Menu Premium
Loading...

20 jaar Xbox: Een persoonlijk eerbetoon van de redactie

28/05/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

De Xbox viert dit jaar haar twintigste verjaardag. De console kwam 20 jaar terug op de markt als het grote tegengeluid van Microsoft tegen Sony’s PlayStation. De PlayStation was op dat moment heer en meester op de console markt en Nintendo had zo haar geheel eigen publiek. Microsoft zag ongetwijfeld wat Sony deed met de PlayStation en wilde ook wel wat mee snoepen van de taart. Helemaal toen Sony meldde dat ze de PC uit de huiskamer wilde verdrijven.  En zo zag in november 2001 de Xbox het levenslicht. Inmiddels is er in de 20 jaar aardig wat gebeurd met de Xbox. Reden genoeg voor een eerbetoon ons vrijwel gehele presentatieteam.

Xbox 20 jaar: een lastig begin

Stel je voor: je maakt eindelijk na lang wikken en wegen de stap om toch je eigen console op de markt te brengen. Je doet je vooronderzoek. Regelt goede hardware, distributie, games en alles erop en eraan. De dag komt steeds dichterbij en dan presenteer je eindelijk je eigen console. Vol verwachting gaat ie de markt op en je hoopt uiteraard dat ie het goed doet. Maar dan kom je erachter dat de concurrentie het nét iets beter heeft gedaan dan jij. Je console kan wel mee, maar zichzelf meten met de concurrentie is met alle liefde en wil van de wereld (nog) geen beginnen aan. Dit gebeurde uiteraard precies met de eerste Xbox die zich moest meten met de PS2. En het verhaal van de PS2 kennen we inmiddels; de console is de geschiedenis in gegaan als de best verkopende console ooit. Jammer van de eerste Xbox, want er was zoveel potentie. Gelukkig was dit wel een stabiele fundering om flink op voort te borduren..

Goede opvolgers en controverse

De opvolger van de Xbox, de Xbox 360, was technisch gezien absoluut de superieure versie t.o.v. de PS3 (nog altijd de grootste concurrent). Echter had de PS3 het grote voordeel dat de console een enorm sterke reeks aan exclusieve games had, waardoor die console alsnog ietwat vaker over de toonbank ging. De opvolger van de 360 deed het helaas wat minder terwijl de hype rond de Game Pass nu behoorlijk hoog is. Die 20 jaar zijn dus niet stilletjes voorbij gegaan. En het bracht ons ook bergen games. In deze video geven de presentatoren aan welke games voor hem nu echt symbool stonden voor het Xbox gevoel. Want beste Sony Ponies, we houden hier nog steeds erg van de blokkendozen die Xbox ons biedt.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch