Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: De titanenstrijd tussen FIFA en PES

Google Plus Jan Johan Belderok
Koos Mooten
Google Plus Koos Mooten
05/10/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Zoals menig Gamekings-kijker weet, is JJ al jaren een verstokt FIFA-speler. De Gamekings-veteraan brengt vrijwel elke avond door met controller in de hand en FIFA in de console. Zodoende is de release van een nieuwe voetbalgame een van de hoogtepunten van JJ’s gamejaar. Koos heeft plaatsgenomen naast de meest fanatieke FIFA-speler van de redactie. Hij is juist een groot fan van de Pro Evolution Soccer-serie. De kersverse presentator van Gamekings is echter niet te beroerd om deze nieuwe FIFA een eerlijke kans te geven. Op basis van hun ervaringen gaan  JJ en Koos nu de discussie aan. Welke presentator en game komen als winnaar uit de bus? Check nu Premium: Premium: De titanenstrijd tussen FIFA en PES!

FIFA in de hoek waar de klappen vallen

Binnen het sportgenre is in Nederland de aandacht vooral gevestigd op de grote voetbalgames. Ondanks dat een serie als 2K’s NBA2K door de media steevast wordt geprezen, is het voor games die niet de voetbalsport betreffen moeilijk om voet aan de grond te krijgen. De eeuwige strijd tussen FIFA en PES leeft ook dit jaar weer. Maar kijkend naar de harde cijfers moet worden geconcludeerd dat er van een echte strijd eigenlijk geen sprake is. FIFA staat bijna ieder jaar op nummer 1 in de Nederlandse verkooplijsten. Dit betekent echter niet dat PES ook in kwalitatief opzicht onder doet voor de grote concurrent. Zo was de media vorig jaar enthousiast over PES 2017, terwijl FIFA toch wat meer kritiek te verduren kreeg.

Hebben jullie PES 2018 en FIFA 18 al uitgebreid onder handen genomen? Zo ja, wat is jullie mening? Ga jij dit jaar aan de slag met FIFA of PES? Of ben jij iemand die erin slaagt om beide games fanatiek te spelen? Laat je horen in de comments onder Premium: De titanenstrijd tussen FIFA en PES!

Loading...
 • MalitroxNL

  volkomen eens met deze video

  • mima kake

   Ik ook, Ik vind Fifa raar met die hoge uitslagen.
   Het lijk wel basketbal. 🙂

 • Steven

  Jullie snappen het niet.

  • mima kake

   Wat snappen ze niet. verklaar u nader?

 • Milco

  Normaal gesproken ben ik niet iemand die van zich laat horen in de comments. Ik ben een premium-member van het begin en waardeer de content en werk die jullie leveren. Helaas zie en hoor ik de laatste weken veel technische issues voorbij komen in jullie items. Ik erger mij hier niet erg snel aan maar nu begint het zo vaak voorbij te komen dat ik me er echt aan begin te storen. In veel items (ook in dit item) is in een gedeelte van de video het geluid van slechte kwaliteit. De Brievenmaandag-items van de afgelopen tijd zijn al vaker opnieuw opgenomen door het falen van de techniek. Hierdoor mist de spontaniteit en kwaliteit van Brievenmaandag en zijn de items een flink stuk korter dan normaal, iets wat ik erg jammer vind. Inhoudelijk moet ik jullie een groot compliment maken! Erg toffe items op de site de afgelopen maanden waar ik natuurlijk weer van genoten heb. Ga zo door heren en dame! Maar dat stukje techniek hoop ik snel verbetering in te zien/horen;-)

  • Digitaal Smoelwerk

   David is vertrokken hè

   • Milco

    Mag toch niet betekenen dat dit soort foutjes erin sluipen?

    • Spud82

     Als je (voor een groot deel) draait op stagiaires dan kan dat zomaar eens een periode gebeuren kan ik me zo voorstellen.

  • bryan

   Het niveau is inderdaad diep triest de laatste tijd.

 • Ik speel ze alle 2 niet meer maar ik vond PES altijd al de meer realistische game. Ik heb PES nooit echt arcade aan vinden voelen en FIFA juist altijd zo over de top bal-plakt-aan-de benen-goals-uit-onmogelijke hoeken-game. Al die poespas eromheen heeft me ook nooit aangetrokken al vind ik de echte namen, outfits, stadiums en clubs wel een must. Gelukkig was dat met een patch of savegame opgelost.

 • Spud82

  Bedankt voor dit item, ik had al besloten te stoppen met footies vanaf dit jaar, begon toch weer te twijfelen en nu weet ik het zeker. Dit is het ideale moment om te nokken.

  Een game zonder licenties als Pes hoef ik niet te spelen en de kant die FIFA volgens jullie opgegaan is qua gameplay trekt me al helemaal niet.

  Opgelost: geen footy meer! Heel af en toe nog eens een potje FIFA 17 dan maar.

 • walterg

  Leuk dat jullie het niet bij de gebruikelijke “pes beter op het veld, fifa betere package” conclusie hebben gehouden maar daadwerkelijk een winnaar hebben uitgeroepen.

  Zelf heb ik me koppig door de zwakke pes jaren geworsteld zonder te durven beweren dat pes de betere game was en ik ben bijzonder blij dat Konami ondanks de bizarre besluiten met andere games nog steeds pes de aandacht geeft die het verdient.

  Overigens… Shirtjes en teams zijn weer in de game te patchen bij de ps4 en pc versie van pes.

  Als je bereid bent om daar een avondje in te stoppen dan heb je daar de rest van het jaar plezier van.

  • Mats313

   Eens, maar een avondje is overdreven niet? Binnen een uurtje is het geregeld.

   • walterg

    Ach, uitzoeken welke patch je wil hebben, en even klooien met hoe het precies werkt inbegrepen 🙂

    Maar je hebt gelijk, inmiddels gaat het sneller. Bij PES 2016 moest je nog handmatig de kraagjes enzo doen. Toen vroeg mijn vriendin na een tijdje “goh, ben je alweer je poppetjes aan het aankleden?” 😀

 • SupermellieNL

  Ik merkte in alle 2 de reviews dat jullie PES een hoger niveau vinden zitten.
  Hier kan ik het deels mee eens zijn. Maar ik heb het gevoel dat jullie Fifa 18 op een andere manier spelen dan ik. Ik speel FIFA18 niet als JJ alleen online met bestaande teams “Bayern – Barcelona of Real – Paris ” vind ik zelf niet leuk, ik doe het juist (niet zovaak) met AZ 🙂 en daarmee winnen geeft mij een voldoening.
  Ik speel ook niet als Koos alleen FUT tegen een COMPUTER tegenstander… Dan mis je toch echt tegenstand. En pay2win is in deze FIFA is juist met squad battles en Challenges een stuk minder en krijg je vaker door te spelen goede pakketjes en veel coins… 4uurtjes spelen en je kan 200K hebben in coins.

  En ik heb het gevoel dat de review van Fifa 18 te vroeg is opgenomen, dit i.v.m. de patch die er overheen is gekomen waardoor de verdediging (iets) beter is geworden, waardoor de grootste frustratie eruit is.
  Maar het punt PRO CLUBS mis ik in jullie beleving, een modus die PES niet heeft en juist vet cool is om met je maten te spelen. Begin is zwaar ruk met graf medespelers (lees computer) maar later wordt het wel een stuk beter. En Fifa stroperig/houterig? Het is juist zoveel verbeterd en t.o.v. 17 en juist het temporiseren en daarna vol gas erlangs (of een 1-2 aangaan) is een verademing.
  Maja dat zegt deze Fifa 09 t/m 18 speler… Kijk door een FIFA bril 😉
  IK ZEG KOMT U MAAR 🙂 hahaha….

  • denmania

   Helemaal gelijk. Ik vindt fifa dit jaar echt een hele goede game. Het spel is helemaal niet stoperig. Ik heb zelfs het idee dat er vaak veel méér tempo in zit dan andere jaren. Grafisch prachtig, sfeer top! En ik speel zelf indd. ook met name squad battles. En dan heb je het pay2win echt niet nodig. Munten en pakketjes stromen binnen! Squad battles vind ik echt een verrijking voor fifa! Pes is gewoon niet mijn ding. En de mensen die praten over het realisme. Ik vindt dat vaak gewoon erg overdreven. Fifa staat qua gameplay minimaal naast pes, anders maar gewoon heel goed! Daarbij komen de modie kijken en de mogelijkheden in fifa. Dan kun je niet anders concluderen dat fifa op eenzame hoogte staat! Overigens hoor je bijna niemand over de vrijheid die je nu ook in fifa hebt met dribbelen. Met fifa kon je de afgelopen jaren tegen de ai dribbelend bijna niks uitrichten. Het dribbelen is flink op de schop gegaan waardoor je nu veel makkelijker een speler uit speelt. Heerlijk!

   • SupermellieNL

    Thnx for the feedback, helemaal dezelfde mening!

    • Marcos

     Idem. Helemaal mee eens

 • eronius

  jongens, dit is slecht gedaan. Als je dan toch punten geeft, doe het fatsoenlijk.

  Je besluit eerst met elkaar wat belangrijk is in een voetbalgame.

  1. Gameplay
  2. Online
  3. Content
  4. Voetbalbalgevoel
  5. …

  Dan geef je het belang aan van de verschillende onderdelen.

  1. Gameplay 60%
  2. Online 20%
  3. Content 10%
  4. Voetbalbalgevoel 5%
  5. … 5%

  Dan pas ga je een logisch vergelijk krijgen, dit was onzinnig.

  • MeenSheep

   Sorry maar ik denk dat jouw manier niet logisch is. Een of andere gekke wiskundige formule opzetten om een subjectieve mening wiskundig uit te drukken is onzinnig. Neemt het even iets minder serieus, dan praten we verder.

   • eronius

    Zo moeilijk is het niet. Vind jij de gameplay even belangrijk als “voetbalgevoel”? Ze moeten het of goed doen, of niet doen. Dit was onzin.

    • MeenSheep

     vriend, je snapt het niet. Het is geen wiskunde. Neem het niet zo serieus. En als je het item even kijkt, en luistert naar wat ze zeggen snap je dat het allemaal relatief is. Oh en het zijn allemaal meningen. Wat betekent dat, eronius? Ohja, het is subjectief. Probeer er geen objectieve formule van te maken.

     • eronius

      Dat doe ik ook niet, dan doen ze zelf. Je snapt het niet hè.

 • hully

  @Koos: Het is echt onzin dat PES online niet zo goed loopt als FIFA. Geloof me ik ben meest kritisch op lag, maar ik speel PES al vanaf 2015 online 1 vs 1 tegen mijn neefje die een super verbinding heeft net als ik en dat is al jaren compleet lagloos. PES had ietsje lag bij vooral meer dan 1 vs 1 online maar ook dat is in PES 2018 echt heel goed nu.

  Ik denk dat je dit echt beter moet uittesten en niet steeds in het idee moet blijven hangen dat dit niet goed is.

 • LA

  Ik was een vaste Fifa speler (voornamelijk vanwege de content), maar de tergende gameplay dit jaar heeft me richting PES gedwongen. Mocht er een patch komen die de doelmannen, verdediging en aanval van Fifa ‘verbeteren’, dan ga ik misschien nog terug. Op de pc schijnt die er al te zijn, dus ik ben wel benieuwd.

 • Gamer

  FIFA 18 alweer een probleem op mijn xbox one nu met mijn inter milan career mode laad de derde competitie game niet kan de derde wedstrijd niet spelen.

  Had nog een mooie tweede wedstrijd gehad tegen Roma.

  Had een update gehad daarvoor had ik nog geen problemen vind echt te belachelijk.

 • MeenSheep

  Heel erg met jullie eens. PES de betere voetbalgame, heb toch fifa gekocht aangezien geen van mn vrienden voor PES gegaan zijn.

 • Jeffrey

  Dat hele makkelijk scoren verhaal is alweer wat gepatched.. Tof item, toch vorm ik liever mijn eigen mening.

 • Marcos

  Heb beide (PES gekocht, door de reviews en was een gok). FIFA vind ik veel beter. PES zie ik echt als een miskoop. Gelukkig kreeg ik door PES in te ruilen, FIFA voor heel weinig. Ook qua gameplay vind ik FIFA beter, elk jaar weer. Ik vind dit ook weer een slecht premium item. Wat is hier nou premium aan? Neem nou de aflevering van Boris met Sid Lukassen, over RTS. Dat is pas premium. Jullie moeten beter je best doen.

 • Halper

  haha lekker koos heerlijke intro

 • Luuk Beckers

  Vorig jaar beide gespeeld dit jaar pes.
  Wel mis ik de Duitse competitie, maar voor de rest van de licenties: OPTION FILES

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord