Menu Premium
Loading...

PC Master Race #5: AMD Zen 3, Big Navi 6800XT & Apple M1

15/11/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

We mogen weer! Altijd een mooi moment in de maand wanneer we een nieuwe PC Master Race talkshow mogen opnemen. Even lekker een uurtje nerden over CPU’s, 6800XT GPU’s en deep learning super sampling technieken. Ja toch!?

We pakken deze Master Race uiteraard groot uit met AMD. Want het was niet alleen de maand waarin het bedrijf haar Zen 3 line-up aan Ryzen CPU’s aan de wereld toonde, maar ook nog eens een ray tracing GPU die de concurrentie aan moet gaan met Nvidia’s dominantie.

AMD met Zen 3 nu eindelijk Intel op alle fronten voorbij

Laten we beginnen bij de Ryzen CPU’s, dan houden we een chronologische volgorde aan. De aankondiging van Zen 3 was een event die bij velen al op de kalender stond. AMD maakt de afgelopen jaren furore met hun Ryzen CPU’s en ook dit keer belooft het een grote sprong te zijn. Waar Intel’s progressie stagneert gaat AMD vrolijk door en hebben ze ook qua single core performance nu eindelijk Intel’s dominantie overtroffen.

AMD’s Big Navi 6800XT gaat de strijd aan met Nvidia’s RTX 3080

Dan is het tijd voor de GPU’s. Waar Nvidia ongeveer twee maanden geleden de wereld deed kennismaken (zo lang de voorraad strekt) met de RTX 3080 GPU’s die een flinke vooruitgang betekende voor het team van Jensen Huang. AMD zou dan ook van goede huize moeten komen om uberhaupt de strijd aan te kunnen. En dat lijken ze te hebben gedaan, wist CEO Lisa Su met trots te vertellen. Hun 6800XT presteerde vrijwel gelijk aan de RTX variant en wist bij sommige games zelfs diens prestaties voorbij te gaan. Daarnaast zette AMD tegenover de RTX 3090 de 6900XT. Die kaart zou gelijkwaardige prestaties moeten bieden, alleen $500 goedkoper.

Apple onthult nieuwe ARM M1 Chip

Ook was daar het nieuws van Apple deze week die voor het eerst hun M1 chip aan de wereld presenteerde via een nieuwe MacBook Air, Pro en Mac Mini. De M1 chip is een ARM type chip (ter vergelijking AMD & Intel zijn van het type x86 chip). En voorheen leken die ARM chips alleen handig voor computers die zeer efficient met power supply om moeten gaan, maar nu lijkt Apple toch een flinke slag ook qua performance te hebben geslagen. Gaat deze innovatie bij ARM invloed hebben op de toekomst van x86? We speculeren er in elk geval heerlijk op los.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch