Menu Premium
Loading...

Is The Witcher de beste RPG-serie ooit?

Google Plus Jelle Kunst
Google Plus Richard 'Skate' Simon
05/09/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Hoera! Geralt of Rivia is jarig en CD Projekt Red viert dat met een video waarin Geralt al zijn vrienden op bezoek heeft in zijn huisje in het prachtige Toussaint. Het is al ruim twee jaar geleden sinds de release van The Witcher 3. De game heeft meerdere records op zijn naam staan en ook menig GOTY-titel aan de zegekar kunnen binden. De release van The Witcher 3 heeft in RPG-land een hoop stof doen opwaaien. De verhoudingen lijken wat te zijn verschoven. Waar ‘vroeger’ Bethesda op eenzame hoogte stond wat betreft actie-RPG’s in een grote open wereld, daar kreeg een game als Fallout 4 bij de release een hoop kritiek te verduren. In dit item buigen Jelle en Skate zich over de vraag of The Witcher 3 daadwerkelijk zo baanbrekend was. Wat is volgens hen de beste RPG ooit? Benieuwd naar hun mening? Check dan nu Is The Witcher de beste RPG-serie ooit?

Geralt viert een feestje

De eerste The Witcher dateert alweer uit 2007. De game gold destijds een beetje al een culthit, maar werd door het grote publiek nog niet bepaald omarmd. Dat kwam pas bij The Witcher 2, die in 2011 het levenslicht zag. De tweede game van ontwikkelaar CD Projekt Red kende een sterk verhaal, toffe combat en een uitgebreid RPG-systeem. De game was echter berucht om een andere reden: de intens mooie graphics. In eerste instantie was de game enkel op de PC te spelen en aldaar bleken de graphics likkebaardend mooi. Later kwam The Witcher 2 ook naar de console. Op de Xbox 360 kwam de game in grafisch opzicht niet in de buurt van de PC-versie, maar de kwaliteit van de game bleef perfect behouden.

Jelle is een gigantische liefhebber van het RPG-genre en heeft The Witcher 3 ook gespeeld. Skate heeft honderden uren in The Witcher 2 en 3 zitten en blikt met liefde terug op het geweldige fantasy-epos. Check wat de heren te zeggen hebben over het paradepaardje van CD Projekt Red in Is The Witcher de beste RPG-serie ooit?

Loading...
 • Michael3002

  Jelle nog gefeliciteerd met je 10 jaar en een maand bij Gamekings
  Jelle zeg gewoon tegen Boris: he man ik werk nu 10 jaar hier hoe zit het met me goude speld of muis

 • manoahvdvelde

  Kom op jongens, ‘heeft betekent’ met een t? En de game is niet berucht om zijn mooie graphics, berucht betekent immers dat het bekend staat om iets negatiefs.

  • Buck Bijlsma

   Berucht slaat hier op het feit dat de game mensen tot wanhoop dreef omdat niemand de game kon draaien.

   • manoahvdvelde

    Dan had er wel gestaan dat hij berucht was vanwege de hoge systeemeisen. Het gaat hier om het feit dat het gewoon een hele mooie game is, dus een positief iets.

 • ZurePruim

  Nu weten we ’t wel. Jullie vinden The Witcher 3 één vd. tofste dingen ooit. Let’s move on.

  • koekjew

   en terecht

  • WouterVoz

   Hij kan niet hoog genoeg geplaatst worden.

   • Harry

    En dan lassootje om de nek en daarna het voetstuk wegtrappen?

 • Wendel Ravenwoud

  Ondanks dat ik skyrim wat vond tegenvallen is The elder scrolls de beste RPG serie wat mij betreft.
  Want morrowind en oblivion.

 • Fantastic xNL

  Gefeliciteerd Jelle, mooi jubileum.

  Waarom zijn items als deze maar 10 minuten? Ik had hier die set-up met twee mensen op de bank en eentje op de presenteerstoel wel verwacht. Of is dit de nieuwe insteek van items? Korte snacks zijn lekker, maar dit onderwerp leent zich toch perfect voor een wat uitgebreider itempje?

 • optimuspecs

  Nah, nah..De Fallout-serie, Elder Scrolls-serie, Dragon Quest-serie. Ga je niet zo makkelijk overheen hoor. Als ik echt zou moeten kiezen, kies ik toch de Fallout serie ( behalve deel 4 dan ).

 • Davoh

  De beste rpg serie is voor mij nog steeds the elder scrolls maar de witcher 3 is in ieder geval mijn favoriete rpg. Zeker op deze generatie. In mijn eerste playthrough had ik, op een paar na, alle quests voltooid en tikte de teller de 500 uur aan. Daarna op deathmarch na een lange weg toch eindelijk die platinum trophy gepakt.

 • Davoh

  Off-topic, maar aangezien we het toch over rpg’s hebben: ik zag dat pillars of eternity een port heeft gekregen naar de consoles, ik kon geen review vinden van de pc versie op gamekings (de game is inmiddels wel 2 jaar oud). Komt er een review van deze game?

 • Feihcretsam

  Ik vind The Witcher 3 samen met GTA 5 de beste games ooit gemaakt (objectief gezien – qua productiewaarde, graphics, sound, verhaal, gameplay, immersion etc etc). Dus Witcher 3 als beste action RPG absoluut. Ik heb wel The Elder Scrolls nooit gespeeld.

  Bij het zien van dit filmpje direct weer zin om TW3 te installeren en weer aan de slag te gaan, wat een insane vette game blijft dat toch. Ik hoop dat er ooit een nieuw deel komt, inderdaad met Ciri als hoofdpersoon. Geralt mag zijn rust krijgen, het einde van de laatste Witcher DLC is voor mij het perfecte einde voor zijn verhaal en het zou ze sieren als ze het gewoon hier bij laten. Het gaat sowieso denk ik nog een dikke 5-10 jaar duren voordat TW3 dusdanig verouderd is dat je het niet zo 123 meer oppakt.

 • Mozil

  The Witcher 3 was mijn eerste RPG game en hij heeft mijn top 3 beste games ooit bereikt.

  1. GTA V
  2. The Witcher 3
  3. Uncharted 2

 • pap zak

  Vorige week weer een new game aangemaakt op the witcher 3. Word wel lastig 2 spellen spelen als destiny 2 morgen uitkomt

 • Ken Engelborghs

  Ik had the witcher 3 enkele maanden geleden met korting gekocht omdat merendeel het spel aanpraten .
  Ikzelf ben niet vies van RPG games… zo heb ik Borderland 1 en 2, Fallout 3 en 4 uitgespeeld.
  The Witcher 3 heeft mij nog niet te pakken, na 2 a 3 uurtjes spelen weet het mij niet te boeien, waarom weet ik niet direct.

  • Feihcretsam

   Ik had precies hetzelfde man, ik ben de game tot 3 keer toe opnieuw begonnen met steeds enkele weken tot maanden ertussen en bij de eerste 2 playthroughs had ik na een paar uur ook nog geen klik. Pas de 3e keer viel het kwartje bij mij en toen heb ik hem helemaal grijs gespeeld.

   De game bevat een behoorlijk stijgende lijn qua kwaliteit en vetheid, tot en met de laatste expansion. Het begin is wat rustig en de eerste keer dat je in Velen komt (het 2e gebied van de game) kan het heel erg overweldigend aanvoelen. Zodra ik even de tijd nam om uit te zoeken wat ik kon en moest doen en hoe het allemaal in elkaar zat was ik helemaal verkocht.

   • Ballie040

    Ik had precies hetzelfde.. 2x aan begonnen en weggelegd.
    Pas de 3rde keer, na ik denk zo’n 5-6 uur, was ik helemaal verkocht!

 • Kapiteinkoek

  “Is The Witcher de beste RPG-serie ooit?”, nee. Is The Witcher 3 één van de beste games ooit? Ja zeker.

  Persoonlijk overrompelt deel 3 games als GTA V. Veel meer content, die tevens interessanter zijn en beter uit gewerkt. Goede dlc voor een goede prijs. Blood and Wine vind ik persoonlijk beter als Red Dead Redemption Undead Nightmare, die ik ook erg hoog heb zitten.

  TW3 is niet ‘flawless’ maar zette de bar erg hoog voor andere games.

  • optimuspecs

   GTA 5 is geen rpg ,maar een action adventure game.

   • Kapiteinkoek

    In die zin bedoelde ik het ook niet, maar over de impact en ‘grootheid’ die beide games hebben.

    • optimuspecs

     Owzo..The witcher 3 is een rpg en is dan ook minder toegankelijk voor gamers dan een openwereld action adventure als GTA 5. Daarbij heeft GTA 5 ook een online multiplayer, die de impact van de game nog veel groter maakt. Minecraft is ook veel groter en heeft meer impact dan TW3 😉

     Kwa verhaal vind ik TW3 veel en veel beter dan GTA5. Voor de gameplay en multiplayer moet je idd bij GTA 5 zijn.

  • flipppy

   meer content? ik had gtaV anders veel sneller uitgespeeld dan TW3.

   misschien als je online meetelt, maar dan meer qua uren dan aan content.

 • Nooit gespeeld. Ook niet van plan. Leuk als je van fantasy en hocus pocus houdt maar anders is het gewoon een schijtspel 🙂
  ja ja ja fanboys…. dat is het niet. Het is een geweldig spel….. als je er van houdt.

  • Andre Vd Werf

   Grappig om te zien hoe zwart/wit sommige mensen kunnen denken 🙂 Ander is het gewoon een schijtspel? Oke…

   • Grappig om ook te zien dat mensen een zin niet kunnen ontleden en de grap er uit kunnen ontdekken.

 • Andre Vd Werf

  Eerlijk is eerlijk ik heb The witcher 1 en 2 te weinig gespeeld… The Witcher 3 daarentegen staat wel in mijn top 3 beste games ooit gemaakt. Op plek in staat altijd nog Fallout 3. De tijd die ik in die wereld heb gespendeerd is ongeëvenaard.

  @Skate: The Witcher 3 is zoals Jelle al aangeeft nog steeds de mooiste (of één van de mooiste) game grafisch op de PC. Het is één levend schilderij waar je in loopt en ik start de game regelmatig nog op om gewoon wat rond te lopen omdat het daadwerkelijk magisch is.

 • Robin

  ik ben de boeken aan het lezen ook echt een aanrader!!

 • Joshua

  Nee. Bij verre niet de beste RPG. Puur omdat de game play matig is. Het verhaal is geweldig, maar een game is meer dan een verhaal. Je speelt een game en dus moet daar rekening mee worden gehouden. Daarnaast draait alles om Gary The metrosexual Fruitcake ipv de speler. Daarom is Skyrim gewoon de beste RPG. Een sandbox waar je kan doen en laten wat jij wilt en hoe jij het wilt. Tel daar de geweldige mods bij op die de hele game mooier maken, meer content toevoegen, gehele gebieden toevoegen, de game makkelijker of moeilijker maakt, meer realisme of juist bullshit toevoegen, etc. Jij maakt de game en het verhaal, en daar draait een RPG om.

  • Thegladoss

   Maar de gameplay in Skyrim is net zo matig, misschien wel matiger. En je hebt mods nodig om het zonder gigantisch veel bugs te spelen.

  • Qxy

   Lol, de combat van The Witcher 3 is misschien niet de beste ooit (ik adviseer wel iedereen hem op moeilijkste moeilijkheidsgraad te zetten als je verder komt in de game, dan blijft de combat leuk en uitdagend), maar Skyrim heeft een van de minst uitgewerkte combat systemen van alle RPGs. Je hebt letterlijk 2 acties, aanvallen en blokken. Je kan niet parryen of dodgen of wat dan ook. Verder heeft niks wat je doet ook maar enig effect op de wereld om je heen. Bijna elk RPG element, behalve de skill tree, is ook uitgebreider in The Witcher 3.

 • Heerlijk die reactie van Jelle als Skate over de souls serie begint ?.

 • SealClubber

  Ik vond TW3 erg vet, maar de 500+ uur die ik in Skyrim heb zitten zeggen voor mij genoeg.

  • Kid MMXV

   Komt dit misschien ook door mods?
   Het is jammer dat CDPR REDKIT niet hebben vrijgegeven voor modding. Voor The Witcher 2 is dit wel gebeurt; ondanks dat er niet veel gemod is toch goede stap geweest. Witcher 3 is een perfecte game voor modding; jammer dat de game niet door CDPR op deze manier in leven wordt gehouden.

  • optimuspecs

   Ik ga eerder voor Fallout 3, New Vegas en Elder Scrolls, maar in Witcher 3 heb ik een speelduur van 250 uur per uitgespeelde keer. En dat 3 maal. Mooie series.

   • Kid MMXV

    Inclusief expansions neem ik aan?

    • optimuspecs

     Nope. Alleen de basis game. Dlc’s niet meegerekend. Ik probeer alle quests en zijquests te doen en alle krachtige gear op te zoeken.

     • Kid MMXV

      Dat heb ik dus ook gedaan (inclusief tientallen uren op zee spoils of war looten voor geen enkele reden, want die loot is waardeloos). Kan het fout hebben, maar kwam niet boven de 200 uur uit. Vermoedelijk meer rond de 150 uur.
      Dan heb jij het dus echt heel langzaam aan gedaan (zonder verdere waardeoordeel). How long to beat komt ook op zo’n 166 uur.
      https://howlongtobeat.com/game.php?id=10270

     • optimuspecs

      Ik heb voor de nieuwsgierigheid ook net gekeken naar how long to beat. Gemiddeld toch tussen de 158 en de 187 uren voor 100%. Ik had zeker 200+ uren in zitten.

      Ik moet wel zeggen dat ik hele goede loot erin gevonden heb. Was een goede uitdaging. Ik ben altijd bezig met vergelijken van stats en met gear upgraden.

      Ik ben niet de enige gek die zolang de game gespeeld heeft. Sommige mensen zelf 300+ uren.

      http://www.gamelengths.com/games/playtimes/The+Witcher+3%3A+Wild+Hunt/

 • symotje

  Voor mij is The Witcher 3 de beste game ooit gemaakt. Ik heb er zoveel tijd ingestoken en ik heb zo’n mooie tijd beleefd. Daarbij komt ook nog eens dat de ontwikkelaar één van de meest charmante – zo niet charmantste – ontwikkelaars is. Het feit dat ze een bedank-briefje bij je game doen, en dan ook nog eens zo’n mooi filmpje maken ter ere van het 10-jarig bestaan, geeft mij als gamer het gevoel dat ik een echte connectie heb met de serie en de ontwikkelaar.

 • SaintsNL

  The Witcher 3 staat zeker in mijn top drie favoriete games samen met The Last of Us en Saints Row 2. Willekeurige volgorde.

  • Thegladoss

   Vreemd lijstje.

   • SaintsNL

    Want? The Last of Us is volgens mij over het algemeen geaccepteerd als top game. Saints Row 2 komt wellicht gedeeltelijk door de nostalgie, maar het compleet in co-op spelen van die game was toendertijd geweldig. Heerlijke humor met soepele gameplay.

    • Thegladoss

     Omdat de games totaal verschillend van elkaar zijn.

     • mellovici

      waardoor het toch juist logisch is?

      Hij pakt in zijn top 3 van zijn favoriete genre’s waarschijnlijk zijn top games.

 • Kid MMXV

  The Witcher is voor mij de beste game serie. Vooral omdat The Witcher 1 mijn eerste echte rpg was en ik Oblivion en alle klassiekers daarvoor niet heb gespeeld. Daarnaast hou ik enorm van de humor en rijke verhaalvertelling.

  Dat The Witcher 3 de beste rpg ooit wordt genoemd begrijp ik niet. Het verhaal – vooral van The White Frost en The Wild Hunt was slecht uitgewerkt. Het is bekend dat TW3 in tijd nood kwam en hier zijn steken gevallen; dit verhaal had beter en breeder uitgewerkt moeten worden. Eridin zegt ook maar letterlijk vijf zinnen in de hele game.

  Combat is nooit de meest sterkste punt van de game geweest, maar in drie – ondanks dat het smooth aanvoelt – is het na twintig uur toch enorm saai. In 2007 had ik dit niet zo gek gevonden, maar in 2015 mag je toch wel wat voortgang verwachten. Een uitgebreid talent tree was afwezig (in expansions wat leuke toevoegingen, maar niet voldoende) en gevoel van progressie was totaal afwezig; je krijgt alleen meer damage, health of stamina.

 • optimuspecs

  Witcher 3 is de beste game / action rpg van deze generatie. Ik heb witcher 2 en 3 kapot gespeeld, maar in de action rpg genre heeft de witcher toch flink comcurrentie van de Fallout serie en de Elder scrolls serie.

  Dan denk ik toch dat ik eerder voor die 2 series kies als ik echt moet kiezen.

 • Nipponsei

  Ik heb de Witcher 3 nooit gespeeld en ben het ook niet van plan. Dit om 2 redenen:
  1. Ik heb de Witcher 1 en 2 geprobeerd te spelen en ben al vroegtijdig afgehaakt omdat ik er gewoon niet in kon komen. Ik wil niet in een deel 3 duiken zonder al die voorkennis te hebben opgebouwd.
  2. Gerald zijn hoofd staat me niet aan. 😛

 • Halper

  Ik heb het geprobeerd maar ook ik kwam er niet in. Als zij beginners iets meer helpen om er in te komen zou misschien helpen anders is het niet voor mij weg gelegd. De wereld en de gameplay spreek me wel enorm aan alleen het probleem was dat ik telkens vast liep en het lang duurde voordat ik wist wat het probleem was. Op ten duur raakte mij geduld op en heb ik het spel verkocht.

  • optimuspecs

   Als ras-rpg, is The Witcher zeker minder toegankelijk dan de gemiddelde spel.
   Je moet leren hoe je potions maakt en je magische krachten gebruiken. Met puur zwaard zwaaien kom je gewoon niet verder, omdat vijanden niet te verslaan zijn.

   Net zoals jij, ben ik ook meegekapt na mijn eerste ervaring met the Witcher (2). Na 3 maanden pakte ik het op en had ik een aantal YouTube videos gekeken waar ze dus toepassing van krachten en potions uitleggen. The Witcher is nu een van mijn favorietste gameseries.

 • MrBackFx

  Beetje late to the party, maar kan je de witcher 3 spelen zonder de vorige delen te spelen?

  • Mabelisu

   Ik zou deel twee zeker spelen. Helpt je om de wereld te leren kennen en is gewoon echt een goede game. Echter, het kan lastig zijn om na TW3 te downgraden om TW2 nog een keer te spelen.

   Dat gezegd hebben kun je in principe deel 3 prima spelen zonder deel 2.

  • MalitroxNL

   jazeker, heb ik ook gedaan, wat Mabelisu zegt kan ook maar ik ben in de game zelf achter alles gekomen + wat video’s op youtube.

 • Michael

  The Witcher 3 is de beste game ooit. Heeft zelfs mij aan het rpg-en gekregen.

 • XanaviR34

  The witcher 3 is om je vinger bij af te likken. Nou nog cyberpunk 2099.

  • GekkeAr

   *2077

   • XanaviR34

    Oja hah.

 • Spud82

  Ik zie de kwaliteit wel van een the witcher 3, maar voor mij is het niet weggelegd. Twee keer geprobeerd twee keer afgehaakt en nu maar verkocht.

 • mima kake

  Geweldige serie, alleen de voice acting van Gerald vind ik tenenkrommend.
  Maar ja, dat ligt aan mij uiteraard. 😉

 • rio_ull

  Nou Jelle, gefeliciteerd met je jubileum! Wanneer komt de highlights clip online?

 • sa_nl

  Moet de WIII nog steeds uitspelen pfffffff

 • Ballie040

  Beste spel ooit.

 • De_Spion

  Skate je hebt de Witcher 3 blijkbaar nog nooit op de PC op de hoogste settings gespeeld, als je het niet ”de mooiste games” zijn volgens jou, toen die game uitkwam al helemaal. Kan me nog steeds geen game vooral uit dat jaar of in de jaren daarna bedenken die in de buurt komt van The witcher 3.

 • Deze trailer was hartverwarmend voor mij. The Witcher 3 bracht echt het plezier in gamen bij me terug na een aantal jaar waar ik niet mijn draai kon vinden in de games die uit kwamen. Bij elke speelsessie was ik een paar uur op vakantie. Wanneer het te moeilijk werd haakte ik niet af, maar werd ik meer vastberaden om mijn problemen te overwinnen. En man, wat was het tof om Ciri uiteindelijk gered te hebben.
  De kwaliteit van de serie moet niet bemiddeld worden, maar geprezen worden om zijn groei. We leerde CD Projekt Red kennen als een ambitieuze tiener en is opgebloeid naar toonaangevend bedrijf voor de hele industrie. Alles wat aan te merken was aan deel 1 en 2 was aangepakt en verbeterd. Weinig serie heeft zo’n groei doorstaan. Dat maakt het wat mij betreft de beste RPG serie tot nu toe.

 • roeland

  Beste rpg serie ooit is voor mij Pokémon 😛 of Final Fantasy, of Tales…

  Maar als ik een ‘westerse’ rpg SERIE moet kiezen ga ik denk ik voor Mass Effect. The Witcher 3 zou ik dan weer wel de beste westerse rpg GAME noemen.

 • Harry

  10 jaar en een maand bij GameKings? Dan zou je toch al lang het freelance level moeten hebben bereikt? Zeker blijven hangen in de side quests en lootboxes.

 • YuriP

  Kwa RPGing in the witcher valt het allemaal tegen. Je kan niet echt je eigen rol kiezen. Leuke open wereld game met veel goeie verhalen en gwent maar daar blijft het voor mij bij.

 • Het beste wat je van The Witcher zal zien: (1:02:26)

  https://www.youtube.com/watch?v=Rs6MtsACDx8

  • Michael

   Awesome!

 • TRIAD™

  Is The Witcher de beste RPG-serie ooit? ja dat is het tis en kunst werk

 • Edwins1984

  CD Projekt Red staat hier al jaren als een fantastische uitgever en ontwikkelaar Hoe zij met DLC omgaan vind ik een groot compliment waard, kleine content geven ze gratis weg en echte DLC pakketten die download waardig zijn en zelfs beter zijn dan mening triple A titels vandaag de dag… HULDE!! _0_

  De serie zelf, verhaalvertelling, story, art design, technisch, gameplay…. Gewoon om te smullen en The Witcher 3 staat hier zeker in mijn all time top 10 naast titels als Deus Ex, Half Life, Zelda, GTA etc.
  Dikke complimenten hoe deze serie is geworden 😀

 • PremchandNL

  Witcher is voor mij wel de beste franchise ooit. Snap dat mensen niks hebben met de gameplay van deel 1, vond dat zelf ook niks. Maar na een uur of 10 zit je er helemaal in… als ze deel 1 gaan remaken in de witcher 3 engine word dat denk ik een betere game dan deel 3. Hoop dat ze dat ooit gaan doen.

 • Puk Plet

  Ik heb 8 uurtjes in the Wicher 2 zitten maar de game heeft me nooit echt gepakt. Was wel een goede game, maar door de combinatie van tijd en hoeveelheid games die uitkomen ben ik er nooit echt aan toegekomen.

  Beste game ooit (in dit genre) gaat voor mij dan toch naar Elder Scrolls Oblivion.

 • Laurens!-_-!

  Bij the Witcher 2 ingestapt op pc en meteen verkocht. En wat zag The Witcher 2 er toen al goed uit. Een top serie. Die zeker naast o.a. Mass Effect, The Elder Scrolls, Fallout en Final Fantasy mag staan. Kijk nu met name uit naar hen Cyberpunk project.

  En wat een toffe cinematic die ze even naar buiten brengen. Krijg je echt het gevoel dat je een onderdeel bent van The Witcher.

 • Silas van Bezu

  De soul serie, komaan hey Skate. Overal waar jij zit ga je het hebben over die fucking soul serie. Komaan zeg. Die hele serie is niks man. Niks. Kijk maar:
  Soulserie<<<<<<<<<<Witcher 1, Soulserie<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Witcher2, Soulserie<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Witcher3
  WAT!?!? NIET DE MOOISTE GAMES???? Skate heb je weer gesnoven ofzo??? Ongelooflijk dit. Echt waar.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord