Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Het wonderlijke verhaal van de allereerste handheld

20/01/2024 0 Tweet Het Like/Deel Het

Bent je er klaar voor? Zit je goed? Daar gaan we. Na het succes van de Switch hebben we in een recordtempo opeens ruimte in onze broek moeten maken (want daar waren handhelds oorspronkelijk voor, om in je broekzak te passen) voor de PlayStation Portable, Steam Deck (OLED), Asus ROG Ally, Lenovo Legion Go, Aya Neo Air, GPD Win 4, Razer Edge, MSI Claw en de Logitech G Cloud. En 100% zeker dat er meer komt. Het regent dus handhelds, terwijl we na het verdwijnen van de PSP Vita toch echt dachten dat het klaar was met de pocket spelcomputer. Nou, niet dus. En dat gegeven zette JJ op het spoor van een zoektocht naar de allereerste handheld ooit. Want al het fraais waar we nu mee kunnen spelen, hebben we te danken aan de mensen die deze device bedacht en gemaakt hebben. 

De eerste handheld had 511 bytes aan geheugen aan boord 

Zoals zo vaak bij een werkstukje blijkt de geschiedenis maffer dan je vooraf kunt bedenken. De eerste probeersels als het gaat om handhelds zijn terug te herleiden naar 1975 a 1976 toen twee mannen in de VS begonnen om met de techniek van een rekenmachine een draagbare spelcomputer te bouwen. En dat proces was geen eenvoudige. Vooral omdat niemand het eerder had gedaan. Het was puur pionieren. Trail en error. Maar het lukte en in 1978 kwam de eerste handheld op de markt. Welke dat is, dat zie en hoor je in dit werkstukje. 

Speelt Nintendo een rol in deze vroege geschiedenis?     

Zeg je handheld, dan zeg je Nintendo. De Game Boy en de Nintendo DS hebben handheld gaming mainstream gemaakt. Elke presentator van Gamekings heeft wel een van deze devices thuis liggen. Maar speelden de Japanners in de begindagen van de handheld ook een doorslaggevende rol? Of lag de basis echt in de VS? Ook op deze vraag krijg je in deze video het antwoord.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch