Menu Premium
Loading...

Permadeath in Hellblade: goedkoop of geniaal?

Google Plus Jan Johan Belderok
Koos Mooten
Google Plus Koos Mooten
09/08/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Nieuws op deze woensdagmiddag! Ninja Theory, bekend van games als Devil May Cry, Enslaved en natuurlijk het aangekondigde Hellblade: Senua’s Sacrifice. Die laatste titel is nu in opspraak gekomen omdat de game wellicht een permanente dood kent. Met andere woorden, wanneer jij als speler te vaak het loodje legt, zou je save game verwijderd worden en kun je van vooraf aan beginnen. Voor Koos en JJ was dit nieuwsfeit aanleiding de studio in te duiken voor een kort item. Hierin staat de vraag centraal wat deze keuze van de ontwikkelaar zegt over de game. Koos en JJ verschillen in ieder geval behoorlijk van mening. Benieuwd naar wat ze hierover te zeggen hebben? Check dan Permadeath in Hellblade: goedkoop of geniaal?

“Permadeath is een achterhaald principe”

Er moet benadrukt worden dat dit nieuws nog allerminst bevestigd is, maar het gerucht gaat al een tijdje de rondte. Door de publicaties van enkele grote gamesites worden de geruchten alleen maar hardnekkiger. Feit is in ieder geval dat het tot een hoop discussie heeft geleid op de redactie. Koos is van mening dat deze permadeath enkel een teken van zwakte is. Hij refereert aan oude tijden waarin gameontwikkelaars de moeilijkheidsgraad van hun games aanzienlijk maakten, om op deze manier gamers langer bezig te houden met hun game. Koos is dan ook niet te spreken over de vermeende keuze van Ninja Theory om permadeath in Hellblade te stoppen.

JJ ziet het anders. Hij ziet het inpassen van ‘hardcore permadeath’ als een stunt. Volgens hem getuigt het van lef als ontwikkelaar Ninja Theory het concept van een permanente dood zou toepassen in hun nieuwe game. JJ vindt dat de geringe moeilijkheidsgraad van veel moderne games hem gemakzuchtig maakt. Koos kan zich hier niet in vinden en merkt op dat hij de permanente dood meer als een dreigement ziet. Wat is jullie mening over deze kwestie? Genieten jullie van de druk die een permanente dood met zich meebrengt, of kunnen jullie je goed vinden in de redenatie van Koos? Laat het weten in de comments onder Permadeath in Hellblade: goedkoop of geniaal?

Loading...
 • Michael3002

  koos je ziet er moe uit slaap je soms niet goed neem wat melatonine dan slaap je zo

 • Daniel Wesselink

  Ik heb de game gespeeld en vind echt tof !

  • Tijl Van de Velde

   En nu nog nederlands leren schrijven, en in jouw geval misschien ook leren spreken, en dan ben je met vlag en wimpel geslaagd.

   • Daniel Wesselink

    Mooi verhaal, lekker kort.

 • Nexxje

  Permadeath als optie is natuurlijk geniaal. Ik zal t nooit doen , want ik ben zoals JJ, ik hebde frustratie om met controllers te gaan gooien.
  Permadeath als mandatory installment is een zwaktebod, zoals Koos ook zegt, het is een goedkoop trucje.

 • Stan Doodeman

  Het principe van permadeath is bluf van ninja theory, ze hebben het de wereld in geslingerd om je dezelfde spanning te laten beleven als het hoofdpersonage Sensua ; bang zijn voor dingen die niet bestaan

 • Zrmi

  Het is leuk om een keer een item als deze voorbij te zien komen, maar kunnen we dit volgende keer alsjeblieft pas na de review doen? Echt geen idee wat voor game dit nou precies is en waar het over gaat. Er wordt wel heel vluchtig gezegd dat ze een soort ‘rot’ heeft, maar iets meer info over het verhaal had wel gemogen! Hierdoor kan je onmogelijk zeggen of permadeath bij de game past of niet. Daarnaast is het een beetje lame om hier over te discussiëren als jullie zelf niet eens geprobeerd hebben uit te vogelen of het wel klopt dat dit in de game zit.

  • JJ

   Als je goed het item kijkt dan gaat het vooral over het feit of Permadeath nog van deze tijd is. Niet over de inhoud van de game of hoe het geimplementeerd is. Dat doen we als we de game zelf krijgen (wat niet eenvoudig is omdat ze het zelf publishen). Het feit dat er verhitte discussies zijn, een ontwikkelaar zelf geen antwoord geeft, laat zien dat het begrip Permadeath iets doet met gamers. En daar haken we op in.

   • Zrmi

    Maar de hele discussie of permadeath nog van deze tijd is hangt vast aan hoe het geïntegreerd is in de game die de discussie oplaait. Het gaat nou eenmaal over Hellblade in dit geval. Als daar geen duidelijkheid over komt of achterliggende gedachte die bij het concept van de game horen, dan is het naar mijn mening een discussie om niks. Koppel het item dan niet aan een game waar je kijkers niks vanaf weten omdat er nog geen review van gedaan is. Of doe lekker de discussie na de review als iedereen wat meer van de game weet en daadwerkelijk een mening kan formuleren over de inhoud.
    Begrijp me niet verkeerd, ik vind het idee van het item echt tof, maar het pakt gewoon niet lekker uit nu. Ik heb niet echt het idee dat ik ook maar iets wijzer ben geworden over de perma death in Hellblade… Zit het er nou wel in of niet? Doet het iets innovatiefs dat permadeath wel weer bij deze generatie past of laat het juist zien dat het niet meer van deze tijd is?

    • JJ

     het draait dus om het feit of een publisher iets kan beloven wat er niet in zit en of Permadeath nog kan. Nee dus, anders had het er dus in gezeten. Dus wat mij betreft een zeer relevant verhaal. Als het niet relevant was, hadden ze deze PR stunt niet uitgehaald en hadden ze al lang commentaar gegeven.

     • Zrmi

      De conclusie dat permadeath niet meer van deze tijd is omdat ze het anders wel echt in Hellblade hadden gedaan vind ik een beetje kortzichtig. Er zijn genoeg andere games die bewijzen dat een permadeath systeem prima kan werken mits je het goed in een game verwerk zodat het bij het spelconcept past. Kijk maar naar het immens populaire Dead Cells en Players Unknown.
      Daarnaast beweer ik nergens dat het geen relevant verhaal is. Ik vind het inhoudelijk alleen weinig toevoegen omdat het niet verder komt dan “Zit het er nou wel in of niet?” omdat de game niet gechecked is. En Koos die het zonder echt sterke argumenten niet meer van deze tijd vindt. De conclusie die je nu trekt zit bijvoorbeeld ook niet in het item.

   • Reill

    Je kunt het spel gewoon op Steam vinden hoor JJ.

   • Frank van Doorn

    Je bent te vroeg met het item er zitten geen permadeaths in de game is al online te zien. En jullie kunnen ook de game zelf binnenhalen

   • De titel is misschien een beetje misleidend, had wellicht beter “Permadeath: goedkoop of geniaal?” kunnen zijn alhoewel ik de titel wel begrijp in verband met de actualiteit van de game.

 • Soulreaver

  Had deze game sowieso al op de radar en had gister wat gameplay gezien in de stream van Lirik, ziet er veel belovend uit maar hoorde wel dat het een erg korte game is ala the order 1886, en vond van wat ik had gezien dat het allemaal wel erg rechtlijnig is, in de stijl van een god of war. Naja ik wacht nog ff de review af.

  Het idee van een perma death waar ook echt iets mee gedaan wordt doordat je character steeds meer vertieft er uit gaat zien, vind ik persoonlijk wel een leuke gimmich vooral als de game maar 5 uur duurt ofso, is het geen ramp.

 • Bloempjes

  Is Hellblade zo moeilijk dan of is het meer om mensen die veel doodgaan opnieuw door de tutorial te loodsen omdat ze de game kennelijk niet snappen? Permadeath vind ik beter dan death perks of een pakje waarmee je niet meer dood kan gaan. In bijvoorbeeld XCOM vind ik het een leuk concept en als je het daar te bont maakt zul je ook overnieuw moeten beginnen.

  • Zrmi

   Wat ik gehoord heb is de game niet echt moeilijk zoals de Souls serie. het is meer een story driven game waarbij je veel rondloopt en dingen onderzoekt. Er zitten wel gevechten in, maar deze zijn volgens mij ook niet al te pittig (wat ik zag op streams).

 • RomeoNovember

  Hellblade is absoluut geen pittige dark souls achtige fighting game! Het is eerder een soort horror/walking simulator met combat stukjes en een hele grote nadruk op een ontzettend tof verhaal over psychologische problemen.

  De ‘permadeath’ is ook ontzettend goed in de game verweven, geen idee of je ook echt opnieuw moet beginnen maar de rot verspreid zich wel degelijk. Of de permadeath nou wel of niet echt is, het is gewoon goed in het verhaal verweven.

 • Robert

  Goed item wil graag zien of jullie na het spelen wel voor permadeath zijn. Oh en misschien helpt dit met de zoektocht om de game naar de redactie te krijgen: http://store.steampowered.com/app/414340/Hellblade_Senuas_Sacrifice/

 • Robert de Best

  De eindredactie moet echt beter op stijl en spelling gaan letten.

  • Tijl Van de Velde

   Dat zeg ik al jaren, maar er wordt niets aan gedaan. Doe vooral geen moeite Robert de Best.

 • Martin Zuidervliet

  Het is al lang gebleken dat deze permanente dood bluf en een leuk marketing truukje is om in het nieuws te komen. Hoe dan ook, ik heb het spel gisteren gespeeld en vind hem geweldig.

 • Vind t nog niet zo spannend, hoe het precies is uitgevoerd is ook nog niet duidelijk. Misschien kun je wel eindeloos retryen vanaf checkpoints, maar kun je er ook voor kiezen om door te gaan met wat extra rot aan je lijf, met het risico dat je in de penarie komt. Zijn toch wel meer games waarbij je alleen kunt reviven met credits ofzo, totdat ze op zijn. 5 levens, 2 continues, etc. Als de gameplay vlot en leuk is en het totale spel kort is, is het een leuke uitdaging. Beetje oldschool concept, dat wel. Maar beetje variatie is sowieso leuk. Als je fucking lange cutscenes moet uitkijken iedere keer opnieuw mag hij wel gelijk de prullenbak in ? Daar heb ik een hekel aan.

 • Reill

  Hellblade binnen krijgen is niet zo moeilijk hoor GK…:Hier, linkje: http://store.steampowered.com/app/414340/Hellblade_Senuas_Sacrifice/

  Anyway, het hele spel draait om fuckerij in je hoofd. Wat is echt, wat is niet echt? Deze mechanic zit dus ook in die lijn. Ik vind het een beetje slap hoe de games media weer elkaar na zit te praten maar niemand die het eerst even checkt. Ik snap dat de meeste outlets geen review copy hadden gekregen voor de release maar waar is de onderzoek gebleven?

  Verder ben ik het totaal niet met Koos eens. Permadeath hoeft echt niet in elk spel maar er zijn spellen waar het echt wel toevoeging van waarde heeft, zowel qua mechanic als verhaalvertelling. Het een zwaktebod noemen vind ik veel te kort door de bocht, te ongenuanceerd.

  • Diej

   Precies wat ik dacht. Schaf de game gewoon aan als je geen perscode hebt ontvangen en toch iets met de game wilt doen. Ik wil horen wat jullie er van vonden, niet wat jullie hebben gelezen online en op youtube hebben gezien.

   Dit is niet mijn soort game, ik heb het verhaal gekeken op stream/youtube en vind het concept wel toch. Ik begrijp van anderen dat het niet zo moeilijk is als een souls game. De permadeath zou dus iets vergevender kunnen zijn aangezien je snel weer op hetzelfde punt zou kunnen komen als dat je was.

 • Walluuhr

  Ik vind permadeath juist veel toevoegen aan de spelervaring. Het hele idee van het hebben van een psychose gaat (volgens mij) ook vaak gepaard met zelfmoordgedachten of gedachten over de dood. Het feit dat je hier tijdens het spelen mee bezig bent voegt dan alleen maar wat toe.

 • optimuspecs

  Perma death in games als State of decay, verhogen de spanning alleen maar meer en meer en is dan echt van toegevoegde waarde.

  Hoe het in HB geïmplementeerd is vind ik best goed gedaan en typisch Japans zou je kunnen zeggen. Het moet voorstellen dat je ” health” steeds meer en meer dan ” achteruit” gaat en ik begrijp dat je echt heel veel moet fallen voordat je echt perma death krijgt.

  • roeland

   Typisch japans? Ninja theory is een UK studio 😉

   • optimuspecs

    Oeps! Neemt niet weg dat ik het concept ontzettend Japans vind. En dat voor een studio uit UK 😉

 • Frank van Doorn

  Permadeaths zitten niet in hellblade jullie waren iets te snel

  • Quote: Er moet benadrukt worden dat dit nieuws nog allerminst bevestigd is, maar het gerucht gaat al een tijdje de rondte.

   Lezen dus wijsneus!

   • Frank van Doorn

    Als ze gisteren even op yt door hadden gespeurd. Dan zagen dat ze iemand wel 50x dood is gegaan expres. En niet overnieuw hoefde te beginnen. Dus dit hele item is dus volledig overbodig. Dus zelf eerst goed dingen checken voordat je iemand een wijsneus noemt.

    • Jij gaat het hele internet over alleen om iemand op zijn ongelijk te kunnen wijzen. Kansloos ventje dat je bent. Als je alles zo overbodig vind en alleen maar alles altijd loopt af te zeiken, pleur dan een eind op met je eeuwige gejank.

    • JJ

     Beste Frank,
     a. als je goed leest dan zie je dat deze man ook al weer aangevallen wordt door andere sites die aangeven dat het wel zo is. Ook op NeoGaf geven sommige mensen aan dat zij wel Permadeath hebben meegemaakt. Dus wat is waarheid.
     b. Ninja Theory komt zelf met het Permadeath verhaal en wil verder niks verklaren. Dus of het is zo en dan doen ze iets wat weinige anderen doen of ze liegen en dat is gewoon nieuws.
     c. Het hele item gaat niet over wel of geen Permadeath, het gaat er over of het nog wel van deze tijd is.Vroeger gebeurde het wel vaker, vandaag de dag niet of nauwelijks en indien wel, dan doorgaans optioneel.
     d. Negentien uur geleden roep je zelf op je eigen kanaal dat permadeath er mogelijk in zit. As je dat hebt gezien waarom dan niet even melden…
     Ik weet dat je graag kritiek geeft op alle gamesites, maar probeer dan ook wel eerst goed de insteek van het item te checken.

     • Frank van Doorn

      A als ik iemand 50 keer dood zie gaan zonder permadeath lijkt het mij voldoende bewijs.
      B zie punt a
      C het is niet van deze tijd.
      D Ben blij dat jij mij kanaal volgt. En heb al een update video gemaakt dat permadeath er niet inzitten en ik de game morgen ga spelen.

     • JJ

      Het gaat er niet om het wel of niet in de game zit. Een publisher zegt dat het er in zit en het zit er dus blijkbaar niet in… en dat is normaal? dat je dus een update moet maken om te zeggen dat het niet zo is… Dat is niet iets om over te praten? Om gewoon een discussie over te starten…

     • Zrmi

      Dat is een goede vraag die je nu stelt of dat normaal is of niet… Had zelfs een goede de Kwestie geweest. Helaas komt dat issue nergens terug in jullie item omdat jullie daarin niet de conclusie trekken dat het daadwerkelijk niet in de game zit. Jullie laten het bij de vraag of het er wel of niet in zit omdat jullie de game nog moeten checken. Als jullie echt zouden ingaan op dat de publisher iets belooft, maar dat het achteraf niet in de game zit (gevalletje No Mans Sky) dan was het item een stuk interessanter.

     • Frank van Doorn

      Of dat normaal vind het geen ramp op zich

     • “dus wat is waarheid”

      Op de Gamekings.tv/about-us/ pagina staat het volgende, “JJ is een game-journalist in hart en nieren”. Een journalist verzamelt feiten, doet aan waarheidsvinding. De ‘waarheid’ over Hellblade’s permadeath is vrij eenvoudig te achterhalen door gewoon zelf de game te spelen.

      Onder een eerder item, Het mini-schandaal rond de Anthem trailer, vroeg ik je naar een bron die je beweringen in de comments konden bevestigen. Je reageerde op mijn comment maar wilde geen verifieerbare bron noemen. Waarom wilde je geen bron noemen? Omdat er geen bron bestond en je uitspraken simpelweg niet waar waren.

      “dus wat is waarheid”

      De ‘waarheid’ is vaak te achterhalen met voorbereiding. Hiermee kom ik terug op een opmerking die ik eerder maakte, “Boris gaf ooit aan dat hij met Gamekings hoogwaardige content wilde creëeren om zich te onderscheiden van andere media outlets. Misschien is enige vorm van voorbereiding verstandig voordat je (hoog)waardige content creëert”.

  • koekjew

   Op je beeldscherm!

 • De games van tegenwoordig worden bijna allemaal gemaakt voor het grote publiek. Die moeten toegankelijk en dus makkelijk zijn. Bij veel van de grote games kan je niet eens game over of soms zelfs dood gaan. Het mag af en toe best een beetje pittig en dit kan best wat toevoegen aan de spanningsboog in een game.
  Als je weet dat je heel voorzichtig moet spelen wordt de hele spelervaring heel anders.
  Ik vind het wel een toevoeging die ze in meerdere games zouden kunnen stoppen.

 • Jochem Boom

  Permadeath is heel tof geëvolueerd naar een spelmechanische, maar snap wel dat het bij de door jullie genoemde games niet werkt. Bij roguelikes en bijvoorbeeld Diablo is het juist onderdeel van de game en absoluut geen masker voor slecht ontworpen moeilijkheidsgraden zoals Koos suggereert. Sterker, Bij Diablo is het kiezen van een moeilijkheidsgraad bijna een spelmechanisme op zich. Te moeilijk en je verliest duizenden uren die je in een karakter hebt gestopt, maar te makkelijk en je krijgt nul loot om beter te worden.

 • Haxanlord

  Als dit waar is van die permadeath vind ik dat echt niet normaal. Als het echt zo is vind ik dat er kamervragen over gesteld moeten gaan worden en dat gamers er afstand van moeten nemen.

 • Qritical_91

  Naar mijn weten heeft de hardcore Souls serie een dikke following, dus ik denk dat er wel gamers zijn die zich hier aan willen wagen. Ik zou zelf veel te salty worden, maar het lijkt me des te leuker om dit soort games op Twitch te volgen.

  • Laurens!-_-!

   Zo moeilijk is deze game niet hoor. Het gaat meer om de ervaring.

 • Aquablog_NL_Paul

  zitten jullie op de redactie nu echt te wachten op deze game door de uitgever? pffff koop de game voor die 29,99 en ga hem spelen (met koptelefoon!). Ga dan kijken hoe de moeilijkheidsgraad is. EN die is heus niet zo hoog dat je na 2x verliezen al je progress kwijt bent. De game ziet er audiovisueel heel bruut uit. De actie is ook tof.

  Oh en of permadeath nu wel/niet tof is…….. Speel de game eerst 😉

  • Heb gister naar een stream van de game zitten kijken, hij speelde de game op normal, je moet echt flink je best doen om het zover te krijgen dat je save gedeleterd wordt.
   Mooie game hoor, props voor NT.

 • ZurePruim

  JJ! Welkom terug <3

  Het gegeven van permadeath zou helemaal gaaf zijn als 't voor iedereen anders is. Bij de één gebeurd het na een 10 keer doodgaan. Bij een ander pas na 50 keer. Of helemaal niet.

 • Vind je niet in 1 dag uit? Jawel hoor, zijn al veel mensen die de game gister uitgespeeld hebben. Ben je zo’n 6 tot 8 uurtjes mee bezig.

 • ZurePruim

  @GKJJ:disqus Welkom terug <3

 • CellarDoor

  De originele Operation Flashpoint had de optie om 1 keer te saven naar keuze. Dus dan kon je zelf proberen zo ver mogelijk te komen, en dan een tactisch save moment kiezen. Moeilijk maar je hebt het wel in eigen handen. Het ligt een beetje aan de game wat beter werkt. Wat zou Mario zijn geweest als je altijd kon saven? ……saai

 • FiFtyEuro

  Dus als het blanke hoofdpersonage een zwarte huidskleur krijgt is het permadeath? What is this? Amerika?!

  • KatchPhraze

   Hahah wow.

 • Andi

  Reviewen jullie serieus alleen maar games die jullie gratis krijgen? Dat kan ik me echt niet voorstellen.
  Dat zou hetzelfde zijn als een voetbal analyticus die alleen maar praat over clubs waar die gratis naar binnen mag. Zou wel heel cheap zijn. En in hoeverre kun je jezelf dan nog een echte gamer noemen als je er geen geld voor over hebt.

  • Zrmi

   Ze reviewen ook games die ze niet van sponsors krijgen en daarom komen die eerder online voor Premium.

 • roeland

  Lijkt me prima passen binnen de sfeer en setting van de game. Zit zelf nog te twijfelen.. combat schijnt weer geheel op z’n ninja theory stijl erg simpel te zijn

 • Nephilim1977

  Permadeath is zeer zeker geen achterhaald principe. Waarom wordt het tegenwoordig normaal gevonden dat je altijd een continue hebt? Uitdaging is juist goed.

 • LucienK94

  Ik weet nog wel toen ik de game startte en zag dat permadeath over mijn beeldscherm vliegen, ik had wel zo even iets van woh! En dit maakt mij in combat zeker scherper en ik probeer direct minder fouten te maken. Speel een stuk voorzichtiger.

  Het heeft dus wel degelijk een positief effect, voor mij althans.

  Maar dat het dan achteraf een bluf is vind ik dan weer een ander verhaal. Dat verpest het dan weer een beetje……..

 • Jaapie18

  Ik wil eigenlijk dit meer zien. Dat je kunt saven overal waar je maar wilt, zoals vroeger. Sommige games van nu hebben het ook zoals prey.

 • Bas Schoenmakers

  Ik vind het wel vet. Lijkt op Ironman mode in GOW 4, als je dan doodging moest je ook de hele game opnieuw doen. Gewaagd en heftig, maar wel een uitdaging

 • VF101gr

  Waarom MOET gelijk alles? Laat elementen die voor sommige mensen de gameplay verstoren lekker optioneel zijn. Voor de één zorgt het voor extra uitdaging en sfeer (laat die persoon het dan gewoon aanzetten) voor de ander zorgt het voor frustratie omdat je bijvoorbeeld 90% van de game opnieuw moet spelen. Dit geld trouwens voor heel veel gameplay elementen. Vindt het altijd beetje egoïstisch om voorkeuren door iemands strot te duwen. Laat mensen lekker kiezen in de options. Naar mijn idee bereik je daardoor een breder publiek.

  Op het punt of het wel of niet in de game zit. Mocht het niet zo zijn is het een marketing stunt (lees liegen of anders doen voorkomen) en is het niks nieuws voor game developers. De afgelopen jaren gebeurt dit vaker en komen ze er bijna altijd mee weg.

 • db87

  Super vette game Hellblade!

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord