Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Ken je Deze Nog over Boris zijn digitale jeugdliefdes

Gamekings Boris
Google Plus Boris van de Ven
Google Plus Jan Johan Belderok
02/12/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Bij Gamekings checken we vanzelfsprekend altijd de nieuwste games. Deze spelen we intensief en vellen er vervolgens in videovorm een oordeel over. Echter is het ook goed om zo nu en dan terug te blikken. Net als muziek kunnen games namelijk een bepaald gevoel bij je opwekken. Voor veel mensen geldt dit gevoel nostalgie, terwijl de gedachte aan een oude game bij anderen bepaalde herinneringen kan losweken. In deze Ken je Deze Nog is Boris aangeschoven om samen met JJ te gaan terugblikken op enkele pareltjes uit zijn jeugd. Ben je benieuwd waar hij mee aankomt? Check dan nu deze Ken je Deze Nog over Boris zijn digitale jeugdliefdes!

Boris denkt terug aan de snackbar op de hoek

Boris begon als kleine jongen in de jaren ’70 met gamen. Hij memoreert naar de Snackbar op de hoek, waar een arcadekast stond met de shoot ‘em up Galaga. Millennials schieten wellicht in de lach bij de gedachte dat men back in the days hier met bewondering naar keek. Boris geeft dan ook te kennen dat Galaga als ‘magisch’ werd bestempeld. Een andere game waar de kleine Boris helemaal gek door werd was Space Taxi. Ook hier legt de inmiddels volwassen Boris uit waar zijn fascinatie voor de game op gebaseerd was of is. JJ is van dezelfde generatie als Boris en kan zich zodoende goed inleven in de zienswijze van ‘de kale B’. Uiteraard blijft het in deze Ken je Deze Nog niet bij Space Taxi en Galaga. Boris heeft nog meer voor jullie in petto!

Wat vindt je van de keuzes van Boris? Heb je in het verre verleden een van deze games wellicht aangeraakt? Zo ja, kijk jij ook met warme gevoelens terug op de desbetreffende titel? Laat je horen in de comments onder deze Ken je Deze Nog over Boris zijn digitale jeugdliefdes!

Loading...
 • Ceesiebo

  Ik vind de C64 en de Amiga niet echt consoles. Het waren PC’s net zoals de Sinclair ZX Spectrum en de Atari ST. Wel werden er voornamelijk games op gespeeld. Ik heb er wel qua basis op leren programmeren. Ik heb zelfs op een architectenbureau stage gelopen waar met Atari ST’s gewerkt werd (beetje poor mans Mac). Wel vette games, Boris.

  • Nephilim1977

   Homecomputers waren het toch? 🙂

   • Tijl Van de Velde

    Dat klopt als een bus.

 • Tijl Van de Velde

  Is er toevallig nog iemand die een werkende C64 heeft staan waarbij je 5.25″ floppy’s kan uitlezen want ik zit nog met een 300-tal games op floppy’s die om 1 of andere reden niet uitgelezen worden. Ik maak gebruik van een 1541-II floppy drive maar zo goed als elke floppy geeft file system error.

 • Gerrit-Jan de Jonge

  Mccree uit Overwatch lijkt me sws vernoemd naar de acrade game

 • JediAli

  Wie kent deze nog? Op deze game heb ik, samen met m’n maat, m’n vingers vaak blauw gedrukt.

  Good times.

  https://www.youtube.com/watch?v=1oM_ESVHHtg

  • Boskeerl

   Jaa die was tering vet

 • strafefox

  Mooie Ken-je-deze-nog!

  De meeste games ken ik nog wel, maar dan van andere consoles.

  Leuk weetje over Rad Mobile: Als ik het goed heb is dit de eerste game waarin Sonic ooit te zien was, zelfs nog voor de release van Sonic1. De developers zagen het character toen hij nog in ontwikkeling was en besloten hem te gebruiken in hun game. Rad Mobile is overigens ontwikkeld door de AM2 division van Sega, onder leiding van Yu Suzuki die ook OutRun heeft ontwikkeld.

  De topdown run-and-gun shooter lijkt trouwens heel veel op Commando van Capcom, ook een echte arcade klassieker.

 • Andre Vd Werf

  Tijd vloog weer voorbij! Ik ken de games alleen van de emulatoren zoals JJ al zegt. Ik ben 29 jaar dus voor mij is dat nostalgische lijstje behoorlijk anders 🙂

  Donkey kong Country 2 herinner ik mij als de meest magische game die ik ooit heb gespeeld. Maandenlang iedere dag uit school weer een paar uurtjes spelen. Ik zet af en toe op youtube nog wel eens de tracklist op (van andere oude games ook) en wordt er altijd een beetje emotioneel van ^^

 • Bridgeman

  Degene die “lach” als “lag” heeft geschreven in het stukje hierboven moet serieus ontslagen worden.

  • Mabelisu

   Ik heb het, net als vele anderen, al vaker gezegd; die omschrijvingen mogen echt óf veel korter, óf gewoon helemaal weg. Ze zijn cringey, geforceerd en zitten vol met spelfouten. Deze zin is ook van zo’n dubieus niveau:

   Net als muziek kunnen games namelijk een bepaald gevoel bij je
   opwekken. Voor veel mensen geldt dit gevoel nostalgie, terwijl de
   gedachte aan een oude game bij anderen bepaalde herinneringen kan
   losweken.

   • walterg

    Zelf krijg ik de kriebels van de titels met “zijn” en “hun”.

  • Puk Plet

   Ondanks de verplichte spellingtoetsen op iedere opleiding is het in deze teksten inderdaad ver te zoeken.

  • zengyy

   ik kijk al jaren gamekings, maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit de stukjes gelezen 😛

 • Boskeerl

  Haha kicken al deze games heb ik nog bij onze locale arcadehal gespeeld

 • walterg

  Mooie lijst Boris!

  Ik speelde zelf op de tegenhangers van de Commodore home computers: de MSX en de Atari ST.

  Daarom doet het extra pijn dat Konami momenteel zo aan het klooien is. Dat was voor mij echt de topper van de MSX tijd.

  Twee toevoegingen: Outrun was uiteraard wél van Sega en Cannon Fodder was niet van de Bitmap Brothers maar van Sensible Software. Het was destijds opvallend dat Cannon Fodder en Sensi een vergelijkbare grafische stijl hadden, vandaar dat ik dat nooit vergeten ben.

 • Nexxje

  over jeugd gesproken en goede soundtrsck :

  https://www.youtube.com/watch?v=T5o_f76jSaM

 • sa_nl

  Mijn oudere broer had een commodore 64, eerst met cassetterecorder, later met de floppy discdrive van 1000 gulden. Wat was dat ding al zijn tijd ver vooruit, met goed grafics, en 3 stemmige synthesizer geluid, zonde dat ze toen failliet zijn gegaan.

  De games die ik nog herinner zijn, hunchback, bleu max, choplifter, neutalzone, frogger, enzzzz. wat een hooop titels waren er voor dat platform.

  Mooi lijstje Boris, down the memory lane ;>)

 • Timen de Graaff

  mooi item,vroeger speelde ik op de Atari 600/800xl.ten tijde vd commodore 64,heb nog steeds eentje thuis staan,wil er nog een cassetterecorder en floppy disk bijkopen,vooral met de floppy disk was zo veel sneller t.o.v cassette,ook veel gelopieerd op de floppy.

  Mijn favoriete games waren(voor de Atari), Pengo,Pitfall 2,Montezuma’s Revenge,,The Eidolon,Bruce Lee,Boulderdash

 • Roland van der Schaaf

  Hoe oud is Boris eigenlijk?

  • PauluitOosterhout

   44, een week jonger dan ik. ?

 • Eric Brouwer

  Die mad dog cowboy game heb ik ooit op een arcadekast gespeeld met een gun in Het Arsenaal in Vlissingen, die hadden toen een hele grote hal erbij vol met arcadekasten, geen idee of ze dat nog hebben want dat is bijna 20 jaar geleden, was echt een vette game toen……de rest ken ik wel maar nooit zelf gespeeld, mooie lijst Boris 🙂

  • RomeoNovember

   De hal is er nog steeds, ik ben er vorig jaar geweest, maar er zijn nog maar weinig arcade kasten over.

 • PauluitOosterhout

  Een mooi item. Erg herkenbaar weer. Wij hadden geen arcadehal in Oosterhout ( wel in Breda ) maar ieder jaar stond er op de Kermis in Oosterhout een arcadehal, waar ik dan Green Beret speelde of Operation Wolf.
  Maar eerder al op vakantie speelde ik Pacman en Galaga op de camping. Mooie tijden.
  De Amiga heb ik destijds overgeslagen en ben van mijn Atari XL en C64 overgestapt op de Nes.
  Vanaf dat moment ben ik echt een consolegamer geworden.

 • Puk Plet

  Boris: ”Ik heb besloten om tegen alles wat redelijk is er een retro ken je deze nog van te maken”
  Vervolgens zien we alleen maar retro games ^^

 • ZurePruim

  OMG! We hebben echt dezelfde games gespeeld. Ik had een connectie bij de Bart Smit waar ik elke maand mijn floppy disc’s heenbracht. Om een week later Monkey Island, Future Quest, The Fate of Atlantis etc. te krijgen.

 • Pascal Tettero

  vond toen zo’n wild west wel leuk een beetje als die leger game en koppenhakker. klopt het dat games makkelijk te verwijderen waren van zo’n floppy en makkelijk de commodore verkeerd aan te sluiten waardoor de gelijk naar de .. was?

 • Boris ! bedankt ! ik ben dan wel 33 maar ik herken bijna alles, al was het meekijken over de schouder…. beste ken je deze nog for ever.

 • Michel

  “Wat vindT je van de keuzes van Boris?” De keuze om een begeleidend stukje tekst bol van de fouten toe te voegen, vind ik jammerlijk.

 • PuzInBootz

  Heerlijk item Boris & JJ, echt een trip back to (my) memory lane!

 • Chahid B

  Ik heb al 8 jarig jochie de SNES gespeelt Street fighters, Super Mario X-man etc. Nu ik de Snes mini heb lijken al die games zoveel moeilijker dan toen.

 • Jo Boris, ik weet niet of je ermee zit maar ik zie vaak wat je password van je telefoon is in dit item.

  Dat gezegd hebbende: De amiga was mijn eerste ‘console’. Voor mij zijn vooral de games: ‘Stunt car racer’, ‘speedball’ en ‘Turrican’ waar ik warme gevoelens bij koester.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord