Menu Premium
Loading...

‘De gedaanteverandering van de succesvolle developer Naughty Dog’

09/05/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Er is de laatste tien jaar altijd veel te doen geweest omtrent de Amerikaanse developer Naughty Dog. En doorgaans was dat in positieve zin. Omdat ze de meest fantastische games maakten en commercieel succes na succes scoorden. De studio werd, nadat het in 2001 op voorspraak van Mark Cerny door Sony was aangekocht, één van de pilaren waar de PlayStation op steunde. Games als Jak & Daxter, Uncherted en The Last of Us scoorden big time zowel bij media als bij gamers. Hierdoor schaarde de studio zich voor velen in het illustere rijtje ontwikkelaars dat ook vrijwel alleen maar hits scoorde. Denk daarbij aan Rockstar, Blizzard en Nintendo.

Ineens staat Naught Dog in een totaal andere spotlight

Maar in die teneur is sinds een paar jaren verandering gekomen. Niet langer domineren de verhalen over hun mooie games en hun technische vaardigheden het nieuws. Het zijn ineens de verhalen over de verschrikkelijke crunch-cultuur en social justice die de headlines halen. Naughty Dog krijgt opeens kritiek, terwijl tot voor kort iedereen van de mannen en vrouwen uit Santa Monica hield. Wat is er gebeurd? En zijn er in het verleden aanleidingen te vinden die leiden tot deze markante stijlbreuk. JJ pakt zoals altijd zijn laptop, gaat graven en komt met een verhaal. En don’t worry, ook in deze video komen geen spoilers voor. Fuck that.      

Wat is er bij Naughty Dog veranderd en hoe kwam die verandering tot stand

Bij het zoeken van de oordzaken van het ‘verval’, groef JJ natuurlijk in het verleden. Hoe is Naughty Dog gestart en wat waren hun uitgangspunten. Wat wilde de studio voor games maken en hadden ze er een doel mee? En is er in de jaren waarin de studio aan de weg timmerde iets onderweg veranderd qua cultuur en werkwijze? En als die verandering nu niet goed uit lijkt te pakken, waarom grijpt Sony dan niet in. De studio is toch van hen? JJ probeert in deze video een antwoord op al deze vragen te geven.

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch