Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Het ontstaan van de naam en het genre van de platformgame

19/02/2022 0 Tweet Het Like/Deel Het

De eerste soort van platformgame kwam uit in 1958. Maar het echte begin ligt in het begin van de jaren ‘ 80. vanaf toen zijn er een hoop platformers uitgekomen. Van side scrolling 2D tot meer open world 3D. Het was een wilde rit die alle kanten op ging. Vandaag duikt JJ samen met Huey de geschiedenis in. En bekijken ze samen het ontstaan en de evolutie van dit genre. Plus ze kijken waarom dit genre vroeger domineerde en in de huidige tijd een marginale rol speelt? Je gaat het allemaal zien en horen in JJ’s werkstukje van vandaag. Met Huey, de grote platform-fan als gast aan tafel.

De platformgame domineerde de vroegere industrie

Zoals eerder vermeld gaan we een reisje maken door de geschiedenis. Want was nu precies de eerste platformgame? Was dat Donkey Kong, een game van Nintendo die uitkwam in 1981. Of was het een andere titel, genaamd Space Panic. Wie kent de game niet? Het was een arcade game ontwikkeld door Universal Popularised. Je kon vrij weinig, maar het bevatte wel de componenten van een platformer. En dat waren ladders. De pittige game kon je uren lang spelen in de arcade hall. En hoe ging het daarna verder? Want we kunnen vandaag de dag meer dan alleen ladders beklimmen. En hoe is men bij de naam platformer gekomen? Was ‘ladder-game’ niet beter geweest?  

Een hoop klassiekers

JJ neemt Huey mee langs bepalende platformgames als Frogger, Beer Run, Sonic the Hedgehog, Pitfall, Smurf: Rescue in Gargamel’s Castle, Metroid, Mega Man, Congo Bongo en natuurlijk Super Mario. Het beloofd daarmee een werkstukje te worden naar vele harten bij de community harder van gaan kloppen. Met mooie herinneringen en voor sommige misschien ook wat weemoed naar de tijden van weleer. Want waarom zijn er nu zoveel minder platformgames? Of kijken we misschien niet goed? Je gaat het allemaal horen en zien in dit research item over het platform genre. 

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch