Menu Premium
Loading...

‘PlayStation 5 komt uit in 2019 en wordt slechts een minor upgrade’

Google Plus Jan Johan Belderok
Koos Mooten
Google Plus Koos Mooten
13/07/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Daar is hij weer, de fulltime uit zijn nek zwammer Michael Pachter. Deze Amerikaanse self proclaimed super analist van de game-industrie weet elke keer weer het nieuws te halen met zijn vaak redelijke verregaande uitspraken. Die wij dan weer overnemen. Want ja, nieuws is nieuws. Laten we daar eerlijk in zijn.

PS5 slechts een kleine upgrade

Nu komt onze Michael weer met een boute bewering. Volgens zijn sterke overtuiging gaat Sony de PlayStation 5 in 2019 in de winkels gaat leggen. En, voegt hij er nog even aan toe, hij gaat net als de PS4 Pro (slechts) een halve stap voorwaarts maken ten opzichte van zijn voorganger en wie weet doet ie straks wel 240 frames per seconde.

Dit item gaat niet zo zeer of Pachter nu wel of niet uit zijn nek kletst. Want niemand weet dat. Het is puur speculeren natuurlijk. Wat wel kan, is eens in de schoenen van Sony proberen te gaan staan. Wat zouden wij doen als wij Chef PlayStation waren. Inderdaad een nieuwe PS5 in 2019 in de winkels leggen? Die volstouwen met Terraflops en echt tig keer sterker maken dan de PS4 Pro, of gewoon, net als Pachter beweert, een rustige halve stap voorwaarts te maken. Of, wachten we gewoon af wat de Xbox One X doet, nu we toch een enorme voorsprong hebben, en laten die PlayStation 5 voorlopig voor wat het is..

Loading...
 • jimke1

  dikke zever daar nu een item van maken wacht gewoon af tot het einden van dit jaar met de show van sony dan weten we mby iets meer .
  denk echter niet dat sony zo een fout ga maken met de ps5 gewoon een beetje sterker te maken .
  als zij echter gaan komen met de console dan denk ik wel dat het een klepper gaat worden en zeker sterker dan de xdoos x gaat worden .
  ik zou zegen gewoon afwachten 🙂

  • JJ

   We zetten sinds deze week ook af en toe dingen die ons opvallen in het nieuws om in een kort video-item. Er zijn genoeg andere sites die er ook over berichten, wij doen dat in een kort video item in plaats van tekst. We zijn immers een video-site. En niks gaat ten koste van de andere items vandaag.

   • Andre Vd Werf

    Lekker doorgaan JJ! Er zijn een heleboel mensen die enorm veel plezier beleven aan alle items! 🙂

 • Tijl Van de Velde

  BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA. De minor upgrade gaat zijn dat nu ALLE games op 1080P gaan draaien aan effectief 60fps.

  • Reill

   Zou wel eens tijd zijn..Belachelijk dat dat nog steeds niet de standaard is bij consoles.

   • Tijl Van de Velde

    Daar ga ik me niet over uitspreken.

    🙂

 • DJ_Alfist

  Ik denk dat Sony een evenement gaat houden zoals ze gedaan hebben met de PS4 aankondiging.

  De link die ik hier zet is een interview met Shawn Layden over de PS5;

  https://www.9lives.be/news/sony-playstation%E2%80%99s-shawn-layden-over-de-ps5

 • Bloempjes

  Het zou mij niet verbazen als Sony in 2019 met een nieuw model of nieuwe generatie Playstation aankomt. Pachter maakt met z’n 8K 200fps opmerking een overdreven observatie van het technische gezwam rondom de PS4 Pro en Xbox One X waarbij hij deze lijn doortrekt. Hij beantwoordt de ingestuurde vragen in zijn videos overigens ook uit de losse pols vandaar dat er nog wel eens boude uitspraken uit voort komen.

  • BassieB

   Lol echt he 200fps console gaming, Pachter doesn’t know shit xD

 • feyenoord1908koen

  ik denk als sony slim is houden ze gewoon lekker die ps4 en brengen ze gewoon per zoveel jaar een upgrade uit van de ps4, zoals al word gezegd zou sony gestoord zijn als ze hun huidige platform gaan wegflikkeren en weer helemaal opnieuw gaan beginnen.

  • Toby Ziegler

   Eigenlijk wordt dat ook gezegd. Beestje moet maar een naam hebben of dat nou Pro of 5 is. En Microsoft doet dat net zo.

   Maar er komt wel een tijd dat de originele PS4 en XB1 gewoon niet meer voldoen, dan gaat het niet alleen om het 4k geneuzel, maar vooral om de rekenkracht. Over een jaar zullen er ongetwijfeld games verschijnen die duidelijk beter en soepeler draaien op de X of Pro, waarbij de originele consoles gaan piepen en kraken (lees framedrops). En nog een jaartje verder, zullen de eerste games verschijnen die exclusief gemaakt worden voor de nieuwste consoles. Dat wordt nu nog ontkend, maar is echt een kwestie van tijd. Met de nieuwste console kun je alle games, met de oudere consoles een aantal games draaien.

  • Ray NL

   Helemaal opnieuw gebinnen zit er niet bij sinds ze op X86 draaien. Nu is het een kwestie van voortborduren.

   • BroerKonijn

    Zo eenvoudig liggen die zaken niet, x86 hardware betekent niet per definitie dat daarop alle software correct blijft werken als ze van CPU veranderen. Aan de kant van Xbox is dat makkelijker omdat die inmiddels al een jaar op Windows10/DX12 draait, aan de kant van Playstation moet er nog een hoop gedaan worden. Microsoft heeft daarin een grote voorsprong en ik zie niet voor me dat Sony dat binnen nu en 3 jaar gaat oplossen aangezien third party developers daar hun developmentproces op moeten aanpassen.

 • Door op 4K te focussen hebben ze het onnodig moeilijk gemaakt voor henzelf. En dat moeten ze nu gaan verkopen met een boel marketing praatjes zodat het lijkt alsof je 4K nodig hebt voor gamen. En er zijn genoeg mensen die daar intrappen. Je hebt helemaal geen 4K nodig. Wat je wel wilt is mooie games. Op 1080p en minimaal 60 fps. Daar hadden ze op moeten focussen. Ligt ook meer in lijn met wat er op dit moment mogelijk is met hardware. 4K is wederom een nieuwe barriere creeeren zodat mensen weer in de buidel mogen tasten (lees hardware aanschaffen). Op een PC kan ik mij dat nog voorstellen; als je geld hebt koop je gewoon die twee (highend)videokaarten van elk 1k per stuk en dat mooie 4K scherm en je kunt los op 60 FPS. In een console is het kut, want daar ga je misschien de 30 FPS halen met dips daaronder. Tenzij het een game is die op bepaalde fronten gezien grafisch wat inlevert of gewoon sowieso niet zo veel horsepower nodig heeft (een race-sim bijvoorbeeld). Je hebt geen keuze. De hardware is gewoon nog niet krachtig/efficiënt genoeg voor 4K in een console. Het is een halve oplossing. Focus dan lekker op 1080p 60FPS. Daar hadden veel meer mensen wat aan gehad. Het draait alleen nog maar om het zoveel mogelijk verkopen van hardware. Niet meer om de players.

  • Nawaqi

   Ik zou de 60 fps op consoles een beetje loslaten. Keer op keer blijkt dat dit geen prioriteit heeft voor developers op consoles. Afgezien van wat shooters, wat andere competitieve games en Nintendo games focust niemand op framerate op console, maar liever op wat extra pixeltjes. Dat gaat de volgende generatie (als je het nog zo kan noemen) echt niet opeens drastisch veranderen. Als je graag hoge framerates wilt op bijvoorbeeld open world games zal je op de PC moeten spelen, jammer maar helaas.

   • 60 FPS is helemaal geen hoge framerate. Alles boven de 120 FPS dát is een hoge framerate. Sterker nog; alles is nu op internet ook naar 60 frames aan het gaan sinds de laatste jaren. Kijk naar Youtube. Kijk naar Twitch. Er komen camera’s uit die 60 FPS kunnen. Waarom doen consoles dat niet? Nou omdat men hardware wil verkopen/pushen. Zoals ik al zei; ze bouwen zelf steeds een nieuwe barrière (in dit geval 4K) zodat ze nieuwe hardware kunnen pushen omdat de oude hardware dat niet meer aan kan. Gebeurt op de PC overigens ook net zo hoor, maar daar kun je dus kiezen of je mee gaat of niet. Die keuze heb je niet op de console markt. Dan heeft het letterlijk geen zin om een nieuwe console te kopen als je geen 4K hebt. En dan doen ze wel alsof je er ook wat aan hebt op 1080p maar geen enkele online game draait dan ineens op 60 FPS of zo. Dus useless.

    Weet je trouwens waarom 60 FPS op de consoles altijd redelijk moeilijk is? Omdat de consoles altijd achter de feiten aan lopen. Er is geen enkele console geweest in de afgelopen jaren die met iets innovatiefs komt op grafisch gebied. Het is altijd achter de feiten aan hobbelen van wat we op de PC al gedag hebben gezegd. Bij de PS4 was dat al zo, die GPU was al outdated toen dat ding op de markt kwam. Vind het nog knap bijzonder wat ze daar uit weten te persen op grafisch gebied trouwens. Maar daarom; de grafische kracht is er nooit echt. Nu hebben ze de kans om dat wél te doen. Maar wat doen ze dan? Ze kiezen ervoor om een nieuwe barrière op te werpen (namelijk 4K) waardoor wederom 60 FPS een probleem gaat worden. Voor de players is dat heel stom. Voor hun heel slim: verkopen van hardware. Uiteindelijk zal blijken dat het allemaal wel mee valt hoe veel mooier dat 4K is (ten opzichte van 1080p). En dan gaan we naar 8K en is de cirkel weer rond. Joepie nu al zin in!

    • Fhris

     Vergeet niet dat je nu PC hardware met playstation hardware zit te vergelijken uit 2 heel andere prijscategorieën. Wat blijkt als je een pc gaat bouwen die hetzelfde moet presteren als een playstation dat de prijzen verdomd dicht bij elkaar liggen. En daar zit de kracht. Tuurlijk is het niet onmogelijk een High end processor en Videokaart in een playstation 5 te proppen, maar denk je dat de mainstream gebruiker die nu een ps4 heeft zonder probleem even €1000+ voor een ps5 neer te tikken?

     Nieuwe innovaties zijn er bij consoles zeker wel geweest, kijk maar hoe pc games nu pas variabele resolutie toepassen wat de consoles al jaren gebruiken. Ook is de Anti aliasing op consoles vaak beter geregeld dan op PC. En wat je zelf al aangeeft, de reden dat ze er zoveel uit weten te persen is omdat de games op de hardware worden geprogrammeerd. Iets wat bij PC nog altijd door DirectX wordt geregeld en een grote vertragende factor is.

     Dus als je appels met appels vergelijkt valt het nog best mee.

     • BassieB

      Vergeet niet dat je op een console VEEL meer betaald voor je games en een online fee hebt. Koop 20 games voor pc en 20 games voor de console op release;)

      Vervolgens is een PC niet heel duur meer ;P

    • PremchandNL

     Tja mensen vinden de xbox one x al een dure console. Je hoeft natuurlijk niet te verwachten dat je een high end pc ervaring krijgt voor 400 euro(wat eigenlijk al te duur is..schijnbaar) En terug naar fullhd op de doos gaat niet gebeuren.. zeker niet als er op de doos van de concurrent wel 4k staat… dus moet je het doen met 30fps

     • Precies, ik roep al jaren dat die dingen geen 60 fps gaan halen. Dus dat verbaast mij niets. Daarom; het is allemaal marketing voor mensen die alleen maar naar resoluties kijken. Net zoals die megapixel hype bij cameras.

  • “why do you care about 60fps?”
   (Phil Spencer)

   Na afloop van de ’17 Microsoft E3 persconferentie, tijdens een post-conference interview met Xbox baas Phil Spencer en David Jenkins van Metro GameCentral ontstond er een discussie over het belang van 4K ten opzichte van 60fps. Jenkins vroeg aan Spencer waarom de focus ligt op 4K terwijl 60fps volgens hem veel belangrijker is. Vervolgens ontstond er een discussie over het belang van 4K/60fps. Spencer gaf aan “why do you care about 60fps?”. Jenkins gaf aan “it’s the only number that affects gameplay”. Waarop Spencer aangaf “Some people do (care about fps), some people just want to have fun playing Lego Batman”. In tegenstelling tot Xbox baas Spencer zou ik altijd voor fps/gameplay kiezen ten opzichte van 4K. Maar goed, that’s my humble opinion.

   Geïnteresseerden kunnen hier het (gehele) interview lezen
   http://metro.co.uk/2017/06/14/phil-spencer-xbox-one-x-interview-most-people-just-want-to-go-play-games-6707712/

   • Mooie holle retoriek houdt die Spencer eropna.

   • Kid MMXV

    Ik denk dat deze quote ook is ingegeven door het gebrek aan geschikte cpu-cores. De grafische kracht van zowel PRO als de One X gaat flink vooruit 2 tot 3x meer power. AMD heeft nieuwe chips/architectuur beschikbaar om deze GPU verbeteringen te realiseren.
    We zullen wel zien wat Zen(2)-cores voor de consoles gaan betekenen.

 • Patrickdekermisfansite Vissche

  kan je dan alle playstation spelletjes op spelen?(ps1/ps2/ps3/ps4?)

 • Nipponsei

  Pachter is echt een knuppel die lult raak voor zijn knaken. Die vent heeft er al zo vaak net zo ver naast gezeten dat ik niet snap waarom mensen nog aandacht aan hem schenken.

  Hoe dan ook een Playstation 5 in 2019 is op zich wel viable. Ik denk wel dat het dan binnen de PS4 familie blijft dus misschien heet dat ding dan wel gewoon Playstation 4 Ultra of iets. Ik verwacht dat je dan gewoon een PS4 titel kan kopen en die op zowel de PS4 als de PS5 kan spelen net zoals dat met de PS4 Pro kan. Simpelweg backwards compatible.

  Als Sony slim zou zijn doen ze het gewoon op dezelfde manier zoals PCs het al jaren doen. De grens tussen console en PC word sowieso al kleiner dus waarom zouden ze niet gewoon een game uitbrengen die je koopt voor je Playstation. Deze game kan je dan spelen op je PS4 met medium graphics 1080p 30fps. Of op je PS4 Pro met high settings 1080p 60fps of 4k 30fps. En als laatst kun je er dan voor kiezen om deze game te spelen op je PS5 met ultra settings 4k en 60fps. Je koopt de game dus maar 1x en vervolgens kun je deze op je console naar keuze/budget spelen en haal je er voordeel uit als je deze op een duurdere console speelt want dan heb je dus betere graphics.

  Wat Sony dan wel zou moeten doen is er voor zorgen dat er crossplay bestaat tussen de 3 console varianten zodat de playerbase niet word opgesplitst. Dit zou kunnen betekenen dat multiplayer games dus gecapped worden op 30fps.. alhoewel binnen de PC cultuur kun je ook gewoon multiplayer spelen terwijl de een op 1080p 30fps achter zijn laptop zit en de ander op 4k 120fps achter zijn monster bak van een PC dus waarom zou het ook niet kunnen op een console.

  • ‘Die vent heeft er al zo vaak net zo ver naast gezeten dat ik niet snap waarom mensen nog aandacht aan hem schenken’

   Ik denk omdat mensen graag WILLEN dat het klopt wat hij zegt. Kunnen ze zich lekker verkneukelen aan het feit dat je straks 200 FPS kun hebben op 8K. Lekker man!

  • KatchPhraze
 • DJ_Alfist

  Even off topic: GT Sport heeft een release date nl. 18 Oktober:

  https://www.youtube.com/watch?v=mCKX7Qlu-sQ

  • Julian Burford

   Bij GT is het eerst zien. Dan geloven 😛 Laten we het hopen.

 • Julian Burford

  – 4K is geen gimmick en word de standaard. Wanneer je true 4K gecombineerd met HDR voor het eerst op een goeie TV thuis op de bank beleefd valt je bek open tot de grond. Je gaat het willen.

  – In de digital age van deze dagen waarin een overgrote groep gamers hun game library digitaal opbouwen is het ondenkbaar dat je games niet meer mee zouden meeverhuizen. Je maakt anders een heleboel mensen pissed off mocht dat niet het geval zijn. Phill Spencer heeft al gezegd dat dit vanaf nu de standaard zal zijn voor Xbox en Sony zal precies hetzelfde doen.

  – Ik ben er heilig van overtuigd dat de Playstation 5 en de volgende Xbox XXX exclusieve games krijgen die alleen op het nieuwe platform werken om zo gebruik te maken van alle extra toeters en bellen. Dus Playstation 5 zal PS4 games kunnen spelen maar niet andersom.

  – Het streamen van games zal in de komende 10 jaar of misschien wel nooit de standaard worden. Een heleboel games vergen uiterst snelle reacties van milliseconden. Streamen zal altijd zorgen voor een vertraging en elke milliseconden is al ééntje teveel.

  • BassieB

   Zelden ben ik het compleet eens met mensen, maar deze man snapt het helemaal!

  • Kid MMXV

   Ik geloof voor gaming steeds minder in streaming. Dit komt doordat console en PC community van ontwikkelaars, softwarepartijen en hardware partijen steeds meer “een grote familie” wordt. En samen is dat een gigantische markt.
   Zolang hier bakken met geld wordt verdiend door hardware te verkopen dan zal streaming niet zo snel opkomen. Daarnaast zijn jou punten natuurlijk waar.

  • Cristian Sengers

   Eindelijk iemand die het begrijpt! Dit roep ik zelf ook al zo lang.

 • Fhris

  ^^ Vraagt zich af waarom hij hard werkt voor zijn geld als hij naar mensen zit te kijken die waarschijnlijk meer krijgen door gewoon dom te gaan zitten lullen over dingen die nog niemand weet. De kwakzalvers van deze tijd.

  Edit: Ik heb het uiteraard over Micheal he 😉

 • Met incremental upgrades maak je mensen niet enthousiast. Dat geldt dat de Xbox One X, maar dat gold vorig jaar ook voor de PS4 Pro (en daar zijn de verkoopcijfers ook naar). ‘Software sells systems’, en omdat deze apparaten geen exclusieve software hebben, gaan ze dus ook niet massaal over de toonbanken.

  Zoals Koos terecht zegt, lost streaming het probleem van consolegeneraties op maar staat het nog in de kinderschoenen; op veel plekken komt het internet gewoon te kort om AAA consoletitels met 60 Hz te streamen. Daartussen zit nog ruimte voor een nieuwe consolegeneratie: de PS5. En al dat gezeik met userbase verliezen etc kan heel simpel opgelost worden door de PS5 backwards compatible te maken met de PS4, en vervolgens de overgang van PS4 naar PS5 geleidelijk te laten verlopen. Nintendo doet dat al jaren met de handhelds. Een nieuw systeem uitbrengen die backwards compatible is met het vorige systeem -> de blockbusters komen vanaf nu uit voor het nieuwe systeem, maar het oude systeem blijft worden ondersteund met minder tier 2 titels (die via BC ook speelbaar zijn op het nieuwe systeem). 5 jaar later zit Sony met hetzelfde probleem wanneer ze mensen van de PS5 naar de streaming-PS willen laten overstappen, en dat kan op dezelfde manier worden opgelost; d.w.z. gedurende een bepaalde periode op beide manieren aanbieden en op het moment dat de userbase van de streaming-PS groot genoeg is de stekker uit de PS5 trekken.

  • BassieB

   Streaming is leuk en aardig, maar dat kan echt niet voor een game als bijv. Overwatch. Competitive/fast paced games wil je niet met cloud latency spelen.

  • Kid MMXV

   Playstation 3 heeft een GPU van ~ 0,42 tflops.
   Playstation 4 heeft een GPU van ~ 1,86 tflops (4,4x meer dan PS4)
   Playstation Pro heeft een GPU van ~ 4,2 tflops (2,25x meer dan PS4 of 10x meer dan PS3)
   Playstation “5” is mijn voorspelling een GPU van ~ 8 tot 10 tflops.
   Daarmee is de PS5 grafisch dus minimaal 4 tot 6x sneller als de originele PS4.

   CPU jaguar cores van de PS4 en PS4 PRO komen uit 2014 en AMD haar nieuwste cores Zen uit 2017 zijn klok voor klok schat ik 60 tot 65% sneller. Daarnaast zal de kloksnelheid veel hoger zijn dan 1,6 GHz. Gok is 2,8 Ghz +. Dan kom ik op minimaal een verbetering van 2,8x de snelheid. Ook vermoed ik dat alle 8 cores beschikbaar zijn voor games (heb je nog verbetering van 10~12%).

   Geheugen even kort: GDDR5X zal in 2019 gangbaar zijn en snelheden van 500Gbit+ is zeker mogelijk. Weer 2,5x sneller dan de PS4 (176Gbit).

   Hoezo is dit dan geen gigantische stap voor Sony.

 • ZuphCud

  Als de stap zo klein is, dan noemen ze hem beter de Playstation 4.5

  • BassieB

   Dat is de pro toch al? xD

   • ZuphCud

    Nee, dat is de 4.2

 • Kid MMXV

  Man man man man, Patcher heeft ook digital foundry bekeken: https://www.youtube.com/watch?v=LjjRdrVAHCQ
  Ik vind het niet meer dan logisch dat er in Q4 ’19 een nieuwe Playstation wordt gelanceerd. Generatie cyclus is veranderd. Door de komt van x86, noodzaak om je games (backwards)competible te houden en een industrie waarin games maken enorm veel tijd en geld kost is het een logisch gevolg. Koos ik ben het 100% met je eens.

  • Andre Vd Werf

   Ik wilde weer een heel verhaal tikken over hoe eens ik het met Koos ben. Gelukkig heb jij dat al voor mij gedaan 🙂 Het argument m.b.t. de playerbase is de spijker op zijn kop slaan. Koos ben blij met je, al moest ik wel aan je wennen 😉

 • Michael3002

  koos ben je soms gecast voor een rol in een Marvel movie the Arrow begins

  • Maarten123

   Arrow is niet van Marvel maar van DC

   • Michael3002

    oei dat wist ik niet thanks

 • optimuspecs

  Dit zijn precies de 2 mensen GK die zich ” Xbox fan(boy)” noemen. Sorry daar geloof ik helemaal niks van.

  Om te beginnen met Koos ” Aankondiging van de ps5 zou ALLE wind uit de zeilen van Microsoft en 1X nemen”. Ow ja? Door een console 2 jaar van tevoren aan te kondigen? Alsof dan iedereen over gaat stappen naar Sony omdat de ps5 over 2 jaar uitkomt.

  “Als je niet de software hebt om de 1X te backen en gebruik te maken van de kracht van de 1x, why?” Maar vraag is dan toch HOE weet je dat zo zeker JJ? De 1X is nog niet uit, maar je weet nu al dat er geen software is om de kracht ervan te backen. Nou als ik Digital Foundry mag geloven, die de 1X meerdere keren hebben getest en besproken is die software er wel!

  ” Al die vette games van Sony komen uit”..De games zijn er nog niet uit, maar jullie weten nu al dat die games vet zullen zijn? Uncharted en Horizon zijn zeker goed, maar de games die nog uit moeten komen bij Sony moeten ze nog bewijzen. Knack, Killzone, the Order waren niet bepaald toppertjes te noemen. Alsof Microsoft geen enkele goede game kan maken.

  • Decy Rouschop

   De 1X wordt zeker niet optimaal gebruikt. Kijk maar naar elke vorige generatie waar games uitkwamen voor beide generaties. Zodra de oude generaties worden los gelaten worden er altijd stappen gezet grafisch gezien.

   • optimuspecs

    Het verleden is geen garantie voor de toekomst. Dus je stelling gaat al daar verkeerd. Ik geloof Digital Foundry eerder dan ik JJ geloof.

  • Joris123

   “Om te beginnen met Koos ” Aankondiging van de ps5 zou ALLE wind uit de zeilen van Microsoft en 1X nemen”. Ow ja? Door een console 2 jaar van tevoren aan te kondigen? Alsof dan iedereen over gaat stappen naar Sony omdat de ps5 over 2 jaar uitkomt.”

   1. (Bijna) iedereen zit al bij Sony.
   2. Met een dergelijke aankondiging schop je een eventueel momentum onderuit dat je concurrent probeert te scheppen met zijn eigen aankondiging. Elk commercieel bedrijf weet hoe cruciaal en vernietigend dat kan zijn bij de lancering van een nieuw product. Een goed product verkoopt niet zichzelf, dat doet goede marketing. Dat gezegd hebbende, Sony heeft waarschijnlijk nog helemaal niks om aan te kondigen.

   Overigens ben ik het eens met Koos, dat Playstation waarschijnlijk hier op houdt met klassieke consolegeneraties zoals we dat in het verleden hebben gekend. Kijkend naar het PC platform, heeft Steam aan de concurrentie laten zien hoe belangrijk is het primaire ecosysteem voor games in handen te hebben. Zelfs als games goedkoper zijn bij andere digitale platforms, kopen veel PC-gamers liever bij Steam om al hun content in hetzelfde ecosysteem te houden. Dat is fijner dan een versnipperde bende. De techniek is er intussen om je totale library over verschillende iteraties van je console digitaal bijeen te houden, zonder dat in de toekomst alles nog perse speelbaar moet zijn op de originele PS4. Mensen die retail gekocht hebben kunnen vast met wat eenvoudige bewegingen in staat worden gesteld hun game om te zetten in een digitale versie binnen hun library.

   Of het precies zo gaat weet ik ook niet, maar Sony zal wel gek zijn om de wedstrijd met Microsoft bij een volgende generatie gewoon weer vanaf nul te beginnen, zoals dat ging met de transitie van PS2 naar PS3. Misschien dat Microsoft zich dat ook wel al realiseert door zich langzaam steeds meer en meer op het PC-platform te richten. De race is voor jaren te komen al gelopen denk ik/speculeer ik.

   Top item met Koos weer trouwens. I like his thinking. WigWam4Life 😉

   • optimuspecs

    “1. (Bijna) iedereen zit al bij Sony.”

    Ow ja? Hoe kom je daarbij? Sony zit rond de 60 miljoen verscheepte ps4’s, Xbox one heeft verkocht 36 miljoen units. Wie zijn die mensen dan? Spoken? Of tellen ze niet mee?

    2. Er was geen aankondiging van de XB1X. De 1X was al in 2016 aangekondigd en al voor de E3 getest.

    • Joris123

     Tsja, weet je wat het is? Ik ben het met je oneens (niet over de aantallen hoor, die zullen vast kloppen), en ik kan je uitleggen waarom. En dan ga jij me weer uitleggen dat je het toch echt helemaal anders ziet. En dan ga ik daar weer op in. En zo verder, en zo voorts. Internetdiscussies he? Een hoop getik, en een hoop energieverspilling.

     Jij hebt je woordje gedaan, ik heb mn woordje gedaan. We zijn het niet met elkaar eens. Ok? Prima, moving on, niet het einde van de wereld dunkt me, fijne avond duimpje-omhoog.jpg

     • optimuspecs

      Aantallen zijn door zowel Sony als Microsoft bevestigd. Verder ben ik het volledig met je mee eens. We kunnen het niet allemaal met elkaar eens zijn. Jij ook fijne avond.

 • Decy Rouschop

  Ik denk playstation experience 2018 de ps5 gaan aankondigen, met een release in september 2019. Want sinds de playstation 4 aankondiging zijn ze steeds meer naar hun eigen event aan het gaan met grote aankondigingen. Zoals ook is gebeurt met Last of us 2. Om nog meer gelijkenissen met de playstation 4 te trekken gaat last of us 2 in juli 2019 uit, zoals 1 ook 2 maanden voor de release van de playstation 4. haha

  Daarbij gaat Sony zeker kijken wat de xbox x eind dit jaar gaat doen. Mensen worden toch aangetrokken als de compare video’s van games veel mooier zijn op de xbox x. Hier moet ik wel bij toevoegen dat bij mij er ook iets begint te kriebelen. De Xbox x zal tijdens de release voornamelijk door xbox fans gekocht worden.

  Playstation 5 moet geen update worden van de pro. Playstation 5 moet weer een frisse kijk gaan geven. Ik zou naast de hardware update graag innovatie willen zien in de manier van spelen. zoals deze generatie heeft gedaan met social gaming(streamen enz.). Maar om alle playstation bezitters mee te krijgen moeten ze wel playstation 4 games compatibel maken, en misschien first party games een grafische update geven of 60fps. Als ze de playstation 5 niet compatibel is met de 4 dan zullen veel mensen de heroverweging maken tussen xbox playstation of misschien pc. Sony moet daarbij ook nieuwe exclusives maken alleen voor ps5 met daarnaast exclusives voor bijde consoles. Zodat de consument kan zien dat de upgrade echt nodig is. Dat is de fout van xbox en de playstation pro ze maken alle games compatibel maar daardoor wordt de hardware van de xbox x niet optimaal gebruikt. Daardoor kunnen consumenten afhaken bij het weten dat ze alle games ook gewoon op hun huidige console kunnen spelen

 • Joran van der Linden

  Waar gaat Sony naartoe ?

  Laat me denken…. Nintendo kopiëren met de Joy-Cons ?!

  Als Sony eenmaal een succes in de spiesen heeft kopieert dit bedrijf klakkeloos alles van de concurrent. Dit gebeurde met de Wii en de N65 toentertijd.

  • Laurens!-_-!

   Andersom doen ze het anders ook allemaal hoor.

   Dualshock > PS1.

  • Kid MMXV

   Waar doel je precies op? Sony doet met de PS4 PRO en volgende PS juist totaal iets anders dan Nintendo? Dit zijn krachtige consoles die het voornamelijk moeten hebben van het plaatje wat op je beeldscherm wordt getoverd. Nintendo heeft met de Switch een totaal andere keuze gemaakt…
   Joy Cons rumble (al is die door Nintendo volgens mij gepatenteerd) zou wel tof zijn in een XBOX of PS controller.

 • Van Durme Helgen

  Gewoon rustig afwachten als
  Sony de ps5 zelf voorstelt,met geruchten ben je juist niks.

 • GekkeAr

  Maar als Sony volgend jaar de nieuw playstation aankondigt is de PS4 Pro toch één grote flop geweest?
  Als je de PS4 Pro vs. Xbox One X bekijkt, is de xbox veel meer op de toekomst voorbereid.
  En de PS4 Pro verkoopt volgens mij ook nog niet zo lekker (geen idee of hier al cijfers van bekend zijn).

 • okkies master

  de PS4 is X86. nieuw platvorm is dus niet nodig, “backward competability” kan dus altijd, net zoals MS nu laat zien.

  kom op, als je over tech wilt praten, zorg dan dat je je kennis op orde hebt

 • DJ_Alfist

  Ik verwacht dit jaar nog géén aankondiging/onthulling van de PS5. Zowel Sony als Microsoft gaan zich nu eerst focussen op hun aankomende games line-up van de PS4 (Pro) & de Xbox One(X).

  Gamescom gaat zeer interessant worden, want Microsoft gaat een live presentatie geven op zondag 20 augustus om 21.00 uur.

  Sony denkt er ook over na om een persconferentie te geven, maar er is nog niets bevestigd.

 • roeland

  Eigenlijk zou je deze dwaas echt geen aandacht moeten geven. Zonder Power Unlimited te lezen en Gamekings te checken had ik heel deze guy niet eens gekend…

  • Dirt-Jan

   Ik luister liever naar deze rare gast dan dat ik de power unlimited nog moet
   Lezen Bahbah

 • Laurens!-_-!

  Denk dat Playstation bij de release van de opvolger wel wat meer gaat doen dan alleen richting op power upgrades. Sowieso nu VR er o.a. is bij komen kijken, zijn de consoles nog lang niet verleden tijd i.v.m. benodigde hardware.

  PS5:
  Sony Playstation gaat, in samenwerking met natuurlijk AMD, een unieke chip maken die wel gekoppeld kan worden aan het PS4 ecosysteem.
  Daarnaast zal het denk ik de PSVR 2.0 ondersteunen, met de dubbele resolutie van PSVR 1.0.
  Plus ik denk dat ze dan wel aan het overwegen zullen zijn om wel een 4K Blu Ray speler in te bouwen.
  En de PS5 zal een exclusieve games line up gaan hebben, naast het BWC zijn met het PS4 eco systeem.
  Daarnaast is er een mogelijkheid dat ze komen met dat het mogelijk is om een PSVITA2 op een later stadium te kopen die gedockt kan worden met de PS5, voor live syncing.

 • Jvb_nl

  Stop aub met die vervelende clickbait. Het schept de verkeerde verwachtingen. Ik verwachtte dat dit een quote was van iemand vanuit Sony of op z’n minst iemand die de industrie snapt. Jullie bedrijven goede journalistiek, dacht ik. Het item openen met “we hebben weer een quote van onze praatjesmaker” voelt alsof je mij er in getuind hebt. Excuses voor deze directe feedback maar wil niet dat jullie jezelf verlagen naar dit ‘clickbait’ niveau.. Hoop dat mijn feedback gelezen wordt. Fijn weekend alvast!

  • JJ

   JvB, de quote staat ten eerste tussen aanhalingstekens. Vervolgens zetten we in tekst bij de video duidelijk dat de quote van Pachter komt die vaak bullshit uitkraamt en dat we juist willen kijken wat op dit moment van belang is voor Sony. Koppen zijn koppen Een citaat als kop is gewoon heel normaal. Er staat daarmee niet dat het zo is.

   • Jvb_nl

    Helder.

 • XanaviR34

  Ps5 moet een nieuwe architectuur hebben, met verbeterde geoptimaliseerde software anders gaan zij het niet redden. Ik denk als zij niet al out gaan wordt het Ps4 met 4K en een bietje extra. Hij moet minimaal 10 terraflops hebben met 16 gig aan ram en een redelijke processor gelijk aan een I5 intel. In 2019 lijkt mij dat wel mogelijk.

 • Dirt-Jan

  Mijn volgende console is een pc, Onee dat is wat anders. Dit is echt een kont generatie aan consoles

 • Turfschipper

  “200 frames per seconde, dan gaat die al weer richting 8k”

  Huh??? Dat slaat als een lul op een drumstel.

  • Haha klopt. Het ging erover dat de PS5 waarschijnlijk 8K én 240 fps zou ondersteunen.

 • Jord-O

  Waar haalt JJ dat 8K nou weer vandaan? Gewoon uit de lucht gegrepen of wat?

 • Uther Pendragon

  Nou k verwacht toch echt wel een grote sprong bij de volgende console generatie hoor. Zo niet, dan worden console en games in het algemeen een stuk minder interessant. Mede, omdat huidige games toch meer verkopen door hoe goed ze eruit zien en niet zozeer hoe origineel het allemaal is. Op een gegeven moment is een generatie gewoon klaar en moeten we door om het nog interessant te houden. Ook als ze besluiten liever lui te zijn dan echt weer te investeren, verliezen ze op den duur hun credits.

 • G-One

  Mijn verwachting? Sony gaat voor winstmaximalisatie. Niet voor revolutie.

  Ontwikkelaars zijn sinds 2012 (launch PS4) games aan het uitgeven gebaseerd op diens hardware. Ontwikkelaars en game engines worden efficiënter en meer geoptimaliseerd. De PS5 hardware hoeft volgens dit idee slecht evolutionair van aard te zijn om straks 4k60 te kunnen gaan. En dit vereist misschien (wilde gok) 40 tot 60% meer performance dan nu. Dus als de PS5 een chip heeft die 8-10 Tflops biedt, zitten ze gebakken. En zo’n incrementele vooruitgang behoeft slecht minimale investering.

  Persoonlijk vindt ik 8K onzin. 240fps misschien voor VR. Of Sony doet gek en stort zich ook op E-sports en wilt PC-esque inzetten met hoge framerates voor shooters/fighters etc. Mja das gokkeh.

 • sygys

  Ik vraag me af pachter juist niet wordt betaald door giganten als sony. om expres zulke geruchten de wereld in de gooien zodat sony via media en reacties kan kijken wat er speelt en hoe er op gereageerd wordt. En aan de hand daarvan hun toekomst plan kan opstellen

 • Goeniegoegoe

  sorry jongens, maar dit soort items moeten jullie echt niet meer maken. Gaat echt nergens over dit, zowel de BS van Pachter als jullie onderbouwingen en speculaties.

 • BroerKonijn

  Sony heeft meerdere keren gezegd dat de PS5 een nieuwe generatie wordt, in tegenstelling tot Microsoft die letterlijk hebben aangegeven niet meer in consolegeneraties te geloven. Een wezenlijk verschil in visie die heel simpel te verklaren is met het feit dat Sony geen open API heeft die zowel op Playstation als op PC wordt gebruikt. Dat is over 3-4 jaar een probleem voor Sony als je het mij vraagt want het betekent dat Sony zodra de PS5 op de markt komt weer met een install base van 0 komt te zitten terwijl die aan de kant van Xbox uit zowel de XB1X als de XB2 en PC zal bestaan. De vooruitzichten voor Sony zijn zo zonnig niet.

  Ik begrijp dat jullie graag een bord voor de Playstation fanboys hun hoofd willen houden omdat daar jullie community grotendeels uit bestaat, toch kun je je beter aan de feiten houden in plaats van bullshit te verspreiden omdat je zo graag ziet dat Sony alles beter doet. Microsoft heeft strategisch de betere keuzes gemaakt wat hun platform betreft en daar gaan we de komende jaren ongetwijfeld meer van zien; dat jullie massaal de feiten ontkennen maakt van Sony echt geen beter en succesvoller bedrijf.

  • “microsoft heeft strategisch de betere keuzes gemaakt”

   Lol. Wereldwijd verkoopt Sony vijf PS4’s op iedere verkochte Xbox One. In Europa zijn de verhoudingen zelfs één op zeven, op iedere verkochte Xbox One verkoopt Sony zeven PS4’s.

   Het marktaandeel van Microsoft is gehalveerd sinds de vorige generatie. En het marktaandeel blijft afnemen.

   Halo Wars 2, vooralsnog de enige(!) console exclusive die dit jaar is uitgekomen, wereldwijd slechts 300.000 keer verkocht.

   “dat jullie massaal die feiten ontkennen”

   Lol. Ga maar eens voor een spiegel staan. De “feiten” van een gefrustreerde fanboy zijn niets waard.

 • Mark van den Berg

  GameKings Aka clickbait BS, waar ik toch iedere keer weer in trap….

  Weet niet hoor maar Damian thong zegt hetzelfde en hij heeft er nog nooit naast gezeten. (Eind 2018 zelfs). Jammer dat de Gamekings verhalen altijd bol staan van sarcasme en negativisme. Gamekings: een groep oude mannen in een ivoren toren die maar wat roepen. Jullie blijven ook maar te zien op tv, terwijl jullie reviews en previews haast nooit houtsnijden met de werkelijkheid. Ik keek als kind al nooit naar GameKings en eigenlijk ook niemand die ik ken. Ik denk dat zelfs bijna iedereen Gamekings irritant vindt. Maar omdat games en gamen nou eenmaal cool zijn, kunnen jullie soort van blijven bestaan,
  Maar omdat games populair zijn, zijn jullie dat nog niet, integendeel!

  Het is echt knap dat jullie mening ( die jullie natuurlijk mogen hebben) nooit wordt gedeeld door gamers zelf.
  Jullie vinden een bepaald game of uitbreiding stom, de rest van de gamers juist super vet. Jullie vinden een dlc cheap, de rest vindt de content meer dan genoeg. Jullie vinden iets meer van hetzelfde en noemen iets saai, de rest wil juist meer van hetzelfde en kan niet wachten. GameKings? Nee hoor, gewoon een groep oude gamers die van gamen zelf nooit iets gebakken heeft. Fooi, wat zijn jullie slecht in gamen, bizar.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord