Menu Premium

Verkoop van alle THQ assets is goed gekeurd door de rechter

Gamekings Redactie 24/01/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

De verkoop van alle THQ assets is goed gekeurd door de rechter, en daarmee is het lot nu ook financieel bezegeld voor de Amerikaanse publisher. Als de handtekeningen vandaag gezet zijn, heeft THQ 72 miljoen dollar opgehaald met de leegverkoop. Gekoppeld aan de schatting voor de overgebleven activa zal THQ voor zo’n 100 miljoen dollar onder de hamer zijn gegaan.

Het is de zwanenzang van een droevige doodstrijd die THQ in de afgelopen maanden met man en macht heeft geprobeerd te voorkomen. Jonglerend met alle schulden probeerde THQ links en rechts deals te sluiten met zijn crediteuren om het tij te keren, maar het heeft niet mogen baten. Toch zien de bazen van het bedrijf een klein zilveren randje rond alle ellende.

CEO Brian Farrell laat de wereld weten: “Ondanks dat we gehoopt hadden dat de restructurering het bedrijf een kans zou geven te overleven, ben ik toch blij om te zien dat het merendeel van onze studio’s en games onder een nieuwe vlag een tweede leven tegemoet gaan bij andere publishers.”

President Jason Rubin vult aan: “Ik vind het jammer dat we niet een koper voor het volledige bedrijf hebben kunnen vinden, maar ik ben opgelucht dat de kopers veel van onze collega’s van een nieuwe baan voorzien. Ik heb eerder gezegd dat ik tevreden zou zijn als onze games en mensen een mooie toekomst tegemoet gaan, zelfs als dat het einde van mijn eigen baan betekent. Ik denk daar vandaag niet anders over.”

Voor zover de famous last words, laten we nu eens kijken wie er precies met welke ledemaat vandoor is gegaan in dit onfortuinlijke bloedbad.

SEGA heeft de studio Relic gekocht voor 26 miljoen dollar en heeft daarmee de duurste vis binnen gehengeld. Daarmee is SEGA wel de nieuwe eigenaar van Space Marine, Dawn of War en Company of Heroes. De volgende in de rij is Koch die Volition, de studio achter Saints Row, voor 22,3 miljoen heeft aangeschaft en de Metro-franchise voor 5,8 miljoen. Take-Two heeft de nieuwe ip Evolve van Turtle Rock Studios voor 11 miljoen gekocht. Ubisoft lijkt een goede deal te hebben gemaakt met 3,2 miljoen dollar voor de lang verwachte South Park: The Stick of Truth, en heeft en passant ook de studio THQ Montreal ingelijfd voor 2,5 miljoen. THQ Montreal is op het moment bezig met de titel 1666, en een project dat Underdog heet. Crytek heeft tenslotte op de kleintjes gelet met de aanschaf van de Homefront IP voor een ‘schamele’ 500.000 dollar.

De grote afwezige in deze verkoop is toch wel Darksiders en zijn ontwikkelaar Vigil Games. Het zal veel gamers pijn in het hart doen om te horen dat zich hier eenvoudig geen geïnteresseerde partij voor heeft gemeld. Dat voelt toch oneerlijk voor een studio die naar alle maatstaven gewoon twee hele sterke games in de markt heeft gezet. Het financiële succes bleef helaas alleen wel achter.

En zo valt het doek dan toch nog voor THQ. Op het einde van de console cyclus, is het bekend dat er vaak slachtoffers vallen in de overgangsperiode. De één laat er een doorvoelde traan voor vallen, de ander trekt schouderophalend de Darwinistische conclusie dat dit nu eenmaal bij het leven hoort. Schudden doet de industrie vandaag in ieder geval even wel, en het is voor de liefhebbers van de verschillende franchises en de betrokken werknemers te hopen dat ze snel een warm nieuw onderdak vinden. Want zeker voor de laatste groep is dit natuurlijk geen leuke tijd, en daar mag best nog even bij worden stil gestaan.

Verkoop van alle THQ assets is goed gekeurd door de rechter

Verkoop van alle THQ assets is goed gekeurd door de rechter

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch