Menu Premium
Loading...

Deze zeven games vormden de inspiratie voor Grand Theft Auto

28/05/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

De derde week van de Triple Treat voor onze Premium Bazen gaat in. Dit keer draait het allemaal om de Grand Theft Auto-franchise. Misschien wel de absolute koning der game franchises. Want noem ons een franchise die 130 miljoen exemplaren (and counting) van één en hetzelfde deel verkoopt? Assassin’s Creed had er bijvoorbeeld 20+ games voor nodig. We maakten het ons niet gemakkelijk met de keuze voor GTA. Want probeer daar nog maar eens wat origineels over te maken. Tik ‘GTA’ in Google in en je krijgt een shitload aan artikelen en video’s voor je kiezen. Maar na goed zoeken hebben we drie, denken wij, fraaie en frisse items weten te produceren. En net zoals bij de eerste twee Triple Treat’s trapt JJ af met een research item.

Grand Theft Auto beïnvloedde veel games, maar welke games hebben GTA beïnvloed?

We weten behoorlijk veel over GTA. Wie het maakte, hoe de ontwikkeling verliep en hoe groot het succes was. Maar JJ trof nog een lacune in de info aan. De concepten achter een game ontstaan nooit uit zichzelf. Het bedenken en vormgeven van concepten is een proces. Een proces waarbij je invloeden uit het verleden meeneemt. Je raakt zeg maar besmet waarmee je omgaat. En als je weet dat de ontwikkeling van GTA niet bepaalt soepel verliep en dat developer DMA Designs de insteek van de game meerdere malen totaal heeft omgegooid, dan weet je dat deze mensen zeker ook naar andere games gekeken hebben. Wie weet was GTA wel helemaal niet zo origineel…

Zeven games hebben overduidelijk een GTA-vibe in zich

In totaal weet JJ zeven games te achterhalen. Soms is het niet 100% zeker dat de game van invloed is geweest op dat wat GTA uiteindelijk werd. Maar dan zijn er veel mensen die het logisch achten dat DMA Designs deze game gezien en gespeeld heeft. In die tijd (1995-1997) was de industrie nog veel kleiner en deelden developers veel meer met elkaar. Bij andere games heeft DMA Design zelf gezegd dat ze invloed hadden op hun denkpatroon. JJ stelt ze in beide gevallen netjes aan je voor.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch