Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

De opkomst en ondergang van de PlayStation Portable

26/09/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Tijdens ’25 jaar PlayStation Week’ kijken we niet alleen naar de PlayStation console zelf. Maar we werpen ook een blik op de illustere handheld van Sony: PlayStation Portable! Deze handheld maakte zijn debuut in december 2004 in Japan en was vanaf september 2005 ook speelbaar in Europa. Een bizar fraai en krachtig stukje hardware dat alles in zich had om de dominantie van Nintendo als het handhelds betrof, te doorbreken. Door de jaren heen zijn er ook veel prima titels uitgekomen voor dit platform. Maar tegen alle verwachtingen in werd het geen succes. in 2014 werd de productie van de PSP stopgezet en was het aan de PlayStation Vita om Sony’s handheld consoles voort te zetten. En die deed helaas weinig tot niks en werd in 2019 stop gezet. Einde handheld-droom van Sony.

De gloriejaren van de handheld

Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? De gloriejaren van de handheld consoles werden geleid door Nintendo. Maar de PSP deed het niet slecht. Met meer dan 80 miljoen verkochte exemplaren behoort de PSP tot een van de best verkopende handhelds consoles. Toch maakt Sony geen handhelds meer. Blijkbaar ging er iets fout of werkte iets totaal niet mee. JJ ging op onderzoek uit.

Het einde van een generatie

Sommige consoles weten een goeie opvolger te krijgen. De PlayStation 1 had bijvoorbeeld de PlayStation 2 en de Xbox kreeg de Xbox 360. Maar niet iedere console had dit geluk. De PSP┬ádeed het anders. Deze handheld kreeg de Playstation Vita als opvolger. En de PlayStation Vita is de definitie van ‘Wasted Potential’. De Playstation Vita zelf was op zich niet slecht. Sterker nog, het is misschien wel de meest brute handheld ooit gemaakt. En toch scoorde het apparaat niet. Waarom was dat? Zat het probleem hem in de prijs? In de games? Of was er een technisch mankement? Gevolg was dat de productie van de PlayStation Vita in 2019 werd stopgezet. En daarmee kwam een einde aan de wens van Sony om de handheld markt echt te domineren. Wat ging er fout? JJ bespreekt het in dit item over de opkomst en ondergang van de PlayStation Portable.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch