Menu Premium

VS senator dient wetsvoorstel in voor onderzoek naar gewelddadige games

Gamekings Redactie 20/12/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

VS Senator dient wetsvoorstel in voor onderzoek naar gewelddadige games. Jay Rockefeller, Democratisch senator van West Virginia, heeft een voorstel aan het congres voorgelegd om the National Academy of Sciences (NAS) onderzoek te laten doen naar de effecten van gewelddadige games en andere programma’s op kinderen.

Het is ongetwijfeld een gevolg van de straffe wind die op het moment door Amerika waait in reactie op de verschrikkelijke schietpartij in New Town. Bij de tragische gebeurtenis lieten twintig kleuters en zes volwassenen het leven. Amerikanen schreeuwen om een antwoord op de oorzaak achter deze en vele andere bloedbaden die de VS nu al te lang teisteren. Niet geheel verrassend, wordt wederom het vergrootglas op de rol van videogames hierin gelegd.

“Grote bedrijven, inclusief de video game industrie, verdienen miljarden aan de verkoop van gewelddadige inhoud aan kinderen”, aldus Rockefeller. “Zij hebben een verantwoordelijkheid in de bescherming van onze kinderen. Als zij dit nalaten, kunnen ze rekenen op een aggressieve correctie vanuit het congres.”

Als het voorstel wordt aangenomen zal NAS de grootste studie ooit lanceren naar de rol die gewelddadige content, in videogames en elders, op kinderen hebben. Het zwaartepunt van het onderzoek zal liggen op de vraag of deze content jonge mensen aanzet tot aggressie of hun gezondheid op andere wijze schaadt. Dit mogelijke effect van videogames zal naast de effecten van andere media worden gelegd, en bekeken wordt of daar conclusies aan verbonden mogen worden.

“De NAS zal moeten onderzoeken of unieke aspecten van games, zoals hun interactieve opzet en de persoonlijke, levendige wijze waarop geweld op het scherm wordt gebracht, een exceptionele uitwerking op kinderen hebben”, zo valt in een publicatie over het voorstel te lezen op de website van de senator.

Als het voorstel wordt aangenomen, zal de NAS een eerste voortgang naar buiten moeten brengen binnen 18 maanden na aanvang van de studie. Deze moet overlegd worden aan het congres, de Federal Trade Comission en de Federal Communications Commission.

Het viel te verwachten dat de discussie rond video games weer oplaait na het extreem gewelddadige exces in de VS. Spijtig genoeg zijn politici nooit te beroerd om het onderwerp van vuur te voorzien met de nodige uitgekauwde argumenten. Dat neemt niet weg dat er in principe weinig tegen is op een grootschalig onderzoek door een gerenommeerd wetenschappelijke instantie. Hopelijk kan deze voor eens en altijd een objectief en beargumenteerd antwoord op de kwestie bieden.

Het zou de senator en de rest van het politieke establishment wel sieren als ze de bevindingen van een dergelijk rapport ongeacht de uitkomst prominent uitdragen. Helaas zul je vaak zien dat een uitkomst in het voordeel van de videogame industrie vaak op weinig publiciteit kan rekenen, omdat daar geen politieke munt uit te slaan valt. Zijn de conclusies sensationeel te noemen, dan zie je vaak dat ze er als de kippen bij zijn om moord en brand te schreeuwen.

Maar aan jou het laatste woord. Is de schrijver van dit artikel iets te cynisch naar jouw mening, of slaat hij de spijker op de kop? Deel deze en andere gedachten over dit voorstel met ons.

VS senator dient wetsvoorstel in voor onderzoek naar gewelddadige games

VS senator dient wetsvoorstel in voor onderzoek naar gewelddadige games

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch