nog steeds met plezier van tijd tot tijd, niet dat ik nog veel games speel maar alleen het idee dat ik het zou kunnen spelen of heb gespeeld geeft me soms al een glimlach.

   • Davyjones

    Ja het is opzich gemakkkelijk maar soms dan denk je: wat zal ik eens spelen en dan kijk ik toch automatisch door je stapeltje hoesjes. Op pc koop ik dan weer niets fysiek haha.

    Ja dat laatste gevoel heb ik als ik mijn rijtje games zie van xbox360 en ps4 games op mn kast haha.

    • Wormpaul .

     Van mijn vriendin mag ik de hoesjes e.d. niet meer in de woonkamer bewaren (PS4 staat er nog wel) dus dan zou ik al naar zolder toe moeten.

     Misschien dat daarom dat digitale wel mijn “second best” optie is.

     • its_charro

      Heb de hoesjes allemaal mooi in de kast staan en de cd zitten allemaal in een cd map van Case Logic. Zijn er in verschillende maten en heb je alle games een beetje bij elkaar 😉

     • Gamer

      Ik heb al me games in een kamer staan apart mijn vrouw en kinderen hebben er geen last van.

 • Conservo

  Jammer, ik hou nog steeds heel erg van fysieke doosjes. Ik wil iets in handen hebben en een mooie steelcase of special edition vind ik nog steeds tof om te hebben. Ik koop digitaal alleen in de sale of online only.

  Wat is er trouwens gebeurd met Gamers Heaven? Bestaat dat nog?

 • TheOne

  Een ding wat me altijd afvraag (en waarom ik persoonlijk de software graag fysiek thuis heb), is hoe zit het het met de beschikbaarheid van dingen over 5, 10 of 20 jaar in de toekomst. Een singleplayer game kan je over tig jaar nog prima spelen als je de schijf in de bijbehorende hardware van de console stopt, maar er is geen garantie dat het dan digitaal nog zal bestaan voor zover ik het weet.

  • Steez977

   Ik denk dat diegenen die daar om malen (zwaar) in de minderheid zijn. Kijk naar de backward compatibility vande XB1, who cares really? Een erg klein groepje.

  • optimuspecs

   Hoe beschikbaar is je fysieke schijf over 5, 10, 20 jaar? Schade, diefstal, etc, etc. Het is maar ook de vraag of je hardware over 10, 20 jaar nog werkt en of je het kan vervangen / reparen dan. Zelfs heb ik een grote fysieke collectie van de vorige generaite, maar sinds de xb1 / ps4 heb ik alles digitaal. Geen gedoe met krasjes of telkens opstaan om disc te verwisselen.

 • Gamer

  Het voelt toch altijd net als of je de game nooit echt bezit het voelt net als of je de game leent.

  Wat ik me erg ga afvragen als een game die niemand speelt zeg maar wat Tenchu bijvoorbeeld en een bedrijf gaat die game van hun servers halen ..

  En jij ja jij wilt die game gewoon spelen moet je dan maar je PS1 maar weer eens uit de doos gaan halen met 20 jaar stof erop ??

  Het voelt net als of je niks meer mag hebben maar wel moet gaan betalen.

  Ik koop ook wel games in de store van de xbox maar toch het blijft een vreemd gevoel.

 • Remy Leyting

  Goed item. Interessant. Zelf koop ik steeds meer digitaal omdat er steeds meer sales digitaal komen. En door luiheid ga ik zelf niet meer naar de winkel voor 1 game . Half uurtje reizen is de dichtsbijzijnde gameshop.

  Ik heb misschien nog een interssant onderwerp voor jullie als premium item. Loot boxes, pay to win. Star wars battlefront 2 en shadow of war hebben beide loot boxes waardoor je sneller door de game progressed en dingen unlocked. De loot boxes zijn random dus eigenlijk kan je het vergelijken met gokken. Je betaald voor een loot box maar je weet niet wat erin zit. Misschien leuk om daar een item over te doen.

 • Vaak… (ik zeg vaak, niet altijd) zijn de fysieke, nieuwe, console games nog wel goedkoper dan online (Xbox Live/PSN)

 • Sven Luiks

  Ik koop mijn games altijd fysiek. Puur omdat ik iets tastbaars wil hebben wat mij het gevoel geeft dat die game van mij is. Is een persoonlijke voorkeur.

  Een fysieke game kan je lenen/uitlenen van/aan vrienden om te proberen.

 • manoahvdvelde

  ik koop meestal fysiek. Alleen al omdat het vaak 20-30 euro goedkoper is dan in de PS store. Ik koop online alleen als ze in de aanbieding zijn of via PS plus. Daarnaast vind ik het ook fijn om bepaalde games even te proberen en dan door te verkopen

 • Wouter

  Ik koop al mijn games al zeker 7 jaar alleen nog maar digitaal. Als PC gamer is er voor mij ook geen reden om nog naar een winkel te gaan, want ik kan bijna alles op Steam vinden en vrijwel altijd voor een leuke prijs. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst een winkel ben in gegaan om een game fysiek te kopen.

  • BassieB

   Voor de console nog wel eens een game in de winkel gekocht. Maar koop idd al 10 jaar alles digitaal op de PC.

   Weet ook nog hoe ontzettend kut ik het vond dat ik Destiny op disc had, en dus niet in het buitenland bij vrienden kon spelen…….want die draaiden de digitale versie…….en daar mag je als disc holder niet op inloggen……fckin Bungie en Activision stuck in the 90’s.

   Sindsdien dus ook vaker digitaal voor console, tenzij ik de game denk door te verkopen.

   • Tijl Van de Velde

    Al een geluk zijn er voor een die-hard PC gamer genoeg mogelijkheden om een spel aan te kopen. De prijzen zijn al een aantal jaren ontzettend goedkoop. Het is iets waar JJ wederom niet aan gedacht heeft.

    • BassieB

     Bij Pc kan je ook je fysieke versie digitaal installeren. Iets wat op console dus niet altijd het geval is en best schandelijk is.

     • Tijl Van de Velde

      Een plastieken doos zal me worst wezen. Het is jammer voor diegene die daar graag op spelen, of toch iets dat daar op trekt.

     • Berinho

      Bij de 360 kon je idd de disc variant op installeren op je console. Gebruikte dat toen wel, maar bij de PS4 of xone nooit gecheckt eigenlijk

 • InsaneRequest

  Top Item, zelfs voor niet – gamers is dit een interessant onderwerp.

 • Montana

  Wanneer kan ik gamekings chromecasten naar me tv? Mis dat echt.

  • Jamie

   Gamekings URL kopiëren/plakken op deze site en op bekijk klikken: https://www.j4mie.net/gk/ daarna zou dat moeten kunnen

   • Hetwordtweerzomer

    Waarom zit het niet in de player want volgens mij ondersteund Vimeo standaard wel Chromecast dacht ik.

 • hunterrnl

  Ik haal liever fysiek. Alleen bij echte goede kortingen haal ik het van PSN. Op een dag ben je digitale games kwijt en bij fysiek nooit !

 • Uther Pendragon

  Ik kocht en koop nog steeds liever fysiek, maar veel winkels zijn gestopt met het verkopen van games. Enkel Intertoys is hier nog over en daar koop ik dus voornamelijk mijn Triple A games en al die wat oudere en kleinere games koop ik via de PSstore. Helemaal als ze nog leuke korting bieden ook. Laatst Nioh nog uit de store gekocht voor 25 euro.

  Nu de games digitaal zijn zou je verwachten dat de prijs omlaag kan, maar dat gaan ze niet doen natuurlijk

 • Jalalala

  Ik koop soms games retail, maar ik vind het altijd stom om te doen. Laatste tijd merk ik wel dat ik nintendo DS games heel vet vind in de winkel (ben een laatkomer met nintendo). Spannendste retail moment voor mij was denk ik final fantasy 8 want die moest je destijds uit Japan bestellen. Soortgelijke ervaring had ik met demon’s souls toen het nog niet opgepikt was in Europa.

 • optimuspecs

  Bol en Mediamarkt doen het nog steeds goed als het om fysieke media / games gaat. Het zijn ook de winkels die een beetje kunnen spelen met prijzen. Vooral media markt.

  Zelf, ben ik sinds de release van de xb1 en de ps4 overgegaan naar digitale games. Bij release zijn de prijnzen nog duur, maar na 1 maand gaat vaak 35% af online ( wel of niet tijdelijk ) en na 2 maanden heb je vaak voor de helft van de prijs de game + dlc. Door een grote back log, koop ik meer games dan ik spelen kan. Allemaal digitaal voor een leuk prijsje en bijna allemaal met season pass.

  Microsot heel al laten weten dat je behalve je 360 backwards compatible games, je ook je xb1 games kan meenemen naar de volgende xbox. Ik denk dat ook Sony dit gaat doen.
  Mensen denken dat je fysieke media per definitie voor altijd kan “bezitten of meenemen”..Je fysieke media kan ook worden gestolen, beschadigd, etc, etc.

  Bol probeert gewoon de Nedrlandse Amozon te zijn en daarom hebben ze echt van alles. Amazon is ook met boeken begonnen.

  Voor de grote spelers, die met prijzen kunnen spelen, een online store hebben, centraal gelegen zijn, is de fisieke markt nog steeds winstgevend. Kinderen die in winkels voor een game schreeuwen of mama’s en oma’s die een cadeau voor hun kind / kleinkind willen kopen, kopen vaak nog fysieke games.

  Over online bestellen, bestel ik eigenlijk alles online, zelfs mijn boodschappen.

 • Uther Pendragon

  Boris, noem dan eens wat voorbeelden als je iets als feiten brengt.

  Welke youtubers bedoel je die nu uit de picture zijn en 3 jaar geleden nog tot de groten behoorde??.

  • Puk Plet

   Die zijn er genoeg, maar dat zijn meer de kanalen van de eerste jaren. Als een Youtuber nu verdwijnt is het meestal omdat er geen geld te verdienen is door het vele aanbod en doordat Youtube de inkomsten op video’s blokkeert, of gewoon omdat die er geen zin meer in heeft. (Casey Neistat)
   Dé grootste opkomer van vorig jaar is heel lang gestopt, maar pakt het weer langzaam op sinds een tijdje.

   • Kingjames

    Wat lul je man. Casey is al jaren bezig op yt. Hij is gestopt met daily vloggen. Maakt nog steeds leuke videos

    • Puk Plet

     Ja klopt. Dat zei ik ook niet. Hij was wel gestopt. En als je de comments een beetje leest zie je wel steeds vaker dat mensen het minder leuk vinden doordat hij er minder prioriteit aan geeft en de vele gesponsorde videos en doordat hij regelmatig zijn linkse mening laat horen. Dat is eigenlijk begonnen sinds zijn stem op Hillary video.
     Hij is nog steeds de beste vlogger.
     Zijn laatste video was ook weer een vervolg op zijn meest bekeken om snel ren viral te maken. Dat is het verschil met voor de tijdelijke stop.

 • Nephilim1977

  Ik koop doorgaans fysieke games tenzij het enkel digitaal te krijgen is. Steam Sales o.i.d. uitgezonderd. I mean als ik voor 2 euro een game kan krijgen die in de winkel nog 30 kost dan maak ik natuurlijk een uitzondering.

 • Boskeerl

  Het enige wat ik nog fysiek koop zijn films, de rest allemaal digitaal. Vroeger waren fysieke games vet, ik ging met trein richting Groningen. Daar naar de Nedgame of dimension plus. De terug weg in de trein was genieten want toen zaten er nog goeie game handleidingen bij games. Aaaah ik mis het

  • Tijl Van de Velde

   Waarom zou je films nog fysiek kopen. Het kost een fortuin, en om de vijf voeten veranderen de standaarden.

   • Kid MMXV

    Waar moet ik films dan digitaal aanschaffen? De Playstore of iTunes? Dan heb je hetzelfde probleem. Gemiddeld kosten oude films ook daar nog gerust meer dan 10 euro voor HD kwaliteit. Liever koop je blueray en rip je deze. Kwaliteit ligt vele malen hoger dan stream.

    Ik zelf ben geen film liefhebber, maar als ik keertje zin heb iets te zien dan is het 9/10 keer niet op Netflix te vinden. Ik snap best dat mensen films kopen. De (meer)prijs van eenmalig aanschaf weegt op tegen wispelturigheid van Netflix en derden.

    • Puk Plet

     Ik heb zeker 150 full priced blu-rays en dubbel zo veel dvd’s in de kast. Ik zet ook regelmatig nog een film op (geen dvd meer) maar ik heb daar ook een goede installatie bij om het af te spelen wat het iets extra geeft.

    • Kingjames
   • Laurens!-_-!

    Dat valt echt nog wel mee, al zijn de 3D nieuwe releases vaak wel best aan de prijs. Blu Ray is de standaard en daar binnen heb je dan weer UHD e.d. Maar Blu Ray blijft bestaan. Daarnaast is de prijs kwaliteit verhouding echt niet zo duur of zoveel duurder als digitaal. Is maar waar je het aan uit geeft, je passie ligt en wat iemand er voor over heeft. Komt ook vaak genoeg voor dat digitaal duurder is.

   • Boskeerl

    Valt reuze mee kwa prijs, gewoon de juiste shops zoeken.

  • Kingjames

   Fysiek films kopen? Waarom?

   • Boskeerl

    Omdat ik een groot film liefhebber ben en ik het verzamelen tof vind. Heb 3 boeken kasten vol met films. Zoals nu zoek ik weer jaren 80 creature/horror films. Eigenlijk is het gewoon een hobby van me net zoals gamen

 • Uther Pendragon

  Hoe zit het met de Chinese game industrie. Ik verwacht daar dat er daar ook wel een groot bedrijf zoals Alibaba een console gaat lanceren.

 • Kapiteinkoek

  Zolang het mogelijk blijft, blijf ik games fysiek kopen. Persoonlijk vind ik het leuker om je verzameling daadwerkelijk te kunnen zien inplaats van plaatjes van je aankopen op een scherm. Ook voor later lijkt het me tof om dan weer is zo’n doosje te checken.

 • Eclipse

  Console games zijn eigenlijk altijd duurder als download, dus die haal ik fysiek. PC games daarentegen haal ik uitsluitend als download. En juist omdat PC games goedkoper zijn, haal ik daar veel meer dan op de consoles

 • Ellie

  Ik koop nog zoveel mogelijk fysiek, downloads zijn vaak ook niet goedkoper (waarom eigenlijk niet?). Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om een tastbare verzameling te hebben

 • Jochem Boom

  Ik ben ook van de fysiek en ik denk dat dit ook altijd zal blijven bestaan, dan wel een revival krijgt. Je ziet het ook in de muziek. Iedereen streamt, maar tegelijkertijd werd er in 2016 meer vinyl verkocht dan in 1991. In games houden die verzamelaars de fysieke markt ook wel in stand.

  • Kid MMXV

   Wat is er sexy of mooi aan een blueray en de huidige plasticdoosjes? Daarnaast zijn de covers van games echt generiek, soms ronduit lelijk en totaal niet te vergelijken met de “passie en sfeer” die een lp-hoes oproept.

   • Jochem Boom

    Ik zeg niet dat ik de huidige vorm mooi vind 😉 laten we hopen dat de gamesindustrie dezelfde cyclus doorloopt als de muziekindustrie en op een gegeven moment weer een beetje liefde stopt in de verpakking.

   • Puk Plet

    Het gaat om de kwaliteit in het schijfje. Een originele blu-ray is gewoon altijd mooier dan een download. Daarnaast staat het leuk in de kast 😉
    Ik heb net ook voor €50 blu-rays gekocht.

    Cd vind ik dan niet zo belangrijk meer maar dat verschuift naar de nostalgie van vinyl. High end platenspelers zijn echt big business in de hifi wereld.

   • Laurens!-_-!

    Steelbooks of andere speciale edities. En het gaat daarnaast om de kwaliteit.

 • Emiel van Daele

  Hebben we het nu nog steeds over de verkoop van Xbox?
  De XboxOneX is het bewijs dat Microsoft toegewijd is aan het Xbox platform.
  Phil Spencer die nu in de inner circle zit bij Microsoft en gaming en daarmee Xbox vertegenwoordigd op het aller hoogste niveau zijn allemaal tekenen dat deze maffe theory nergens op gebaseerd is.

  • optimuspecs

   Het item gaat over digitale verkoop van games, maar de laatste tijd is het een must geworden om even in te stampen hoe slechts de Xbox one het zou doen. Maakt niet uit waarover het item gaat. En als je Boris erin hebt kan je rekenen dat hij met zijn fabeltjes komt hoe Micorsoft de Xbox gaat opdoeken, Hij loopt al 5 jaar lang met dat verhaal rond. Ik vond het niet de moeite waar om op te reageren.

   • Boskeerl

    Nou ik geef je hier wel gelijk in, overal hoor je tegenwoordig wel wat gejank over Xbox. Xbox gaat ook echt niet verdwijnen.

  • Xavier Roemer

   He, het is wel Boris hè? Dat is toch degene die de nodige inzichten heeft opgedaan door het werken in de industrie, onderhouden van contacten, lezen van casestudies, het opbouwen van een overig relevante achtergrond en goed, analytisch denkwerk hierop los te laten.

   Jij denkt dat er amper onderzoek of leeswerk gedaan wordt voor deze items en dat ze alles baseren op hun eigen common sense, gebonden rationaliteit en er niets om geven dat ze de community niet-volledig of incorrect informeren?

 • Kid MMXV

  Digitaal games kopen moet in de toekomst ook betekenen dat jij de game licentie bezit en dat je die licentie ook aan derden mag doorgeven/verkopen. Eurogamer had een interessant filmpje: http://www.eurogamer.net/articles/2017-10-06-what-happens-to-your-steam-account-when-you-die
  Als je sterft dan is jou account niet overdraagbaar. We vinden het normaal dat je zaken kunt nalaten, maar digitale spullen bezit je in 99% van de gevallen niet. Je hebt alleen het recht op het gebruik.

  Laatste punt vond ik nog interessant. Downloadtijden zijn niet te harden. Alles langer dan 30 minuten verpest al flink het speelplezier. Preloaden is geen oplossing omdat je dan als consument verplicht wordt preorder te plaatsen.

  Even een prijs check voor Gamekings:
  Prijs van traditionele console AAA games op steam is 59,99 euro.
  Adviesprijs van Playstation 4 is 299 euro en de pro kost 399 euro.
  Adviesprijs van de Xbox One S (in de VS) is 249 dollar en 279 euro in Europa.

 • sa_nl

  Ik heb al jaren geen fysieke games meer gekocht, maar ben dus wel een pc gamer, ik denk dat cod mw1 de laatste game was die ik nog fysiek gekocht heb.

 • Puk Plet

  Als jullie aangeven dat games niet meer in de winkel gekocht worden, waarom stond er dan een Mediamarkt stand op Firstlook met games?

  Wat jullie zeggen is niet helemaal waar. Games hebben een meerwaarde online door extra’s bij bv pre orders. In de winkel heb je dus alleen het doosje, en als je het schijfje in je pc/console doet moet je alsnog downloaden.

  Bij films en muziek (cd/lp) koop je het fysieke product vanwege de betere kwaliteit ten opzichten van het digitale aanbod. Daarnaast willen mensen hier juist wel het doosje erbij hebben.
  Films zijn nog steeds huge bij Mediamarkt en er komt ook steeds meer ruimte voor lp’s.

  • JJ

   vraag de cijfers op van de verschillende MM’s en check dan of ze het zo goed doen. Dan zie je dat wat we zeggen niet zo vreemd is. Natuurlijk is er nog steeds fysieke verkoop. FF is voor MM een tool om de naam MM te promoten. Daarbij verkopen ze ook veel. Wel vaak met speciale acties zodat de marge nog kleiner wordt. Het zit allemaal wat ingewikkelder in elkaar dan je hier stelt.

   • ramonddevrede

    waarom kon je xbox one x scorpio edition niet bij MM en gamemania bestellen online maar wel bij bol.com ? nieuwe manier van retail die microsoft geleerd heeft van amazon,,,,

 • skateboardingmenno

  En verwachten jullie dan ook dat consoles zullen verdwijnen uit de winkels? Aangezien daar nu nog maar zo weinig aan verdiend word.

  • Kingjames

   Ik wil wel eens weten waarom digitale games duurder zijn dan de fysieke. Digitaal is minder productie kosten en distributiekosten. Toch is de prijs hoger. Spelen de uitgevers hier in op de luiheid van de mens??

   • haenkie

    Ik denk dat ze de retail nog teveel nodig hebben. En als ze de prijs gelijk trekken, of lager maken dan fysiek, dan is de retail voor games binnen no time kapot.

    Die retail hebben ze nog nodig omdat niet iedereen gewend is titels digitaal via de online store te kopen. Daarnaast zijn de gamewinkels overal (in elke stad) te vinden. Als dat wegvalt, dan missen Nintendo, Sony en Microsoft (en uitgevers als EA) een hoop exposure voor de mensen die niet al een console versie in huis hebben.

    Maar het lijkt onvermijdelijk dat retail uiteindelijk gaat verdwijnen.

 • feyenoord1908koen

  ik ben liefhebber van fysieke games door de inruilwaarde die games nog hebben. als ik een game als uncharted uitgespeeld heb hoef ik m niet nog n keer te spelen en vind ik het fijn om er nog waarde voor terug te krijgen. daarnaast ook het uitlenen en ruilen van games doe ik nog vaak met vrienden en dat gemak vind ik digitaal nog niet hebben.

 • Kingjames

  Mijn persoonlijke ervaring is dat nieuwe ps4 games, bij launch 55 euro kosten in de mediamarkt. In de psn store 69 euro. In de black friday “week” kan je in de psn store wel dikke kortingen verwachten. Wil ik een game bij launch dan ga ik naar de mediamarkt

 • KatchPhraze

  Ik koop alleen een game online wanneer ik geen geduld heb of stoned ben. Bezit liever de disc.

  • Boskeerl

   Wat een baas ben je ook haha

 • Zrmi

  Ik ben het niet helemaal eens met Steven dat je Collectors Editions koopt voor in-game items (wat vaak nog de meest lelijke dingen zijn ook) die je erbij krijgt. Dat is echt het meest tergende wat er ook maar in een CE kan zitten! heb je een mooie doos en game hoesje en zit het verder vol met vouchers.. gadverdamme! Doe mij toch maar de klassieke artbook, figurine en de mooie fysieke kaart van de game!

 • aerox010

  Ik denk dat jullie dit onderwerp teveel benaderen als gamejournalisten die regelmatig een gratis code opgestuurd krijgen. De tabel in het begin van het item gaat over de totale game-industrie dus ook app games. Ik heb de cijfers ook niet maar ik wil dan weten hoe de cijfers zijn als je de verkopen bekijkt van de 3 kern-consoles. Nintendo, Playstation en Xbox. En daarvan ook nog een de verkopen van de grote games in hun eerste week. Is daar de trend echt van de het verschuift naar digitaal..

  Ik denk dat de ‘gewone’ consument graag in de winkel koopt omdat ze het idee in hun achterhoofd hebben dat ze game kunnen verkopen of ruilen. Dan heb je nog het vreemde feit dat winkels bijna altijd goedkoper zijn. PSN is bijna 10 tot 20% duurder dan een Mediamarkt.

  De Mediamarkten waar ik geregeld kom Rotterdam centrum en Alexandrium zijn de game-afdelingen recent nog helemaal vernieuwd en vooral in Rotterdam centrum is dat eigenlijk de mooiste afdeling van het filiaal. Ik geloof nooit dat zo’n groot bedrijf nog fors zou investeren in de presentatie van artikelen die volgens dit item eigenlijk niet zo goed meer verkopen.

  Dat veel hoofdkantoren verdwijnen heeft ook te maken dat we net uit een crisis komen. Hoewel de totale games-markt groeit koopt de jeugd denk ik minder AAA-games direct bij release. Het uitgave-patroon van jongeren is nu veranderd. Men betaald liever 60 euro per maand voor een A-label telefoon met Spotify dan dat men in de rij staat om grote games bij release te kopen. De branche heeft dit ook voor zichzelf verziekt, Ik ga komende periode wachten tot Black Friday, vorig jaar lagen COD en Battlefield toen voor €38,- in de winkel ipv de €60,- die je begin november betaald. En steeds meer mensen weten dit, Destiny is nu ook al €48 bij de Mediamarkt, dus je bent een dief van je eigen portemonnee om ze gelijk te kopen.

  • Laurens!-_-!

   Zou je alleen de console partijen mee nemen, dan kan je het al wel omhoog gooien naar fysiek boven de 50 procent. Daarnaast is juist binnen die groep een hele groep dat weer veel games koopt.

 • roeland

  Ik koop de meeste games lekker makkelijk digitaal op psn. Alleen games als Tomb Raider en Uncharted koop ik fysiek, omdat ik die toch nooit meer dan 1 keer uitspeel. Eenmaal klaar gaat de game op marktplaats, zodat mijn volgende game weer wat goedkoper word 🙂

 • Scare

  Onvermijdelijk dat de verkoop verder digitaliseerd. Ik koop meestal digitaal en het enige wat me tegenhoud om alles digitaal te kopen is de prijs. Soms heeft de retail gewoon betere prijzen al moet ik zeggen dat de PSN store af en toe ook leuke deals heeft. Het bezitten van een object of licentie boeit me niet want ik speel de game en ben er na verloop van tijd wel klaar mee.

  Vreemd genoeg koop ik voor de Switch wel graag fysiek. Die cartridges zijn gewoon cool!

 • dre

  Zo lang je digitale only game niet kunt doorverkopen. Is het hebben van fysiek nog een must have. Ik wil als ik een game niet leuk vind. Hem door kunnen verkopen

 • Voor mij is een game niet alleen maar een game maar ook meteen een verzamel ding.
  Ik wil graag naar mn hoesjes kijken en ik vind het lekker om meer games te hebben en mn verzameling groter te maken. Dat gevoel heb ik totaal niet met die digitale meuk.

  Ik vind het al shit dat sommige games alleen maar digitaal uitkomen.
  Verder vind ik de discussie wel leuk maar het is niets nieuws. Dit is al 1000x aangehaald. Boris zegt al 5 jaar dat steam alles gaat domineren maar ik zie niet in waarom. Consoles blijven consoles en Sony en MS blijven hun eigen ding doen.
  Wanneer snapt Boris nou eens dat PC helemaal los staat van Console. Zelfs met MS crossplay gedoe.

  • Laurens!-_-!

   En dan het liefst de Steelbook versies. Wanneer een game het echt waard is, staat het gewoon tof. Soort van trofee idee ook wel.

 • Nolimit

  Boris. Ik denk eerlijk gezegd niet dat xbox letterlijk ten onder gaat maar die worden opgeslokt door Windows 10. Op den duur wordt een xbox gewoon een compacte pc met Windows 10. En waarom zouden ze ook niet?
  Als pc gamer ben ik op dit moment alleen maar blij dat ik gewoon Forza kan doen en op den duur zul je op de xbox ook de pc games kunnen doen denk ik.

 • jefmode079

  Ik koop altijd gewoon als ik een game koop het in de winkel, 1 keer wow digitaal gekocht en alsnog het lege doosje erbij besteld, want dat moet gewoon 😛

 • Bloempjes

  Sinds ik op de pc game koop ik alles digitaal. Met tweede hands doorverkopen had ik niets en naar de winkel gaan was een tergende bijkomstigheid. Ik vind het prima zo en mocht er onverhoopt in de toekomst iets gebeuren waardoor mijn digitale bibliotheek verloren gaat dan gaan de torrents weer aan, maar tegen die tijd denk ik dat er al wel Netflix achtige opties beschikbaar zijn.

 • Ikke

  Problemen? Fysiek is toch echt de shit en in 9 van e 10 keren goedkoper, plus het staat mooi in de collectie, de meesten willen toch echt fysiekdus ik zou niet bepaald zeggen dat iemand daar problemen mee heeft, dan ben je toch echt dom…. Online is allesbehalve allesaan het overnemen, wat een domme achterlijke stelling…

  • Laurens!-_-!

   Je ziet juist nu steeds meer dat misschien de grote groep mainstream niet continu films of games meer op fysieke media kopen, alleen juist de mensen die het wel doen, doen het ook veel. En dat vergeten ze vaak wel mee te nemen.
   En zo zijn er nog wel wat punten.

 • johan solo

  Op de pc koop ik vrijwel alles digitaal. Op consoles koop ik voor 70 % fysiek. Vooral sales koop ik digitaal.
  Voordeel van fysiek is nog steeds dat je ze kan doorverkopen.

 • Matthew Van Diggele

  Ik heb een fysieke copy van destiny 2 gehaald en kreeg er een cayde-6 action figure bij, dus fysiek beats digital. En heb ook gewoon alle digitale extra content ook dus ik denk dat je dat ene extraatje(de action figure)misloopt als je alles digitaal koopt.

  • BassieB

   Tenzij je dus bij een vriend met de digitale versie op de ps4 wil inloggen met je destiny……dat mag nie van bungie….want jij hebt n disc based account.

   Beats huh? 😉

   • Boskeerl

    Gedeelde accounts op psn, digitale games alleen maar

 • fysieke content… leuk als het om spullen gaat zoals devices of stoelen etc. maar digitaL asn te leveren content? doe maar alles digitaal. het zou wel fijn zijn als de digitale film game en muziek industrie wat beter om zou gaan met content. (bijvoorbeeld doorverkopen van een game/film aan iemand anders omdat je hem niet meer wil)

 • Hippie

  Koop al jaren digitaal. Iedere keer als ik een game retailer binnenloop kosten die games gewoon full price. Waarom zou ik extra gaan besteden voor de luxe om het zelf op te gaan halen. Terwijl ik ook gewoon op Steam een game kan aanklikken, voor de helft van de prijs en een paar minuten later spelen.

  Well zie ik nog steeds hele mooie collector editions graag hoor. Concept art bookje erbij, is toch nice. Maar gewoon een doosje met een schijfje erin, hoeft van mij niet.

 • Steez977

  Eigendom schmeigendom …

  Ik betaal £13 in de maand en voor die prijs mag ik 2 (soms 3) games tegelijk in huis hebben. Klaar met een game = opsturen en de volgende. Zo speel ik alle mainstream games toch minstens voor een paar dagen (of langer als ze bevallen). Kleine game(s) studios support ik door de game digitaal te kopen (meestal hebben die niet eens een disc). Als ik echt mega hooked ben aan een game (Zelda BOTW, Dark Souls, …) voeg ik em fysiek aan de collectie toe als ik es een goeie prijs / discount zie (good luck with that for Nintendo games). En dan is er nog de occasionele splashing out aan een mint condition retro game (de enige games die ik in m’n bureautje op het schap plaats).

 • andrelepate

  Jullie geven Destiny 2 en Fifa 18 als voorbeelden van de trend dat mensen games liever digitaal kopen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat dit bij uitstek games zijn die je ook een heel jaar of langer speelt. In dat geval is het inderdaad logischer en makkelijker om digitaal te kopen, en is het ook niet zo erg als je dus de hoofdprijs betaalt.

  Er zijn echter ook genoeg singleplayer only games waarvoor dit niet geldt, en het zou me niks verbazen als de tweedehands markt voor dat soort games (qua omzet) vele malen groter is dan voor de nieuwe versies. Ik kan daar echter geen cijfers over vinden.

  Het belang van de tweedehands markt wordt volgens mij best wel onderschat door uitgevers. Volgens mij zouden de unieke spelersaantallen (en dus ook het aantal potentiele DLC kopers) vele malen kleiner zijn zonder tweedehands markt en zouden minder bekende/minder blockbusterachtige games het ook veel minder doen. Immers, als je de hoofdprijs betaalt (wat nu het geval is voor digitaal) zal je minder snel geneigd zijn om een risicootje te nemen en iets nieuws uit te proberen.

 • The3oLand

  Ik ben een PC gamer en koop eigenlijk sinds 2008 alleen maar digitaal. Het meeste via Steam, hoewel ik ook steeds meer via GOG koop, vooral retro.
  Voor mijn Nintendo 3DS dan wel in de winkel, maar hooguit een game per jaar.

 • Ghrane

  Vet shirt Boris!

 • Johnny Deekay

  Weer een fijne premium discussie. Het is een interessant onderwerp.

  Ik mag toch niet hopen dat Microsoft de stekker uit Xbox trekt. ‘K heb toch wel wat digitale aankopen gedaan. Met name bij de indietitels. Die koop ik digitaal zoals: Ori and the blindforest, Inside, Sonic Mania etc. De grotere titels koop ik voornamelijk nog fysiek. Maar dat is vooral omdat de prijs dan aantrekkelijker is. Ik hoef al die extra’s niet zoals extra skins etc.

  Ik denk idd ook dat Xbox een betere kans maakt als ze de dienst Xbox Live gratis gaan aanbieden. En een goed aanbod van nieuwe first party titels.

  Goed dat jullie als mediamakers in het steeds veranderende landschap er i.i.g. nog steeds zijn. Dat is een knappe prestatie. En ik hoop dat ik over 3 jaar nog steeds naar Gamekings.TV kan gaan voor mijn wekelijkse gaming/tech/films infotainment! 🙂

 • koekjew

  Voor de console koop ik nog alles fysiek, omdat de prijzen in de store veel te duur zijn.
  Pc gewoon alles digitaal

 • haenkie

  Even de grootste najaar releases voor de PS4:
  Star Wars: Battlefront II / Call of Duty WWII (beide hebben toevallig dezelfde prijs)
  Retail: €56.90
  Digitaal: €69.99

  Je bent €13,09 goedkoper uit als je fysiek koopt.
  Voor 5 digitale games, koop je 6 fysieke games. En de fysieke games kan je nog doorverkopen ook!

  Ik hoop dat fysieke verkoop niet stopt, want die €69.99 gaat nog veel meer worden als playstation of xbox een monopoly positie hebben op de verkoop van games op hun platform.

  • PuzInBootz

   Inderdaad best opmerkelijk dat digitaal blijkbaar nog steeds (veel) duurder is dan fysiek, helemaal als je bedenkt dat ze hele lage overhead kosten hebben (geen winkels, verpakkingsmateriaal, distributienetwerk of promotiekosten) Ja, okay de servers in de cloud moeten draaiende gehouden worden en natuurlijk het e-commerce netwerk erachter, maar dan nog het hoeft allemaal niet zo duur…

  • Michel

   Een beetje handig persoon gaat niet via de ‘reguliere’ kanalen, maar weet digitaal wel z’n slag te slaan. De stelligheid waarmee je het presenteert is dus onterecht.

   • haenkie

    Ik heb het over een PS4 release, voor gemiddelde gebruikers, niet voor ‘een beetje handig persoon’. De gemiddelde gebruiker gaat niet in op een fishy Marktplaats advertentie om een digitale key voor een PS4 game te kopen die tientallen euro’s goedkoper is dan de PS store prijs. De gemiddelde gebruiker past niet zijn adres aan om in de Amerikaanse store games te kopen.

    Welke ‘niet reguliere’ kanalen zijn er dan nog? Voor PC zijn er genoeg, die werken en te vertrouwen zijn. Maar bij PS4 zit je al snel aan je lokale PS store vast.

    • Michel

     Die details gaf je niet aan in je eerste post. ‘Wij’ op de xbox kunnen vrijelijk kiezen uit landen met een lage/afwezige BTW hetgeen resulteert in een aanzienlijk positief verschil ten opzichte van fysieke exemplaren.

  • verberk

   On release zijn de games duurder, maar de koopjes die ik vroeger uit de winkel trok haal ik tegenwoordig toch echt uit de PSN store. Laatst wolfenstein voor 5euro gedownload en zo kan ik er nog wel een aantal noemen, het ligt er dus ook maar net aan wanneer je wat koopt.

 • PuzInBootz

  Heren, waar is de voorgestelde Poll gebleven?

 • Die poll is niet goed omschreven. Je moet af en toe namelijk wel digitale games kopen als een fysieke versie niet beschikbaar is zoals sommige indi titels of een super cheape game of zo. Ook de gratis psplus games zijn digitaal. Als er dus een heel klein beetje nagedacht zou zijn over deze poll had er op zn minst gestaan: Wat koop je het liefst, of wat koop je het meest. Waar gaat je voorkeur naar uit?

 • Bridgeman

  Zolang ik mijn games fysiek online kan kopen en de volgende dag in huis kan hebben zijn fysieke games niet dood. Mochten games ooit volledig digitaal gaan, so be it. Heb me er lang tegen verzet, maar als het gebeurt kan je er toch niks tegen doen.

  Maar ik ben er nog lang niet van overtuigd dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Grote corporations zoals Walmart, Gamestop, Best Buy, etc verliezen miljoenenwinst als games niet meer in de winkel liggen. Die laten zich echt niet zomaar buiten spel zetten. Bovendien, als je games uit de fysieke winkel haalt, kopen een stuk minder ouders je games. Er zijn zoveel mensen die geen ene reet verstand hebben van computers of internet.

 • Xavier Roemer

  Ik wil liever toffe skins ipv een CD met de soundtrack van een bepaalde game? Eeeehhh…. Nee. Ik speel een game één keer voor de ervaring, dus een andere skin of andere in-game perks doen mij helemaal niets. Is het een game die ik blijf spelen wegens bijv. de online-competitie oid, ok. Maar of ik dan een skin of andere digitale leuker vind dat fysieke, tastbare dingen van een game die ik graag speel? Eigenlijk ook niet. Dan wil ik juist laten zien aan anderen dat ik die game tof vind en mezelf eraan herinneren door een leuk beeldje of een CD die ik in de kast kan zetten.

 • Laurens!-_-!

  Één ding trouwens, de tabellen aan het begin zijn aardig misleidend. Hier wordt o.a. ook mobile mee gerekend en dat is alleen maar digitaal. Enige tijd geleden voor/tijdens me studie dergelijke onderzoeken vergeleken en toen bleek al dat, wanneer je kijkt naar de console markt de verhouding nog aardig anders liggen. Daarnaast worden hier alle verkopen meegenomen, dus ook remasters of retro classics, welke alleen digitaal te verkrijgen zijn.

  Zelf denk ik dat de collector’s editions (inclusief o.a. beeldje, steelbook en soundtrack), steelbooks e.d. zeker zullen blijven en met name de ook wat minder mainstream grote games als fysieke variant.

  Kijkende bijvoorbeeld naar films, ligt het weer anders. Streaming kwaliteit kan bij mij echt niet op tegen een goede blu ray. Daar zit echt een verschil in. Neemt niet weg dat het handig is om het beste van beide werelden te hebben.

 • Foxnr1

  Had nooit gedacht dat ik over zou stappen naar digitaal, de uitzonderingen hierop zijn de games die ik op release MOET spelen. Hiervan is de prijs op dag 1 online (PSN store) vaak hoger dan in de winkel. Met de hoeveelheid goede games die nu uitkomt is het ook makkelijker wachten tot Black Friday of de 12 days aanbiedingen in december. Dan worden games zoveel afgeprijsd dat je echt gek bent om deze op dag 1 digitaal aan te schaffen.

 • Slothje

  Weet niet of dit op PS4 ook zo werkt, maar op de Xbox kan je door je account te sharen met een goede vriend elke game digitaal 1x kopen en dan met zn 2en spelen, tikt lekker aan elke keer maar de halve prijs betalen.

  • Boskeerl

   PS4 ook, gebruik het al jaren. Echt super relax

 • Boskeerl

  Aangezien we het over digitaal en fysiek hebben. Is er iemand die weet waar ik Brain Dead snel en makkelijk kan kopen op Blu Ray?

  • OuweLul

   Geen idee, maar als je die nog niet gezien hebt heel veel plezier gewenst! Een van m’n favo “horrors” van vroeger. 🙂

   Dead Alive is de titel in de US btw, voor het geval je dat niet wist. Peter Jackson’s Bad Taste vind je misschien ook wel wat.

   • Boskeerl

    Jaa ken ze beide, Brain deadline is mijn lievelings horror comedy op Army of darkness na.maar hij is moeilijk te krijgen op blu-ray

    • OuweLul

     Army of Darkness, nog zo’n fantastische classic. GL

     • Boskeerl

      Jaaa heerlijke film

 • Ik ga back_to_the_Roots, met de aankoop van een PS3 60GB Fatlady, backwardscompatibility, uit een second-handy zaak. Ga m natuurlijk wel prepare tegen YLOD, met nieuwe Paste.
  Daar haal ik nog een aantal PS2/PS3 spellen bij:
  -Devil May Cry 1-3
  -SSX 3
  -Tony Hawk PS3
  -GTA 3, Vice
  -Eternal Ring

  Fuck the hype, fuck the massa 😉 Ik ben wel iemand die waarde hecht aan goed design, met bv. mooie collector’s editions ect.

 • Ah Steam mag best met Xbox fusion

  GOG FTW

 • Sjaak

  @Boris – nu de bitcoin ruim de 5000 dollar over is, is het niet weer eens tijd voor een coinkings? 🙂 $$$$$$

 • Pascal Tettero

  ik koop meestal gewoon de goedkoopste.. budgetgames.nl

 • LA

  Ik moet zeggen dat ik de laatste twee jaar steeds vaker games online koop en niet meer fysiek, al zijn dat wel meestal aanbiedingen in de PS-store. Als ik een game echt nieuw rond release wil hebben dan ga ik toch nog steeds voor een fysieke copy. Ook omdat je sommige games nog kunt doorverkopen daarna.

 • Fysiek = Dood.

  Bij Destiny PC [Collectors Edition] versie krijg je een stuk papier met code in plaats van een dvd. Kansloos zeker gezien de prijs van de Collectors Edition, grof geld betalen en dan een stuk papier krijgen. Er wordt niet eens moeite genomen.

 • Geforce77

  Voor mijn PC koop ik al jaren alles digitaal. En vergeet niet dat naast Steam een grote hoeveelheid websites zijn waar keys worden verkocht. Dat zorgt pas voor concurrentie met Steam, Uplay en Origin. De meeste keys koop ik bij http://www.g2play.net.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord