Menu Premium
Loading...

Valve blokkeert verhandelen items CS:GO en Dota 2 in Nederland

20/06/2018 0 Tweet Het Like/Deel Het

In de winter van 2017 besloot de Nederlandse Kansspelautoriteit om een tiental games die lootboxes in hun games verwerkt hadden, onder de loep te nemen. Uit hun onderzoek bleek dat, volgens hun maatstaven, vier van de tien games de wet overtraden. In deze vier games waren ingame items, die je via lootboxes random kon verkrijgen (= gokken), na aanschaf online weer kon verkopen en daarmee omzetten in echt geld. En als jouw lootbox een zeldzaam item bevatte, dan kon je daar flink mee cashen. De Nederlandse Kansspelautoriteit noemde niet de namen van de vier games, maar volgens ingewijden ging het om CS:GO, Dota 2, PUBG en Valve. Deze vier games en hun publisher werd vervolgens een deadline gesteld waarin het verkopen van ingame items onmogelijk moest worden gemaakt. Die deadline verliep vandaag, en alleen Valve nam (tot nu toe) maatregelen. BIj FIFA en PUBG gebeurde (vooralsnog) niks. Meer hierover zie je in het item ‘Valve blokkeert verhandelen items CSGO en Dota 2 in Nederland’.

830.000 dollar boete of meer bij overtreding

Twee van vier games zijn nu dus aangepast voor Nederland. Twee partijen nemen dus vooralsnog een risico. De boetes liegen er namelijk niet om. De Nederlandse Kansspelautoriteit wil boetes van maximaal 830.000 euro opleggen aan reguliere gamebedrijven die illegale ‘lootboxes’ te koop aanbieden in hun spellen. Voor de echte grote publishers (en EA hoort daarbij) met omzetten van soms miljarden euro’s kunnen de boetes nog hoger uitvallen, tot 10 procent van de wereldwijde omzet. En dat is een hoop spelletjes en micro-transacties verpatsen.

Voor nu moeten alleen CS:GO en Dota 2 eraan geloven

In dit item gaat JJ na wat er nu aangepast is door Valve in CS:GO en Dota 2 en waarom. En waarom reagaren EA en PUBG Corporation (nog) niet? Weten zij meer dan Valve? Is hun zaak anders? Of hebben ze gewoon betere advocaten? En wat gaat de Nederlands Kansspelautoriteit nu doen? De gepeperde rekeningen de deur uit doen? Je zie het allemaal in het item ‘Valve blokkeert verhandelen items CS:GO en Dota 2 in Nederland’.

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch