Menu Premium

Wii U PAL backwards compatibility is niet in HD resolutie

Gamekings Redactie 05/12/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

De Wii U PAL backwards compatibility is niet in HD resolutie. Het is één van de vreemde bevindingen van Eurogamer in hun onderzoek naar de integratie van de goeie ouwe Wii in Nintendo’s nieuwste vlaggenschip. Dat wil overigens niet zeggen dat hun totale oordeel negatief is, integendeel.

Nintendo wordt geprezen om de moeite die ze hebben gestoken in een serieuze backwards compatibility, zeker in in vergelijking met andere console-fabrikanten. Maar er zitten wat ogen en haken aan, die sommige eigenaren van een Wii zal verhinderen de oude console nu al meteen naar de zolder te sturen.

“Er zijn bijvoorbeeld belangrijke AV opties weggelaten in het Wii menu, waarmee het voor de PAL console niet mogelijk is op te schalen naar HD resoluties of in progressive scan over een component aansluiting te draaien. De NTSC hardware heeft deze problemen niet.”

“Op een PAL console, waar 480p en PAL-60 ondersteund zijn in de oorspronkelijke games, kiest de Wii U automatisch voor HDMI. Ook al zal dat voor veel gebruikers prima zijn, het blijft een gegeven dat sommigen de voorkeur geven aan 576i. Onder deze omstandigheden kan de frame-rate wellicht een deuk oplopen, maar voor sommigen is dat de 17% hogere resolutie waard.”

“Het is vreemd dat deze keuzes die gebruikers hadden op hun oude hardware niet meer mogelijk zijn op de Wii U. Er is geen goede reden te verzinnen waarom de software niet zo is ontworpen dat iedereen gelukkig is.”

Dat is niet het enige probleem waar tegenaan gelopen is. Ook de gegevensoverdracht van persoonlijke data tussen de Wii en Wii U blijkt onnodig omslachtig en gelimiteerd. Daarnaast is de GameCube controller niet langer bruikbaar voor je games op de Virtual Console-applicatie van de Wii. Om deze games op je Wii U te spelen, zul je een Classic Controller moeten gebruiken. Zonder support van de GamePad valt dus ook de mogelijkheid weg deze games op je tablet te spelen. Wii U’s eigen Virtual Console die nog gelanceerd zal moeten worden, heeft deze problemen niet.

Toch wordt geconcludeerd dat de backwards compatibility interessant is voor Wii U eigenaren, zeker voor hen die nooit een Wii hebben gehad. Mede omdat de tweedehandsmarkt in Wii games een schat aan bijzondere titels slijt voor bodemprijzen.

Weet alleen dat je voor het zoet het nodige zuur moet verdragen, maar wie weet wordt een en ander nog wel bijgespijkerd door Nintendo in de toekomst. Is backwards compatibility iets waar je interesse in hebt bij de Wii U, of zet je doorgaans een dikke streep onder het verleden na de overstap?

Het is vaak een topic dat nogal leeft bij de lancering van een nieuwe console, maar waar je in een later stadium zelden nog iemand over hoort.

Wii U PAL backwards compatibility is niet in HD resolutie

Wii U PAL backwards compatibility is niet in HD resolutie

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch