Menu Premium
Loading...

Ken je deze nog? Arcadekasten uit de jaren ’80!

Gamekings Boris
Google Plus Boris van de Ven
Google Plus Steven Saunders
13/08/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Jeeeeuj! Een nieuwe ken je deze nog! Eerder heeft Steven een Ken je deze nog over klassieke fighting games gedaan. Nu zit hij samen met Boris klaar om vijf nostalgische arcade titels uit de jaren tachtig te bespreken! Arcadekasten waren booming begin jaren tachtig, en aangezien Steven en Boris niet de jongsten meer zijn, hebben ze de kans gehad een groot deel van hun jeugd achter de arcadekast door te brengen. Ze hebben talloze games gespeeld maar een paar titels staken er bovenuit. Steven heeft vijf titels uitgezocht en bespreekt deze samen met Boris in deze Ken je deze nog? Arcadekasten uit de jaren ’80!

Dezelfde interesses, verschillende smaken

Voordat de consoles aan populariteit wonnen, waren de arcadekasten koning in gameland. Deze werden massaal volgegooid met guldens en kwartjes, waarna de geboorte van de mainstream-gamer een feit was. Nu, dertig jaar later, is dat totaal anders. De arcadehallen zijn verdwenen. Vrijwel elke gamer heeft de mogelijkheid om thuis te gamen en de beroemde arcadekasten zijn vervangen door consoles en de PC. Toch zijn Steven en Boris de oude speelkasten niet vergeten. Steven heeft vijf games uitgekozen waar hij ook anno 2017 nog warm van wordt!

Desondanks heeft Boris een hele andere visie als het gaat om de nostalgische gevoelens van het arcadetijdperk. Zo zocht hij meer een ervaring die je thuis op de Atari niet kon krijgen, terwijl Steven uren side-scrollers stond te spelen op de oude speelkasten. Zoals Boris zei: “Wij hebben exact dezelfde interesses maar 180 graden verschil van invulling.”

Heb jij nog nostalgische arcade games waar jij talloze uren in hebt gestoken? Was jij meer thuis op je Atari of Commodore 64 aan het spelen? Of heb jij honderden guldens in de oude speelkasten geworpen? Laat het ons weten in de comments onder deze Ken je deze nog? Arcadekasten uit de jaren ’80!

Loading...
 • Jamie

  jeuhh Boris

 • Rogier

  Dit item is ‘m niet voor mij. Het had heel vet kunnen zijn, maar het gebrek aan enthousiasme bij Boris killed it. Komt denk ik puur door gebrek aan voorbereiding (Boris inhoudelijk niet meegenomen in de voorbereiding). Soms werkt het om iemand onvoorbereid in een item te zetten. Hier slaat het dood. 2 cents.

  • walterg

   Ik snap je punt maar ik vind het “zelfde interesses/andere smaak” verhaal best interessant.

   Persoonlijk denk ik dat het limiteren tot System 16 spellen te limiterend is om écht los te gaan over het onderwerp.

   • sa_nl

    Nu kunnen ze er meerdere items van maken he, niet alles in een keer.

  • robertKNL

   Het probleem is dat Boris een energie NEMER is, en geen energie GEVER. Is zeer belangrijk binnen Gamekings

   • Rogier

    Mooi stukje barweinig was dat.

  • rio_ull

   Mee eens, weinig toevoeging door een tweede persoon bij dit item neer te zetten. Zou Boris zich ooit afvragen of zijn inzet voor items voldoende is?
   ps. parallex effect bij Altered Beast wat pas later kwam bij de Amiga versie.

  • Ikke

   Zeker NIET mee eens, Boris is duidelijk net zo enthousiast over arcades maar het is wel duidelijk dat hij zoals hij het zelf zo mooi zegt beiden hun eigen invulling geven omdat ze binnen het interessegebied toch andere games speelden. Zelfs hun consoles thuis waren anders en dat is prima toch? Het gaat er hier ook om dat Stevenzijn beleving van toen verteld en kijkt hoe Boris erin staat.Hij betrekt Boris er duidelijk wel bij.

 • strafefox

  WonderBoy in een Gamekings item, eindelijk 😉
  Dit is een van mijn favorite franchises.

  De arcade kasten ken ik zelf vooral van vakantie. Meestal hadden ze bij die vakantie parken ook wel
  een kleine arcade met vooral flipperkasten en later in de jaren 80 ook steeds vaker video games.
  Uit die periode zijn het vooral Out Run en originele Wonderboy die ik het meest gespeeld heb.

  Cadillacs & Dinosaurs is persoonlijk mijn favoriete arcade beat’em up, maar die is pas later uitgekomen
  (1992 ofzo). Dit was ook een beat’em up van CapCom misschien ook wel dezelfde hardware als FinalFight (dit was overigens geen sega-16 board maar het 16bit board van CapCom).

  Het leuke van de Sega 16 hardware is dat de Mega-Drive daar ook grotendeels op gebaseerd is qua chips/specs.
  Anyway Cool item!

 • walterg

  Leuk item!

  Ik ben ook opgegroeid in de Spielotheek en dat kleine halletje schuin tegenover. Het voordeel van het kleine halletje was dat ze daar de speelkasten en de gokkasten hadden gescheiden waardoor je op je 16e naar binnen mocht. Aangezien ik 12/13 was in die tijd maakte ik een betere kans om daar naar binnen te glippen dan bij de Spielotheek waar je 18 moest zijn (waar ik alsnog regelmatig binnen kwam).

  In dat kleine halletje had eerst Out Run, toen Virtua Racing, Daytona USA en uiteindelijk Sega Rally. Daarnaast heb ik daar voor het eerst Mortal Kombat gespeeld (zonder enige kennis van de moves een veel oudere gast verslagen door vooral te springen en schoppen, hij was niet amused!), die ze vervangen hebben door MK2 en uiteindelijk MK3 (die ik niet meer zo interessant vond). Als je binnen kwam meteen links stond daar de Terminator 2 kast met twee guns. Ook daar heb ik erg veel geld in gegooid.

  Mooie tijd!

  Ik weet nog steeds vrij goed welke kast ik waar speelde.

  Wat Sega games betreft was ik erg gek van Shadow Dancer, wat een vervolg op Shinobi is waar je een wolf bij je hebt die je op vijanden af kan sturen. Erg coole game mechanic die je niet vaak ziet. Verder ben ik het met Boris eens dat ik bij voorkeur ging voor een Virtua Racing, Afterburner, Hang On of andere sit down/stand-up game die een ervaring gaf die ik thuis niet kon hebben.

  Steven: Final Fight draait op Capcom CPS hardware, niet op System 16 🙂

  • Dirt-Jan

   Shadow dancer heb ik een paar maandjes geleden nog uitgespeeld met een maatje. Vette game was dat

 • Leuk item, jeugdsentiment. Net als Boris de meeste games uit Steven’s selectie op een C64 & Amiga gegamed, ging zelf altijd voor de shmups, bullethell opzoeken 😉 .

  Zou zelf graag een item zien over hoe een mame arcade kast in elkaar te zetten. Er zijn blijkbaar sites waar je de behuizing kan kopen, joysticks & knoppen en met wat handigheid een computer met coinops/mame + roms etc op kan knallen. Ik browse nog wel eens marktplaats om te zoeken naar een kant en klaar oplossing.

 • Ik las pas Geleden dat een paar mensen vonden dat de items kwalitatief niet zo goed waren.
  Met de let’s plays, de specials, bar weinig de live streams, filmkings en wat andere items, Hebben we toch echt weer lekkere weken achter de rug.
  Tnx mannen voor de lekkere videos. Keep it coming.

  • Harry Nak

   Op filmkings en de specials na noem je precies de ruk items op. Bar Weinig kunnen ze beter Bar Treurig noemen, man man man.

   • Bar weinig is idd vreselijk. Maar ik wilde mijn mening daarover niet doordrukken. 🙂 er zijn redelijk veel specials geweest de afgelopen weken. Die waren voornamelijk interessant.
    Laat me gewoon een compliment geven jong!

 • T4

  Ik moet hem nog gaan bekijken, maar ik ben heel erg benieuwd. Ben zelf van bouwjaar 1970, dus in de jaren 80 volop aan de bak in de plaatselijke patatkraam in Blerick ( Bomb Jack / Galaga / Kung Fu Master / Red Baret) en in de arcadehal in Venlo ( m.n. Rygar, Enduro Racer, 1942, Out Run, Arkanoid, Gauntlet, Ghost ’n Goblins, Red Baret, Wonder Boy etc. ) De tijd van mijn leven. Ik heb nog maar zelden hetzelfde gevoel van voldoening gehad bij het spelen van een game als in die tijd. Ik had een C64 ( speelde daarop vooral Uridium, International Karate, EPIC Wintergames, Impossible Mission etc. ) maar vergaapte mij aan de gfx in de speelhal. Regelrechte magie om daar naar binnen te lopen, een gulden in zo’n kast te gooien en met zweterige handjes ( er staan wat mensen in nek te hijgen en over je schouders mee te kijken ) toch te proberen net iets verder te komen dan de vorige keer. Mensen die nu zeggen dat gamen duur is, zijn nooit in de arcade geweest verwacht ik overigens…heb een godsvermogen in de kasten geknald 🙂

  Trouwens, voor iedereen die arcade gaming een warm hart toedraagt kan ik van harte Nex Machina aanbevelen ( gemaakt door Housemarque i.s.m. Eugene Jarvis van Robotron 2084 )

  • Ikke

   Wel logisch dat ze er 1 soort uit lichten anders wordt het door de immense keuze te moeilijk, Want er was zoveel meer tofs idd dus lijkt me tof om hier meer items in de serie van te zien.

 • PrivatePyle

  Final fight heb ik ook de nodige guldens aan gespendeerd.

  Die paralax scrolling techniek zat niet in altered beast op de amiga en zag ook slechter uit dan de arcade versie btw. Die techniek zat wel in de game ; shadow of the beast wat erg lijkt op deze game

  https://www.youtube.com/watch?v=Yiinz7XzAxs
  vs
  https://www.youtube.com/watch?v=w6Osnolfxqw

 • Het ging voor mij in de Arcade maar om twee kasten, natuurlijk OutRun, kan toch ook niet anders?!
  En je had nog zo’n game van Taito, waarvan ik de naam vergeten ben. Heb hem ook nooit ergens anders kunnen vinden buiten de arcade hal. 🙁 Een game waarin jij politie was die achter steeds een nieuwe “boef” aan moest. Als je dan eenmaal bij hem was, moest je net zolang tegen hem aan botsen tot hij in de fik vloog. Je kreeg ook drie turbo’s. Geweldige game vond ik dat.
  Heerlijk item btw.

  Edit/update: Dat was dus deze game Chase HQ:

  https://www.youtube.com/watch?v=5p4cswI3tdI

  • Sander

   Chase HQ

 • Harry Nak

  Space Harrier was wel echt een kast waar ik als kleine knul naast stond te dromen, wat vet was dat.

 • Snaak

  Mijn favorieten uit de arcade waar veel geld in is gegaan:

  1. Operation Wolf
  2. Terminator 2 Arcade
  3. Final Fight
  4. Turtles
  5. Asterix & Obelix
  6. The simpsons
  7. NBA Jam
  8. Crypt killer
  9. After Burner (grote kast)
  10. Daytona USA

  • vlissinger

   ooh ja , Operation Wolf !

 • Clemenza

  Boris, je bedoelt Shadow of the beast met die scrolling.

 • Harry

  Nou, Boris kende ze in ieder geval niet 😉

 • sa_nl

  Mooi item mannen, ik woon in een vrij klein dorp en hier waren eigenlijk geen arcade kasten, heb wel veel games op de commodore 64 gespeeld, maar de games die Steven nu naar voren haalt ken ik er geen een van. Komt ook wel om dat ik zo wie zo niet van die beat’m up games hou.

  Ik was meer van space invaders, Bluemax, choplifter, Neutral zone, Hunchback, dig dug enzzzz.

 • hans

  Ik ging net als Boris voor de race games en de pistolen die je vast kon pakken en suffel puck natuurlijk. Thuis was er in die tijd ook inderdaad een revolutie gaande. De race baan en de treintjes werden naar de zolder verbannen en de eerste computer games werden in huis gehaald. Het begon bij ons thuis met Pong. Dit was echt het begin voor mij als gamer. Toen kwam de Philips 2000 waar ik Frogger nog goed van kan herinneren. Mijn school vriendje had een Atari en ja dat was toch wel net iets beter. Maar daar was de Comodore 64 en voor pa de Atari ST. Wat een mooie tijd was dat zeg. Samen met je vader naar de Computer club. Alles moest dan mee in de auto, beeldschermen toetsenboord en heel veel floppie’s om nieuwe games op de club te copieeren. Toen ik de Amiga 500 onder de kerstboom vond was ik echt super blij. Wat was dat toen een verbetering. Naast het gamen waren we ook druk met muziek maken met Protracker. Dit zorgde er voor dat er veel dance muziek en House en Hardcore is gemaakt op de Amiga goude tijd. Heerlijk om hier weer is aan herinnerd te worden. https://uploads.disquscdn.com/images/32f75a3d2407d06badb9d0b09978eb65b09d6a99ff039aecd7b41e8e29aa317b.jpg

  • Digitaal Smoelwerk

   ouwe lul..

  • vlissinger

   oh cool , ik heb de videopac nog staan.

 • Nexxje

  Ik had vroegah een commodore 64 en op vakantie mochten we nooit die arcades in. ( stiekum toch doen als klein rotjochie natuurlijk ) en daar stond een kast met een kruisboog. Die had zó’n aantrekkingskracht en ik denk dat die game ( samen met afterburner ) de door mij meest gespeelde game is op vakantie 😀

  https://en.wikipedia.org/wiki/Crossbow_(video_game)

  https://i.pinimg.com/736x/64/2a/cd/642acd6e40e3084454657390d464bdf2–arcade-machine-arcades.jpg

 • Tijl Van de Velde

  De Commodore 64 is en blijft een episch apparaat. Heel af en toe schakel ik het beestje nog eens aan, om vervolgens tot de constatatie te komen dat je NIET kan stoppen. Al een geluk heb ik nog 300 “underground” games op floppy’s staan, dus aan nostalgie geen gebrek.

  Meer retro items aub, met de oude rotten van de redactie.

 • vlissinger

  ik en mijn maatje gooide in Sportland (de arcadehal in Vlissingen ) nog al wat geld in een game waar ik de naam niet meer van weet , maar je moest met een spinnetje die een lijn achter zich trok ( weet niet meer precies ) een foto zichtbaar zien te maken . de foto was van een naakte of half naakte chick , wij dus veel geld in gestoken om maar een blote tiet te kunnen zien.

  • Tijl Van de Velde

   DANG, ik heb een panische angst voor spinnen maar nu moet ik toch wel weten wat voor spel dat dat was.

   • vlissinger

    ik heb nog gezocht maar kan het niet vinden, dan maar weer de lingerie sectie van de wehkamp “lezen”

 • Kenny

  Echt een heel vet item! Ik ben uit 1974 en voel de vibe, Ik hoop dat jullie er meer mee gaan doen.
  Om precies die redenen die Boris noemt ging ik vroeger naar de arcadehal.
  Ervaringen die je thuis niet had, of dat je de game wel had op je c64 of Amiga maar het qua snelheid en graphics niet in de buurt kwam van de arcadeversie en dat je alleen maar kon dromen dat je die arcadeversie thuis had. 😉

  En Boris, ik denk dat jij bedoelt dat de oude games nu niet echt meer tot zijn recht komen op een emulator, maar dat heeft te maken met de pixelbleeding en de beeldlijnen van een crt televisie, die je niet hebt op een tft of led. Dat klopt idd, dan komt het totaal niet goed over, maar bij de meeste emulator-frontends kun je zelfs dat emuleren en dan ziet het er weer uit alsof je het op een crt speelt.
  Over dat 90 graden draaien van zo’n scherm werd eigenlijk alleen maar gedaan bij vertikale games, (beweging van boven naar beneden en/of andersom) vooral shooters, omdat dan de beeldlijnen dus vertikaal staan speelt het wat lekkerder, zag het er wat mooier uit en konden ontwikkelaars al rekening houden met het vertikale ontwerp van de levelart en level invulling.

  Ik ben zelf relmatig bezig met bartoparcadekasten met raspberry pi 3b voor de hobby, ik heb een 1 player arcade en sta op het punt een 2 player bartop te maken.
  Het is gewoon te gruwelijk om al die games weer te kunnen spelen zoals het bedoeld was.

 • Bridgeman

  Ik heb arcade kasten niet echt meegemaakt helaasch. Toen ik klein was gingen we altijd op vakantie naar Valkenburg, en daar had je wel een soort van arcade / gokhallen, maar dat waren vooral van die race games. Als kind vond ik dat natuurlijk prachtig, maar vind het wel jammer dat ze niet meer hadden.

  • Pascal Tettero

   in amsterdam zit wel een redelijk goede denk ik, die in london ook wel denk ik, wel wat ver maar ja misschien als je daar toch eens naartoe gaat kan je de arcadehal ook wel ff checken

 • Pascal Tettero

  homerson in scheveningen (als dat gedeelte niet van naam veranderd is) is niet meer wat het vroeger was, lijkt nu meer op een kermis dan arcadehal

 • Jase024

  Vroeger in amsterdam bij de spielotheek en de play inn een fortuin aan guldens uitgegeven aan mortal kombat en nba jam. Epische tijden.

 • Dirt-Jan

  Vet item, 2 crude dudes dat was een vette beat em up. Aan de x men beat em up heb ik zoveel guldens uitgegeven geweldig tijd https://uploads.disquscdn.com/images/dcdb412c6065c704d33ae77f63e4b4fbb46138920181e82dc9eff7a06671809f.jpg

 • BassieB

  Circus bestaat nog, inclusief jaren 90 website.

 • ZuphCud
 • Turfschipper

  Shinobi vond ik niet moeilijk hoor. Die 1credit ik altijd wel. Een beetje mijn enigma was Bagitman. Daar kwam ik maar niet verder en daar heb ik jarenlang op gespeeld. Ik kan dat liedje en de gamesounds nog steeds opnuriëen haha. Ook ghost and goblins was voor mij te moeilijk, lees kostte veel credits.

  Verder vond ik Phoenix net iets leuker dan galaga en galaxian. Afterburner was idd vet. Double dragons, golden axes… zo vet. Hoop die games snel op de Switch te hebben.

 • TRIAD™

  arcadehal magic city tjonge tjonge wat en tijd en geld

 • Goeniegoegoe

  Ik vond dragons lair in mijn tijd verdomde moeilijk toen ik deze speeld op mijn Amiga500….kunnen jullie niet wat item maken over oude consoles ;-)…MSX, atari2600, Amiga500, Commodore hehe

 • ZurePruim

  Best moeilijk om naar Steven te luisteren. Hij weet ’t altijd beter en laat nooit eens iemand anders uitpraten.

  • BassieB

   Ik kan hem door de destiny reviews niet meer serieus nemen. Fanboy zo af en toe

  • Ikke

   Dat is gewoon niet waar.

 • Daan

  Moet je dit item eens voorstellen zonder Steven – impossibru!

 • ChaosBaron

  Final fight? Body Blows toch Boris? Amiga 500? Tijd voor een Amiga item … heerlijk 😛

 • Karol

  Ik wil en ‘next gen’ item ten opzichte van deze: TMNT, Pitfighter, T2, The Simpsons, Mortal Kombat, Street of rage 2/3, SF2…

 • ik snap boris wel. Je ging idd voor die bewegende racing seats in Turbo Outrun en daarna ging je voor de eerste 3d games als virtua racer en daytona racing en virta fighter. Tuurlijk was slaughter house leuk maar echt wel 13 in een dozijn achteraf.

 • DJWillM

  Street Fighter 2 kapot gespeeld voor een gulden per potje in de Homerson in Scheveningen in een tussenuur.
  En die Intro van Shadow of the Beast op de Amiga, met die baby die wordt gekidnapped door een reuze vogel door het dak. Rillingen van die intro destijds.

 • RR

  Hommerson Scheveningen…… Final fight……classic. Maar ook Smash TV…helemaal kapot gespeeld vroeger (en Ninja Turtles later) en natuurlijk lekker flipperen….

 • Steven voor een moderne beat m up: Mother Russia Bleeds (http://store.steampowered.com/app/361300/Mother_Russia_Bleeds/)

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord