Menu Premium
Loading...

EA trekt stekker uit Star Wars-ontwikkelaar Visceral Games

Google Plus Jan Johan Belderok
Kevin van Wonderen Blammo Gamekings
Google Plus Kevin van Wonderen
18/10/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

De woensdag begon op de redactie met treurnis over een nieuwsfeit. Electronic Arts heeft de stekker getrokken uit Visceral Games. Dit is een studio met naam die in de toekomst dus geen games meer zal uitbrengen. JJ is de studio ingedoken voor een kort nieuwsitem. Samen met Kevin kijkt hij terug op de staat van dienst van Visceral Games. Ook bespreken de heren de rol van uitgever Electronic Arts binnen het geheel. Check nu ‘EA trekt stekker uit Star Wars-ontwikkelaar Visceral Games’

Visceral Games verantwoordelijk voor grote franchises

Visceral Games heeft meerdere grote franchises op hun erelijst staan. Zo geldt de Dead Space-trilogie voor velen als een van de beste horrorgames aller tijden. Vooral het eerste en tweede deel werden geprezen om de goede mix van actie en spannende set pieces. Het derde deel werd een overschot aan actie verweten. Hierbij kreeg ook EA ervan langs vanuit de community. Mensen vermoedden dat de uitgever de ontwikkelaar heeft ‘gedwongen’ de game meer mainstream te maken dan in eerste instantie de bedoeling was. Dead Space 3 is niet de enige game die negatieve reacties teweegbracht.

Ook de release van Battlefield: Hardline kwam de ontwikkelaar op een hoop ellende te staan. De studio was verantwoordelijk voor de singleplayer van de Battlefield-game. In combinatie met DICE, dat verantwoordelijk was voor de multiplayer, leek deze combinatie van ontwikkelstudio’s een solide basis voor een goede game. Niks bleek echter minder waar, zoals ook in de review op Gamekings.tv duidelijk werd.

Visceral Games was bezig met een nieuwe Star Wars-game. Het gecancelde Star Wars 1313 gold als basis voor de nieuwe Star Wars-game. Kevin en JJ doen hun zegje over de zaak. Wat vinden jullie van de rol van EA in het geheel? Betreuren jullie het feit dat de dynastie van Visceral Games ten einde is? Laat je horen in de comments onder ‘EA trekt stekker uit Star Wars-ontwikkelaar Visceral Games’

 

Loading...
 • RomeoNovember

  Waarom moet alles tegenwoordig toch multiplayer en service games zijn. Een brute singleplayer star wars game is toch waar de meerderheid van de Star Wars fans op zitten te wachten, of ligt dat aan mij?

  • Daniel Wesselink

   Rpg star wars !

  • Chiyaho

   Als je MP een beetje aanslaat verdien je daar veel meer geld mee, en daar schijnt EA nogal geinteresseerd in te zijn.

  • Davyjones

   multiplayer is makkelijker om lootboxes, micro transactions, season passes/dlc in toe te passen

  • BassieB

   Meh ouwe battlefront had ook geen sp…..wel bots.

   • Flap Drol

    Maar je had ook jedi knight en kotor.

    • BassieB

     Jedi Knigh academy kocht ik ook voor de MP en niet de SP (MP leefde raar lang en kreeg veel MODS). Kotor is mijn enige star wars game waar ik SP van heb genoten.
     Maarja ik speel vrijwel altijd liever MP, SP is easy……tenzij ik cuphead speel of de mini snes aansluit xD

  • Mitch

   Omdat ze dan nog maanden zo niet jaren loot boxes door je strot kunnen duwen, terwijl dat bij een game met de focus op de Single Player (bijvoorbeeld Uncharted) toch wat moeilijker is. En 99% van de Star Wars fanboys kopen het toch wel.

  • Kane888

   Hahahah, so true!

  • TheOne

   Big corporate bastards maken alles wat creatief is dood in deze wereld, en straks blijven er 1 of 2 grote game content providers over die alleen nog middelmatige winstgevende meuk over de wereld gaan uitstorten.

   • Kane888

    Gelukkig hebben we blizzard nog!

 • Paul van den Hogen

  J.J. : “Ik vind het ook lullig voor die Amy Hennig. Ik zou niet weten wat die gast nu zou moeten doen. Ik zie hem niet meer aan Star Wars werken.”

  Mijn god J.J., verdiep je toch eens in de materie. Amy Hennig is een ZIJ, geen HIJ – iedereen die de Uncharted-serie en Naughty Dog de laatste tien jaar gevolgd heeft, weet dat. Het is dat Kevin je snel verbetert, maar had jij het er nu laatst niet over dat Gamekings meer onderzoeksjournalistiek wil gaan doen dankzij Premium? Dan zou ik eens beginnen met eenvoudige feitjes op te zoeken voordat je een item opneemt.

  • JJ

   Ik had alles onderzcht en opgezocht behalve dat We nemen live op dus tja, dan kun je dit wel eens krijgen. Niet goed, maar ben niet onfeilbaar.

   • Paul van den Hogen

    Mooi dat je dat toegeeft. Begrijp me niet verkeerd hoor, vind je een toffe gast die verstand van zaken heeft, maar de laatste tijd betrap ik je steeds vaker op feitelijke onjuistheden of dit soort knullige versprekingen. Beetje zonde want de content die jullie maken is verder van hoge kwaliteit. Premium wordt ook steeds toffer, keep up the good work!

  • Harry Nak

   Ter verdediging van J.J.: er zijn natuurlijk wel veel meer mannen op de wereld die Amy heten dan vrouwen.

  • Joshua

   Hoe weet je dat nou? Misschien is het wel een genderfluide persoon. Of helemaal geen persoon. Je leeft nog in 2010 man. Het is 2017, er zijn inmiddels 74829596002859 genders.

 • Henkjan Greeters

  De EA formule:
  Stap 1) koop een game developer.
  Stap 2) gebruik de naam van de gekochte franchises om mensen aan te spreken
  Stap 3) verwater en verbreed de games om zo nog meer mensen aan te spreken (+ pomp er extra geld in)
  stap 4) ben ‘verbaasd’ als de core doelgroep dit veelal niet kan waarderen
  stap 5) start een focus groep om te zien wat gamers(ofwel “de mainstream gamers”) willen
  stap 6) ben verbaasd als je je core doelgroep blijft verliezen.
  stap 7) vernietig alle resterende creativitiet, door nog meer met focus groepen en een commerciële insteek te gaan werken.
  Stap 8) verkopen zijn te laag om de grote investering nog goed te keuren
  stap 9) sluit de studio.

  Dat focus groepen, een extreem commerciële insteek en ergens geld in pompen werken bij games die veelal het zelfde blijven — zoals bijvoorbeeld al hun sport games — betekend niet dat het ook werkt bij games die daadwerkelijk moeten vernieuwen. Wanneer leert EA dat eens? Echt te treurig voor woorden.
  Ik vraag me af wanneer studios als Bioware ook gaan sluiten. De steeds hoger oplopende kosten en het vertrek van veel van het creative talent doet die studio in ieder geval weinig goeds.

  • Toiletborstel

   Ubisoft vind ik kut omdat elk spel Assassins Creed in een ander jasje is, EA vind ik kut omdat ze namen om zeep helpen.

   • Na U clausule

    Ook jij lult maar wat. Elk ubisoft spel is AC in een ander jasje. R6? O ja, nee met uitzondering van R6 natuurlijk. South Park? Ja, nee met uitzondering van South Park natuurlijk. Wil je dat ik doorga?

 • zengyy

  Ik snap het van EA wel. Ze waren niet blij met de performance van de studio, dus trekken ze de stekker er uit. De reden dat SW1313 nooit het daglicht heeft gezien, is waarschijnlijk omdat de kwaliteit mega slecht was (het enige wat we hebben gezien is een mooie trailer en trailers zeggen niets over de game). Het is jammer voor de medewerkers.

  • BassieB

   Sw1313 heeft nooit het licht gezien vanwege disney.

 • BassieB

  Water is nat en Bioware is next.

  • Nephilim1977

   Zou me niks verbazen. De kwaliteit is hard achteruit gegaan sinds ze bij EA kwamen. De hele eigen smoel (en diepgang) die ze hadden is vervangen voor big budget popcorn vermaak.

 • Davyjones

  Als Anthem het niet zo goed gaat doen als EA verwacht kijk ik niet gek op dat BioWare de volgende is.

 • Gooner 070

  Battlefield Hardline is inderdaad wel bagger inderdaad. En Dead Space hoeft van mij niet perse terug. Het is wat het is adios

 • GKBobby

  hey JJ, wat wel interessant nieuws is is dat een ex Naugty dog medewerker zegt seksueel geïntimideerd te zijn en Sony hem 20 duizend dollar heeft geboden om zijn mond er over te houden.
  Dat is wel nieuws om in te duiken. Is het waar? Gebeurt dit vaker in de industrie? etc.

  • Emiel van Daele

   Een ontzettende goede vraag! Het gebeurd over al, dus waarom niet in de games industrie?
   ND heeft een statement naar buiten gebracht (Sony niet!). In deze statement wordt niks tegen gesproken. ND stelt alleen dat bij hen geen melding is gemaakt en zij vinden dat dergelijk gedrag niet thuis hoort bij ND of Sony Entertainment. Dat er bij ND geen melding is gemaakt klopt, Ballard zegt namelijk dat hij dit bij Sony heeft gedaan. De dag erna is hij ontslagen. Ongelooflijk! Dit krijgt in de media onvoldoende aandacht. Dit soort misstanden zijn walgelijk. We weten niet precies wat er is gebeurd maar het juridisch gekonkel van ND en het uitblijven van een reactie vanuit Sony spreekt boekdelen. Iets om in de gaten te houden.

 • VapoChill

  Dragon age inquisition was een prima game verder hoor, misschien inderdaad niet het beste deel.
  Maar ik heb daar toch aardig wat uren in zetten, alleen sommige DLC’s waren wel matig.

  • Nipponsei

   Ik vond hem zeer matig en dan heb ik nog niks gezegd over de PC performance…

 • disqus_amGxUPf8tT

  dus geen Dead Space 4? :(:(:(

 • Foxnr1

  Geef mij een Fallout Star Wars game please ??, immens groot en op reis langs verschillende planeten op weg naar awesome Jedi powers.

  • Gamer

   Dat zou echt te geweldig zijn een soort van Fallout Star Wars game.

   Ik hoor hier en daar geruchten over een KOTOR 3 en Exclusieve voor de xbox net als op de OG zou echt geweldig zijn als dat gerucht waarheid zou worden.

  • Nipponsei

   #BringBackStarWarsGalaxies

   • Foxnr1

    Precies! Nooit gespeeld maar spot on

 • Tijl Van de Velde

  Dead Space I was brilliant, Dead Space II was goed & Dead Space III was erbarmelijk slecht. Visceral Games moet zo snel mogelijk herbronnen en weg bij EA. Het enige waar EA aan denkt is geld, geld en nog eens geld. Origin trekt bovendien ook op niets, en de persconferenties die ze geven zijn veelal ook zeer ondermaats.

  • Na U clausule

   Erbarmelijk slecht zegt ie. Je lult maar wat. Stoere jongen op het internet.

   • Tijl Van de Velde

    Dank je wel voor je “nuttige” commentaar. Je hoeft het niet eens te zijn met mijn mening hoor.

    • Na U clausule

     Het is niet een kwestie van het eens zijn of niet. Die game was gewoonweg niet “erbarmelijk slecht”. Feitelijk. Als je dan zegt dat dat wel zo is, lul je maar wat.

     • Tijl Van de Velde

      Ik blijf bij mijn standpunt, zo simpel is het. Het kan zijn dat jij wat minder kritisch bent dan ik.

     • Na U clausule

      Leg eens uit dan. Wat maakt 3 zooooo veel slechter dan deel 1 en 2?

 • optimuspecs

  Ja blijf maat bitchen over micro transacties en loot boxes. Weer een studio naar de klote, terwijl me masaal game sharen en tweedehands games kopen en doorverkopen.

  • Rick James Sanchez

   Ja die smerige inhalige consument ook.

  • Nipponsei

   En hoe wil je precies Origin/EA games doorverkopen/2e hands kopen?

   • optimuspecs

    Ik heb het over de handel in tweedehands console discs. Dead Space is geen online game, dus sinds wanneer was het onmogelijk om een ea singel player disc game tweedehands te gebruiken?

  • Harry

   Juist de monitization en de ‘probeer een groot publiek te bereiken (design by focus group)’ EA methode heeft de studio gekilled.

   Kijk naar het project dat nu gecanceld wordt. Een Uncharted met Star Wars saus. Single player, kun je lastig lootboxes in kwijt. BAM, dood, klaar.

   Wanneer je de kant kiest van EA met hun graveyard aan vermoorde developers dan weet jezelf toch ook wel dat je fout zit?
   – – –

   Hier had weer een linkje naar een super accuraat filmpje van Jim kunnen staan maar volgens mij kijk jij die toch niet.

   Thank God for Jim (dan is er tenminste nog iemand die rucksigloos zijn echte mening geeft)

   • Roland Schenk

    Ik vond dat het overmatig focus group testen echt naar voren komt bij de laatste nfs game. Daar zat een slider in zodat zowel de fans van de drifty en grippy nfs games de besturing konden aanpassen naar hun smaak. Helaas werkte de slider voor geen meter. Als je op de nfs subreddit keek zag je dat de underground fans klaagde over te weinig customization en de hot pursuit fans weer klaagde over gebrekkige politie interactie. Die game wist het iedereen maar een beetje naar zijn zin te maken.

   • optimuspecs

    Nou ik denk dat we onmogelijk kunnen zeggen wat precies de studio gekilled heeft.

    Er is niks mis mee net monetization of het proberen om een groot publiek te bereiken. Er zijn ook meerdere manieren om extra geld te maken in single player games dan loot boxes. DLC, micro transacties, etc.

    Feit is dat EA en de gaming industrie veel minder geld binnen krijgen door game sharen, tweedehands verkoop, etc. en dat heeft als consequentie dat grote ontwikkelaars / uitgevers studios gaan sluiten. Er zijn ontwikkelaar die vandaag een game uitbrengen en volgende week failliet zijn.

    • walterg

     Interessant dat je reactie op Harry is dat we onmogelijk kunnen zeggen wat de studio heeft gekilled en meteen daarna komt met een “feit” over waarom studio’s sluiten.

     • optimuspecs

      Zo een reactie verwachtte ik al. Ja ik denk dat WE ( hij, ik en buitenstaanders) onmogelijk kunnen zeggen wat precies de redenen was, om de studio te sluiten.

      Daarbij zeg ik dat het een feit is dat grote studio’s als EA minder geld binnen krijgen door game sharen, etc, etc. Dat is ook gewoon een feit. En ja het leidt tot bezuinigingen en sluiten van dochterstudio’s. Ook dat is een feit.
      Zeg ik daarmee dat ik zeker weet dat dit de reden was om Visceral te sluiten? Nee! Want zoals ik al boven zeg, is het onmogelijk voor ons als buitenstaanders om de precieze reden te weten. Ik heb het over EA en andere grote ontwikkelaars / publishers. Meer dan duidelijk.

     • walterg

      Minder dan wanneer? Mensen delen al vanaf de Atari 2600 games en de mijne was destijds sowieso tweedehands met een zooi games erbij. Mijn vermoeden (dus expliciet niet feit) is dat het aantal tweedehands games zelfs aan het afnemen is ten opzichte van vroeger. Los van het feit dat het door digitale downloads minder kan zorgen dingen als ps plus en games for gold ervoor dat oudere games zelfs hun waarde verliezen. Denk bijvoorbeeld dat een rweedehands hardcopy van Metal Gear V voor ps4 een stuk minder gewild is dan een maand of twee geleden.

     • optimuspecs

      Atari 2600? Lol.Ik heb het niet over delen van games. Het gaat hier om een bloeiende tweede handsmarkt in games en dat had je niet bij jouw Atari 2600-tijd. Laten we even serieus blijven. Marktplaats en Facebook staan vol met tweedehands games. Zelfs bedrijven als Gamestop, Game Mania, Bol ern Nedgame doen hieraan.

      Ik ben zeker met je mee eens dat ps plus en games with gold zorgen voor een waarde daling van bepaalde games, maar de ontwikkelaars krijgen wel geld van Microsoft en Sony voor die games tenminste. Ook heb je backwards compatibiliteit van de Xbox One, waardoor verkoop oude games juist wel een boost krijgen. Ook digitaal via xbl.

      De waarde van die games was al gedaald binnen 1 week van release, door game sharen en vervolgens tweedehandsverkoop. Dan heb ik het nog niet over illegale kopieën op de pc en zo. Dit zijn anders dan je ” vermoeden” wel feiten.

     • walterg

      Niet flauw doen met “jouw 2600 tijd”. Natuurlijk was de schaal toen anders, ik gaf alleen aan dat het delen van games en het tweedehands verkopen van je uitgespeelde spellen niets nieuws is.

      Het prijsverloop van games is complexer dan “mensen delen en verkopen games dus de prijs daalt binnen een week”.

      Jij legt in je post de schuld van het sluiten van studio’s bij consumenten en zegt ook nog eens dat we niet moeten zeuren als publishers door middel van micro transactions en loot boxes op zoek gaan naar extra geld.

      EA is geen noodlijdende organisatie, het is een bedrijf dat winst probeert te maximaliseren. Prima, hun goed recht, maar ik ga me niet schuldig voelen over het sluiten van een studio omdat ik FIFA 17 tweedehands heb verkocht en te weinig geld in FUT zou hebben gestoken.

      (voor je dat letterlijk gaat nemen: Ik speel PES en heb in mijn leven één game verkocht, de rest heb ik allemaal nog. Ja, ook mijn 2600 carts)

     • optimuspecs

      Nee het delen van games is niets nieuws, maar de schaal waarin tweedehands games worden verhandeld is wel nieuw in vergelijking met de tijd waarover jij het hebt. Ook game sharen is nieuw. Developers krijgen dan letterlijk de helft van de winst binnen. Is het dan zo raar dat ze andere manieren bedenken om geld binnen te krijgen, terwijl kosten voor het ontwikkelen van games, waaronder ook lonen flink zijn gestegen?

      Ja, ik leg zeker de schuld van het sluiten van sommige studio’s bij de consumenten. De consument die alles zo goedkoop mogelijk wil en zelfs gratis, maar owee als bedrijven met micro transacties komen of loot boxes, want, maakt niet uit hoe het geïmplementeerd wordt, het per definitie ” fout ” dan.

      Ik kan niet kijken in de boeken van Ea om te weten dat ze noodlijdend zijn of niet, maar daar ga ik zeker niet van uit. Wat ze wel zijn is een bedrijf. Een bedrijf dat, zoals alle bedrijven moet kijken naar winst uit investeringen. Daar zijn ze een bedrijf voor.

      Ik wijs pur naar de feiten, want wat wij als consument doen heeft wel degelijk invloed op beslissingen van bedrijven. ” EA is kut”, ” EA is slecht”, etc, etc, zijn dan geen feiten.

     • Harry

      Heb je dan nog wel de tijd nog meegemaakt dat je de games gewoon bij de Videotheek huurde. Dat de industrie daar niet aan falliet is gegaan.

      Voor de rest, kijk het premium item, kunnen we daar verder praten.

      Oh, en een paar filmpjes van Jim kijken kan ook geen kwaad.

     • optimuspecs

      Die tijd ken ik nog, maar sindsdien is gamen veel meer mainstream geworden en is nerd culture, mainstream / pop culture geworden.

      Vroeger maakte je met 10 man, veelal programmeurs, die liefde hadden voor gaming al een game. Het concept ” AAA-game ” bestond niet eens. Tegenwoordig heb je voor vele AAA-games 200 tot 400 man in dienst, motion cap, vete cut scenes, realistische videobeelden, etc., maar de prijzen van een game in retail zijn niet gestegen in 20 jaar, nog erger gedaald zelfs.

      Goed dat mensen als Jim hun ” mening” geven, maar dan moeten ze ook benoemen dat de prijzen van games niet gestegen zijn, maar wel de productiekosten, etc. En dat erkennen maar weinig mensen die hun ” mening ” geven.

     • Harry

      Bekijk Jim’s The Sixty Dollar Myth dan eens.

     • optimuspecs

      Om te kotsen is het. Het is gewoon een theatervoorstelling wat die man doet. Niet gebaseerd op onderzoeken of waar hij echt serieus kijkt naar alle feiten in de game industrie. Dat mensen dit nou serieus nemen.

      Hij erkent in ieder geval dat de prijzen van games jarenlang
      niet zijn gestegen, maar komt met uitspraken dat gamebedrijven “belastingconstructies” hebben ?! Moet ik dit serieus nemen? Ja, gamebedrijven, zoals meerdere bedrijven hebben soms belastingconstructies. Moeten zij dat ook meenemen in de kostprijs van hun game? Kom op zeg.

      Ook zegt hij dat hoge kosten van development te danken zijn aan developers die steeds realistische beelden willen in hun games. Alsof niet alle industrieën steeds betere producten willen maken. Auto’s, tv’s, technologie in het algemeen.
      Hij heeft niet gevraagd aan developers om het haar van Lara
      Croft realistisch te maken. Man, man, man.

      Wat hij dan niet erkent, zijn feiten als game sharen, 2ehandsverkoop, het dalen van prijzen van games ( van alle editions en dlc’s ) binnen een aantal maanden van release. Dit soort dingen kaart hij nergens aan. Het is puur games hebben een prijs van 60 euro en alsof die prijs voor altijd op 60 blijft staan.

      Witcher 3 had honderden uren aan gameplay, als ik de season
      pass niet had, betekent dat dan dat de game ( zonder overige dlc ) niet “ the full
      experience ” was? Heeft CD project Red nou content achtergehouden om te verkopen als dlc of hebben ze juist meer content gemaakt om meer te verkopen? Dat weet dan alleen maar CD project Red.

      Afzonderlijke gevallen als Destiny 1 ga ik niet goed praten, maar ik heb het sowieso niet over 1 game, maar over de hele industrie.

      Wat Jim doet, is gewoon populistische cabaret, eenzijdig en zonder
      feiten of onderzoeken om meer views te krijgen. Niks meer, niks minder.

     • optimuspecs

      Ik keek net even naar de game Mafia 3. De deluxe edition met season pass en alle andere dlc’s kostte bij realese 80 euro. Binnen de eerste 6 maanden heb ik dezelfde deluxe edition digitaal gekocht voor 40 euro. En zo zijn bijna al mijn games de ” deluxe edition ” en die heb ik bijna allemaal voor max 40 euro gekocht, maar dat neemt Jim niet mee in zijn redenering en daarom is zijn theorie onjuist.

    • VIChiefIV

     Onmogelijk? Het is gewoon EA, plain and simple. Jim Sterling heeft al in 2015 voorspeld dat dit zou gebeuren toen Visceral werd opgekocht door EA en hij krijgt na 1,5+ jaar nu helaas gelijk.

     EA heeft geprobeerd Deadspace in iets te veranderen wat het niet is: een blockbuster game voor een groot publiek. De kracht van DS is nu juist dat het een kleinere game is met een zeer loyale achterban, horror is nu eenmaal per definitie niet een genre voor een groot publiek.

     • optimuspecs

      Ja onmogelijk. Door altijd te zeggen dat EA kut of slecht is, of te ” voorspellen ” dat Ea studio’s gaat beëindigen zal iemand zeker ooit gelijk krijgen. EA wordt al door hem benoemd als ” the studio killer”. Het is een hele eenzijdig beeld van wat allemaal in de game industrie gaande is. Populaire en eenzijdige mening, meer is het niet.

     • VIChiefIV

      EA’s track record op dit gebied is al ruim voorbij de fase dat ‘iemand die iets roept toevalligerwijs eens gelijk heeft’. Zoals ik in een eerdere reply al aangaf zijn zij verantwoordelijk voor de teloorgang van zoveel goede studio’s die solide games maakten (die ook genoeg verkochten om goed te renderen) en is er een duidelijk patroon te bespeuren:

      Westwood
      Bullfrog
      Pandemic
      Origin
      Visceral

      EA is misschien wel de door gamers meest gehate publisher, en met goede reden. Hadden ze een paar jaar terug nog de oprechte intentie zich te beteren (toen hun toemalige CEO iemand was die ook zelf aan het hoofd had gestaan van een game developer), dan is daar nu niks meer van te merken.

      Ik vrees wat er op termijn met BioWare en DICE gaat gebeuren.
      Tegenwoordig zijn ze weer bezig met hun gebruikelijke ‘suck em dry and toss aside their corpses when done’ mentaliteit van vroeger.

     • optimuspecs

      EA zit al meer dan 30 jaar in de game industrie. Ik kan me
      voorstellen dat ze aardig een track record kunnen hebben van het sluiten van studio’s, gezien hoeveel factoren in de game industrie hebben veranderd in 30 jaar.

      Ze hebben ook gezorgd voor aardig wat toppers als het om games gaat. Is dan “ the studio killer ” terecht als je verder alleen maar weet dat ze studio’s gesloten hebben? Dacht ik niet.

      Dat EA of de praktijken van EA niet populair zijn, zeggen
      helemaal niks als in de gaming industrie consumenten zijn die alles gratis en
      zo goedkoop mogelijk willen hebben.

      Dat gezegd hebbende, in alle ( game) bedrijven heb je gasten die ip’s kunnen ruïneren, door winst voorop te zetten. Ik ga hier ook niet alle praktijken van Ea goedpraten.
      Studios’s zijn vrij om indi te gaan en dan zelf te zorgen voor funding en distributie van hun games, met dan ook de risico’s die daarmee gepaard gaan.

      EA is een bedrijf en moet gewoon op een winstgevende manier
      goede games maken. Meer niet.

 • Chon Wang

  ‘Back to the drawing book’ :’)

  • Harry Nak

   *board.

   • Chon Wang

    JJ will be JJ

 • roeland

  Fuck you EA. Ik heb de afgelopen jaren al geen game van jullie gekocht (mjaah. Mirrors edge catalyst voor 7 euro dan, die me zelfs voor die prijs nog teleurstelde) en het ziet er naar uit dat datde komende jaren zo zal blijven. Net als activision maken ze alleen zielloze cashgrab games. Go suck a dick. Mijn geld kan je naar fluiten.

  • Na U clausule

   Stoere jongen hoor. Poeh.

 • KatchPhraze

  Goh.

 • Bryan Philip

  en mijn favoriete LOTR game: the third age

 • VIChiefIV

  En weer een extra skelet in EA’s kast, na Westwood, Bullfrog, Origin nu Visceral (en BioWare of DICE is waarschijnlijk tussen nu en 4 jaar het volgende slachtoffer).

  Het signaal naar nieuw opgerichte studio’s lijkt me nu wel duidelijk (zoals Jim Sterling het ook al zei): Signing a contract with EA is signing your studio’s death sentence.

 • aLPHa_NRG

  Dat en hun Origin software is ook rotzooitje van de bovenste plank. Een aantal jaar geleden had EA delen van het DRM systeem (securom) verstopt in het OS (rootkit).

 • Reamon

  Kijkt lekker weg dit soort kortere items van 10 minuten!
  Veel info in een korte tijd zonder bijzaken, keep it up!

 • rukkert scheelio

  Geen EA game meer gekocht sinds Sim City, wat een tuig is dat zeg. Heb ook geen overtuigende game meer van ze gezien.

 • hans

  Ik zou graag een Star Wars game zien met een goed verhaal en variatie in de game play. Ik denk dat ik als liefhebber van singel play met de nieuwe battlefront niet blij ga worden. Als het puur en alleen knallen word op de grond en in de lucht met wat filmpjes ben ik niet voor deze game te porren. Ik vind het dus best wel zonde als ze deze studio niet het vertrouwen meer willen geven en er weer een online knal spelletje van maken.
  Verder vind ik dat de game industrie er zelf een potje van maakt. Games worden veel te vroeg al aangekondigd en zijn dan vaak kort van levens duur en vallen dan soms nog vies tegen. Rock Star heeft ook niet veel nieuwe dingen meer geprobeerd. En komt nu ook met een opgepoetste LA Noire….waarom? Maar goed zij weten wel hoe je een game goed moet neer zetten. Net als Naughty Dog trouwens. Als je naar mijn mening een game uit brengt waar veel gamers blij van worden (b.v. de GTA games) dan word dit echt wel goed verkocht. Tuurlijk blijven er genoeg mensen die het illegaal weten te bemachtigen, maar dat is altijd al zo geweest. Ik heb na mijn ps2 niks meer op dat gebied gedaan en koop zo nu en dan 2e hands of uit de buget bak. Dat is dan mijn bijdrage voor de industrie. Verder denk ik dat ze die betaalde online “servies” ook weer gewoon gratis moeten maken. Je betaald al voor je internetprovider en voor je console en voor je game en voor je DLC. Dus is de prijs om een game te kunnen spelen zeker wel gestegen vergeleken met de eerste generaties.

 • Lunalicrichard

  We weten toch al jaren hoe EA werkt ? Dus dit is echt geen verassing meer dat EA zo omspringt met studio’s en talent .
  Dat ze al dat talent verspillen steekt mij nog het meest en dat door EA’s manier van zakendoen zoveel andere uitgevers hun voorbeeld volgen of zullen gaan volgen . Want voor zover ik weet staan studio’s al een tijdje niet meer te springen om mensen aan te nemen voor een goed salaris . En laten we het helemaal niet over secundaire arbeidsvoorwaarden hebben !
  We zullen wel zien wat hiervan overblijft aan het eind .

 • LA

  Normaal zou ik het eens zijn met het argument dat als iets al gedaan is, een bijna identieke game maar dan net iets anders, niet verkoopt vanwege het vergelijken. Echter, dit is Star Wars, dus maakt het niet echt uit wat je op de markt brengt, het verkoopt toch wel (bijv.: Battlefront 1, bijna identiek was aan Battlefield). Ik zou er zelf overigens niet echt voor warm lopen.

 • Hulde aan CD Project !! 😉

 • Jechta Yunalea

  Om gelijk het argument te ontkrachten dat er geen enkele andere MMO het beter doet dan WoW.
  Ik roep even eentje op nu Final Fantasy XIV (MMO) doet het veel beter nu dan WoW en heeft heel veel WoW spelers overgehaald.
  Met andere woorden beter goed gejat dan slecht bedacht.
  Tegenwoordig is de houding vaak als iets niet lukt dan stop ik ermee.
  Dus met andere woorden het kan zeker wel als je maar achter je product blijft staan en erin geloofd.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord