Menu Premium
Loading...

De Thrustmaster T300 RS en Logitech G29 Driving Force: zo superieur als de pro’s beweren?

Koos Mooten
Google Plus Koos Mooten
Google Plus Richard 'Skate' Simon
17/10/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Bij Gamekings bespreken we uiteraard de nieuwste games en alles wat daaraan gelieerd is. Nerdy als we zijn duiken we ook af en toe de studio in om toffe gear te bespreken. Ditmaal is het aan Koos en Skate de beurt om hun licht te laten schijnen over wat toffe gaming gear. Het aantal racegames dat dit najaar op de planning staat is indrukwekkend te noemen. Fabrikanten van hardware springen hier op in met het uitbrengen van nieuwe steering wheels. Deze ‘stuurtjes’, zoals de wat knullig klinkende Nederlandse benaming luidt, zijn onder puristen van het racegenre immens populair. Check ‘Koos en Skate hun ervaringen in de Logitech T300 RS en G29 Driving Force: zo superieur als de pro’s beweren?

Is de ervaring zo superieur als pro’s beweren?

Zonder al te veel te verklappen: de heren zijn in hun nopjes met hun nieuwe steering wheels. Koos begon zijn quest op zoek naar de ideale race-ervaring met de Thrustmaster T80. Dit is een relatief goedkoop stuurtje waar echte professionals hun neus voor op zullen halen. Koos vond de transitie van controller naar stuurtje tof, maar werd met de Thrustmaster T300 RS pas echt van zijn stoel geblazen. Skate is aan de slag gegaan met een stuurtje van Logitech. het betreft de G29 Driving Force, welke een aardig hoog prijskaartje heeft. Zoals eerder gezegd zijn Skate en Koos te spreken over hun ervaringen. In dit item gaan ze dieper in op de materie.

Hebben jullie thuis een playseat en/of steering wheel staan? Zo ja, wat zijn jullie ervaringen? Spuug je ook op zij die nog altijd bij een controller zweren als het aankomt op racegames? Vertel ons vooral welk stuurtje jij thuis hebt staan bij je gaming setup. Laat je horen in de comments onder ‘De Logitech T300 RS en G29 Driving Force: zo superieur als de pro’s beweren?’

Loading...
 • Xavier Roemer

  Nice. Dit item is long overdue.

  • Ranesh Vai

   Verschillende raceklassen hebben gewoon een koppeling. Hebben ze misschien niet nodig als ze sequentieel schakelen, maar wel als ze de auto in versnelling houden en stil staan. Dus dan is het alleen bedoeld om de auto niet af te laten slaan en weg te rijden, denk ik.

  • TheSiddler15

   Koppeling gebruik je vaak bij de start om goed weg te komen. F1 heeft wel koppeling, het is alleen geen pedaal. In AC vind ik het altijd weer een gedoe als een auto geen koppeling heeft, maar het is geen ramp.

 • Bloempjes

  Einde is niet helemaal goed gegaan.

 • sa_nl

  Mooie review heren, alleen kapt de video raar af aan het eind.

 • XanonymoX

  En we hebben weer heerlijke audio…. ooh wacht.

  • Job

   Ik had ook last van een fluitend geluid.

   • Ranesh Vai

    O, ik dacht dat het hier ergens was…. Dit verklaart het eea….

 • daniel bos

  wat is de goedkoopste stuur met force feedback en drie pedalen want ik kijk zo op internet en je komt al snel tegen de 300 eu aanzitten als je dat allemaal wil hebben

  • Job

   Waarom zou je 3 pedalen willen? Als je 3 pedalen hebt, wil je ook een H shifter (schakelpook). Dit is eigenlijk alleen fijn als je ook echt een heel goed setje hebt. Zolang je niet meer van 400/500 euro wilt uitgeven zou ik sowieso gewoon voor schakelen met shifters gaan.

   • Ranesh Vai

    In de meeste raceklassen schakelt men gewoon sequentieel. Schakelen met shifters wil niet zeggen dat een koppeling helemaal geen nut heeft. Al kun je het prima met een knopje doen. Gebeurt in de F1 immers ook :).

    • Rudolph van Harn

     formule 1 gebruikt kleine paddles achter het stuur, die kunnen bewegen, dat noem ik toch geen knop.

     • Ranesh Vai

      Koppeling heb ik het over. Niet het schakelen.

     • Rudolph van Harn

      ik ook, als je een f1 stuur van achteren ziet zitten 3 a 4 flippers. 2 voor schaken en 1 of 2 voor de koppeling, is gewoon een soort pedaal, maar dan als flipper. dus is geen knop. daar het niet aan of uit is. maar een heel bereik, het bit epoint is overigens wel heel precies. sommige teams gebruiken er 1 sommige 2 voor de koppeling. al is het nu geloof ik zo dat de regels zeggen dat er maar 1 koippelings paddle gebruikt mag worden.

     • Ranesh Vai

      Hmm, ok. Thnx. Doornbos had het steeds over een knop toen hij en Coronel daar zo’n discussie over hadden wat weken terug. Vandaar dat ik dit dacht.

  • Xavier Roemer

   Check hier: https://tweakers.net/categorie/541/gamecontrollers/producten/#filter:q1bKL0pJLXLLTM1JUbJSKijKzCpW0oEIBucXlQDFEouT4SIFqcmeQHW6hjpKBYnpqcGZValKVoYGBjogncmpvpl5SlZATjFQnVtmTklqUbGSVbWSmYkliCpLzFGyilYyNLc0Uoqt1QEyzI1RxU2B4rW1AA

   211 euro dus. Maar of het een goed apparaat is, is maar de vraag. Check daarvoor de reviews.

   Verder vraag ik me af wat je aan een koppeling hebt als je niet daarnaast ook een schakelpook hebt.

 • skateboardingmenno

  De hele video lang hoor ik een hele nare piep en hij kapt af waar het door had moeten gaan?

  • Rogier

   Ja, de piep is weer terug. Hoorde ‘m ook al in andere items.

 • Job

  Ik was zelf ook altijd een race van met een controller in men handen. Had op begeven moment wel een goedkoop stuurtje maar gebruikte hem toch niet echt vaak. Op begeven moment wou ik toch wat beters en heb ik lang getwijfeld tussen de G29 en T300. Uiteindelijk voor de T300 gegaan. De motor van de T300 is gewoon veel beter dan die van de G29, en zoals skate al zei, hij maakt veel lawaai.
  Wat de pedalen betreft. Zowel de pedalen van de G29 als de T300 zijn erg droevig. Wil je ook een serieuze pedalenset hebben koop dan de Fanatec padels. Voor 80 euro heb je echt hele fijne pedalen met een Brakemod erop (Je remt dan echt op kracht ipv op afstand).
  https://www.fanatec.com/us-en/pedals/csl-elite-pedals-usa.html

 • piieeeeeeep piieeeeeeep piieeeeeeep en dan ook nog eens het eind abru

  • BassieB

   Ik ben misschien te oud…..ik hoor de piep niet xD

   • TheOne

    Tsja dit is zo’n moment waar het bezoeken van heavy metal concerten in het verleden zonder gehoorbescherming in je voordeel werkt 🙂 Deze storende piep hoor ik zelfs over m’n laptop speakers (meestal is het alleen voor de puristen met koptelefoon). Lijkt in de mic. afstelling van skate te zitten ..

  • Niels

   Ik hoor het ook, heel irritant. Alleen met een koptelefoon op hoor je het volgens mij. Het lijkt vooral te horen als Skate praat.

   • IkDraagRibBroeken

    uhm… ik hoor hem ook zonder koptelephone, ik vind het niet heel erg irritant maar liever niet.
    ik heb het geluid ergens anders gehoord, het komt me bekent voor.
    nog nooit eerder bij een item gehoord, maar ik weet niet waar ik het piepje van herken… het heeft volgens mijn te maken met de microfoon en iets wat het stoort.verder geen idee!

   • Reamon

    Op mn surround en koptelefoon hoor ik een hoge piep wanneer skate praat….
    Dacht eerst dat het aan mijn boxen lag, maar zag hier in de comments nog meer mensen die het zelfde hebben 🙁

 • Fabian van der Hoeven

  Ik heb net mijn g29 ingeruild voor een t300, en dat is al een wereld van verschil. De g29 is erg lawaaierig. Veel tandwiel geratel. De belt aansturing van de t300 is vele malen beter en soepeler. Ook minder een gevoel van een dood punt in het midden. Vooral kleine stuur correcties waren bij de g29 moeilijk en onnauwkeurig.

 • FiFtyEuro

  Wel héél jammer dat er geen stuurwielen bestaan die je voor beide console’s en pc kan gebruiken..

  • FiFtyEuro

   Ik vind het nog steeds een schande dat je zelf geen Ps3 stuurwiel op ps4 kan gebruiken.

   • Job

    Als je trouwens echt van racen houd zit je bij de PC sowieso het beste. Forza horizon 3 forza motorsport 7 project cars en alle echte sim racers. PC is wel het platform als het gaat sim en semi sim racing.

   • vlissinger

    helemaal mee eens !

   • NoordD

    Ik heb recentelijk nog een Thrustmaster T100 (geen officiële ondersteuning voor PS4) gekocht voor F1 2016 op de PS4, werkt prima hoor! Je moet hem wel pas aansluiten bij het ”press any button to start” bij het opstarten van de game.

    • FiFtyEuro

     Ik heb de drive hub besteld en dit werkt perfect voor ps4 en Xbox met mijn Driving force GT.. https://collectiveminds.ca

  • Job

   Daarom is pc ook zo mooi. Een open platform. Daarom is apple ook zo kut en andriod mooi. Ook een open platform. maar goed dat is een andere discussie. Er schijnt trouwens wel verloopstukjes te zijn. De T300 is namelijk precies het zelfde als de TX. En de T150 is het zelfde als de TMX. En hiermee bedoel ik niet het uiterlijk maar de motor en de pedalen enzo. Je hebt verloopstukjes die bijv je xbox doen denken dat je een TX stuur hebt ipv een T300. Moiet je maar eens goed google.

   • bemmel

    Nouja als je wilt dat iets waar je geld voor neerlegt ook daadwerkelijk doet en belooft te doen en het fatsoenlijk werkt zal je toch echt bij apple moeten zijn hoor.
    En tja die pc discussie kan je blijven voeren.
    Als jij op een pc wil gamen prima maar ik vind een platform waar de helft van de games niet voor verschijnen en de andere helft een jaar later dan de console versies kan spelen niet echt een game platform te noemen.
    Dan nog niet te praten over windows wat op de achtergrond 9 van de 10 x vastloopt mist je op een mac gamed natuurlijk 😉
    Maargoed dat is mijn mening mijn niet gezien in iedergeval.
    Ben er heel zwaar van genezen gelukkig maar….

    • TheSiddler15

     Laatste paar jaar een stuk meer problemen met Mac OS dan ik met Windows 10 heb. Mac OS is echt de nieuwe Windows 😉 Hoe vaak er wel weer niet dingen kapot zijn gegaan na een update op de Mac. Wilde mijn Mac Mini eigen upgraden, maar het OS draait zo bagger slecht, dat ik grote twijfels heb om nog geld uit te geven aan een nieuwe Mac.

     • bemmel

      Weet niet welke mac jij hebt maar door de laaste update is mijn mac nog sneller dan me iphone geworden.
      8 jaar geleden mijn macbook pro aangeschaft nog nooit 1 vastloper gehad of iets kapot gegaan.
      Heb nu sinds 2 jaar een imac idemdito

     • TheSiddler15

      In een Mac Mini mid 2010, maar hij is juist nogal langzaam geworden na de laatste aantal updates. Ook totaal onduidelijk waarom, cpu en ram gebruikt hij maar de helft. Heb een win10 laptop met ongeveer zelfde specs. en die draait echt een stuk sneller.

      Zowel Mac OS en Windows 10 hebben hun voor en nadelen. Werk de laatste paar jaar voornamelijk op Windows, daarvoor een aantal jaar op Mac gewerkt. Op dit moment heb ik juist het tegenover gestelde van wat jij hebt. Mac OS vind ik echt achterhaal aanvoelen en nogal rommelig, als in dat er een hoop slecht getest is.

    • Nolimit

     “Als jij op een pc wil gamen prima maar ik vind een platform waar de helft van de games niet voor verschijnen en de andere helft een jaar later dan de console versies kan spelen niet echt een game platform te noemen.”

     Je vergeet voor het gemak even alle games die wel op de PC uit komen en niet op de Consoles. Dit zijn er nogal wat meer dan dat er wel op de consoles uitkomen en niet op de PC.
     Helemaal nu je ook xbox games als Forza op de PC kunt spelen.
     Het enige wat je mist zijn de Sony exclusives.

     Als je Windows 9 van de 10x vastloopt dan doe je toch echt zelf iets verkeerd. Te simpel om dan een hele OS op de schuld te geven.

     • bemmel

      Noem die PC toppers is op dan ?? zou niet weten wat ik er aan mis.
      Wat kan een mens verkeerd doen aan een os? opstarten gebruiken en afsluiten toch of bedoel je mis 100 virus scanners 😉

     • Nolimit

      “Noem die PC toppers is op dan ?”
      Zo’n beetje alle RTS en Sim games die er zijn.

      “Wat kan een mens verkeerd doen aan een os? opstarten gebruiken en afsluiten toch of bedoel je mis 100 virus scanners ;)”

      Ik zou zeggen, ga een cursus ‘hoe beheer ik een pc’ doen.

     • bemmel

      Dan zou het complete bedrijf hier een cursus moeten gaan volgen ben ik bang 😉
      Maar in mijn geval niet nodig aangezien ik niks te maken heb met microsoft in mijn prive leven.
      Wat er in me baas zijn tijd gebeurd maakt mij niet zoveel uit als ik maar betaald blijf krijgen toch haha.

      Idd RTS heb je een punt maar daar moet wel je intressen liggen dan natuurlijk maar dat is wederzijds.

     • Nolimit

      Is zeker waar. Ook de MOBA’s niet te vergeten. Zo vergeet ik vast nog wel wat voorbeelden van PC ‘exclusives’.

     • TheSiddler15

      “Noem die PC toppers is op dan ??”

      Als we ’t bij race games houden dan o.a. rFactor 2, RaceRoom, Automobilista en iRacing. Assetto Corsa moet je eigenlijk ook wel op PC spelen van wegen de mods en goede multiplayer gaat ook via een mod. Maar alle realistische race games spelen eigenlijk beter op pc.

      Maar ook Formula Fusion, Redout en GRIP zijn in ieder geval eerst op PC uitgekomen.

     • Job

      Ik kan wel allemaal toppers gaan noemen, maar dat zijn voor jou vast geen toppers. Games die ik op PC speel die niet op console zijn: quake champions, anno 1404, anno 2070, cities skylines, planet coaster, age of empire 2HD , eurotrucksim 2. En in principe alle echte shooters voor mij dan. Ik hou niet van een diehard shooter game met controller.

    • Job

     Het argument over apple ging over het feit dat het een gesloten platform is. Dat heeft simpelweg veel nadelen! Ook playstation heeft hier een handje van moet ik zeggen. Bepaalde reguliere bestandstypen kunnen bijv niet worden afgespeeld. Maakt verder ook niet uit, Sim en semi Sim racing is nou eenmaal het beste op de PC om heel veel redenen. Hier volgen er een paar.
     Mods
     Meeste exclusieve sim racers
     Graphics
     Multi monitor setup
     Betere VR opties
     Meer tuning opties
     Meer hardware opties (probeer jij maar eens een los fanatec pedaal setje en een losse handrem etc etc aan te sluiten op je PS4. Gaat je niet lukken)

     Verder loopt windows bij mij een paar x per jaar vast, vaak omdat ik dan teveel tegelijk doe en vraag. Valt echt reuze mee. Wel kan mijn systeem onderweg met elk bestandstype. Probeer jij maar eens een mp3tje op te zetten tijdens het racen op je console, dat gaat echt niet zo makkelijk. Of een radio zender oid.
     Wat exclusives betreft op de PC, je hebt alles rts/building/sim games en natuurlijk alle oude games. PC is namelijk backwards compatible vanaf het MS dos tijdperk. Daarnaast heb je roms, je kan dus alle oude nes/snes/n64 etc games spelen.
     De meeste games die later uitkomen zijn een paar dagen later. Soms zit er inderdaad meer tijd tussen maar hoe erg is dat? Je hebt dan wel weer betere graphics en geen iritante motionblur effecten en gecappte framerates.
     Je mag haten wat je wilt op PC, je hebt er verder niks aan. Ik heb naast men PC met veel plezier een PS4 waar ik ook graag op speel.

  • TheSiddler15

   Fanatec CSL wel, maar is een stuk duurder. Complete set is geloof ik 700 euro in totaal voor PS4 versie en dan geloof ik nog 100 euro voor een XB1 stuurtje. Dus nogal prijzig als je net begint.

 • IkDraagRibBroeken

  een goed item, inhoudelijk een prima review!verder goed en rustig gepraat etc etc.
  alleen is het volgens mijn het filmpje dat langer door moet gaan wordt opeens afgebroken.

 • Daniel Wesselink

  The return of The pieeep !

 • TheOne

  Een stuurwiel is wel een beetje een hobby voor mensen met te veel geld naar mijn mening (300+ euro plus de de game zelf). Kosten erg veel geld, gaan maar een console generatie o.i.d. mee (de kringloop hier staat voor met die dingen van een generatie terug) en werken maar op een platform.

  Als het net als een usb muis zou zijn die gewoon altijd en overal werkt, dan was het anders, maar persoonlijk speel ik gewoon met controller en voor een echte ervaring lijkt me 27 euro per rondje Nürburgring met daarbij de huur van een fatsoenlijke auto een betere geld besteding voor die 300 plus euro, die je ook nog eens een realistischere ervaring geeft.

  Just my 2 cents ..

  • ViesVuilEnVet

   Je wilt een betere game ervaring en die krijg je niet door een rondje op de Nürburgring te rijden.
   En de T300 en G29 die krijgen nog wel jaren lang support (vooral op de pc dan).

  • Flap Drol

   Je hebt ook prima force feedback sturen van onder de 200. Idd jammer dat het met de consoles weer niet zal werken bij de volgende gen, op de pc blijven ze het gewoon doen. M’n ~170 euro G25 uit 2008 doet het nog steeds prima, zat ook nog een schakelpook bij, afzetters bij logitech vragen nu 270 voor een marginaal beter stuur zonder pook.

 • xxvo0xxx

  Ik speel zelf met een T300 RS met F1 Wheel sinds februari dit jaar en heb er nog geen dag spijt van gehad. Op den duur zal ik wel gaan upgraden maar ben nog geen punt van kritiek tegengekomen met de games die ik speel (F1 2017, Project Cars 1 en 2, Dirt 4) https://uploads.disquscdn.com/images/574e96ee87679518b3dff2a6265c9ce66b238351d3277f8863ad4f6a716a27e0.jpg
  https://uploads.disquscdn.com/images/88e285f5cb172d3a5a10ceae7cf6e7b1a087fdba44a5dbeaea14e4b8be438524.jpg

  • bemmel

   echt heel gaaf btw deze setup.
   wou dat ik dit had staan morgen met de nieuwe gt sport

   • xxvo0xxx

    thanks! Ik ben ook benieuwd hoe die ervaring gaat zijn, nog even geduld :p

  • Job

   Speel je op de PS4 of pc?

   • xxvo0xxx

    speel op de PS4, doel is wel om op termijn een pc aan te schaffen

  • Heel wreed man!

   • xxvo0xxx

    Thanks! Ik zou zeggen probeer de hele setup eens, zeer aan te raden!

    • Nolimit

     Tja probeer? Zou ik ook wel willen maar zoiets kun je niet zo even proberen helaas haha. Dikke setup hoor. Mag ik vragen hoeveel je ongeveer kwijt was aan de hele setup?

     • xxvo0xxx

      haha was ook meer van als je ooit de kans krijgt om de hele set te testen, doe het dan. Heb regelmatig vrienden van vrienden over de vloer die het willen meemaken en uiteindelijk ook zijn overgegaan op aanschaf. De stoel heeft me 1029 gekost, het F1 wiel 159 en de TS300 355 euro, dus bij elkaar zon 1550 euro

 • Mats313

  Super tof item! Heb zelf een thrustmaster t150 met een opklapbare playseat. De seat is €200 maar doet weinig onder voor de duurdere varianten, hetzelfde geldt voor het stuur dat €150 kostte.

 • Mats313

  Even inhaken op de force feedback. Als jullie dat echt willen ervaren moet je Dirt Rally spelen, dan krijg je echt pijn in je klauwen 😉 En als je dan toch bezig bent: speel hem in VR!

 • FGras

  Piep

 • haenkie

  Die piep is irritant!

 • Jord-O

  Kom op jongens, nog steeds dat piepje? Jullie zijn toch professionals? Zo kansloos, los het eens op!

 • Julian Burford

  Lekker lekker heren! Wens jullie veel plezier met het stuurtje.

  Ik wil bij deze ook iets kwijt..
  Ik raad elk Thrustmaster stuur ongelofelijk hard af! Niet omdat de sturen slecht zijn. In tegendeel, “als ze werken” zijn het hele fijne stuurtjes. Het probleem ligt echter in de bouwkwaliteit, de drivers (die overigens alleen op Windows apparaten kan updaten) en de TERGEND SLECHTE KLANTENSERVICE! Mijn TX stuur is meer dan ééns stuk gegaan en zelfs stuk teruggestuurd van “reparatie”! Klantenservice is ontzettend traag, spreken amper engels maar zijn vooral onvriendelijk! Het heeft mij niet dagen, niet weken maar MAANDEN geduurd om het stuur weer functioneel te krijgen. Na nog geen 6 weken was het stuur weer defect en kon ik het hele process weer van voor af aan beginnen. Ik heb de moed met Thrustmaster support opgegeven, het was simpelweg de pijn, tijd en frustratie gewoon niet langer meer waard. Ben nu sinds een paar maanden overgestapt op de Logitech G29 en sinds geen enkel probleem gehad. Bouwkwaliteit is hoger en op gebied van Force Feedback zijn ze zo goed als identiek in mijn ervaring.

  Het kan best zijn dat ik gewoon pech heb gehad met mijn stuur maar als er iets gebeurd met je TX heb ik je bij deze gewaarschuwd en wens ik je veel sterkte toe!

 • TheSiddler15

  Goed introductie item over stuurtjes! Dat verkrampen van je handen is wel een beginners ding, dat had ik aan het begin ook. Je moet leren je handen te ontspannen tijdens het racen en dan voel je de force feedback ook meteen wat beter.

  Assetto Corsa is wat mij betreft op dit moment nog wel het beste voorbeeld van wat je met force feedback kan doen en hoe groot onderdeel het is van de gameplay. Het is daarbij ook een stuk makkelijker om dingen zoals setup van de auto te leren, omdat je daar meteen het effect van je aanpassingen kan voelen. En gewoon simpel beginnen, dus bijv. alleen met rem balans.

  Wat skate trouwens omschrijft, van dat hij moet voelen wanneer de force feedback zijn werk gaat doen, dat is een bekent Logitech probleem dat er een deadzone in het midden zit. Heeft met die tandwielen te maken. Vooral bij Forza 7 is die duidelijk aanwezig, maar Assetto Corsa heb je er bijv. niet echt last van omdat ze het beter hebben geïmplementeerd.

 • vlissinger

  Het nadeel voor mij van een stuurtje is dat ik nu veel minder racegames speel. Ik vind het niet meer leuk om met een controller te spelen , maar het is een gedoe om weer heel die setup op te zetten om ff een paar rondjes te rijden en vervolgens de boel weer op te bergen. soms laat ik de boel staan maar dat is niet heel relaxt in de woonkamer..luxe probleem natt. ik heb overigens zelf een “playseat” gebouwd dit scheeld nog al wat eurotjes.

 • vlissinger

  ff een vraag voor Skate. Heb jij met het Playstation stuur op windows 10 Fortza gespeeld ? Ik heb namelijk begrepen dat dit niet zou gaan omdat je xbox games ook met een een xbox stuur zou moeten spelen . dus bijv. op Steam maakt het niet uit maar op de xbox app op je pc zou dit dus wel een probleem zijn.

  • TheSiddler15

   Op PC heb je daar als het goed is geen last van. Vrijwel elk stuur wat op PC werkt, werkt ook met Forza 7. Ik speel zelf met een Logitech G25 en werkt prima. Anders kan je even op ’t Forza forum/blog kijken, ze hadden een lijstje met stuurtjes die ze supporten.

   • vlissinger

    Ik zag dat je een demo kon downloaden , heb ik gedaan en idd mijn logitech driving force gt werkt gewoon

 • DJ_Alfist

  Sublieme special. Ik had het zelfde gevoel toen ik ook overschakelde van een controler naar een Logitech Driving Force GT(2007).

  Zelf heb ik nu een Logitech G29 + Shifter & een GT Playseat. Dat is een serieuze investering maar dat verdien je terug door het enorme plezier dat je er méé hebt.

  PS: Graag meer van dit soort specials? 🙂

 • Scavy

  Ik zweer bij een Wheel Stand Pro, je bevestigd er de pedalen + stuur op en je pakt hem er makkelijk bij en net zo makkelijk schuif je het geheel weer aan de kant. Voor mij iig de ideale oplossing. Wordt wel tijd voor een nieuw stuurtje, heb zelf nog steeds de G27 na al heel wat jaren in gebruik.

  • Mats313

   Dan ga ik toch voor mijn opklapbare playseat die opgevouwen in de kast past 😉 heb ook de wheel stand pro overwogen maar in de playseat heb je een realistischere houding en niks kan schuiven.

   • Rock Smits

    Dan zou ik weer te laag zitten ten opzichte van mijn scherm, doe mij maar een wheel stand pro

    • Mats313

     Als je iets aan de hoogte van je scherm kan doen zou ik alsnog voor een playseat gaan. Doordat alles met elkaar verbonden is voegt dat meer toe aan de beleving. Bij een wheel stand zitten de stoel en het stuur los van elkaar en kan de stoel ook schuiven. Dit kan echt de immersion verpesten.

    • Scavy

     Idd, is toch nog een stuk goedkoper en veel compacter dan een playseat (opvouwbaar of niet).

     En ook bij mij telt de hoogte mee van waar het scherm staat. Als die gewoon op een bureau hoogte staat lijkt me dat je met een playseat altijd te laag zit en nee dat valt niet op te lossen door het scherm iets naar beneden bij te stellen :X

 • SealClubber

  Ik speel Dirt Rally VR op de PS4 met een Thrustmaster T150 en dat werkt echt super.
  Weet er iemand of er nog meer meer race games op komst zijn die VR ondersteunen?
  Ik had gehoopt op GT Sport maar ik las dat die VR ondersteuning zeer beperkt gaat zijn…

  Misschien dat ik deze winter anders maar eens een playseat aanschaf met de nieuwe F1…

 • Mooi en goed om te zien dat de controller eindelijk is vervangen door een goed stuur, en inderdaad na dit kun je ook en wil je ook echt niet meer terug 🙂 daarbij wil ik wel aangegeven dat jullie zelfs Assetto Corsa kunnen proberen (Iracing en rfactor kan altijd nog), dit lijkt namelijk moeilijker dan het is, en je zult zien hoeveel beter dit is dan de toch wat normale Sim racers, het is in ieder geval wel het proberen waard met jullie stuurtjes! 🙂 en de force feedback is zeker een must.

  Mocht je nog een oud mobieltje hebben slingeren of tablet, kijk dan ook eens naar “Telemetry” voor Project Cars 😉 erg handig om je snelheid en schakelen te monitoren waardoor je de screenoptie kan uitzetten op het beeld, dat rijd erg veel fijner.

  Antislip matjes kun je trouwens vinden bij de Action die werken zeer goed, en gooi anders iets groots achter je pedalen en muur bv zodat ze niet meer wegschuiven.

  Even offtopic: Die microfoons van jullie, of de apparatuur zorgt wel voor de nodige mic issues in meerdere items de afgelopen tijd, of ze zitten niet goed bevestigt, of iemand draait zijn hoofd te veel naar 1 kant , of er zit weer baardhaar of hoofdhaar in de mic te prikken, let hier a u b op want het bederft het enorm het luister genot voor de kijkers.

  Anway, goed item en hopelijk meer Race info als dit !

  Foto van mijn mijn oudere setup, ik ben nu in het bezit van een Thrustmaster T500 RS
  https://uploads.disquscdn.com/images/6d11a6cff1c597effe8bada0fad4f7b6d047bb91df73762f817ee95be610659d.jpg

  • xxvo0xxx

   Speel zelf met Race Dash op mn telefoon icm F1 2017 en Project Cars, werkt ook super

   • Eens, Ik heb er meerdere soorten gehad, DashMeterPro vond ik erg fijn om mee te werken.

 • Bloempjes

  Er is een mic in omloop die bij de minste beweging begint te kraken en te piepen. Een geval van kabelbreuk of defecte aansluiting? Fix dat aub want het verpest anders uitstekende items.

 • rio_ull

  Zijn dat jullie beelden met een stuurtje achter een laptop? 😀

 • SZK

  Helaas na 8 min gestopt met kijken vanwege die irritante piep.

  • Nexxje

   lijkt wel alsof die piep in de mic van Skate zit. Ga maar eens naar een minuut of 13.
   Maar er is idd de laatste tijd veel mis met het geluid.

  • Soulreaver

   Okj sorry hoor maar ik ben ook gestopt. Doen ze geen geluidscontrole voordat ze aan een item beginnen, of tijdens het item hoor je toch ook wel die piep? Of denken ze fuck it, ze kijken toch wel? Vragen, vragen. Had graag dit item gezien maar dit is gewoon niet te doen.

 • Heren mooi item! Leuk om te zien dat jullie nu de epiphany hebben gehad die ik een aantal jaren geleden ook had.

  T300RS vs G29
  Persoonlijk vind ik het altijd grappig dat de meeste mensen de g29 direct tegenover t300 zetten. Zit wat mij betreft echter een belangrijke nuance. De G29 is een totaal pakket met weinig uitbreid mogelijk heden los van de shifter. Echter de T300RS is het basis pakket van de T300 deze is in de markt gezet als idd de tegenhanger van g29 mijn inziens is dit niet het pakket dat je wilt kopen bij een investering als dit. zoals aangegeven bestaat de pedalen set maar uit 2 pedalen maar daarnaast zijn ze ook in plastic uitgevoerd. Investeer je 100 euro meer dan komt de T300 pas echt tot leven. Dan heb je namelijk de T300 alcantara edition. Daar zitten de T3PA pedalen bij die qua bouw kwaliteit verglijkbaar / beter zijn dan die van de G29 en je krijgt er een remmod bij waarmee je rem progressief word (je moet meer kracht gebruiken om harder te remmen) daarnaast krijg je een groter stuurtje dat alcantara bekleed is en zich naar verloop van tijd door de materialen zich ook naar jouw handen zet. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe groot het verschil is tussen dit stuurtje en de stuurtjes van respectievelijk de G29 en T300RS. Daarnaast is de ffb beduidend minder luid in de T300 maar de ffb is ook gedetaileerder vergeleken in een zelfde game zelfde settings. Als je dan onder aan de streep kijkt is het verschil tussen de G29 en t300 alcantara veel groter en wint de T300 hem ook.
  Zoals velen heb ik ook lang tussen beide zitten twijfelen. Ik had vroegah een g27 en moest dus upgraden voor native ps4 compatibility. Ik heb de G29 getest en heb uiteindelijk een maandje later de T300 Alcantara gekocht. Een keuze waar ik nog altijd blij mee ben en achter sta.

  Mythes
  Onderstaande dingen zijn dingen waar ik door schade en schande achter ben gekomen.
  1. een duurder stuur betekend geen snellere tijden.
  2. een duurder stuur betekend doorgaans wel een betere /comfortabelere ervaring.
  3. voor de doorgewinterde controller gebruiker kan het best even duren voor je sneller bent met een stuur.
  (niet voor niets staan er DS gebruikers in de top 100 voor bijvoorbeeld een GT Academy)
  4. Kies altijd een stuur met FFB.

  Budget optie ~175 euro
  Dus stel je wilt wel een stuur maar niet teveel uitgeven. Kies dan voor iets als de T150 dan heb je een prima pakket voor ~175 euro en ook een pakket waarmee je de gasten met een g29 / t300 kan kloppen.

  Totaal pakket optie ~280
  G29 / T300RS

  Totaal pakket + optie 369
  T300 Alcantara

  Big Samaritan optie >700
  Fanatec pakketen. hier zitten wel stuur bases bij die zowel PS4 als XB1 ondersteunen.

  Support
  Ik hoor veel spookverhalen over zowel logitech als thrustmaster klantenservice. En helaas kan ik beide zelf ook bevestigen niet vanuit eigen oogpunt maar wel van de vele raceforumleden. Ik zou mijn keus voor een stuur over de andere er niet door laten beïnvloeden. Wat je beter kan doen is voor jezelf bepalen waar je het stuur koopt. Koop je het online bij een budgetknaller dan zal je zelf harder je best moeten doen zodra de poepoe de ventilator raakt. Koop je het bij een degelijke zaak waar hij iets duurder is, kun je hen het probleem voor je laten oplossen omdat ze een ondeugdelijk product verkocht hebben.

  Final thoughts
  Tegenwoordig zijn alle stuurtje van goede kwaliteit en ieder heeft z’n voor en tegens. Er is niet zoiets als de beste keuze. Er is alleen zoiets als de beste keuze voor jou.

  Voor de mensen die net als skate en koos laminaat hebben en geen plek voor een playseat kan ik een wheelstand pro aanraden dat is een standaard waar je alles op schroeft. je hoeft alleen je stoel er voor te zetten. voordeel hier van is dat alles goed vast zit en solide is en geen beschadigen aan laminaat, bureau of what so ever geeft. echter zelfs als ie is “opgevouwen” is het nog steeds niet heel compact maar iig een heel stuk compacter dan een playseat.

  Nogmaals een stuurtje zorgt niet dat je beter word dat zul je moeten doen door je skills bij te schaven. Een pro op een t150 zal altijd een minder getalenteerde rijder op een beter setje pakken. Focus daar dus meer op i.p.v. je blind staren op het beste setje alhoewel er niets mis mee is om een beetje gadget geil te zijn.

  Hopelijk heeft iig 1 persoon hier iets aan dan heb ik niet voor niets lopen tikken 😛

  Have fun let’s go racing.

  Cheers,

  Kevin

  • Thanks Kevin, mooie aanvulling dit!

   • Hey Koos mijn post is gedetecteerd als spam. Is dat bewust of zit het algoritme er weer eens naast?

    • Edwins1984

     Er zit teveel waardevolle informatie in, raakt het systeem van in de war 😉

    • Ik denk dat het algortime er dan naast zit. Ik weet van niks!

 • Xavier Roemer

  Toevallig vandaag ook een review van Hardware.info over de Thrustmaster TS-PC: https://nl.hardware.info/tv/1128/thrustmaster-ts-pc-racing-stuur-video-review

 • Nipponsei

  Ik weet niet welke stagiaire de audio doet maar die krijgt geen hoog eindcijfer voor zijn stageopdracht.

 • mohragk

  Zou als tip meegeven dat Skate een progressieve veer in zijn rempedaal plaatst. De standaard veer van het G27/G29 rempedaal is namelijk net iets te zacht en reageert te lineair. Deze mod zorgt ervoor dat remmen veel realistischer aanvoelt doordat de veer progressief stijver wordt, hoe verder je hem indrukt. En dat is ook hoe een echt rempedaal aanvoelt. Hiermee rem je preciezer en intuïtiever en zorgt voor beter racelijnen dus tijden.
  Zie dat je zo’n veer tegenwoordig voor een tientje kunt krijgen(!), dus een absolute no-brainer. Heb destijds een GTEye moeten kopen voor 30 pesos, maar zelfs die zou ik dubbel en dwars aanraden.

 • mohragk

  Oh, en voor die piep.. Zoek de resonantie frequentie(s) en gebruik een notch filter aub. Zet het op het master kanaal en je hebt je video binnen 3 minuten dragelijk gemaakt voor iedere kijker. En totdat de issues met de mics opgelost zijn.

 • mima kake

  Leuk dit soort hardware items.
  En hoe is het nou bij ‘Fifa 18’ zo een stuurtje. 😛 🙂

 • Edwins1984

  Haha eindelijk die stuurtjes heren, weg met die controllers!! 😉
  Nog wel een kleine aanvulling voor de Force Feed Back, als je het te sterk hebt staan en klapt over de curbs etc. heen kan er clipping ontstaan wat resulteert dat het stuur heel even niet de optimale signalen terug krijgt en kan resulteren in een dikke vette spin! En dat wil je niet als je midden in een race zit 🙂

  Met het oog op Gran Turismo Sport, die morgen uit komt….
  Die challenges bieden een prima uitkomst om die stuurtjes een beetje onder de knie te krijgen.

  Verder mooi om het enthousiasme te zien, veel plezier met het kloten en tweaken voor de perfecte afstelling van de verschillende stuurtjes! Volgende stap is racen met VR voor de optimale Immersie heren?

 • Khu

  Skate, ivm gebrek aan ruimte; Kijk even op tweakers voor een tweedehands Wheelstand pro. Fantastisch compromis als je geen ruimte hebt voor een playseat. Je burostoel maak je vast aan de stand zodat je niet naar achteren kan schuiven.

 • aLPHa_NRG

  Heb je nog geen console, koop een PC!

 • evert87

  Zeg wat is dat irritante gepiep?

 • BassieEnAdriaan

  Haha hoeveel graden??

 • Racer_NL

  Bedankt heren, heel toffe item wederom. Ben blij dat jullie nu ook eindelijk in gaan zien dat Racegames simcade, arcade of real sim gewoon met een stuurtje het beste tot zijn recht komen. Ik zelf heb eerst destijds een sim-rig zelf in elkaar getimmerd met een G25 en een oude racekuip. Nu ben ik in het bezit van een Playseat alcantara pro, een T300 GTE ferrari-stuurtje, Ricmotech/Renovatio SRD-9C Data Display, en een Derek Speare Buttonbox, helaas geen 3 beeldschermen (want mijn woonruimte is daar te klein voor) maar voor je het weet ben je net als de meeste racers onder ons verder dan alleen het stuurtje…

 • Racer_NL

  Bedankt heren, heel toffe item wederom. Ben blij dat jullie nu ook eindelijk in gaan zien dat Racegames simcade, arcade of real sim gewoon met een stuurtje het beste tot zijn recht komen. Ik zelf heb eerst destijds een sim-rig zelf in elkaar getimmerd met een G25 en een oude racekuip. Nu ben ik in het bezit van een Playseat alcantara pro, een T300 GTE ferrari-stuurtje, Ricmotech/Renovatio SRD-9C Data Display, en een Derek Speare Buttonbox, helaas geen 3 beeldschermen (want mijn woonruimte is daar te klein voor) maar voor je het weet ben je net als de meeste racers onder ons verder dan alleen het stuurtje… https://uploads.disquscdn.com/images/1b620fe70ee2558c898e742c798f67a9d9a46472bf046e32ff4e8fb4e5bc096e.jpg

 • Koen Hillegers

  de T300 RS is een flop! Ik heb er binnen een half jaar 2 met hetzelfde defect gehad nml: het automatisch kalibreren slaat op hol en vernielt de servomotor! Ondanks dat thrustmaster hiervan op de hoogte is halen ze hun rotzooi niet uit de handel en kreeg ik elke keer een nieuwe mee terug maar na een paar weken weer kapot heel frustrerend! De 3e!!! keer in de winkel gelukkig kunnen omruilen voor de T29, ziet er misschien niet zo gelikt als de T300 uit maar kwalitatief van veel hogere kwaliteit al was het alleen al om de pedalen.

 • jerradkiller

  hier een tip voor de bureaustoel ik draai alle wielen handmatig eerst allemaal horizontaal voor ik ga zitten en op deze manier duw je jezelf nooit naar achteren ook niet als je hard remt.

 • SneeuwBaard

  WTF is er de laatste tijd met de audio. Zijn het geen krakende mics dan is er wel een piep 🙁

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord