Metaphor: ReFantazio Review: Kopen, budgetbak of slopen?
Op en top Japans
Nog geen account? Registreer hier
Niet iedereen is overtuigd van Virtual Reality hier op de redactie bij Gamekings, maar diegenen die enthousiast zijn hopen dat het de toekomst gaat worden van gaming. In deze video lopen we een door de recente geschiedenis van de verschillende kenmerkende producten die ieder een eigen ervaring bieden op het gebied van Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality. All the way from Google Glass tot de Apple Vision Pro. We leggen je uit wat de verschillen tussen beide technieken zijn en waar we het meest enthousiast voor zijn.
Google staat bekend voor het introduceren van nieuwe hardware en software, om er vervolgens ogenschijnlijk niets meer mee te doen. Een van die producten kan je je misschien nog wel herinneren want het deed behoorlijk wat stof opwaaien. We hebben het hier over Google Glass, een lichte bril die je kunt opzetten die op zijn beurt een klein stukje augmented reality projecteert over de echte wereld in je ooghoeken. Het zou de toekomst van wearables worden, maar los van alle privacy overwegingen, werd vooral de ervaring met deze headset enorm oversold. De mogelijkheden waren relatief beperkt en het device zag er nou niet bepaald mooi uit.
Acht jaar geleden tijdens de Xbox E3 presentatie van 2015 deed Microsoft de HoloLens uit de doeken met de toevoeging dat gamers nu naar de toekomst van gaming en Xbox zaten te kijken. On-stage werd er een futuristisch uitziende headset getoond die in plaats van een virtual reality, een agumented reality ervaring demonstreerde. In dit geval werd er eerst een groot 2D scherm geprojecteerd van Minecraft om vervolgens de game naar de echte wereld te brengen en te projecteren op een tafel. De demonstratie zag er behoorlijk indrukwekkend uit, de daadwerkelijke ervaring is een behoorlijk stukje anders.
Een aantal weken geleden hebben we de Meta Quest Pro unboxed en zijn we daar uitvoerig mee aan de slag gegaan. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de Quest Pro niet zozeer een meer krachtige en betere versie van de Quest 2, maar meer een device dat op de zakelijke markt gericht is. Dat wil niet zeggen dat je er niet op kunt gamen, want dat is zeker mogelijk! Zo kun je de headset aan je PC hangen via Oculus Link en op die manier PC VR games spelen zoals Star Wars Squadrons, Half-Life Alyx of F1 23. De ervaring zal ook nog een stuk beter zijn omdat de de Quest Pro niet alleen een stukje kleiner is, maar vooral de lenzen en ook het feit dat de inside out tracking een stuk beter en stabieler is.
Last but not least is het nu ook Apple die markt van VR of beter gezegd Mixed Reality betreedt. Iedereen zal inmiddels wel hebben gehoord van de headset van maar liefst $3500 en hier in Nederland misschien nog wel meer richting de €4000. Met de Apple Vision Pro spreekt Apple op dit moment absoluut nog niet de consumentenmarkt aan. Los van de headset zit er ook een systeemwaardige M2 chip in die ‘spatial computing’ naar een hoger niveau moet tillen. Gaat dit het verschil maken? De toekomst zal het uitwijzen.