Menu Premium

[Blog] De Beat ‘em up is terug

Boris van de Ven 23/05/2010 0 Tweet Het Like/Deel Het

Ik ben een groot fan van vechtgames en dan wel specifiek dat soort waar alle moves zich binnen twee dimensies afspelen: kwart-, halve- of hele rondjes gevolgd door een druk op (een van) de aanvalsknoppen, meestal zijn deze opgedeeld in punch- en kick knoppen. Voordat 3D graphics bestonden noemden we deze stijl ‘normaal’, nu wordt er ook wel naar verwezen als ‘2D’ of ‘die oude kutshit’.

2010 - fight! ken ken_flowchart street_fighter

De bekendste games in deze categorie zijn de Street Fighter, King of Fighters en Guilty Gear/Blazblue series, waarbij de Street Fighter serie de enige is die de stap naar driedimensionale graphics heeft gezet, met ontzettend veel succes. Overigens behoud Capcom wel de twee dimensies voor zowel het daadwerkelijke speelveld als de controls. Meer dan 10 jaar geleden kwam de laatste tweedimensionele Street Fighter game uit zonder eigenlijk ook maar iemand wat te interesseren, behalve een klein groepje contactgestoorde Japanners en Amerikanen die nog arcadehallen hadden om in samen te komen. Bij ons waren al deze hotspots voor competitief gamen en allround hangplekken voor iedereen die niet naar school wilde al lang gesloten en vervangen voor gokhallen, het blijft geen feest natuurlijk… Bovendien hebben wij coffeeshops, dus wat mij betreft staan we quitte. Het komt er op neer dat maar heel weinig mensen bij de Street Fighter serie zijn blijven hangen, dit komt vanwege dit soort infrastructurele problemen, maar ook omdat de fans klaar zijn met het stelselmatig uitmelken van Street Fighter II (SFII) en de daarop volgende sequels met telkens weer minimale upgrades.

Begin 2009 komt Street Fighter IV (SFIV) zonder al te veel ophef uit en blaast de game vrijwel alle vechtgame communities nieuw leven in. Er is een hernieuwd enthousiasme voor vechtgames in het algemeen en de geslaagde adaptatie van SFIV maakt dat alle fans hun trashtalk weer op een gemeenschappelijk speelveld kunnen uiten. Sowieso, als je niet enthousiast wordt bij de gedachte online de beste vechters ter wereld uit te dagen wordt het misschien ook tijd je arcadestick aan de wilgen te hangen en je geraniums water te gaan geven.

mvc3-2

Capcom heeft met SFIV vooral naar de fans geluisterd en dat gecombineerd met hun vermogen een triple A titel succesvol te ontwikkelen en in de markt te zetten. SFIV combineert de toegankelijkheid en herkenbaarheid van Street Fighter II met het beste (moves, vechtsystemen en karakters) uit alle andere delen in de serie. Ze hebben alle ingewikkelde systemen die zijn bedacht door de voorover gebogen freaks achter hun arcadekasten uit het raam gegooid en gekozen voor een nieuwe start die het genre en natuurlijk voorheen Capcoms grootste markt, nieuw leven in moet blazen.

Dat dit gelukt is kan je duidelijk zien aan Super Street Fighter IV (SSFIV) die nu al krap een jaar na SFIV in de winkels ligt, dit keer met nog meer steun van de community, die vooral wordt gedreven door Capcom’s eigen community site: Capcom-Unity. Dit is een verlengstuk van Capcom en geeft fans de kans om hun suggesties en vragen direct bij Capcom neer te leggen. Natuurlijk werkt de site ook als een echte community met forums en fans die onderling discussiëren. ‘Special Advisor’ Seth Killian van Capcom, die zelf ook op hoog niveau Street Fighter speelt beantwoord echter wekelijks vele vragen.
Ook Christian Svensson ‘VP of Strategic Planning & Business Development’ laat regelmatig van zich horen en gaat serieus in op voorstellen, klachten en suggesties van fans op de site, Vanuit deze site verspreiden hun reacties zich over de dedicated vechtgame sites (sites als: shoryuken, eventhubs en iplaywinner), waarna het soms ook in de mainstream pers terecht komt.

De overweldigende reacties en kritieken van fans, gecombineerd met de hoge verkoopcijfers van SFIV maakten dat Capcom snel wilde volgen met een meer solide
update voor SFIV die de fans wat langer zoet kon houden. Capcom wil zichzelf gelijk in deze sector vestigen als marktleider en houdt met Super de aandacht van de fans op zich gericht. Doordat er veel kritiek kwam dat dit het begin is van een nieuwe uitmelk actie maakt Capcom duidelijk dat de game niet voor de volle prijs in de winkels komt en dit geen nieuwe gewoonte gaat worden. Ondertussen heeft Capcom dus geluisterd naar haar community en niet naar de kritiek van de mainstream pers, want alle problemen van de game zijn grotendeels gefikst, men kan weer auto’s slopen in bonus stages en er zijn 10 nieuwe karakters bijgekomen die netjes zijn gebalanceerd met de bestaande cast in gedachten. Ook de online modi werken nu beter en maken grootschalige competitie
mogelijk: een nieuwe, wereldwijde arcadehal!

Competitie is de essentie van vechtgames en Capcom begrijpt dat de spelers dit mogelijk maken. Door naar hun te luisteren kunnen zij nieuwe markten aanboren en
hun bestaande producten optimaliseren. De spelers vormen een soort gratis test- en debug studio die de mechanics van de game verfijnen door elk mogelijk stukje van de game te verkennen en daarna geven ze ook nog hun visie hoe het beter zou moeten. Ze tonen ook een duidelijk zelfbewustzijn ten opzichte van de gemaakte fouten uit het verleden en hun plek in de huidige markt voor videogames. Tweedimensionale vechtgames zijn wat mij betreft helemaal terug en hier om te blijven. Als Capcom op deze manier de markt voor dit soort games weer kan revitaliseren en dan ook nog samen met de fans, mogen ze wat mij betreft de evolutie leiden.

Erik

MvC3-1

Bronnen/Links:

http://www.shoryuken.com
http://www.eventhubs.com
http://iplaywinner.com/
http://capcom-unity.com/

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumGamekings LivePodcastMerch