Menu Premium
Loading...

Ken je Deze Nog? De retrodoos van Koos!

Google Plus Jan Johan Belderok
Koos Mooten
Google Plus Koos Mooten
16/05/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Daar is ie dan!. Koos, die nieuwe blonde gast bij Gamekings . Leuke gast, komt uit Arnhem. Niet zo lang geleden liep hij stage bij Blammo. Hij juicht voor twee voetbalclubs tegelijk (dat kan). Claimt erg goed in Fifa te zijn, maar krijgt vele pakken slaag. Is wel een held in Mario Kart en zoals menig blonde jongen eet hij graag pindakaas op zijn brood. Meer weten we eigenlijk niet van deze man. Wat op zich niet erg is, want er zijn geheid dingen van hem die we niet willen weten, maar zijn gaming legacy is natuurlijk wel een dingetje. Wat speelde Koos toen ie nog een Koosje was? Waar begon het mee? Wat deed de gaming-vlam bij hem ontsteken? Grijp deze kans om erachter te komen in Ken je Deze Nog? De retrodoos van Koos.

Niemand op de redactie kan zo nostalgisch worden als Koos

Voor een kijkje naar de start van Koos zjin liefde voor gamen, nam JJ hem mee de studio in voor een Ken je deze Nog, waarin Koos zijn legacy op tafel kan leggen. De meeste mensen op de redactie gooien hun oude troep nog wel eens weg, maar Koos is een hoarder pur sang. Hij heeft namelijk nog een hele collectie aan oude games in dozen liggen op de zolder van zijn ouders. Dat belooft een reeks aan Ken je deze nogs met Koos. Jeej!

In deze editie van Ken je deze Nog gaat Koos een aantal games bespreken die een grote indruk op hem hebben gemaakt. Niemand op de redactie kan zo nostalgisch worden als Koos, dus bereid je voor. We gaan hier nog geen titels verraden, maar het zijn allemaal kraker. Titels die je uiteraard zelf wel eens gespeeld hebt, of waarbij je meteen aan een vriend moet denken die een extreme fan van de game was. JJ had een beetje moeite had om echt een rode draad in de selectie te vinden, maar dat maakt helemaal niks uit. Kom er gezellig bij zitten en leer Koos zijn diverse game verleden kennen in Ken je Deze Nog? De oude doos van Koos.

Loading...
 • TRIAD™

  overdose retrodoos van koos

 • deadstroke030

  overdose koos pet koos

 • oswald

  Mooie games! Ik deel ook je liefde voor de Gamecube. Ondanks dat Gamecube minder goed verkocht heeft blijven het design en de games beter overeind door de jaren heen denk ik. Het zijn nu allemaal classics die er nog steeds goed uitzien: Mario Sunshine, Zelda WW, Resident Evil, F-zero GX, Smash Bros, Double Dash, Pikmin1/2, Metroid1/2, Animal Crossing en later ook Twilight Princess. Ook had het veel toffe japanse RPG’s voor de liefhebber.

  Voor mij is echter Super Mario Bros. 3 de beste 2D Mario geweest. World was natuurlijk op een nieuw platform met die grote overworld maar SMB3 had juist die avontuurlijke RPG-light elementen die het voor mij avontuurlijker maakte. Je had een grote inventory met allerlei items die je kon opsparen, megaveel suits met gekke abilities (denk aan vliegen, hamers gooien, in steen veranderen of de kuribo shoe), veel verre landen met allemaal een eigen stijl en koning, minigames op de map en zelfs een perfecte multiplayer battle mode.

  • PauluitOosterhout

   Ik vind mario Sunshine een erg ondergewaardeerde game. Hij was verschrikkelijk moeilijk maar uiteindelijk zeer leuk om uit te spelen. Ik vond het tropische sfeertje erg vrolijk met dat aanstekelijke liedje.

   • Hugo van der Heide

    Sunshine werd alleen wel een beetje langdradig na een tijdje, zeker door al die klote blue coins die je moest vinden.

    • PauluitOosterhout

     Ik heb dat destijds niet zo ervaren maar toen deed ik uit geldnood ook veel langer over een enkele game. ?

 • Bryan Philip

  Vet dat Koos ook een oldschool nintendo fan is. Ik gun nintendo het beste hoor met de switch, ik heb echt plezier gehad aan titels op de wii u dus ik hoop dat er nog hoop is voor nintendo

 • its_charro

  OMG….een TIE-Fighter vs. X-Wing in de huidige graphics… dat zou zeker wel een “shut up and take my money” release voor mij zijn!

  • Het gaat er denk ik alleen niet van komen 🙁

   • its_charro

    tuurlijk joh…hup!…direct een jinx er op gooien… :'( 😉

 • Steez977

  Leuke KJDN, maar Koos doe even snel Zelda botw spelen dan. WW was tot nu samen met LTTP peak Zelda, maar nu is het toch wel Botw … Koop gewoon shelly of boris hun wiiu en speel em daar op (heb ik em ook op gespeeld)

  • Ik heb een paar uur BotW gespeeld, ik kon niet stoppen! (Ik moest, het was niet mijn Switch)

 • PauluitOosterhout

  Toffe games koos! Ik heb ook erg veel op de gamecube gespeeld dus het was erg herkenbaar.
  Waverace, f-zero, Star fox adventures, eternal darkness, smash bros, burnout, timesplitters en natuurlijk de bekende nintendo titels en de resident evil games. En nog veel meer maar ik kan ze niet allemaal noemen.
  Ik heb zelf x-wing vs tiefighter gespeeld en het was inderdaad hardcore maar erg tof om te spelen. Al helemaal omdat ik ook een groot Star Wars fan ben.
  Hopelijk krijgen we deze E3 een nieuwe metroid aankondiging of een toffe nieuwe Star Wars game naast battlefront 2. Duimen maar zou ik zeggen.

 • Steven

  Zitten een paar heerlijke titeltjes tussen. Ik heb ook zoveel plezier gehad van die paarse kubus destijds.

 • ferrariking

  Mij eerst game die uit heb gespeeld is ratchet and clank

 • ZurePruim

  Naarmate het item vordert zie je dat JJ zich steeds meer gaat vervelen 😐

  • Paul van den Hogen

   Zelden zo’n ongeïnteresseerde JJ gezien in Ken Je Deze Nog. Ook verrassend weinig kennis van de games die Koos naar voren haalt, en dat als erkend gamecriticus, iemand van de good old days. Een klein beetje verdiepen in de materie kan geen kwaad. Koos had wat dat betreft zijn zaakjes wel goed op orde, al is Kotor II gemaakt door Obsidian – niet door Pandemic. En die game was best tof, niet het drama wat JJ beweert. Was alleen een tegenvaller na het fantastische eerste verhaal en de “plottwist” van de eerste Kotor. Voor de rest toffe games, Koos!

   • ZurePruim

    De verveling is van zijn gezicht af te lezen. Sowieso valt het op dat JJ moeite heeft om naar anderen te luisteren en zichzelf het liefste hoort praten. Wat met zijn gestamel voor ons dan weer geen pretje is om naar te luisteren.

    • Simon says

     Zohey, dr is er hier 1 zuur zeg….

    • Paul van den Hogen

     JJ heeft vaak best kennis van zaken. Vooral De Kwestie vind ik een item waarin je kunt zien dat JJ onderzoek doet en in de materie duikt voordat hij met uitspraken begint te strooien – al wordt ook in De Kwestie vaak lukraak (vaak door Boris) complete onwaarheden verkondigd. Wat mij meer irriteert met betrekking tot dit item is dat JJ naast zijn ongeïnteresseerde houding continu loopt te klagen over “graphics als blokkendozen”.

     Ken Je Deze Nog is juist in essentie een item over retro games en die games zien er nu eenmaal vaak gedateerd uit. En natuurlijk weet het overgrote deel van de Gamekings-kijkers dat JJ een erkend graphicshoer is (heeft hij zelf aangegeven), maar om dan bij elke Ken Je Deze Nog te gaan zeiken over hoe de games van vroeger er nu uitzien – i.p.v. de games te beoordelen op waar zij voor stonden, hoe ze speelden en welke impact ze hebben gehad – snap ik oprecht niet. Wellicht dat Skate en Steven wat vaker kunnen afwisselen met JJ bij het opnemen van Ken Je Deze Nog (of Melle wanneer het aankomt op PC-games). Niet dat JJ’s mening minder waard is, maar meer omdat Steven, Skate en Melle de games in kwestie vaak ook daadwerkelijk hebben gespeeld en er dus wat meer over kunnen vertellen (en dus niet de focus hoeven te leggen op graphics als blokkendozen).

    • RomeoNovember

     Komt mischien ook doordat hij moe is?

    • JJ

     Soms….

   • Thegladoss

    Durf eigenlijk wel te zeggen dat Kotor 2 op bijna alle fronten beter is dan deel 1. Het enige (grote) probleem is dat de game niet af was, zoals vaker het geval is met Obsidian games. Ondertussen heeft de community die game echter volledig gepatched en is het echt een pareltje waar deel 1 niet aan kan tippen, hoe tof die game ook is.

    Jammer alleen dat de MMO (en de bijbehorende boeken) alles wat tof was aan deze games volledig kapot heeft gemaakt. Geloof daarom ook niet dat er ooit een deel 3 zal komen.

  • Tijl Van de Velde

   Te veel sci-fi he voor JJ. Dat trekt hij niet. Het is nu niet dat JJ zijn smaak qua games zo interessant is he.

  • Simon says

   Koos equals ResidentSleeper.

  • RomeoNovember

   JJ probeert het wel gewoon he. Bloodborne, Dark Souls 3, wil Zelda BOTW gaan proberen. Als iets nou eenmaal niet je smaak is, kan je er zelf ook weinig aan doen. Hij moet alleen inderdaad niet gaan zeggen dat hij een brede smaak heeft.

 • Hugo van der Heide

  De Gamecube is idd een fucking parel. Zoveel goede games, een heerlijke controller en dat ding zelf was ook een leuke console om te zien.

  • NatteVaatdoek

   Wat je zegt ja. Heerlijke spelcomputer, jammer dat het voor mij een raadsel is om hem op mijn tv aan te sluiten.

   • Kozõ

    probeer t met componentkabel, en dan afhankelijk van je tv moet je nog wat nieuwere settings zoals HD shizzle uitzetten om inputlag te fixen. Maarja een oud bakbeest is altijd beter.

 • NatteVaatdoek

  Mooi om te zien dat JJ enthousiast is tijdens de intro als die zich zelf hoort. Daarna duurt het item 25 minutten te lang voor JJ. Kwaliteit gaat hard achteruit.. Ik hoop op een mooie tv serie komend seizoen voor Gamekings.

 • roeland

  Ik vind dat verhaal van ‘Halo de eerste echte shooter op consoles’ altijd zo’n onzin. Net alsof er geen Goldeneye, Perfect Dark, Doom of Timesplitters bestonden…

  • Edwins1984

   Halo was zeker niet de eerste shooter op de consoles, maar het was wel de eerste shooter die je normaal kon spelen en de basis heeft gelegd hoe wij vandaag de dag shooters spelen.

   Speel voor de grap Golden Eye nog maar eens, je loopt als een halve gehandicapte te kloten om te kunnen aimen en lopen 😛

   • roeland

    Klopt, maar dat was realistisch, want zo zagen de character models er op de n64 ook uit :p

 • joristhewise

  Ik vind de Ken je Deze Nog items een van de leukste serie items die jullie hier maken. Het laat namelijk van jullie eigenlijk een kant zien die wij niet altijd verwachten qua gamekeuzes.
  KOTOR was voor mij persoonlijk het eerste spel wat ik echt bleef spelen, wilde steeds zo snel mogelijk weer thuis verder spelen. Deel 2 vond ik nog beter eigenlijk maar heb ik nooit uitgespeeld omdat dat mij gewoon niet lukte, het eindgevecht haalde ik helaas nooit.

 • Mooi lijstje Koos, en Metal Gear Solid Twin Snake’s was zeker een flinke graphic update, ook één van mijn top 3 games aller tijden.
  https://www.youtube.com/watch?v=nSceair0G7k

 • Kozõ

  ik vind t nog steeds raar dat de Gamecube als ‘geen succes’ gezien wordt. Oke de sales zullen wel tegengevallen hebben maar ik ken geen mens die de cube gehad heeft en het niet als zijn of haar favo console is. Statistieken zijn niet de enige maatstaf om te zien of t n faal of niet was. Maargoed ik ben niet well versed in hoe of wat qua financieel gebeuren rondom de cube.

  Ook wat mij betreft tot nu toe de beste console, of iig de console met de meeste emotionele waarde.

  • Thegladoss

   Het was geen succes omdat het niet deed wat Nintendo’s doel was met de console; marktaandeel verhogen die ze in de vorige generatie aan Playstation verloren hadden. Sterker nog, ze verloren alleen nog maar meer marktaandeel door het gigantische succes van de PS2 die, vooral dankzij het feit dat het ook een DVD-speler was, bijna 7x meer is verkocht. Dit terwijl de GCN krachtiger was en duurdere onderdelen had.

   In de lange termijn zou je het inderdaad wel als een succes kunnen zien. De techniek was de opstap naar de succesvolle Wii, en veel belangrijke franchises zagen geweldige games op de GCN die nu nog steeds als klassiekers worden beschouwd en daardoor het imago van Nintendo veel goed doen.

   • Kozõ

    thanks voor de verheldering. Mijn reactie komt idd voort uit t lange termijn aspect met klassiekers. Maargoed voor ‘de gamer’ was t dus wel n succes, waarna Nintendo dat niet begreep (?) en t gedrocht dat de wii heet als opvolger maakte.. of zoiets. Proberen de keuzes van Nintendo te snappen is zware kost.

 • Triyo

  Tof dat de GameCube zoveel liefde krijgt van Koos. Idd een toffe console met veel toffe games. Eind 2001 heb ik de Panasonic Q geïmporteerd uit JP. De Q is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen Nintendo en Panasonic wat een verbeterde GameCube console opleverde. De Q is nog altijd één van mijn favoriete consoles (achter de Neo Geo AES/Sega Dreamcast). En vrij zeldzaam tegenwoordig. Een ‘Ken je Deze Nog’ over de Dreamcast lijkt me trouwens ook tof.

  https://uploads.disquscdn.com/images/d9936b06df62f40cbf8ebcec63b8af3b4fb58408c0123827544701d3aa5b4be6.jpg
  https://uploads.disquscdn.com/images/d6c22e52d1de1f080c12b2e2b4b7bb6e5cc2d511df20a2a3612fab50c163abd7.jpg
  https://uploads.disquscdn.com/images/9b6c9babaf8c41afb948aefa007816526d3959f42cb2c526e1bae1470efb6e01.jpg

  • BassieB

   Gruwelijk ding!!!! Zelf ook over nagedacht, maar uiteindelijk een chip in mijn cube gezet om japanse games te kunnen importeren.

 • aLPHa_NRG

  Idd. Koos mooi lijstje. Op naar de volgende ken je deze nog nog nog… In mijn beleving was Halo ook beter maar ik heb de PC versie gespeeld. btw.

 • Kozõ

  Koos, ik ben ook Arnhemmer, beter gaan we n keertje Double Dash doen want ik ken dus helemaal niemand die dat speelde.

 • Bridgeman

  Wind Waker (HD) was ook de eerste Zelda die ik uitspeelde, maar er is geen Zelda die beter is dan Breath of the Wild. Die game is next level.

 • ShurikN64

  Tie Fighter was ook een van mijn eerste games ooit, als kind begreep ik er echt geen f*ck van, ik zweef altijd een beetje door de ruimte heen in die game 😀
  En Super Mario World is ook echt de best 2D Mario.
  Vette video koos! 🙂

 • Qeust

  Is het een idee met een stagiaire dit te doen ken je deze nog?

 • Kijkeenolifant

  Mooie lijst, KoToR is ook één van mijn alltime favorites en tevens de game die Bioware introduceerde. Ze hebben echt veel toffe games toen gemaakt. Deel twee vond ik overigens ook best vermakelijk, heb die haat nooit zo goed begrepen. Voor de liefhebbers, er wordt gewerkt aan een remake van deel 1: http://www.apeirongame.com. Ik hoop mee dat er een deel 3 komt, maar met het bestaan van de MMO Star Wars: The Old Republic heb ik niet echt hoge verwachtingen.

  Toffe items verder altijd. Bij volgende items zou het wel leuk zijn om de persoon die zijn doos open doet wat meer uit te laten praten. Koos kwam met mooie achtergrond info/intro’s, maar werd meerdere keren onderbroken door “wow dit ziet er blokkerig uit”. Dat contrast is opzich leuk om te benoemen, maar jammer als dat het verhaal (meerdere keren) onderbreekt.

 • mima kake

  Yesss dus toch weer een Star Wars fan bij Gamekings.
  En een prima lijst.
  Koos snapt het gewoon helemaal. 🙂

 • Nephilim1977

  Ik wil ook een nieuwe KoToR… Al hoop ik niet dat Bioware dan de lijn van kwaliteit doorzet sinds ze bij EA kwamen. Heb echt het gevoel dat ze tegenwoordig echt een standaard checklist afwerken van dingen die in een game moeten zitten en de boel ook rushen.

 • RMD147

  kunnen jullie een keer, ken je deze nog item doen over Commondore vs Atari jaren 80

 • Kid MMXV

  Koos heb je dan ook de Star Wars Rogue Squadron games gespeeld. Deel 1 en 2 waren ook erg gaaf.

 • chronos

  grappig mijn eerste console was ook de snes die ik kreeg van me ouders op mijn achtste ofso ook met mario world en ook secret of mana en star wing en daarvoor ook altijd pc gespeeld.

 • Dreef

  Koos.

  Tof om te zien dat onder jouw hoede retro serieus wordt genomen.
  Ook fijn om iemand te zien die weet waar hij over praat.
  Ga je nog meer met retro doen bij Gamekings?

 • Laurens!-_-!

  Ha Koos, in die tijd van PS1 en PS2/Xbox kocht ik ook echt van alles. En idd zoveel toffe games uit die periode. Op de Gamecube heb ik eigenlijk alleen bij vrienden gegamed. Met name dan multi player games.

  KOTOR 3 op de E3? Dat zou heel tof zijn.

  Overigens is KOTOR 2 gemaakt door Obisidian, de studio o.a. verantwoordelijk voor Neverwinter Nights 2 & Fallout: New Vergas. Zelf vond ik KOTOR 2 wel enorm tof.

 • Jassefras

  Wtf, die remaster van de eerste Resident Evil is juist bloedmooi op de PS4. Ook zijn de controls compleet gemoderniseerd.

  Als 1 game na 20 jaar nog steeds overeind blijft is het juist Resident Evil!

 • Koos, nog even Super Mario World uitspelen hoor! Zo moeilijk is het niet (vergeleken met de NES Mario’s)!

 • N0va

  Dat gezeur over die oude graphics gaat echt een beetje te ver. Resident evil HD remake is nog steeds mooi om naar te kijken. Vind het ook nergens op slaan dat een game niet te spelen is omdat het er niet uit ziet als games van de dag van vandaag. Ik ben een trotse eigenaar van veel oude games die zich nog konden onderscheiden van elkaar en dikke replay value hebben.

  Verder leuke top 5.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord