Menu Premium
Loading...

Is de PlayStation 5 zwakker dan de Xbox Series X?

19/03/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Na maandenlang de PlayStation 5 dood te hebben gezwegen doorbrak Sony gisteren om 17:00 ineens de stilte door de volledige technische specs van de PS5 uit de doeken te doen. Aan de hand van lead system architect Mark Cerny werden we getrakteerd op een technical deep dive in de toekomst van PlayStation.

De presentatie die we gisteren te zien kregen waren was eigenlijk bedoeld voor de GDC (Game Developers Conference) die deze week had moeten plaatsvinden. Die kon, zoals je misschien wel kunt voorspellen, niet doorgaan vanwege het coronavirus. Sony besloot daarom uiteindelijk om de presentatie via een livestream online te zetten op het officiele PlayStation YouTube kanaal. Maar was dat nu wel of niet een slimme move?

Xbox Series X lijkt krachtiger dan PlayStation 5

De PS5 krijgt een custom AMD Zen 2 CPU met 8-cores geklokt op een maximum van 3.5 GHz. De GPU is ook een custom AMD RDNA 2 met 36 compute units geklokt op een maximum van 2.23 GHz. Dit is een stuk sneller dan de 1.8 GHz van de Xbox Series X, maar die heeft dan weer 52 CU’s. Al met al komt het erop neer dat de PlayStation 5 ‘slechts’ 10.3 teraflops aan power heeft. Dat is een stukje lager dan de Xbox Series X, maar of dat in de praktijk ook zo is moet nog blijken. Sony heeft namelijk wat truucjes achter de hand (niet dat Xbox die niet kan hebben natuurlijk).

De SSD is speelt een sleutelrol voor de PS5

Een groot deel van de presentatie werd besteed aan de SSD. De SSD gaat een centrale rol spelen in de toekomst van de PS5. Zo moeten er geen laadtijden meer zijn en kan ook de SSD door de hoge snelheid als een verlengstuk van het werkgeheugen gebruikt worden. De SSD is dan ook bloedsnel, twee keer zo snel als de Xbox Series X zelfs. Daar komen ook wat nadelen bij kijken. Zo zal de PS5 slechts 825 GB aan opslag hebben, daar moet het OS nog op geinstalleerd worden waardoor je nog minder overhoudt. Ook qua uitbreidingsmogelijkheden zul je beperkt zijn. Ondanks dat je het systeem kan uitbreiden met PCIe 4.0 NVMe drives, werken ze niet allemaal door de enorm hoge specificaties van de console.

Xbox Series X

Eerder ze week onthulde Microsoft de volledige specificaties van de Xbox Series X met een aantal nieuwe features. Heb je dit gemist? Check dan zeker even onze video hierover!

Al met al viel de presentatie vooral bij de community niet in de smaak. De chat tijdens de livestream ging helemaal los en ook het aantal dislikes op de video is erg hoog. Wat vond jij van de presentatie? Heeft het jou van gedachten doen veranderen of heb je je keus al lang geleden gemaakt? Laat het hieronder weten in de comments!

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch