Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

2023: Een goed jaar voor gamers, slecht voor de gamesindustrie

16/12/2023 0 Tweet Het Like/Deel Het

Wij gamers hebben weinig te klagen gehad dit jaar. De dikke games spoten om onze oren heen. Het had zelfs allemaal wel ietsje minder gekund. Er kwamen zo ontzettend veel goede games uit, dat we er veel niet eens uit hebben kunnen spelen. Meer dan 30 games scoorden zelfs een 90 of hoger op Metacratitic. Iets wat nog nooit eerder voorgekomen was. 2023 was al met al crazy. Maar leefde die hosanna-sfeer ook binnen de gamesindustrie? Het pijnlijke antwoord is ‘nee’. Allesbehalve. JJ legt in deze video uit waarom. We mogen als gamers natuurlijk enorm blij zijn met zo’n jaar, maar er zit dus ook een schaduwkant aan het verhaal. Een iets minder leuke kerstboodschap die wel vertelt dient te worden. Vandaar dit werkstukje van JJ.

Qua games was 2023 ongekend voor gamers

2023 was zakelijk gezien natuurlijk niet alleen maar ellende. We hebben de launch van enkele toffe handhelds gezien, de Tokyo Game Show vertoonde een echt teken van leven en de trailer van GTA 6 scoorde het hoogste aantal views ooit voor een video op YouTube. Het is ook niet zo dat gamers geen games kochten. Ze deden dat echter niet in grotere aantallen dan de vorige jaren. En dat had, met de oplopende productiekosten en de recessie behoorlijk wat vervelende gevolgen. Denk aan de bijna 9000 mensen die dit jaar in de gamesindustrie zijn ontslagen.

De gamesindustrie kent 9000 ontslagen binnen één jaar tijd

Wat gebeurde er allemaal in de gamesindustrie in dit jaar? Wat waren de gebeurtenissen die er echt bovenuit staken? JJ loopt het jaar maand voor maand door. Checkt de statistieken als het gaat om de verkochte aantallen games en kijkt waar de ontslagen zijn gevallen en waarom. De conclusie geven we je alvast: 2023 was een goed jaar voor gamers, maar niet zo best voor de gamesindustrie. En dat is pijnlijk, want we hadden hen graag beloond zien worden voor al het fraais wat ze gemaakt hebben voor.

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch